wiadomość powitalna

ALL ABOUT THE HEART

"Jakie jest twoje serce, ten tylko się dowie,
kto je stracił, więc dbaj i kochaj swoje serduszko"
andriju
Z powodu mocnego związku z duchową duszą,
ciało ludzkie nie może być postrzegane jako
wyłącznie zespół tkanek, organów i funkcji,
lecz raczej jako istotna część osoby,
która przez ciało ukazuje się i wyraża".
JAN PAWEŁ II
Znajdź swój bilans życia.
3 x 8 = 24
Jest to magiczne równanie życia!
8 godz.snu
8 godz.pracy
8 godz.odpoczynku
Jeżeli tylko możesz
dostosuj się do tego!
andriju


"PRACA TO NIE TYLKO TO CO ROBISZ
LECZ TO CO POZOSTAWIASZ PO SOBIE INNYM"
andriju













wtorek, 11 października 2011

Kawa inaczej - rozbudź się z marką BioRaj

Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki parującej, aromatycznej kawy. Jest ona również niezbędnym uzupełnieniem popołudniowego deseru oraz kołem ratunkowym podczas całonocnej nauki. Czy jednak zdajemy sobie sprawę z ilości dostępnych na rynku rodzajów tego magicznego napoju? Czy kawa bezkofeinowa jest równie smaczna i różnorodna? I czy moda na eko objęła również tę grupę produktów?


Kawa nie została odkryta w Starożytności. Pod znaną nam obecnie postacią pije się ją od niespełna 6 wieków. Dla porównania, herbata i wino znane są już od kilku tysięcy lat. Jednak kawa zyskuje sobie coraz szersze rzesze zwolenników i dziś pija się ją równie chętnie, jak pozostałe napoje. Na rynku pojawia się obecnie coraz więcej nowych odmian kaw, w tym bezkofeinowych. Czy są one równie smaczne, jak kawa z zawartością kofeiny? Tradycyjna filiżanka kawy zawiera ok. 150 miligramów kofeiny, która rozszerza naczynia krwionośne i w rezultacie działa pobudzająco na korę mózgową. Nie jest przez to zalecana dzieciom, kobietom w ciąży, osobom mającym problemy z sercem lub żołądkiem, ani przewlekle chorym. Ciekawostką jest, że kawa mocno palona, np. espresso, posiada mniej kofeiny, niż jasne ziarno kawy kolumbijskiej. Do połowy lat 80. kawę bezkofeinową uważano za marny substytut jej tradycyjnego odpowiednika. Wraz z ulepszaniem technologii dekofeinizacji zwiększała się sprzedaż tego rodzaju kawy, osiągając obecnie poziom ok. 30%. Dzięki jej istnieniu, aromatycznym smakiem kawy możemy dzielić się ze wszystkimi członkami rodziny!  Dzięki wzrostowi popularności kawy i zwiększającej się konkurencji na rynku,  jej smak - sam w sobie, a także w połączeniu z innymi produktami - stanowi przedmiot ciągłych badań i poszukiwań. Różne sposoby przyprawiania małej czarnej, słodzenia jej, czy też mieszania z innymi napojami sprawiły, że obecnie każdy smakosz wybierze coś dla siebie z ogromnego zbioru kawy. Na rynku mamy bowiem, poza tradycyjnymi wyrobami, kawę zbożową, orkiszową, jęczmienną, czy też zieloną. Od kilku lat coraz więcej wytwórców kawy inwestuje w uprawę ekologiczną. Aby zapewnić kawowcom naturalną ochronę, sadzą wśród nich różne drzewa osłonowe, takie jak gujawy czy bananowce. Dzięki takiemu działaniu, przywrócona zostaje naturalna równowaga gleby i nie jest konieczne używanie żadnych środków chemicznych. W ciągu kilku ostatnich lat oferta różnorodnych kaw pochodzenia ekologicznego znacznie się rozszerzyła. Również w Polsce możemy nabyć tego rodzaju kawę. Oferuje ją m.in. marka Bio Raj, posiadająca w sprzedaży kawę orkiszową, czy też zbożową -  bogatą w wiele wartości odżywczych, takich jak błonnik, witaminy z grupy B, potas, fosfor, magnez, fitoterpeny, fenolokwasy oraz inulinę. Z ciekawej oferty każdy może  wybrać coś dla siebie i raczyć się ulubionym smakiem tego magicznego napoju!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz