wiadomość powitalna

ALL ABOUT THE HEART

"Jakie jest twoje serce, ten tylko się dowie,
kto je stracił, więc dbaj i kochaj swoje serduszko"
andriju
Z powodu mocnego związku z duchową duszą,
ciało ludzkie nie może być postrzegane jako
wyłącznie zespół tkanek, organów i funkcji,
lecz raczej jako istotna część osoby,
która przez ciało ukazuje się i wyraża".
JAN PAWEŁ II
Znajdź swój bilans życia.
3 x 8 = 24
Jest to magiczne równanie życia!
8 godz.snu
8 godz.pracy
8 godz.odpoczynku
Jeżeli tylko możesz
dostosuj się do tego!
andriju


"PRACA TO NIE TYLKO TO CO ROBISZ
LECZ TO CO POZOSTAWIASZ PO SOBIE INNYM"
andriju













piątek, 23 grudnia 2011

Czas na buraka

Ćwikła, barszcz, chłodnik to tylko niektóre z pysznych i niezwykle zdrowych dań, które można przyrządzać z buraka. A że sezon na to warzywo trwa praktycznie cały rok, mamy 365 możliwości jego wykorzystania.

Wielu z nas nie przepada za burakami, gdyż kojarzą się nam z okresem przedszkolnym, kiedy to mdła, bordowa papka wmuszana w nas była pod groźbą spędzenia kilkunastu minut w kącie. Nieprzyjemne przeżycia z dzieciństwa często oddziałują na nas w przyszłości, dlatego wielu z nas wciąż szerokim łukiem omija buraczki i wszystko, co jest z nich zrobione.

Niepotrzebnie. Jakże często zapominamy o cennych i naturalnych właściwościach tych warzyw. Obecne w burakach antyoksydanty mają niebagatelne znaczenie w profilaktyce i zwalczaniu komórek nowotworowych, a dzięki wysokiej zawartości błonnika, skutecznie regulują trawienie oraz wspomagają procesy odchudzania, hamują uczucie głodu i zmniejszają apetyt na słodycze. Mówi się, że sok ze świeżych buraków oczyszcza krew i przyczynia się do wydalania kwasu moczowego, a zawarty w nim kwas foliowy jest nieoceniony w diecie przyszłych mam, które powinny dbać o prawidłowy rozwój systemu nerwowego swojego maleństwa. Wypicie filiżanki czerwonego barszczu (jednak bez dodatku octu) szybko łagodzi zgagę ze względu na swoje właściwości zasadowe. Dodatkowo zawartość witamin B i C podnosi naszą odporność i hamuje rozwój infekcji.

Na szczęście, aby korzystać z licznych właściwości prozdrowotnych buraka, nie jesteśmy skazani na jedzenie go głównie w formie jarzynki, dodawanej do obiadu. Zapominamy, że w kilka chwil za pomocą sokowirówki możemy stworzyć niezwykle pożywny i orzeźwiający sok. Wystarczy, że do buraków dodamy nieco pomarańczy lub jabłek; ilość składników oraz ich proporcje można dowolnie modyfikować w zależności od gustu: kilka chwil i bomba witaminowa gotowa. Przyrządzenie czerwonego barszczyku też nie jest skomplikowanym czy czasochłonnym zajęciem. Wcale nie musimy czekać na Wigilię Bożego Narodzenia, bo równie dobrze smakuje przez cały rok, podany z kluskami czy jajkiem ugotowanym na twardo. Na letnie miesiące natomiast idealnie sprawdza się chłodnik niskokaloryczny, pożywny oraz równie prosty w przygotowaniu. W tradycyjnej formie, chłodnik robi się z botwinki, jednak równie smaczne są różne jego odmiany, chociażby z pomidorów, ogórków, szczawiu, a nawet z awokado.

Kolejną, niezwykle atrakcyjna formą podania buraka mogą być przekąski Crispy natural Chrupiące plasterki buraka o smaku winegret, które dostać możemy nie tylko w sklepach ale także w niektórych aptekach i sklepie internetowym. Wyrazisty, ciekawy smak będzie ucztą dla naszego podniebienia, a zawarte w plasterkach składniki odżywcze uzupełnią niedobory w naszym organizmie. Co ciekawe, jedna paczka Chrupiących plasterków buraka o wadze 20g, została zrobiona z 3 świeżych buraczków o wadze 100g każdy, co w zupełności zaspokoi potrzeby naszego organizmu na jedną z pięciu porcji owoców i warzyw, jakie powinniśmy spożywać w ciągu dnia.

Zanim więc kolejny raz powiemy z przekonaniem: ,nie lubię buraczków, sięgnijmy po nie bez żadnych uprzedzeń. Kto wie, może od tej pory staną się naszym ulubionym warzywem?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz