▼
wtorek, 24 listopada 2015
Serce - wino i ryby
Jak wynika z ostatnich badań,
kieliszek lub dwa wina dziennie,
wpływają korzystniej na serce,
niż dieta z ryb.
Masywne uda chronią serce
Osoby, których uda mają obwód większy niż 60 centymetrów są w mniejszym stopniu narażone na choroby serca -
niedziela, 22 listopada 2015
Ciemna strona HDL - „dobrego” cholesterolu
Przez wiele lat frakcja cholesterolu HDL była uważana za dobrą i powodującą zmniejszenie ryzyka chorób serca. Ostatnie badania przedstawiają ten dobroczynny cholesterol w nieco innym świetle.
sobota, 21 listopada 2015
Pierwszy przeszczep serca, które przestało bić
Australijscy chirurdzy ogłosili, że jako pierwsi przeszczepili pacjentowi serce, które przestało bić w ciele dawcy – informuje serwis “BBC News/Health”.
niedziela, 15 listopada 2015
Serce starzeje się inaczej u kobiet i mężczyzn
Z wiekiem masa lewej komory serca wzrasta u mężczyzn i nieznacznie maleje u kobiet. Świadczy to o konieczności odmiennego podejścia do leczenia zaburzeń układu krążenia u obu płci – zawiadamia czasopismo „Radiology”.
wtorek, 3 listopada 2015
"WYPOMINKI DUSZY"
Kiedy klęczę
Pod cmentarnym krzyżem
Tuląc w dłoniach jasny płomień
Wypominam jeszcze
Nie zapomniane dusze
Które toną w mojej głowie
Pod cmentarnym krzyżem
Tuląc w dłoniach jasny płomień
Wypominam jeszcze
Nie zapomniane dusze
Które toną w mojej głowie
Eksperci: wzrost spożycia tłuszczów roślinnych wydłużył życie Polaków
Zwiększenie spożycia tłuszczów roślinnych w znacznym stopniu przyczyniło się do wydłużenia życia Polaków, szczególnie w ostatnich 25 latach – wykazały opublikowane po raz pierwszy w piątek w Warszawie wyniki badań prowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻiŻ).