Wcześniej napisałem post o naszym polskim jabłku i jego walorach odżywczych jak i zbawiennych dla
serca. Teraz chciałbym przedstawić mniej znany owoc -GRANAT i jego walory.
Właściwości owoców granatowca zaczynają zwracać uwagę naukowców i środowisk medycznych z całego świata. Jak się jednak okazuje nie jest to pierwszy raz, kiedy człowiek zauważa niezwykle pożyteczne cechy tej rośliny.
Medycyna starożytnych Chin, Indii, Bliskiego i Środkowego Wschodu bardzo ceniła sok z granatu. Był symbolem nieśmiertelności i zmysłowości. Niektórzy uznawali granatowiec za drzewo życia z rajskiego ogrodu.
Niezaprzeczalnie ma on właściwości:
-odmładzające i poprawiające samopoczucie
-usprawnia układ krążenia
-chroni serce
-przeciwdziała miażdżycy
-obniża poziom "złego" cholesterolu i ciśnienie krwi.
Zdumiewa wielorakość zastosowań granatu w hinduskiej ayurwedzie.
Ogromne zasługi dla badań i popularyzacji soku granatu w profilaktyce i terapii położyła lekarska rodzina Jocobów (dr n. med. Karl Otto Jacob - naukowiec z Uniwersytetu w Wurzburgu i jego syn, dr n. med. Ludwig M. Jacob ze słynnej Katedry Urologii prof. Klippla na Uniwersytecie w Mainz). To właśnie oni zainicjowali regularne badania w renomowanych instytutach na świecie wskazujące na zaskakującą moc leczniczą granatu. W krótkim czasie granat stał się najlepiej przebadanym owocem leczniczym (250 prac naukowych i 138 pozytywnych wyników badań, potwierdzających wyjątkowo korzystne działanie antyoksydacyjne, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne oraz antyrakowe soku z granatu).
Szczególną uwagę naukowców przykuwają możliwości hamowania rozwoju komórek rakowych, w tym prostaty i piersi! Napój ten poskutkował u ponad 80% osób uczestniczących w badaniach. Lecznicze właściwości niezwykłego owocu przejawiły się też w antyoksydacyjnej ochronie serca, naczyń krwionośnych, mózgu oraz układu nerwowego, co ma istotne znaczenie przy zapobieganiu m.in. udarom, chorobie Parkinsona, Alzheimera i w stwardnieniu rozsianym.
Kolosalne znaczenie dla dobrostanu organizmu mają zawarte w nim nowe witaminy tzw. polifenole. Niestety występują one w trudno przyswajalnej formie. Okazało się, że sam sok z granatu słabo działa w przypadku osób z problemami trawiennymi (większość mężczyzn ok. 50-ki). Ale i na to rozwiązaniem stał się "Eliksir z granatów Dr. Jacob's". Dzięki unikatowemu, opatentowanemu procesowi fermentacji próżniowej za pomocą mikroorganizmów jest on dobrze przyswajalny i dużo skuteczniejszy od świeżego soku, pozwalając na wchłonięcie wszystkiego, co najlepsze nawet osobom mającym kłopoty z trawieniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz