wiadomość powitalna

ALL ABOUT THE HEART

"Jakie jest twoje serce, ten tylko się dowie,
kto je stracił, więc dbaj i kochaj swoje serduszko"
andriju
Z powodu mocnego związku z duchową duszą,
ciało ludzkie nie może być postrzegane jako
wyłącznie zespół tkanek, organów i funkcji,
lecz raczej jako istotna część osoby,
która przez ciało ukazuje się i wyraża".
JAN PAWEŁ II
Znajdź swój bilans życia.
3 x 8 = 24
Jest to magiczne równanie życia!
8 godz.snu
8 godz.pracy
8 godz.odpoczynku
Jeżeli tylko możesz
dostosuj się do tego!
andriju


"PRACA TO NIE TYLKO TO CO ROBISZ
LECZ TO CO POZOSTAWIASZ PO SOBIE INNYM"
andriju













poniedziałek, 13 marca 2017

Większość zgonów z powodu chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy wynika ze złej diety

Prawie połowa wszystkich zgonów, do jakich doszło w 2012 roku na terenie Stanów Zjednoczonych, a które zostały spowodowane przez schorzenia kardiometaboliczne - choroby serca, udar mózgu i cukrzycę typu 2 - została spowodowana nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi - wynika z badania opublikowanego 7 marca w piśmie „JAMA”.

Jak dowodzą naukowcy z National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI), spośród blisko 702,5 tys. zgonów osób dorosłych spowodowanych chorobami kardiometabolicznymi aż 318,6 tys. (czyli ok. 45 proc.) wiązało się z niedostatecznym spożyciem niektórych pokarmów i substancji odżywczych, o pozytywnym wpływie na zdrowie, oraz nadmierną konsumpcją innych produktów, uznawanych za niekorzystne.

Najwyższy odsetek zgonów związany był z nadmiernym spożyciem sodu. Także spożywane w nadmiarze przetworzone posiłki, napoje słodzone cukrem oraz nieprzetworzone czerwone mięso przyczyniają się do skrócenia długości życia.

Jednocześnie Amerykanie nie spożywają wystarczającej ilości niektórych prozdrowotnych produktów, takich jak owoce, warzywa, orzechy i nasiona, produkty pełnoziarniste, owoce morza oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.

Badanie pokazało również, że odsetek zgonów związanych z dietą jest bardzo zróżnicowany w różnych grupach populacyjnych. Przykładowo śmiertelność, o której mowa, była wyższa wśród mężczyzn niż wśród kobiet; wśród osób ciemnoskórych niż osób rasy białej; oraz wśród Amerykanów gorzej wykształconych niż u ludzi z wykształceniem wyższym.

Autorzy doszli do wniosku, że „otrzymane wyniki powinny pomóc w identyfikacji priorytetów w dziedzinie zdrowia publicznego oraz opracowaniu standardów, które przyczynią się do powszechnej zmiany nawyków żywieniowych i poprawy ogólnego stanu zdrowia populacji”. 


(PAP)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz