wiadomość powitalna

ALL ABOUT THE HEART

"Jakie jest twoje serce, ten tylko się dowie,
kto je stracił, więc dbaj i kochaj swoje serduszko"
andriju
Z powodu mocnego związku z duchową duszą,
ciało ludzkie nie może być postrzegane jako
wyłącznie zespół tkanek, organów i funkcji,
lecz raczej jako istotna część osoby,
która przez ciało ukazuje się i wyraża".
JAN PAWEŁ II
Znajdź swój bilans życia.
3 x 8 = 24
Jest to magiczne równanie życia!
8 godz.snu
8 godz.pracy
8 godz.odpoczynku
Jeżeli tylko możesz
dostosuj się do tego!
andriju


"PRACA TO NIE TYLKO TO CO ROBISZ
LECZ TO CO POZOSTAWIASZ PO SOBIE INNYM"
andriju













poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Czerwone wino a zdrowie

ZdjęcieWiele się mówi na temat destrukcyjnego wpływu alkoholu na organizm. Nie do końca jednak tak jest. Owszem, każdy alkohol szkodzi w dużych ilościach. Są jednak i takie, które w całkiem niedużych dawkach pomagają. Mowa tu o czerwonym winie.



Wiele specjalistycznych badań udowodniło, że wypicie lampki czerwonego wina dziennie wzmacnia układ krwionośny i serce.

A skąd te wnioski? Jako ciekawostkę, warto przytoczyć, że na początku lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku, przeprowadzono badania, które wykazały, że Francuzi z regionu Bordeaux znacznie rzadziej umierają na choroby serca, niż ktokolwiek na świecie. A to, że Francuzi lubują się w czerwonym winie, jest oczywiste. Piją je oni systematycznie, ale w niewielkich ilościach.

Okazuje się, że czerwone wino zawiera dziesięć razy więcej antyoksydantów, niż białe. Są one odpowiedzialne za starzenie się komórek. Dodatkowo, wino to zawiera polifenole, znajdujące się w pestkach, skórce i w szypułkach winogron, ponieważ wina czerwone produkuje się z całych gron owoców. Są one odpowiedzialne za obniżanie ciśnienia tętniczego, dzięki czemu chronią nas przed zawałem serca. Białe wina produkowane są z samych soków, więc nie zawierają takiej ilości polifenoli. To, jaką wino będzie miało zawartość polifenoli, zależy od tego, z jakiego szczepu winogron pochodzi, a także od regionu, w którym jest uprawiane. Nie bez znaczenia są również techniki stosowane podczas wyrobu wina.

Wino zawiera też duże ilości potasu, magnezu i wapnia. Niektóre gatunku są również bogate w żelazo, w kwasy organiczne, aminokwasy i błonnik.

Należy zauważyć, że flawonoidy, które są zawarte w czerwonym winie, skutecznie chronią nas przed miażdżycą i zakrzepami krwi. Działają bowiem na zły cholesterol LDL i odpowiadają za to, aby płytki krwi nie sklejały się ze sobą. Dzięki temu zapobiegają między innymi udarom mózgu. Reswaratrol i kwercetyna ochraniają nasze DNA oraz niszczą wolne rodniki, które są odpowiedzialne za chorobę wieńcową. Kwas acetylosalicylowy, bardziej znany jako aspiryna, która również znajduje się w czerwonym winie, rozrzedza krew. Duża zawartość potasu sprawia, że czerwone wino nadaje się do leczenia nadciśnienia tętniczego.

Dodatkowo, wino, jak każdy alkohol, rozszerza naczynia, dzięki czemu zwiększa średnicę tętnic wieńcowych, co wpływa na lepsze odżywienie serca, więc zmniejsza się ryzyko niedokrwienia tego narządu. Zapobiega również palpitacjom serca wynikającym ze stresu, ponieważ przeciwdziała zwężaniu się naczyń.

To nie koniec, czerwone wino wpływa również dobrze na układ pokarmowy, dzięki garbnikom. Jeśli pijemy je podczas obiadu, zwiększa się wydzielanie śliny, a co za tym idzie produkcję enzymów trawiennych, więc poprawia się ukrwienie układu. W ten sposób składniki odżywcze szybciej trafiają do krwi. I właśnie dlatego wino pojawiło się jako standardowy napój alkoholowy spożywany do posiłków.

Wzmacnia się również układ odpornościowy. Za sprawą flawonoidów, które niszczą wolne rodniki, wzmacnia się układ immunologiczny.

Jak widać, czerwone wino, pite w odpowiednich, czyli w małych, ilościach może znacznie przedłużyć nasze życie.

5 komentarzy:

  1. tyle że, wino jak żaden alkohol niszczy watrobę. Patrz: Francuzi. pzdr

    OdpowiedzUsuń
  2. Wino z aronii też jest czerwone.Czy ma również takie właściwości zdrowotne dla serca jak wino z winogron .Czy ktoś mi odpowie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sok z aronii wzmacnia nasz układ immunologiczny- odpornościowy (również na nowotwory). Japończycy kupują w Polsce olbrzymie ilości aronii (plantacje m. innymi w lubelskim)- lecząc sokiem ofiary katastrofy swojej elektrowni atomowej. Wino z aronii(jak każdy alkohol)niestety podtruwa wątrobę. Osobiście polecam (sam stosuję od pewnego czasu) przepis św. Hildegardy z X wieku!!!- 100 ml czerwonego, wytrawnego wina gotujemy na małym ogniu przez trzy minuty, następnie "gasimy" (tzn. zalewamy) to gotujące wino 50 ml zimnej przegotowanej wody.Można do gotującego wina dodać natkę pietruszki, szczyptę mielonego imbiru itp. Wypijamy zaraz po "gaszeniu" - jest to już tylko sok z winogron!!!. Działanie jest niezwykłe: poprawa krążenia obwodowego krwi,rozrzedzenie krwi(unikniemy agregacji płytek krwi),wzmacnia ścianki naczyń obwodowych (żylaki) i dalej.... jak w artykule powyższym "Czerwone wino a zdrowie". Polecam szczególnie osobom, którym lekarz zalecił przyjmowanie leków (przeciwzakrzepowych) z zawartością kwasu acetylosalicylowego (pochodne aspiryny, acard-u)- szkoda waszego żołądka... wrzody i nadkwaśność. P.S. Porcję otrzymanego "gaszonego" wina spożywamy raz dziennie - po pewnym czasie warto skontrolować swoją krew w kierunku zawartości płytek krwi - aby nie przesadzić; w starszym wieku szczególnie łatwo o skaleczenia ..... i może wystąpić problem z zasklepieniem ranki (rzadka krew).Pozdrawiam i polecam. Dziękuję za w/wym. artykuł - "po tytule "zupełnie przypadkiem trafiłem na tę stronę.

      Usuń
  3. andriju - po lampce czerwonego wina za Twoje wyniki i za ..... znajomość . Tak trzymaj !!!!
    Sławek

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja niestety nie mogę pić czerwonego wina, ale zastanawiam się nad zakupem OPC z pestek winogron . Ponoć ekstrakt ma takie same dobroczynne właściwości...

    OdpowiedzUsuń