Teraz gdy otacza nas chemia, którą zjadamy i wdychamy, nie możemy czekać bezczynnie i liczyć że będziemy ciagle zdrowi. Musimy wziąć w swoje ręce odpowiedzialność za nasze zdrowie. Współczesna medycyna może w tym pomóc ale warto samemu zatroszczyć się o jak najdłuższe utrzymanie dobrej kondycji, dzięki wybraniu zdrowego trybu życia.
Wiele chorób zostało wywołanych przez brak lub nadmiar jakiegoś składnika w diecie. Niezbilansowana dieta może prowadzić do wielu problemów np. nadwagi lub chorób.
Możesz się zdziwić ale brak pewnych składników odżywczych w diecie może prowadzić do otyłości. Niestety dieta współczesnych ludzi jest bogata w węglowodany, tłuszcze, cukier zaś uboga w tak ważne składniki jak witaminy i minerały. Zaś te składniki są bardzo istotne dla zachowania zdrowia i prawidłowej wagi ciała.
Jaka jest idealna dieta?
Zdrowa, prawidłowa dieta powinna osiągać następujące cele:dostarczać wystarczającą ilość kalorii do normalnego funkcjonowania. Ale ilość kalorii nie powinna być tak duża aby organizm gromadził je w postaci tłuszczu. Zgromadzony tłuszcz nie powinien przekraczać 30% masy ciała. dostarczać wystarczającej ilości tłuszczu m.in. jedno nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. unikać nasyconych kwasów tłuszczowych, tłuszczy trans zawiera wystarczającą ilość aminokwasów (protein). Aminokwasy znajdują się w proteinach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. powinna być pozbawiona szkodliwych substancji jak metale ciężkie i substancje rakotwórcze
Ważne jest aby unikać produktów, które mogą być nieszkodliwe w małych ilościach, lecz nie w dużych dawkach jak: rafinowane węglowodany, alkohol i sól.
Składniki odżywcze
Prawidłowa dieta powinna zawierać 7 podstawowych składników jak węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy, minerały, błonnik i woda.
W krajach rozwiniętych problemem jest nie brak żywności, lecz niedożywienie spowodowane niedoborem właściwych składników w diecie. Właśnie niedobór niektórych składników w diecie może powodować otyłość. Dlatego przyjmowanie suplementów diety może przyczynić się do odchudzania. Dzięki niemu dostarczamy właściwych składników odżywczych i organizm nie musi wysyłać sygnałów, że jest głodny.
Węglowodany
Są to monosacharydy, disacharydy lub polisacharydy, w zależności od liczby jednostek cukru, które zawierają. Monosacharydy zawiera jedną jednostkę cukru, disacharydy zawierają dwie, a polisacharydy trzy lub więcej. Węglowodany proste są rozkładane w organizmie znacznie szybciej niż złożone. Szybciej podnoszą poziom cukru we krwi, w wyniku szybkiego wzrostu poziomu insuliny we krwi.Monosacharydy i disacharydy to cukry proste, które znajdują się w cukrze rafinowanym i białym. Polisacharydy, czyli cukry złożone, znajdują się w skrobi, czyli w takich produktach jak chleb, krakersy, makarony, ryż.Rafinowane produkty jak biała mąka i biały ryż utraciły wiele substancji odżywczych podczas procesu rafinacji. Dlatego nie są one korzystne dla zdrowia. Natomiast nierafinowane ziarna zawierają te witaminy i minerały. Są bardzo bogate w błonnik, który ułatwia pracę przewodu pokarmowego i sprawia, że szybciej czujemy się najedzeni a więc mniej się przejadamy.Węglowodany są rozkładane w organizmie na cukry proste, które są następnie wchłaniane do krwi. Podnosi się poziom cukru w organizmie. Wtedy trzustka wytwarza i uwalnia hormon zwany insuliną. Insulina jest niezbędna aby usunąć cukier z krwi i przenieść go do komórek ciała, gdzie jest używany jako źródło energii. W przypadku cukrów prostych proces ten odbywa się bardzo szybko. W skutek tego szybko stajemy się głodni i przejadamy się. Zaś przetwarzanie cukrów złożonych trwa dłużej i daje energię na dłuższy okres czasu.
Białka
Istnieje wiele różnych rodzajów białek, ale dla naszego organizmu istotne są 22 rodzaje. Trzynaście z nich są wytwarzane przez organizm, podczas gdy reszta uzyskiwana jest z żywności. Mleko i mięso zawierają aż 9 tych niezbędnych rodzajów białek. Jednakże wiele warzyw także jest bogatych w proteiny.
Tłuszcze
Większość kwasów tłuszczowych organizm może produkować i kiedy są potrzebne. Jednak co najmniej dwa kwasy tłuszczowe są niezbędne i muszą być spożywane w diecie. Są to omega-3 i omega-6.
Witaminy
Niedobór witamin w organizmie może być spowodowany albo ich brakiem w diecie albo nie przyswajaniem ich przez organizm. Różnorodna dieta jest najlepszym sposobem na uzupełnienie witamin. Ważne jest aby w czasie odchudzania przyjmować witaminy, gdyż jemy wtedy najczęściej jednolite pokarmy. Organizm nie jest w stanie przechowywać witamin. Dlatego ważne jest aby je dostarczać w zróżnicowanej diecie.
Minerały
Wapń - niezbędny do prawidłowego działania mięśni i systemu trawiennego, budowy kości, neutralizuje zakwaszenie, usuwa toksyny i poprawia krążenie,Chlor, magnez, potas, sód, siarka minerały śladowe jak kobalt, żelazo, miedź, chrom i jod.
Błonniki-Są to niestrawne części roślin, które pochłaniają wodę, dzięki czemu ułatwiają trawienie.
Woda, aby dobrze funkcjonować, nasz organizm potrzebuje od jednego do siedmiu litrów wody dziennie, aby uniknąć odwodnienia. Zwykle około 20% wody pochodzi z pożywienia, a reszta z wody pitnej i innych napojów.
Wymienione tu składniki są niezbędne dla prawidłowej diety. Dlatego pamiętajmy, że aby się odchudzić lub zachować prawidłową wagę, dieta musi być zróżnicowana i bogata w warzywa i owoce.
Duża ilość warzyw i owoców w koncentracie:
OdpowiedzUsuńhttp://www.juiceplus.pl/krzysztof-polec
Witam.
OdpowiedzUsuńZacząłem się odchudzać, i postępy prezentuję na:
www.facebook.com/JaSieOdchudzam
lub:
http://nk.pl/#profile/41925116
Zapraszamy do wykonania analizy składu ciała,pozwala na spersonalizowanie i zbilansowanie zasad dietetycznych dla Twojego organizmu, unikniesz kosztownych dla Twego zdrowia pomyłek. Uzyskasz z nami zdrowie i świetną sylwetkę.
OdpowiedzUsuńPieknie dziekuje,za pisanie przez pana bloga .Ogrom zetelnej wiedzy.
OdpowiedzUsuńPs.pozdrawiam ,zyczac zdrowia.Stany Zjednoczone
PRAWIDŁOWA BIOLOGICZNIE, PROZDROWOTNA METODA ODŻYWIANIA:
OdpowiedzUsuńTzw. dla współczesnego człowieka powinna akceptować wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone reguły. Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe.
WTEDY MOŻNA TYLKO PRZERZUCAĆ SIĘ PSEUDO REGUŁAMI:
Na węch i czucie, również przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne ew. drobna skala technicznego błędu.
A WIĘC; PRZY ZWALCZANIU WSZELKICH CHORÓB / OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2, WAŻNA JEST WIEDZA:
Klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość tłuszczów, NISKICH WĘGLOWODANÓW, WYSOKICH WĘGLOWODANÓW; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. To wystarcza, aby samemu decydować o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób. Lekarz rodzinny zdecydowanie, też nam to potwierdzi.