wiadomość powitalna

ALL ABOUT THE HEART

"Jakie jest twoje serce, ten tylko się dowie,
kto je stracił, więc dbaj i kochaj swoje serduszko"
andriju
Z powodu mocnego związku z duchową duszą,
ciało ludzkie nie może być postrzegane jako
wyłącznie zespół tkanek, organów i funkcji,
lecz raczej jako istotna część osoby,
która przez ciało ukazuje się i wyraża".
JAN PAWEŁ II
Znajdź swój bilans życia.
3 x 8 = 24
Jest to magiczne równanie życia!
8 godz.snu
8 godz.pracy
8 godz.odpoczynku
Jeżeli tylko możesz
dostosuj się do tego!
andriju


"PRACA TO NIE TYLKO TO CO ROBISZ
LECZ TO CO POZOSTAWIASZ PO SOBIE INNYM"
andriju













piątek, 27 maja 2011

Jaka jest prawidłowa dieta dla twojego zdrowia

ZdjęcieWedług Światowej Organizacji Zdrowia zdrowie jest stanem całkowitego fizycznego, umysłowego dobrego samopoczucia a nie tylko brakiem choroby. Możemy utrzymać zdrowie nie tylko dzięki zdobyczom nowoczesnej nauki lecz także dzięki zdrowemu trybowi życia. Teraz gdy otacza nas chemia, którą zjadamy i wdychamy, nie możemy czekać bezczynnie i liczyć że będziemy ciągle zdrowi.


Teraz gdy otacza nas chemia, którą zjadamy i wdychamy, nie możemy czekać bezczynnie i liczyć że będziemy ciagle zdrowi. Musimy wziąć w swoje ręce odpowiedzialność za nasze zdrowie. Współczesna medycyna może w tym pomóc ale warto samemu zatroszczyć się o jak najdłuższe utrzymanie dobrej kondycji, dzięki wybraniu zdrowego trybu życia.
Wiele chorób zostało wywołanych przez brak lub nadmiar jakiegoś składnika w diecie. Niezbilansowana dieta może prowadzić do wielu problemów np. nadwagi lub chorób.
Możesz się zdziwić ale brak pewnych składników odżywczych w diecie może prowadzić do otyłości. Niestety dieta współczesnych ludzi jest bogata w węglowodany, tłuszcze, cukier zaś uboga w tak ważne składniki jak witaminy i minerały. Zaś te składniki są bardzo istotne dla zachowania zdrowia i prawidłowej wagi ciała.
Jaka jest idealna dieta?
Zdrowa, prawidłowa dieta powinna osiągać następujące cele:dostarczać wystarczającą ilość kalorii do normalnego funkcjonowania. Ale ilość kalorii nie powinna być tak duża aby organizm gromadził je w postaci tłuszczu. Zgromadzony tłuszcz nie powinien przekraczać 30% masy ciała. dostarczać wystarczającej ilości tłuszczu m.in. jedno nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. unikać nasyconych kwasów tłuszczowych, tłuszczy trans zawiera wystarczającą ilość aminokwasów (protein). Aminokwasy znajdują się w proteinach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. powinna być pozbawiona szkodliwych substancji jak metale ciężkie i substancje rakotwórcze

Ważne jest aby unikać produktów, które mogą być nieszkodliwe w małych ilościach, lecz nie w dużych dawkach jak: rafinowane węglowodany, alkohol i sól.


Składniki odżywcze
Prawidłowa dieta powinna zawierać 7 podstawowych składników jak węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy, minerały, błonnik i woda.

W krajach rozwiniętych problemem jest nie brak żywności, lecz niedożywienie spowodowane niedoborem właściwych składników w diecie. Właśnie niedobór niektórych składników w diecie może powodować otyłość. Dlatego przyjmowanie suplementów diety może przyczynić się do odchudzania. Dzięki niemu dostarczamy właściwych składników odżywczych i organizm nie musi wysyłać sygnałów, że jest głodny.
Węglowodany
Są to monosacharydy, disacharydy lub polisacharydy, w zależności od liczby jednostek cukru, które zawierają. Monosacharydy zawiera jedną jednostkę cukru, disacharydy zawierają dwie, a polisacharydy trzy lub więcej. Węglowodany proste są rozkładane w organizmie znacznie szybciej niż złożone. Szybciej podnoszą poziom cukru we krwi, w wyniku szybkiego wzrostu poziomu insuliny we krwi.Monosacharydy i disacharydy to cukry proste, które znajdują się w cukrze rafinowanym i białym. Polisacharydy, czyli cukry złożone, znajdują się w skrobi, czyli w takich produktach jak chleb, krakersy, makarony, ryż.Rafinowane produkty jak biała mąka i biały ryż utraciły wiele substancji odżywczych podczas procesu rafinacji. Dlatego nie są one korzystne dla zdrowia. Natomiast nierafinowane ziarna zawierają te witaminy i minerały. Są bardzo bogate w błonnik, który ułatwia pracę przewodu pokarmowego i sprawia, że szybciej czujemy się najedzeni a więc mniej się przejadamy.Węglowodany są rozkładane w organizmie na cukry proste, które są następnie wchłaniane do krwi. Podnosi się poziom cukru w organizmie. Wtedy trzustka wytwarza i uwalnia hormon zwany insuliną. Insulina jest niezbędna aby usunąć cukier z krwi i przenieść go do komórek ciała, gdzie jest używany jako źródło energii. W przypadku cukrów prostych proces ten odbywa się bardzo szybko. W skutek tego szybko stajemy się głodni i przejadamy się. Zaś przetwarzanie cukrów złożonych trwa dłużej i daje energię na dłuższy okres czasu.
Białka
Istnieje wiele różnych rodzajów białek, ale dla naszego organizmu istotne są 22 rodzaje. Trzynaście z nich są wytwarzane przez organizm, podczas gdy reszta uzyskiwana jest z żywności. Mleko i mięso zawierają aż 9 tych niezbędnych rodzajów białek. Jednakże wiele warzyw także jest bogatych w proteiny.
Tłuszcze
Większość kwasów tłuszczowych organizm może produkować i kiedy są potrzebne. Jednak co najmniej dwa kwasy tłuszczowe są niezbędne i muszą być spożywane w diecie. Są to omega-3 i omega-6.
Witaminy
Niedobór witamin w organizmie może być spowodowany albo ich brakiem w diecie albo nie przyswajaniem ich przez organizm. Różnorodna dieta jest najlepszym sposobem na uzupełnienie witamin. Ważne jest aby w czasie odchudzania przyjmować witaminy, gdyż jemy wtedy najczęściej jednolite pokarmy. Organizm nie jest w stanie przechowywać witamin. Dlatego ważne jest aby je dostarczać w zróżnicowanej diecie.
Minerały
Wapń - niezbędny do prawidłowego działania mięśni i systemu trawiennego, budowy kości, neutralizuje zakwaszenie, usuwa toksyny i poprawia krążenie,Chlor, magnez, potas, sód, siarka minerały śladowe jak kobalt, żelazo, miedź, chrom i jod.

Błonniki-Są to niestrawne części roślin, które pochłaniają wodę, dzięki czemu ułatwiają trawienie.
Woda, aby dobrze funkcjonować, nasz organizm potrzebuje od jednego do siedmiu litrów wody dziennie, aby uniknąć odwodnienia. Zwykle około 20% wody pochodzi z pożywienia, a reszta z wody pitnej i innych napojów.
Wymienione tu składniki są niezbędne dla prawidłowej diety. Dlatego pamiętajmy, że aby się odchudzić lub zachować prawidłową wagę, dieta musi być zróżnicowana i bogata w warzywa i owoce.

5 komentarzy:

  1. Duża ilość warzyw i owoców w koncentracie:
    http://www.juiceplus.pl/krzysztof-polec

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam.
    Zacząłem się odchudzać, i postępy prezentuję na:
    www.facebook.com/JaSieOdchudzam
    lub:
    http://nk.pl/#profile/41925116

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszamy do wykonania analizy składu ciała,pozwala na spersonalizowanie i zbilansowanie zasad dietetycznych dla Twojego organizmu, unikniesz kosztownych dla Twego zdrowia pomyłek. Uzyskasz z nami zdrowie i świetną sylwetkę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieknie dziekuje,za pisanie przez pana bloga .Ogrom zetelnej wiedzy.
    Ps.pozdrawiam ,zyczac zdrowia.Stany Zjednoczone

    OdpowiedzUsuń
  5. PRAWIDŁOWA BIOLOGICZNIE, PROZDROWOTNA METODA ODŻYWIANIA:
    Tzw. dla współczesnego człowieka powinna akceptować wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone reguły. Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe.

    WTEDY MOŻNA TYLKO PRZERZUCAĆ SIĘ PSEUDO REGUŁAMI:
    Na węch i czucie, również przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne ew. drobna skala technicznego błędu.

    A WIĘC; PRZY ZWALCZANIU WSZELKICH CHORÓB / OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2, WAŻNA JEST WIEDZA:
    Klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość tłuszczów, NISKICH WĘGLOWODANÓW, WYSOKICH WĘGLOWODANÓW; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. To wystarcza, aby samemu decydować o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób. Lekarz rodzinny zdecydowanie, też nam to potwierdzi.

    OdpowiedzUsuń