Wraz z nadejściem cieplejszych dni i nocy wszem i wobec pojawiają się truskawki. Smaczny owoc, na który wszyscy czekają cały rok jest symbolem polskiego lata. Piękny zapach kusi, a magiczna moc sprawia, że można je jeść bez jakichkolwiek ograniczeń oraz wyrzutów sumienia.
Ze względu na soczyście czerwony kolor oraz kształt przypominający serce od wieków wierzono, że są afrodyzjakiem. We Francji na noc poślubną dla nowożeńców przygotowywano zupę na bazie właśnie truskawek. Niektórzy do dziś wierzą, że wspólna konsumpcja tego owocu potrafi połączyć dwa serca. Truskawki maja jednak o wiele więcej magicznych mocy. Przede wszystkim to niesamowity pokład witaminy C. Jest zaskakujące to, że zawierają jej znacznie więcej niż owoce cytrusowe, których wizytówką jest właśnie witamina C. Są ponadto bombą witamin z grupy A, B1, B2 oraz PP, która odpowiedzialna jest za maksymalne dotlenienie krwi. Stanowią również cenne źródło minerałów takich jak: wapń, fosfor czy magnez. Zatem każda dbająca o zdrowie osoba znajdzie w nich odpowiednie walory nie tylko smakowe. Mało tego! Osoby, będące na diecie również powinny wręcz zajadać się nimi. Są niskokaloryczne, a zawierają duże ilości wody. Bowiem nie tylko spalają tłuszcz, ale posiadają bezcenne właściwości odtruwające oraz oczyszczające organizm. Truskawki wpływają na naszą urodę odpowiednio dotleniając oraz odżywiając skórę. Idealnie nadają się do maseczek domowej roboty, stosowanych do skóry zniszczonej i przesuszonej. Już nasze babcie odkryły i wykorzystywały moc truskawek do leczenia chorób skóry. Spożywanie truskawek szczególnie ordynuje się kobietom, ze względu na wysoką zawartość żelaza oraz kwasu foliowego. Wzmacniając organizm chronią przed niechciana anemią. Są również lekarstwem przy wielu schorzeniach nerek oraz wątroby. Dowiedziono również, iż maja silne właściwości, chroniące przed nowotworami. Ciekawy jest fakt, iż większa ich moc aktywizuje się podczas połączenia z alkoholem. Zatem nie przypadkowo w filmie "Pretty Woman" sączono szampan z truskawkami. Nie wolno zapominać o ich apetycznym zastosowaniu w kuchni świata. Nie tylko są dekoracją oraz składnikiem niebiańskich deserów czy koktajli, ale też wielu pikantnych potraw. Niejedna restauracja rywalizuje w fantazyjnych i kontrastowych połączeniach truskawek. Jednak zawsze smaczne są same w sobie lub tradycyjne ze śmietaną i cukrem.