wiadomość powitalna

ALL ABOUT THE HEART

"Jakie jest twoje serce, ten tylko się dowie,
kto je stracił, więc dbaj i kochaj swoje serduszko"
andriju
Z powodu mocnego związku z duchową duszą,
ciało ludzkie nie może być postrzegane jako
wyłącznie zespół tkanek, organów i funkcji,
lecz raczej jako istotna część osoby,
która przez ciało ukazuje się i wyraża".
JAN PAWEŁ II
Znajdź swój bilans życia.
3 x 8 = 24
Jest to magiczne równanie życia!
8 godz.snu
8 godz.pracy
8 godz.odpoczynku
Jeżeli tylko możesz
dostosuj się do tego!
andriju


"PRACA TO NIE TYLKO TO CO ROBISZ
LECZ TO CO POZOSTAWIASZ PO SOBIE INNYM"
andriju













piątek, 10 czerwca 2011

Wzmocnij swoje serce

Poniżej kilka wskazówek, które wprowadzone do swojego życia sprawią, że serce będzie pracowało równo i będzie w dobrej kondycji.

1. Raz do roku profilaktycznie należy wykonać badanie EKG. Zdrowe serce u dorosłej osoby pracuje miarowo, ale zaburzenia w jego pracy mogą się pojawić nawet wówczas, gdy jest zdrowe, np. podczas intensywnego wysiłku fizycznego czy też pod wpływem silnych emocji.
 2. Korzystnie na serce wpływa  dieta, zawierająca dużo świeżych lub gotowanych na parze warzyw, owoce cytrusowe lub sezonowe, ryby morskie (łosoś, szprot, śledź, makrela), olej słonecznikowy lub sojowy oraz pieczywo pełnoziarniste, bogate w błonnik. Dobroczynny wpływ na układ krążenia może mieć lampka czerwonego wina. Wino, pite oczywiście w rozsądnych ilościach, rozszerza naczynia krwionośnie, co ułatwia przepływ krwi.
 3. Ważnych informacji o stanie zdrowia dostarcza pomiar ciśnienia. Prawidłowe ciśnienie tętnicze wynosi 120/80 mmH, zatem jeśli wskazanie będzie wyższe niż 140/90 mmH należy zasięgnąć porady lekarza i pod jego kontrolą obniżyć ciśnienie.
 4. Obniżanie poziomu cholesterolu. Norma dla stężenia cholesterolu całkowitego we krwi wynosi <200 mg/dl, w tym poziom złego cholesterolu (LDL) nie może być wyższy niż 135 mg/dl, natomiast dobrego (HDL) niższy niż 35 mg/dl. Stężenie dobrego cholesterolu podnoszą kwasy omega-3. Obniżeniu cholesterolu służy jedzenie 2 razy w tygodniu morskiej ryby gotowanej na parze.
 5. Utrzymanie prawidłowej wagi to głównie zdrowa dieta. Najważniejsze składniki odżywcze to pełnowartościowe białko (mleko i jego przetwory, chude mięso, ryby, jaja) oraz węglowodany (kasza, pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane). Cenne są również kwasy tłuszczowe (ryby, nasiona, pestki i orzechy) oraz warzywa, które dzięki zawartemu błonnikowi i przeciwutleniaczowi ułatwiają obniżanie poziomu trójglicerydów we krwi oraz oczyszczają organizm z toksyn. Sprzyja temu również woda wypijana w ilości ok. 3 litrów dziennie.
 6. Same plusy dla zdrowego serca ma regularny wysiłek fizyczny, który poprawia elastyczność tętnic, zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL oraz wzmacnia mięsień sercowy i usprawnia krążenie krwi.
 7. Konieczne jest rzucenie palenia, ponieważ papierosy uwalniają hormony stresu, a w wyniku ich działania wzmaga się częstotliwość bicia serca. Jednocześnie wzrasta opór przepływu krwi w zwężonych naczyniach, co podnosi ciśnienie krwi na kilkadziesiąt minut. Zatem papieros wypalany co godzinę sprawia, że ciśnienie jest niemal bezustannie podwyższone. Ponadto nałogowe palenie podwyższa poziom złego cholesteroli i obniża dobrego, a co za tym idzie przyspiesza miażdżycę.
 8. Wykorzystanie naturalnych specyfików prosto z ogrodu czy kuchni może pomóc np. w obniżeniu złego cholesterolu lub ciśnienia tętniczego:
- czosnek obniża podwyższone ciśnienie oraz ma właściwości, dzięki którym zmniejszy się stężenie złego cholesterolu oraz trójglicerydów,
- seler naciowy dostarcza organizmowi wystarczająca ilość pewnego składnika czynnego, który obniża ciśnienie krwi,
- wyciąg z głogu pozwala obniżyć rozkurczowe ciśnienie krwi, działa uspokajająco i spowalnia puls,
- mniszek lekarski łagodnie zwiększa wydalanie wody z organizmu.
 9. Pamiętając o zdrowym sercu, nie należy zapominać o witaminach. Witamina E wzmacnia ściany naczyń i sprzyja dobrej kondycji serca. Witamina C zmniejsza ryzyko nadciśnienia, z kolei witamina D wzmacnia układ sercowo-naczyniowy.

Łyk pomidora to zdrowia zapora

Lato jest okresem przyświecającym dojrzewaniu wielu owoców oraz warzyw. Również i pomidory wraz z intensywnością kąpieli słonecznych czerwienieją i uśmiechają się do nas coraz bardziej soczyście.
Każdy z nas lubi oraz jada je w innym wydaniu. Jedni jedzą je na surowo niczym jabłko, inni w sałatce z dressingiem jogurtowym lub ziołowym, inni z oliwa i bazylia. Są tacy, którzy wolą zjeść je na ciepło lub nafaszerowane serem feta i uduszone na grillu. Jak widać pomidor może przybierać całą gamę form oraz kreacji smakowych i prezencyjnych.

Jednakże zaskakującym, a wręcz paradoksalnym, może być fakt, iż pomidory najbardziej wartościowe są dla organizmu w formie przetworzonej.
Są one swoista ciekawostką w rodzinie fruktów, które największe bogactwo oraz skuteczność posiadają w stanie surowym. Jednak te przetworzone również, świadomie lub nie, towarzyszą nam w życiu codziennym oraz w kuchni. Używamy nie tylko przeciery oraz koncentraty do zup i sosów, ale też sączymy sok z pomidorów.

Sok z pomidorów zawiera ogromne pokłady witaminy C oraz E, które mają działania jak najbardziej pozytywne przede wszystkim na skórę. Można zaryzykować stwierdzeniem, iż odpowiadają za nasza urodę. Wzmacniają oraz dotleniają naczynia krwionośne dodając blasku przygaszonej cerze. Skutecznie odstraszają nie lubiane przez kobiety zmarszczki oraz opóźniają procesy starzenia się. Poza tym sok taki jest źródłem witamin A, B oraz C, które powinny być fundamentem codziennej zbilansowanej diety. Dostarcza wielu mikroelementów oraz przeciwutleniaczy. Można zauważyć jego dobroczynny wpływ na cały organizm. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania nerek oraz serca. Jego dobrodziejstwo zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory. Działa również na układ pokarmowy, regulując procesy trawienne.
Dzięki niskiej kaloryczności, a wysokiej zawartości błonnika stosować go powinno się w dietach odchudzających. To nie koniec jego magicznej mocy. Po wypiciu soku z pomidorów, jak za dotknięciem magicznej różdżki znika kac, który długo lubi męczyć po spożyciu.

W XXI wieku społeczeństwo wkroczyły w dobę obarczoną chorobami cywilizacyjnymi, które urosły do rangi niemal epidemii.
Dlatego korzystajmy z naturalnych dobrodziejstw i ratujmy swoje zdrowie. Zajadajmy się pomidorami na tysiąc możliwych sposobów. Odwiedzając włoskie restauracje, wybierajmy z kart menu dania bogate w oficjalne kolory włoskiej flagi. Sięgajmy po czerwień pomidorów oraz zieleń bazylii. Wyjdzie nam to zdecydowanie na zdrowie..

wtorek, 7 czerwca 2011

Zielona herbata i jej właściwości

Zdjęcie

Zielona herbata, a więc jak jedna filiżanka może wpłynąć na nasz organizm i dlaczego tak ważne może okazać się picie tego cudownego napoju. Kto dba o swoje zdrowie powinien pić zieloną herbatę.

Wegetarianizm - Czy wegetarianizm jest dla wszystkich?

Wegetarianizm zyskuję coraz więcej zwolenników w Polsce. Coraz więcej ludzi decyduje się na jedzenie wyłącznie składników pochodzenia roślinnego. Czy jednak człowiek stworzony jest  do tego, aby jeść wyłącznie składniki pochodzenia roślinnego?


Czy wegetarianizm równa się zdrowie? Ludzie dorośli mogą spokojnie odżywiać się tylko roślinami i żyć zdrowo, aczkolwiek pod warunkiem odpowiednio zbilansowanej diety. Kiedy decydujemy się na wegetarianizm powinniśmy bardzo uważać na to co jemy. Najważniejszą sprawą jest dostarczenie pełnego zestawu aminokwasów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przez wieki ludzie przyzwyczaili swoje organizmy do dostarczania większości białka pochodzenia zwierzęcego. Teraz dostarczenie równie wartościowego białka tylko z roślin jest dużo trudniejsze i wymaga sporej wiedzy na temat odżywiania. 
Wegetarianizm i kobiety w ciąży.
Dieta wegetariańska dla kobiet w ciąży i małych dzieci sprawdza się już dużo gorzej. Kobiety w ciąży mają kilkukrotnie większe zapotrzebowanie na wysokowartościowe białko niż normalnie. Dla prawidłowego rozwoju płodu ciężko jest dostarczyć wszystkich potrzebnych aminokwasów w odpowiednich ilościach jedząc same warzywa. Dlatego często nawet zagorzałe wegetarianki decydują się na czasowe odejście do swoich nawyków żywieniowych na czas ciąży. 
Wegetarianizm i małe dzieci. 

Małe dzieci także potrzebują innej diety niż dorośli. Do prawidłowego rozwoju potrzeba im bardzo dużych ilości wartościowego białka i składników mineralnych. Niestety nawet idealnie dobrana dieta wegetariańska może nie dostarczyć im tego wszystkiego. Szczególnie w pierwszych latach dziecka zaleca się jednak podawania chociaż małych ilości mięsa i pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Trochę starsze dzieci mogą już przy odpowiednim dobraniu diety i przestrzeganiu jej spokojnie jeść same pokarmy wegeteriańskie. 
Kto jest zdrowszy mięsożercy czy wegetarianie?
Czy ludzie jedzący na co dzień mięso są rzeczywiście zdrowsi? Niekoniecznie. Wiele przykładów z dnia codziennego pokazuje, że ludzie odżywiający się w tradycyjny sposób często zaniedbują swoją dietę. W dzisiejszych czasach ludzie, którzy naprawdę dobrze  się odżywiają należą do rzadkości. Dlatego wegetarianie z racji rezygnacji ze spożywania mięsa przywiązują większa uwagę do tego co jedzą. Wielu ludzi po przejściu na dietę wegetariańską będzie bardziej zdrowym niż gdy odżywiali się tradycyjnie, jednak to często nie jest kwestia spożywania mięsa czy nie. To bardziej kwestia uważania na to co się je. Dobra dieta to taka, która pomaga człowiekowi utrzymać dobrą kondycje i zdrowie. Może być taka zarówno z mięsem jak i bez niego.

poniedziałek, 6 czerwca 2011

Santo Subito

Czy ten dzień nie jest dany przez Boga? Nasz Papież Jan Paweł II został zaliczony w poczet Błogosławionych. Dziękować trzeba Bogu, że możemy przeżywać ten dzień tutaj na ziemi, że możemy prosić o łaski za wstawiennictwem Wielkiego Człowieka, który żył w naszych czasach.



 1 Maja 2011 roku w Watykanie stało się coś, na co czekaliśmy z ufnością i wiarą przez 6 lat. Papież Benedykt XVI zaliczył w poczet Błogosławionych naszego rodaka Jana Pawła II.
Czy Błogosławiony to święty? Czy to jest gorszy święty? Szukałem na to odpowiedzi w internecie, ale po dłuższych poszukiwaniach dałem spokój temu. Ponieważ podczas szukania odpowiedzi na to pytanie, zdałem sobie sprawę z tego,że Jan Paweł II został już podczas pogrzebu okrzyknięty przez tysiące zgromadzonych ludzi jako Święty. Jego postawa, osobowość, życie i działalność ukazały tak naprawdę jego świętość.
 Beatyfikacja to tylko formalność, to potwierdzenie jego niezwykłego życia i służby dla ludzi w Kościele i nie tylko. Człowiek, który nie miał potężnej armii u boku, który nie posiadał nie wiadomo jakiej ilości pieniędzy, stał się wzorem moralnym dla świata, dla ludzi. Człowiek, który miał serce napełnione miłością Bożą. Kiedy wypowiadał słowa kierowane do nas, w sercach odczuwaliśmy coś szczególnego, innego, tajemniczego. Jego- "..otwórzcie drzwi Chrystusowi, nie lękajcie się.." to swoista mowa Ducha Świętego przez człowieka. To znaczy, otwórzcie serca, bramy swojego ja, otwórzcie drzwi do Waszych dusz i przede wszystkim, otwórzcie swoje umysły. Popatrzcie co się dzieje wkoło Was ,spójrzcie jak świat realizuje przykazania samego Boga. Nie czas i miejsce mówić o rozprzestrzenianiu się i eskalacji zła, nie. Każdy sam może odpowiedzieć sobie na to pytanie.
Dzisiaj czas aby mówić oficjalnie światu - Jan Paweł II jest Santo Subito! Ponad milion pielgrzymów z całego świata dzisiaj podczas mszy beatyfikacyjnej mówi samo za siebie.
Błogosławiony to sługa Boży, który może odbierać kult publiczny tylko na określonym terenie, np mieście, diecezji, kraju. Z materiałów do których dotarłem dzisiaj po beatyfikacji wynika,że kult naszego papieża, kult społeczności Bożej, chce już dzisiaj praktykować większość narodów świata! A więc kolejny proces kanonizacji powinien także stać się formalnością w nie długim czasie. Tak naprawdę, w sercu każdego z nas istnieje odpowiedź na to pytanie; Błogosławiony czy Święty?
Jan Paweł II, nasz papież, prosił- módlcie się za mnie, za życia i po śmierci. Jego całe życie było modlitwą, za świat, za ludzi, w naszych intencjach. To może My teraz pomódlmy się własnymi słowami, tak, jak każdy umie, za Błogosławionego, za Niego i do Niego. Oddajmy Cześć i podziękujmy Bogu za tak wspaniały dar, jakim był i teraz jest na wieki Ojciec Święty Jan Paweł II. Jeśli posłuchamy jego i postaramy się przyjąć jego myślenie, może się stać bardzo dużo w naszym życiu.

Lato o smaku truskawek

Wraz z nadejściem cieplejszych dni i nocy wszem i wobec pojawiają się truskawki. Smaczny owoc, na który wszyscy czekają cały rok jest symbolem polskiego lata. Piękny zapach kusi, a magiczna moc sprawia, że można je jeść bez jakichkolwiek ograniczeń oraz wyrzutów sumienia.

Ze względu na soczyście czerwony kolor oraz kształt przypominający serce od wieków wierzono, że są afrodyzjakiem. We Francji na noc poślubną dla nowożeńców przygotowywano zupę na bazie właśnie truskawek. Niektórzy do dziś wierzą, że wspólna konsumpcja tego owocu potrafi połączyć dwa serca. Truskawki maja jednak o wiele więcej magicznych mocy. Przede wszystkim to niesamowity pokład witaminy C. Jest zaskakujące to, że zawierają jej znacznie więcej niż owoce cytrusowe, których wizytówką jest właśnie witamina C.  Są ponadto bombą witamin z grupy A, B1, B2 oraz PP, która odpowiedzialna jest za maksymalne dotlenienie krwi. Stanowią również cenne źródło minerałów takich jak: wapń, fosfor czy magnez. Zatem każda dbająca o zdrowie osoba znajdzie w nich odpowiednie walory nie tylko smakowe. Mało tego! Osoby, będące na diecie również powinny wręcz zajadać się nimi. Są niskokaloryczne, a zawierają duże ilości wody. Bowiem nie tylko spalają tłuszcz, ale posiadają bezcenne właściwości odtruwające oraz oczyszczające organizm. Truskawki wpływają na naszą urodę odpowiednio dotleniając oraz odżywiając skórę. Idealnie nadają się do maseczek domowej roboty, stosowanych do skóry zniszczonej i przesuszonej. Już nasze babcie odkryły i wykorzystywały moc truskawek do leczenia chorób skóry. Spożywanie  truskawek szczególnie ordynuje się kobietom, ze względu na wysoką zawartość żelaza oraz kwasu foliowego. Wzmacniając organizm chronią przed niechciana anemią. Są również lekarstwem przy wielu schorzeniach nerek oraz wątroby. Dowiedziono również, iż maja silne właściwości, chroniące przed nowotworami.  Ciekawy jest fakt, iż większa ich moc aktywizuje się podczas połączenia z alkoholem. Zatem nie przypadkowo w filmie "Pretty Woman" sączono szampan z truskawkami. Nie wolno zapominać o ich apetycznym zastosowaniu w kuchni świata. Nie tylko są dekoracją oraz składnikiem niebiańskich deserów czy koktajli, ale też wielu pikantnych potraw. Niejedna restauracja rywalizuje w fantazyjnych i kontrastowych połączeniach truskawek. Jednak zawsze smaczne są same w sobie lub tradycyjne ze śmietaną i cukrem.