Pomimo, że w Polsce nie ma tradycji spozywania glonów, stają sie one coraz bardziej popularne jako naturalny suplement codziennej diety. Jadalne glony są bardzo rozpowszechnione na całym świecie. Najwięcej używa się ich we wschodniej Azji.
Gdzie od wielu lat zyskały sobie ogromne uznanie. Niektóre z nich nalezą do najstarszych roślin na Ziemi i maja kilka miliardów lat. Ostatnio coraz więcej uwagi poświęca się Spirulinie. Jest to alga o zielono - niebieskim zabarwieniu. Barwę swą zawdzięcza od dużej koncentracji barwników min: chlorofilu, beta karotenom i fikocyjaninie. Spirulina dzięki bogactwu składników odżywczych które zawiera jest określana jako super pożywienie. Koncentracja tych składników w glonach morskich jest dziesięciokrotnie większa niż w warzywach lądowych. Bogata jest również w białko o wysokiej wartości odżywczej. W żadnym innym produkcie spożywczym, niezależnie czy roślinnym, czy zwierzęcym, nie ma tak dużej zawartości białka. Nieraz jest określana jako „zielone mięso”. Dzienne zapotrzebowanie na niektóre związki mineralne może być w znacznym stopniu pokryte już przy 10-cio gramowym spożyciu spiruliny i minimalnym dostarczeniu węglowodanów i tłuszczy. Więc jest to bardzo wydajne źródło składników odżywczych. Dzięki temu możemy zapobiec utracie zdrowia oraz poprawić ogólną wydolność naszego organizmu. Wielkie znaczenie spożycia glonów ma na funkcjonowanie całego organizmu człowieka a między innymi:
- Wspomaga detoksykacje całego organizmu, np. z pierwiastków metali ciężkich, oraz radioaktywnych. W Czarnobylu SPIRULINA uratowała wiele dzieci przed zatruciem promieniotwórczymi metalami. Instytut Medycyny Radiacyjnej w Mińsku wykazał, że dzienna dawka 5 gram Spiruliny brana przez 45 dni wzmacnia system odpornościowy oraz zmniejsza poziom radioaktywności w ciele. Naukowcy podawali dzieciom z Czarnobyla także duże dawki naturalnego beta karotenu z alg CHLORELLI i udowodnili, że pomógł on znormalizować skład krwi. Okazało się wówczas, że CHLORELLA, znana ze swoich właściwości odbudowy systemu immunologicznego i detoksykacji ciężkich metali, wykazała także efekty ochronne przed radioaktywnym promieniowaniem.Spirulina oraz Chlorella, są bogatym źródłem CHLOROFILU, substancji która jest roślinnym odpowiednikiem hemoglobiny, najważniejszego składnika krwi. Japońscy naukowcy dowiedli, że chlorella jest w stanie neutralizować lub usuwać szkodliwe substancje z ciała, takie jak kadm, ołów, dioksyny, promienie X i inne radioaktywne substancje. Algi te powinny być zażywane przed możliwym narażeniem na promieniowanie radioaktywne każdego typu.
Wspomaga stymulację układu odpornościowego i prawidłową produkcję krwinek czerwonych i białych. Dzięki Spirulinie pokazują to badania z Japonii, Meksyku i Stanów Zjednoczonych. Spektrum działania różnych substancji antyoksydacyjnych a w szczególności substancji pigmentowych zawartych w Cyjanobakteriach jest tematem wielu badań naukowych.
- wspomaga i ochrania wątrobę w jej codziennej pracy
- normalizuje poziom cukru i lipidów we krwi
- wspomaga układ odpornościowy organizmu
- ułatwia utrzymać równowagę chemiczna organizmu – działa odkwaszająco
Konsumowanie glonów, a zwłaszcza Spirulina ma więc bardzo wielkie znaczenie w leczeniu wielu chorób a miedzy innymi: w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, anemii leczeniu ran. Zapobiega grypie, obniża nadmierne ciśnienie krwi, daje wyniki w leczeniu astmy, chorób nerek, wątroby, leczy egzemę, cukrzyce, artretyzm, reumatyzm i wole tarczycy.
Spirulina może być świetną alternatywa dla farmakoterapii. Dzięki tym algom nasze życie nabierze energii. Jest to środek naturalny i bezpieczny, całkowicie pozbawiony skutków ubocznych.