wiadomość powitalna

ALL ABOUT THE HEART

"Jakie jest twoje serce, ten tylko się dowie,
kto je stracił, więc dbaj i kochaj swoje serduszko"
andriju
Z powodu mocnego związku z duchową duszą,
ciało ludzkie nie może być postrzegane jako
wyłącznie zespół tkanek, organów i funkcji,
lecz raczej jako istotna część osoby,
która przez ciało ukazuje się i wyraża".
JAN PAWEŁ II
Znajdź swój bilans życia.
3 x 8 = 24
Jest to magiczne równanie życia!
8 godz.snu
8 godz.pracy
8 godz.odpoczynku
Jeżeli tylko możesz
dostosuj się do tego!
andriju


"PRACA TO NIE TYLKO TO CO ROBISZ
LECZ TO CO POZOSTAWIASZ PO SOBIE INNYM"
andriju













czwartek, 11 sierpnia 2011

"MYŚLI"

Moje myśli krążą jak planety wokół słońca.
Moje myśli są niczym okruch skały na pustyni życia.
Kiedy budzę się rano pierwsza myśl. 
Jest o nim, o moim nowym sercu. 


Która drąży mi dusze aż do bólu.
Myśli moje  są jak piórko. 

Porwane przez podmuch wiatru. 
Tańczące wbrew swojej woli.                                                      

Wstaję, idę  na zakupy.

A ta myśl idzie ze mną  cały czas. 
Mam ją w sobie. 
Dobre myśli, złe myśli, cały czas są ze mną . 
I ta najgorsza z wszystkich.
Myśl o odrzucie przeszczepu -  odrzucam ją !
A ona ciągle wraca ! 


Daj mi już spokój. 
Mówię do niej. 
Ale ona wraca i wraca!.
Boże daj mi siłę daj mi moc! 



Abym mógł ją przyjąć. 
Z otwartymi rękoma. 
Daj mi moc tytana!

Gdybyś dał mi taką moc. 

Byłbym szczęśliwy, wyrzuciłbym ją! 
Z siebie niczym okruch z oka.
Ale nie, ty chcesz abym żył. 

Z tą myślą i dręczył się. 


Do ostatnich dni mego życia! 
Dlaczego powiedz mi ? 
Dałeś taki krzyż!
Powiedz mi dlaczego! ?
      .....
Dni mijają lata przemijają.

A one będą zawsze ze mną.
Aż do śmierci.

wtorek, 2 sierpnia 2011

Właściwy bilans kwasowo-zasadowy fundamentem zdrowia.

Gdy przychodzimy na ten świat składamy się w prawie 90% z wody. Gdy umieramy jej ilość jest często poniżej 50%. Przez całą długość swojego życia systematycznie wysychamy. 
Czy jednak zdajemy sobie do końca sprawę, jak fundamentalne znaczenie ma woda dla naszego organizmu? Jak ważną sprawą dla naszego zdrowia jest nie tylko to, co i ile pijemy, lecz przede wszystkim to, jaki wpływ wywrze to picie na nasz organizm. Najczęściej niestety pijemy to, co wpływa negatywnie na gospodarkę kwasowo-zasadową. Zakwaszamy swój ustrój doprowadzając w większości przypadków do wielu groźnych chorób z chorobami wieńcowymi i nowotworami na czele, gdyż organizm jest zmuszony do przejścia na oddychanie beztlenowe, umożliwiając wszelkim patogenom swobodny rozwój. Niedostateczna ilość płynów ustrojowych powoduje obkurczanie naczyń krwionośnych, niedostarczanie tlenu do komórki w wyniku czego nasze własne elektrownie są niewydolne. Pijemy zbyt dużo kawy i rozmaitych cukrów by wyrównać poziom energii i aktywności jednocześnie napędzając spiralę powodującą powiększanie tkanki tłuszczowej. To błędne koło trwa dopóty, dopóki nie nadejdzie dzień nieodwołalnego wyroku.

Czy jest sens czekania na ten dzień? 
Może warto zacząć kopać studnię zanim zechce nam się pić. Później będzie za późno. 
Prócz problemów związanych z ilością spożywanych napojów i ich odczynem pH, olbrzymie znaczenie ma również bogactwo minerałów w postaci jonowej, które możemy spożywać w odpowiedniej wodzie, która swoją strukturą najbliższa jest płynom ustrojowym, przez co jest najłatwiej biodostępna dla organizmu. Podnosi ona odczyn pH, pomagając czerwonym krwinkom na właściwe przenoszenie tlenu do Twoich własnych źródeł energii (mitochondria). 

środa, 27 lipca 2011

Alkohol a dieta

Piwo to źródło witamin B1, B2, PP, B12 oraz składników mineralnych takich jak: potas, fosfor, magnez, wapń i sód. Wino jest z kolei bogate w polifenole. Niestety, jest też kaloryczne. Ile zatem można spożywać tych trunków, będąc jednocześnie na diecie odchudzającej?


Osoby redukujące nadmiar masy ciała nie powinny spożywać alkoholu. Dlatego jeśli naprawdę komuś zależy na utracie masy ciała, to musi zrezygnować z alkoholu. Alkohol w każdej postaci należy wykluczyć z diety. 

1 g tłuszczu dostarcza aż 9 kcal, podczas gdy 1g alkoholu niewiele mniej, bo aż 7kcal!

Alkohol spala się w naszym organizmie z szybkością około 60 mg na 1 kg masy ciała, na 1 godzinę. Spalanie alkoholu nie podlega w zasadzie regulacji neurohormonalnej, dlatego jest mało energetyczne. 
Kaloryczność wybranych rodzajów alkoholu:


 kieliszek wina białego wytrawnego100 kcal


 kieliszek wina białego słodkiego140 kcal


 kieliszek wina czerwonego 100 kcal


 kieliszek szampana 115 kcal 


 kieliszek wódki (50ml) 110 kcal


 butelka piwa (0,5 l) – 250 kcal


 kieliszek koniaku (40 ml) 110 kcal


 likier kawowy (20ml) - 85 kcal


 kieliszek sherry (50ml) - 50 kcal


 kieliszek nalewki domowej (35-45ml) - 100 kcal


 kieliszek ginu (30ml) - 75 kcal


 kieliszek ajerkoniaku, likieru (20 ml) - 51 kcal 


 kieliszek malagi (50ml) - 80 kcal


 kieliszek martini wytrawnego (50ml) - 60 kcal


 porcja koktajlu "cuba libre" (20ml rumu i 0,2l coli) - 162 kcal

Należy także wspomnieć, że alkohol wpływa na pracę naszego układu trawiennego oraz wątroby. Wątroba w naszym organizmie przekształca alkohol w aldehyd octowy, który jest toksyną. Jeśli wątroba nie pracuje prawidłowo, toksyny krążą w naszym krwioobiegu powodując poważne szkody, w tym także zwiększając podatność na stres. NADMIAR alkoholu może prowadzić do otyłości oraz związanych z nią powikłań, w tym zaburzeń poziomu glukozy we krwi, degeneracji tkanek, spowolnienia pracy organów wewnętrznych i ciągłego zmęczenia. Jego nadmierne spożycie powoduje powiększanie złogów tłuszczu w sercu i całym układzie krążenia, osłabiając również nasz układ odpornościowy!

Podsumowując....

Aby pozbyć się zbędnego "tłuszczyku", wyeliminuj alkohol z Twojej diety. Alkohol osłabia wątrobę, organ, który ma kluczową rolę przy trawieniu tłuszczów. Poza tym, np. piwo oraz wino są bogate w cukry, a już każdy rodzaj alkoholu pobudza apetyt.

Algi morskie - zielone warzywa


Pomimo, że w Polsce nie ma tradycji spozywania glonów, stają sie one coraz bardziej popularne jako naturalny suplement codziennej diety. Jadalne glony są bardzo rozpowszechnione na całym świecie. Najwięcej używa się ich we wschodniej Azji.


Gdzie od wielu lat zyskały sobie ogromne uznanie. Niektóre z nich nalezą do najstarszych roślin na Ziemi i maja kilka miliardów lat. Ostatnio coraz więcej uwagi poświęca się Spirulinie. Jest to alga o zielono -  niebieskim zabarwieniu. Barwę swą zawdzięcza od dużej koncentracji barwników min: chlorofilu, beta karotenom i fikocyjaninie. Spirulina dzięki bogactwu składników odżywczych które zawiera jest określana jako super pożywienie. Koncentracja tych składników w glonach morskich jest dziesięciokrotnie większa niż w warzywach lądowych. Bogata jest również w białko o wysokiej wartości odżywczej. W żadnym innym produkcie spożywczym, niezależnie czy roślinnym, czy zwierzęcym, nie ma tak dużej zawartości białka. Nieraz jest określana jako „zielone mięso”. Dzienne zapotrzebowanie na niektóre związki mineralne może być w znacznym stopniu pokryte już przy 10-cio gramowym spożyciu spiruliny i minimalnym dostarczeniu węglowodanów i tłuszczy. Więc jest to bardzo wydajne źródło składników odżywczych. Dzięki temu możemy zapobiec utracie zdrowia oraz poprawić ogólną wydolność naszego organizmu. Wielkie znaczenie spożycia glonów ma na funkcjonowanie całego organizmu człowieka a między innymi:
- Wspomaga detoksykacje całego organizmu, np. z pierwiastków metali ciężkich, oraz radioaktywnych. W Czarnobylu SPIRULINA uratowała wiele dzieci przed zatruciem promieniotwórczymi metalami. Instytut Medycyny Radiacyjnej w Mińsku wykazał, że dzienna dawka 5 gram Spiruliny brana przez 45 dni wzmacnia system odpornościowy oraz zmniejsza poziom radioaktywności w ciele. Naukowcy podawali dzieciom z Czarnobyla także duże dawki naturalnego beta karotenu z alg CHLORELLI i udowodnili, że pomógł on znormalizować skład krwi. Okazało się wówczas, że CHLORELLA, znana ze swoich właściwości odbudowy systemu immunologicznego i detoksykacji ciężkich metali, wykazała także efekty ochronne przed radioaktywnym promieniowaniem.Spirulina oraz Chlorella, są bogatym źródłem CHLOROFILU, substancji która jest roślinnym odpowiednikiem hemoglobiny, najważniejszego składnika krwi. Japońscy naukowcy dowiedli, że chlorella jest w stanie neutralizować lub usuwać szkodliwe substancje z ciała, takie jak kadm, ołów, dioksyny, promienie X i inne radioaktywne substancje. Algi te powinny być zażywane przed możliwym narażeniem na promieniowanie radioaktywne każdego typu.
Wspomaga stymulację układu odpornościowego i prawidłową produkcję krwinek czerwonych i białych. Dzięki Spirulinie pokazują to badania z Japonii, Meksyku i Stanów Zjednoczonych. Spektrum działania różnych substancji antyoksydacyjnych a w szczególności substancji pigmentowych zawartych w Cyjanobakteriach jest tematem wielu badań naukowych.
-  wspomaga i ochrania wątrobę w jej codziennej pracy
- normalizuje poziom cukru i lipidów we krwi
- wspomaga układ odpornościowy organizmu
- ułatwia utrzymać równowagę chemiczna organizmu – działa odkwaszająco
Konsumowanie glonów, a zwłaszcza Spirulina ma więc bardzo wielkie znaczenie w leczeniu wielu chorób a miedzy innymi: w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, anemii leczeniu ran. Zapobiega grypie, obniża nadmierne ciśnienie krwi, daje wyniki w leczeniu astmy, chorób nerek, wątroby, leczy egzemę, cukrzyce, artretyzm, reumatyzm i wole tarczycy.
Spirulina może być świetną alternatywa dla farmakoterapii. Dzięki tym algom nasze życie nabierze energii.  Jest to środek naturalny i bezpieczny, całkowicie pozbawiony skutków ubocznych.

niedziela, 17 lipca 2011

Potas i magnez


Magnez jest aktywatorem wielu enzymów , pośredniczy w wytwarzaniu i transporcie energii w organizmie jest niezbędny w czynności mięśnia sercowego , układu nerwowego , mięśniówki gładkiej naczyń oraz mięśni prążkowanych....


Magnez

Magnez jest aktywatorem wielu enzymów , pośredniczy w wytwarzaniu i transporcie energii w organizmie
jest niezbędny w czynności mięśnia sercowego , układu nerwowego , mięśniówki gładkiej naczyń oraz 
mięśni prążkowanych.

Niedobór magnezu zwiększa ryzyko choroby wieńcowej , zawału serca 
i zaburzeń rytmu serca.
Objawami niedoboru magnezu są : nadpobudliwość , trudności koncentracji , zwiększona podatność na stres 
zaburzenia pracy mięśni szkieletowych. 
Potas 
Niedobór potasu stanowi zagrożenie dla prawidłowej czynności układu krwionośnego ,
wydalniczego i regulacji gospodarki wodno -elektrolitowej (odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego ciśnienia
i kwasowości krwi).
Uzupełnienie diety o magnez i potas zaleca się przy :
niemiarowości i nadpobudliwości serca 
profilaktycznie w chorobie niedokrwiennej serca
zagrożenie zawałem serca 
rekonwalescencji pozawałowej
chorobach zakaźnych , zabiegach chirurgicznych przy których
doszło do utraty magnezu i potasu.

Badania holterem

Kilka słów na temat badania holterem




Medycyna to bardzo szeroki temat, który odgrywa bardzo ważną rolę w życiu człowieka. Organizm ludzki to bardzo złożony i jeszcze bardziej skomplikowany system różnego rodzaju połączeń, które są konieczne do tego, by ciało ludzkie mogło w prawidłowy sposób funkcjonować i działać zgodnie z naszymi oczekiwaniami. Jednak nie da się uniknąć tego, że nawet najdoskonalszy system raz na jakiś czas ulega drobnym lub większym urazom i jego działanie zostaje zachwiane. Często jest tak, że nie jesteśmy świadomi tego, że w naszym organizmie coś nie gra i dopiero dokładne badania, takie jak np. elektrokardiografia czy morfologia są w stanie wykazać te zaburzenia i poinformować o tym, że konieczna jest interwencja lekarza. Jednym z najdokładniejszych badań jakie można przeprowadzić na człowieku bez ingerencji w tkanki, czyli bez nacinania, nakłuwania itp. są coraz bardziej popularne badania holterem. Badania te trwają 24 godziny i mogą odbywać się w domu pacjenta. Głównym urządzeniem, które bierze udział w tym badaniu jest tzw. holter, czyli niewielka skrzyneczka, do której przymocowane są kabelki, na końcu których znajdują się elektrody. Przez 24 godziny pacjent nosi na sobie elektrody i to przenośne urządzenie do zapisu EKG, a także ma za zadanie zapisywać w dzienniczku wszelkie dolegliwości typu ból głowy, duszności, bóle w klatce piersiowej itp. Po zdjęciu holtera z zapisu w urządzeniu powstaje elektrokardiogram, czyli graficzny zapis tego, co zarejestrował holter podczas całodobowego badania pacjenta. Ważne jest to, aby podczas badania pacjent nie korzystał z kąpieli, ponieważ może to bardzo negatywnie wpłynąć na wyniki badania, a przede wszystkim uszkodzić sprzęt. Zaleca się więc skorzystanie z prysznica przed badaniem, ponieważ przez najbliższe 24 godziny nie będzie takiej możliwości. Podczas wykonywania badania holterem zaleca się także wykonywanie standardowych czynności czyli np. sprzątanie w domu czy wizyta w pracy, gdyż badanie to ma wykazać potencjalne skoki ciśnienia w określonych sytuacjach w życiu codziennym. Badanie to skierowane jest nie tylko do starszych osób, ale również do osób w wieku średnim czy do młodzieży, ponieważ w dzisiejszych czasach wszyscy jesteśmy narażeni na skoki ciśnienia czy zaburzoną pracę serca. EKG i inne badania zalecane są nawet małym dzieciom, by mieć pod kontrolą to co dzieje się z ich serduszkami i wewnętrznymi procesami. Jeśli chodzi o kwestię czy lepiej badania holterem wykonywać prywatnie czy w przychodniach państwowych to sprawa jest prosta, ponieważ w dużych miastach takich jak Poznan czy Warszawa chętnych na takie badania jest mnóstwo, a przychodniach sprzętu jest zwykle mniej niż osób chętnych i w państwowej przychodni czeka się bardzo długo na przeprowadzenie takiego specjalistycznego badania. Gabinety i przychodnie prywatne oferują znacznie lepsze urządzenia do badań i często znacznie szybciej pacjent może przystąpić do badania bez czekania w kolejkach.