Według doktora Mercoli, podczas gotowania powstają zupełnie nowe związki białek i cukrów niewystępujące w przyrodzie. Struktura chemiczna pokarmu ulega zupełnej zmianie, a molekuły naszego pożywienia psują się i degenerują na wiele różnych sposobów. Witaminy także zostają zniszczone, kwestia długości i temperatury gotowania pokarmu, jak wiele ich zostanie na przykład w zupie.
Podczas gotowania wytwarzają się również substancje szkodliwe. Im większa temperatura, tym więcej takich "odpadków" powstaje. Najwięcej toksyn powstaje podczas smażenia i grillowania. Są to głównie substancje rakotwórcze i mutagenne oraz wolne rodniki w szczególności powstają one z tłuszczy i białek.
Już w 47 stopniach Celsjusza wszystkie enzymy pokarmowe ulegają zniszczeniu, a są nam one potrzebne do prawidłowego trawienia. Obciążona jest przez to trzustka i inne organy. W przeciwieństwie do gotowanych dań, raw food trawiony jest znacznie krócej, a to dzięki zawartości właśnie tych enzymów.
Przez to nadmierne zużycie organizmu przez jedzenie niezdrowego, gotowanego pokarmu wyglądamy starzej i czujemy się starzej. Osoby będące na diecie raw food są wizualnie młodsze, a co najważniejsze młodsze także biologicznie!
Przepisy raw food wcale nie muszą być nudne. Dzięki odrobinie wysiłku i przeszukaniu internetu uda nam się odnaleźć przepisy na surowe dipy, ciastka, odpowiedniki dań gotowanych i pyszne smoothies.
Oczywiście, że osobie, która została wychowana na mielonych i schabowych, trudno będzie się przestawić na dietę raw food. Możemy jednak zawsze skorzystać z pomocy osób, które żywią się na surowo już dłuższy czas. Raw food w Polsce nie jest aż tak popularny jak na zachodzie, mimo to powstają coraz to nowe fora internetowe, gdzie możesz zasięgnąć porady, przeglądnąć przepisy i wymienić się doświadczeniami.