W Polsce choroby układu krążenia są przyczyną niemal połowy wszystkich zgonów (2007 r. - 45,4% wg GUS ). Brakuje nam kwasów omega-3.
Odkryte w latach 70. XX w. przez dwóch duńskich naukowców (dr Hansa Olafa Banga i dr. Jorna Dyerberga), kwasy omega-3 powodują u Eskimosów z Grenlandii zaskakująco rzadko występujące choroby serca, pomimo diety bogatej w mieso i tłuszcz. Śmiertelność z powodu chorób serca wynosiła wśród nich zaledwie 5% (dla porównania w Polsce blisko 50%). Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca codzienne spożywanie nienasyconych kwasów tłuszczowych w ilości kilkakrotnie większej niż ta przyjmowana w przeciętnej diecie. Jednak zanieczyszczenie mórz i oceanów zwiększa ryzyko zatrucia metalami ciężkimi oraz dioksynami zawartymi w rybach. Dobrym wyjściem jest zatem suplementacja preparatami zawierającymi specjalnie przygotowane, czyste kwasy omega-3. Takie właśnie oczyszczone kwasy omega-3 w optymalnych proporcjach i w rzadko spotykanej na polskim rynku suplementów diety postaci estrów etylowych, zawiera wprowadzony do aptek w marcu 2010 preparat NURSEA Omnicardia. Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne (ESC) zalecają stosowanie nienasyconych kwasów omega-3 tylko w postaci estrów etylowych. W Polsce jednym z najlepszych suplementów oferujących estry w najczystszej formie jest właśnie Nuresa Omnicardia.
Dodatkowym atutem Omnicardii jest OxycordeinaTM, chroniony patentem składnik, zawierający wyciąg z pestek winogron, wyciąg z owoców głogu i witaminę E. Jego rolą w preparacie jest wzmacnianie i uzupełnianie dobroczynnego działania kwasów omega 3. Oxycordeina™ to pierwszy taki zestaw substancji na rynku polskim; został on opracowany przez laboratoria medyczne specjalnie dla Synoptis Pharma - producenta preparatu NURSEA Omnicardia.
wiadomość powitalna
ALL ABOUT THE HEART
"Jakie jest twoje serce, ten tylko się dowie,
kto je stracił, więc dbaj i kochaj swoje serduszko"
andriju
Z powodu mocnego związku z duchową duszą,
ciało ludzkie nie może być postrzegane jako
wyłącznie zespół tkanek, organów i funkcji,
lecz raczej jako istotna część osoby,
która przez ciało ukazuje się i wyraża".
JAN PAWEŁ II
TRANSPLANTACJA SERCA
MOJE PRZESŁANIE
POEZJA
Znajdź swój bilans życia.
3 x 8 = 24
Jest to magiczne równanie życia!
8 godz.snu
8 godz.pracy
8 godz.odpoczynku
Jeżeli tylko możesz
dostosuj się do tego!
andriju
"PRACA TO NIE TYLKO TO CO ROBISZ
LECZ TO CO POZOSTAWIASZ PO SOBIE INNYM"
andriju
czwartek, 13 października 2011
środa, 12 października 2011
Ci to mają wielkie serce do walki.
Wszystkim zawodnikom,działaczom i władzom klubu-GRATULUJĘ! zdobycia Drużynowego Mistrzostwa Polski na żużlu 2011r.
Stelmet Falubaz Zielona Góra
Rok założenia:1961
Barwy:żółto-biało-zielone
Przydomek:Moto myszy
WIZYTÓWKA
Adres: ul. Wrocławska 69, 65-218 Zielona Góra
tel., fax: (068) 453 89 11
www: zkzssa.pl
Stadion Miejski, ul. Wrocławska 69, 65-218 Zielona Góra:
- pojemność: 15 000
- oświetlenie: 1800 lx
- długość toru: 337,50 m
- rekord toru: 59,19 s - Andreas Jonsson (01.05.2011 r.)
- pojemność: 15 000
- oświetlenie: 1800 lx
- długość toru: 337,50 m
- rekord toru: 59,19 s - Andreas Jonsson (01.05.2011 r.)
Sukcesy:
Drużynowe Mistrzostwo Polski - 6 razy (1981, 1982, 1985, 1991, 2009, 2011)
Drużynowe Wicemistrzostwo Polski - 2 razy (1989, 2010)
Mistrzostwo Polski Par Klubowych - 4 razy (1979, 1982, 1983, 2009)
Młodzieżowe Drużynowe Mistrzostwo Polski - 3 razy (1980, 1987, 1988)
Drużynowe Wicemistrzostwo Polski - 2 razy (1989, 2010)
Mistrzostwo Polski Par Klubowych - 4 razy (1979, 1982, 1983, 2009)
Młodzieżowe Drużynowe Mistrzostwo Polski - 3 razy (1980, 1987, 1988)
Władze:
Prezes Zarządu ZKŻ SSA: Robert Dowhan
Prezes Zarządu ZKŻ: Ryszard Greszczyk
Wiceprezes Zarządu ZKŻ: Jacek Frątczak
Członek Zarządu ZKŻ: Tadeusz Grondys
Członek Zarządu ZKŻ: Marcin Grygier
Członek Zarządu ZKŻ: Andrzej Napieraj
Prezes Zarządu ZKŻ SSA: Robert Dowhan
Prezes Zarządu ZKŻ: Ryszard Greszczyk
Wiceprezes Zarządu ZKŻ: Jacek Frątczak
Członek Zarządu ZKŻ: Tadeusz Grondys
Członek Zarządu ZKŻ: Marcin Grygier
Członek Zarządu ZKŻ: Andrzej Napieraj
Sztab szkoleniowy:
Trener: Marek Cieślak (ur. 28.06.1950 r.)
Trener szkółki: Andrzej Huszcza
Trener: Marek Cieślak (ur. 28.06.1950 r.)
Trener szkółki: Andrzej Huszcza
Wiadomości zapożyczone z onet.pl
.
W i t a r i a n i e żyją dłużej
Witarianizm to nic innego niż popularny ostatnio na zachodzie "raw food" czyli kuchnia bez gotowania. Przepisy witariańskie nie uznają gotowania, smażenia, pieczenia i innej obróbki pokarmów, która nie występuje w naturze i nie używają jej zwierzęta.
Według doktora Mercoli, podczas gotowania powstają zupełnie nowe związki białek i cukrów niewystępujące w przyrodzie. Struktura chemiczna pokarmu ulega zupełnej zmianie, a molekuły naszego pożywienia psują się i degenerują na wiele różnych sposobów. Witaminy także zostają zniszczone, kwestia długości i temperatury gotowania pokarmu, jak wiele ich zostanie na przykład w zupie.
Według doktora Mercoli, podczas gotowania powstają zupełnie nowe związki białek i cukrów niewystępujące w przyrodzie. Struktura chemiczna pokarmu ulega zupełnej zmianie, a molekuły naszego pożywienia psują się i degenerują na wiele różnych sposobów. Witaminy także zostają zniszczone, kwestia długości i temperatury gotowania pokarmu, jak wiele ich zostanie na przykład w zupie.
Podczas gotowania wytwarzają się również substancje szkodliwe. Im większa temperatura, tym więcej takich "odpadków" powstaje. Najwięcej toksyn powstaje podczas smażenia i grillowania. Są to głównie substancje rakotwórcze i mutagenne oraz wolne rodniki w szczególności powstają one z tłuszczy i białek.
Już w 47 stopniach Celsjusza wszystkie enzymy pokarmowe ulegają zniszczeniu, a są nam one potrzebne do prawidłowego trawienia. Obciążona jest przez to trzustka i inne organy. W przeciwieństwie do gotowanych dań, raw food trawiony jest znacznie krócej, a to dzięki zawartości właśnie tych enzymów.
Przez to nadmierne zużycie organizmu przez jedzenie niezdrowego, gotowanego pokarmu wyglądamy starzej i czujemy się starzej. Osoby będące na diecie raw food są wizualnie młodsze, a co najważniejsze młodsze także biologicznie!
Przepisy raw food wcale nie muszą być nudne. Dzięki odrobinie wysiłku i przeszukaniu internetu uda nam się odnaleźć przepisy na surowe dipy, ciastka, odpowiedniki dań gotowanych i pyszne smoothies.
Oczywiście, że osobie, która została wychowana na mielonych i schabowych, trudno będzie się przestawić na dietę raw food. Możemy jednak zawsze skorzystać z pomocy osób, które żywią się na surowo już dłuższy czas. Raw food w Polsce nie jest aż tak popularny jak na zachodzie, mimo to powstają coraz to nowe fora internetowe, gdzie możesz zasięgnąć porady, przeglądnąć przepisy i wymienić się doświadczeniami.
Zachowaj zdrowe serce za pomocą witaminy E i C
Witamina C i E to jedne z najbardziej pożyteczniejszych witamin. Posiadają olbrzymie właściwości. Zalecane są wszystkim tym którzy mają problem z sercem, cholesterolem.
Kiedy się starzejesz twoje tętnice kurczą się, oraz częściowo przytykają. Dzieje się tak z powodu powstawania zmian miażdżycowych. Ściany tętnic są zgrubione, i znacznie bardziej sztywne, brak im elastyczności. Krew nie ma możliwości już przepływać tak swobodnie jak niegdyś. Prawdopodobnie masz podwyższony wynik cholesterolu lub nadciśnienie, a może wręcz doświadczyłeś ataku serca. Jeśli tak musisz spróbować nowych, naturalnych suplementów, których kluczowymi składnikami są witaminy e i c oraz lucerna siewna.
Witamina E udrażnia chore i zablokowane żyły, tak że poszerzają się one do pierwotnego stanu i krew jest w stanie przepływać bez przeszkód. Witamina e może także radykalnie zahamować, miażdżycę. Dzieje się tak ponieważ, witamina e zawiera, aktywne czynniki działające antyseptycznie, które też likwidują cholesterol LDL. W publikowanych badaniach, witaminy e i c okazały się skuteczniejsze przy dolegliwościach serca niż leki.
Witaminy C i E są jednymi z najbezpieczniejszych odkrytych związków, nawet przyjmowanie w zbyt dużych dawkach. Witamina C nie wywołuje powstawania kamieni nerkowych, jak kiedyś sądzono, ani nie powoduje żadnych poważniejszych efektów ubocznych. Witamina E może podziałać lekko przeciw krzepliwie, toteż kiedy używasz inne leki na serce zwłaszcza te zmniejszające zakrzepy, skontaktuj się z lekarzem.
Witaminy C i E to silne antyoksydanty. W rezultacie, zapobiegają destruktywnemu działaniu związków znajdujących się w ciele człowieka, nazywanych wolnymi rodnikami. Tworzą się one jako skutki uboczne przemiany materii czy też trafiają do ciała z zewnątrz, w wyniku oddziaływania różnorodnego rodzaju chorobotwórczych czynników, takich jak spaliny które zanieczyszczają powietrze.
wtorek, 11 października 2011
Kolporter wspiera budowę sztucznych komór serca dla dzieci
Kolporter S.A. został oficjalnym partnerem akcji zbiórki funduszy na budowę sztucznych komór serca dla dzieci, prowadzonej przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii im. prof. Zbigniewa Religi.
Jednym z projektów wspierających akcję Fundacji jest płyta Cudowny Świat. W nagraniu albumu uczestniczyli m.in. tak znani artyści, jak Małgorzata Walewska, Stanisław Soyka, Krzysztof Kiljański, Mietek Szcześniak, Andrzej Piaseczny, Maciej Maleńczuk czy Marek Piekarczyk. Kolporter podjął się sprzedaży, dystrybucji i ekspozycji tej płyty-cegiełki w swojej sieci saloników prasowych i salonów Top-Press. Całkowity dochód ze sprzedaży przeznaczony zostanie na budowę sztucznych komór serca dla dzieci.
Płyty, których cena wynosi 29,99 zł, są eksponowane w salonikach na specjalnych standach informuje Piotr Lech, menadżer ds. promocji w Kolporterze S.A. W punktach naszej sieci handlowej będą dostępne do końca 2011 r.
Dzięki włączeniu się do akcji Kolporter otrzymał tytuł Partnera projektu budowy sztucznych komór serca dla dzieci.
Fundacja Rozwoju Kardiochirurgii im. prof. Zbigniewa Religi wspiera rozwój polskiej kardiochirurgii oraz wprowadzanie do praktyki klinicznej nowoczesnych technik i technologii w zakresie leczenia serca. Jedną z akcji, prowadzonych przez Fundację jest właśnie zbiórka środków na budowę systemu wspomagania serca dla dzieci. W Polsce nie ma tego typu urządzeń, system, gdy już powstanie, będzie szansą dla małych pacjentów na dorosłe życie.
Kawa inaczej - rozbudź się z marką BioRaj
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki parującej, aromatycznej kawy. Jest ona również niezbędnym uzupełnieniem popołudniowego deseru oraz kołem ratunkowym podczas całonocnej nauki. Czy jednak zdajemy sobie sprawę z ilości dostępnych na rynku rodzajów tego magicznego napoju? Czy kawa bezkofeinowa jest równie smaczna i różnorodna? I czy moda na eko objęła również tę grupę produktów?
Kawa nie została odkryta w Starożytności. Pod znaną nam obecnie postacią pije się ją od niespełna 6 wieków. Dla porównania, herbata i wino znane są już od kilku tysięcy lat. Jednak kawa zyskuje sobie coraz szersze rzesze zwolenników i dziś pija się ją równie chętnie, jak pozostałe napoje. Na rynku pojawia się obecnie coraz więcej nowych odmian kaw, w tym bezkofeinowych. Czy są one równie smaczne, jak kawa z zawartością kofeiny? Tradycyjna filiżanka kawy zawiera ok. 150 miligramów kofeiny, która rozszerza naczynia krwionośne i w rezultacie działa pobudzająco na korę mózgową. Nie jest przez to zalecana dzieciom, kobietom w ciąży, osobom mającym problemy z sercem lub żołądkiem, ani przewlekle chorym. Ciekawostką jest, że kawa mocno palona, np. espresso, posiada mniej kofeiny, niż jasne ziarno kawy kolumbijskiej. Do połowy lat 80. kawę bezkofeinową uważano za marny substytut jej tradycyjnego odpowiednika. Wraz z ulepszaniem technologii dekofeinizacji zwiększała się sprzedaż tego rodzaju kawy, osiągając obecnie poziom ok. 30%. Dzięki jej istnieniu, aromatycznym smakiem kawy możemy dzielić się ze wszystkimi członkami rodziny! Dzięki wzrostowi popularności kawy i zwiększającej się konkurencji na rynku, jej smak - sam w sobie, a także w połączeniu z innymi produktami - stanowi przedmiot ciągłych badań i poszukiwań. Różne sposoby przyprawiania małej czarnej, słodzenia jej, czy też mieszania z innymi napojami sprawiły, że obecnie każdy smakosz wybierze coś dla siebie z ogromnego zbioru kawy. Na rynku mamy bowiem, poza tradycyjnymi wyrobami, kawę zbożową, orkiszową, jęczmienną, czy też zieloną. Od kilku lat coraz więcej wytwórców kawy inwestuje w uprawę ekologiczną. Aby zapewnić kawowcom naturalną ochronę, sadzą wśród nich różne drzewa osłonowe, takie jak gujawy czy bananowce. Dzięki takiemu działaniu, przywrócona zostaje naturalna równowaga gleby i nie jest konieczne używanie żadnych środków chemicznych. W ciągu kilku ostatnich lat oferta różnorodnych kaw pochodzenia ekologicznego znacznie się rozszerzyła. Również w Polsce możemy nabyć tego rodzaju kawę. Oferuje ją m.in. marka Bio Raj, posiadająca w sprzedaży kawę orkiszową, czy też zbożową - bogatą w wiele wartości odżywczych, takich jak błonnik, witaminy z grupy B, potas, fosfor, magnez, fitoterpeny, fenolokwasy oraz inulinę. Z ciekawej oferty każdy może wybrać coś dla siebie i raczyć się ulubionym smakiem tego magicznego napoju!
Kawa nie została odkryta w Starożytności. Pod znaną nam obecnie postacią pije się ją od niespełna 6 wieków. Dla porównania, herbata i wino znane są już od kilku tysięcy lat. Jednak kawa zyskuje sobie coraz szersze rzesze zwolenników i dziś pija się ją równie chętnie, jak pozostałe napoje. Na rynku pojawia się obecnie coraz więcej nowych odmian kaw, w tym bezkofeinowych. Czy są one równie smaczne, jak kawa z zawartością kofeiny? Tradycyjna filiżanka kawy zawiera ok. 150 miligramów kofeiny, która rozszerza naczynia krwionośne i w rezultacie działa pobudzająco na korę mózgową. Nie jest przez to zalecana dzieciom, kobietom w ciąży, osobom mającym problemy z sercem lub żołądkiem, ani przewlekle chorym. Ciekawostką jest, że kawa mocno palona, np. espresso, posiada mniej kofeiny, niż jasne ziarno kawy kolumbijskiej. Do połowy lat 80. kawę bezkofeinową uważano za marny substytut jej tradycyjnego odpowiednika. Wraz z ulepszaniem technologii dekofeinizacji zwiększała się sprzedaż tego rodzaju kawy, osiągając obecnie poziom ok. 30%. Dzięki jej istnieniu, aromatycznym smakiem kawy możemy dzielić się ze wszystkimi członkami rodziny! Dzięki wzrostowi popularności kawy i zwiększającej się konkurencji na rynku, jej smak - sam w sobie, a także w połączeniu z innymi produktami - stanowi przedmiot ciągłych badań i poszukiwań. Różne sposoby przyprawiania małej czarnej, słodzenia jej, czy też mieszania z innymi napojami sprawiły, że obecnie każdy smakosz wybierze coś dla siebie z ogromnego zbioru kawy. Na rynku mamy bowiem, poza tradycyjnymi wyrobami, kawę zbożową, orkiszową, jęczmienną, czy też zieloną. Od kilku lat coraz więcej wytwórców kawy inwestuje w uprawę ekologiczną. Aby zapewnić kawowcom naturalną ochronę, sadzą wśród nich różne drzewa osłonowe, takie jak gujawy czy bananowce. Dzięki takiemu działaniu, przywrócona zostaje naturalna równowaga gleby i nie jest konieczne używanie żadnych środków chemicznych. W ciągu kilku ostatnich lat oferta różnorodnych kaw pochodzenia ekologicznego znacznie się rozszerzyła. Również w Polsce możemy nabyć tego rodzaju kawę. Oferuje ją m.in. marka Bio Raj, posiadająca w sprzedaży kawę orkiszową, czy też zbożową - bogatą w wiele wartości odżywczych, takich jak błonnik, witaminy z grupy B, potas, fosfor, magnez, fitoterpeny, fenolokwasy oraz inulinę. Z ciekawej oferty każdy może wybrać coś dla siebie i raczyć się ulubionym smakiem tego magicznego napoju!
Subskrybuj:
Posty (Atom)