Jakie produkty powodują największe tycie? Zapraszam do przeczytania artykułu - najnowsze wyniki badań! Pewnie każdy niejednokrotnie zastanawia się, które produkty w największym stopniu wpływają na naszą masę ciała powodując tycie lub spadek masy.
wiadomość powitalna
ALL ABOUT THE HEART
"Jakie jest twoje serce, ten tylko się dowie,
kto je stracił, więc dbaj i kochaj swoje serduszko"
andriju
Z powodu mocnego związku z duchową duszą,
ciało ludzkie nie może być postrzegane jako
wyłącznie zespół tkanek, organów i funkcji,
lecz raczej jako istotna część osoby,
która przez ciało ukazuje się i wyraża".
JAN PAWEŁ II
TRANSPLANTACJA SERCA
MOJE PRZESŁANIE
POEZJA
Znajdź swój bilans życia.
3 x 8 = 24
Jest to magiczne równanie życia!
8 godz.snu
8 godz.pracy
8 godz.odpoczynku
Jeżeli tylko możesz
dostosuj się do tego!
andriju
"PRACA TO NIE TYLKO TO CO ROBISZ
LECZ TO CO POZOSTAWIASZ PO SOBIE INNYM"
andriju
poniedziałek, 2 stycznia 2012
Yerba mate sposobem na nadwagę?
Czy istnieje napój, który może pomóc w walce z nadwagą? Okazuje się, że tak - yerba mate - wysuszone, zmielone listki ostrokrzewu paragwajskiego. Napój pije się w bardzo oryginalny sposób w specjalnym naczyniu wykonanym z tykwy przez bombillę - metalową słomkę. Naprawdę polecam!
Yerba mete przypomina w smaku orzeźwiającą herbatę. Jest to napój będący bardzo bogatym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Zawiera m.in. ksantyny (stymulujące układ nerwowy), witaminy A, B1, B2, C, a ze składników mineralnych: żelazo, sód, potas, wapń oraz magnez.
W jednym z badań przeprowadzonych przez angielskich naukowców wykazano, że ziołowy napar z yerba mate zawiera dużą ilość guarany oraz kofeiny. Związki te działają pobudzająco na organizm, stymulując ośrodkowy układ nerwowy, a poprzez to usprawniają pracę mózgu i sprawność intelektualną. Guarana i kofeina zwiększa również tempo naszego metabolizmu. Zatem codzienne picie yerba mate może spowodować, że nasza przemiana materii wzrośnie, a im więcej kalorii spala nasz organizm, tym łatwiej jest nam schudnąć.
Odkryto także, że picie naparu przez pacjentów z nadwagą, może spowodować spowolnienie opróżniania żołądka. Jeśli pokarm później ?opuszcza? żołądek, nie czujemy się głodni przez dłuższy czas.
W czym jeszcze pomaga codzienne picie yerba mate?
- likwiduje objawy zmęczenia, rozluźnia,
- podnosi sprawność intelektualną i poprawia koncentrację,
- zwiększa odporność organizmu,
- wykorzystywana jest w medycynie jako stymulator Centralnego Ośrodka Nerwowego,
- ułatwia trawienie pokarmów, odbudowuje zniszczone tkanki żołądka i jelit,
- stymuluje osłabiony, zmęczony system nerwowy, likwiduje podenerwowanie.
niedziela, 1 stycznia 2012
Jedz zdrowo i oszczędzaj
Chcesz spożywać wyłącznie pełnowartościowe produkty i oszczędzać pieniądze? Korzystaj z systemów próżniowego przechowywania żywności
Jedz zdrowo
Nie od dziś wiadomo, że podstawą zdrowego jadłospisu jest dobór świeżych i naturalnych produktów spożywczych. To właśnie inwestycja w żywność ekologiczną, unikanie produktów zawierających konserwanty, utrzymywanie zbilansowanej diety oraz właściwe przechowywanie jedzenia stanowią sedno optymalnego żywienia. Aby w naszej kuchni pojawiały się wyłącznie pożywne i pełnowartościowe dania, powinniśmy zadbać nie tylko o formę przygotowania posiłku, ale przede wszystkim zwrócić uwagę, czy jego poszczególne składniki dostarczą nam potrzebnych wartości odżywczych.
O ile większość z nas wie doskonale, gdzie kupić produkty ekologiczne i potrafi wzbogacić posiłek kilkoma zdrowymi składnikami, o tyle nie każdy zdaje sobie sprawę, jak istotne jest właściwe przechowywanie żywności. Powinniśmy być świadomi, że warzywa i owoce tracą część witamin, poprzez proces ich utleniania się w kontakcie z powietrzem, a ryby i mięso świeżość w wyniku błyskawicznego rozwoju bakterii i drobnoustrojów. Oba te zjawiska eliminuje przechowywanie żywności w próżni. Innowacyjne pojemniki próżniowe umożliwiają nie tylko wydłużenie czasu przechowywania jedzenia, ale także zachowanie jego walorów smakowych i aromatycznych. - Technologia urządzeń próżniowych jest oparta na procesie wytwarzania próżni wewnątrz naczynia, poprzez odessanie z niego tlenu i zmianę ciśnienia. Dzięki temu zahamowany zostaje też rozwój szkodliwych bakterii i drobnoustrojów - tłumaczy Krzysztof Nieborek dyrektor generalny firmy AWG Polska, producenta systemów superVAC - Nasze pojemniki próżniowe umożliwiają nawet pięciokrotnie dłuższe przechowywanie żywności oraz zachowanie jej wartości odżywczych - zapewnia.
Nie wyrzucaj
Marnotrawienie żywności jest grzechem głównym Polaków. Dodajmy grzechem, którego popełniać nie lubimy, bo paradoksalnie, jak podają dane Banków Żywności, aż 83 proc. konsumentów deklaruje zaniepokojenie ilością wyrzucanej żywności. Każdy z nas odczuwał też na pewno niejednokrotnie żal, pozbywając się niezdatnego już do spożycia, niewykorzystanego produktu. Najczęściej wyrzucamy do śmieci pieczywo, owoce i warzywa, a także dania, których nie byliśmy w stanie zjeść w stosownym terminie. Inwestycja w system próżniowego przechowywania żywności na zawsze uwolni nas od problemu marnowania jedzenia.
Oszczędzaj
Pamiętajmy, że w wyniku znacznego wzrostu cen żywności coraz częściej jesteśmy zmuszeni do oszczędności. Kupujemy żywność w dyskontach, znacznie chętniej wybieramy tanie produkty, sygnowane markami sieci. Badania ING Banku Śląskiego przeprowadzone w czerwcu br., pokazują, że aż 33 proc. ankietowanych klientów deklaruje ograniczanie wydatków poprzez kupowanie wyłącznie niedrogich produktów.
Przechowywanie jedzenia w próżni jest doskonałym sposobem minimalizowania strat pieniężnych związanych z nieplanowanym pozbywaniem się przeterminowanej żywności. Stanowi ono swoistą alternatywę skarbonki. Naczynia próżniowe pozwalają zaoszczędzić nawet od 50 do 200 zł miesięcznie, ponieważ dzięki nim wyrzucamy znacznie mniej jedzenia.
Jedz zdrowo
Nie od dziś wiadomo, że podstawą zdrowego jadłospisu jest dobór świeżych i naturalnych produktów spożywczych. To właśnie inwestycja w żywność ekologiczną, unikanie produktów zawierających konserwanty, utrzymywanie zbilansowanej diety oraz właściwe przechowywanie jedzenia stanowią sedno optymalnego żywienia. Aby w naszej kuchni pojawiały się wyłącznie pożywne i pełnowartościowe dania, powinniśmy zadbać nie tylko o formę przygotowania posiłku, ale przede wszystkim zwrócić uwagę, czy jego poszczególne składniki dostarczą nam potrzebnych wartości odżywczych.
O ile większość z nas wie doskonale, gdzie kupić produkty ekologiczne i potrafi wzbogacić posiłek kilkoma zdrowymi składnikami, o tyle nie każdy zdaje sobie sprawę, jak istotne jest właściwe przechowywanie żywności. Powinniśmy być świadomi, że warzywa i owoce tracą część witamin, poprzez proces ich utleniania się w kontakcie z powietrzem, a ryby i mięso świeżość w wyniku błyskawicznego rozwoju bakterii i drobnoustrojów. Oba te zjawiska eliminuje przechowywanie żywności w próżni. Innowacyjne pojemniki próżniowe umożliwiają nie tylko wydłużenie czasu przechowywania jedzenia, ale także zachowanie jego walorów smakowych i aromatycznych. - Technologia urządzeń próżniowych jest oparta na procesie wytwarzania próżni wewnątrz naczynia, poprzez odessanie z niego tlenu i zmianę ciśnienia. Dzięki temu zahamowany zostaje też rozwój szkodliwych bakterii i drobnoustrojów - tłumaczy Krzysztof Nieborek dyrektor generalny firmy AWG Polska, producenta systemów superVAC - Nasze pojemniki próżniowe umożliwiają nawet pięciokrotnie dłuższe przechowywanie żywności oraz zachowanie jej wartości odżywczych - zapewnia.
Nie wyrzucaj
Marnotrawienie żywności jest grzechem głównym Polaków. Dodajmy grzechem, którego popełniać nie lubimy, bo paradoksalnie, jak podają dane Banków Żywności, aż 83 proc. konsumentów deklaruje zaniepokojenie ilością wyrzucanej żywności. Każdy z nas odczuwał też na pewno niejednokrotnie żal, pozbywając się niezdatnego już do spożycia, niewykorzystanego produktu. Najczęściej wyrzucamy do śmieci pieczywo, owoce i warzywa, a także dania, których nie byliśmy w stanie zjeść w stosownym terminie. Inwestycja w system próżniowego przechowywania żywności na zawsze uwolni nas od problemu marnowania jedzenia.
Oszczędzaj
Pamiętajmy, że w wyniku znacznego wzrostu cen żywności coraz częściej jesteśmy zmuszeni do oszczędności. Kupujemy żywność w dyskontach, znacznie chętniej wybieramy tanie produkty, sygnowane markami sieci. Badania ING Banku Śląskiego przeprowadzone w czerwcu br., pokazują, że aż 33 proc. ankietowanych klientów deklaruje ograniczanie wydatków poprzez kupowanie wyłącznie niedrogich produktów.
Przechowywanie jedzenia w próżni jest doskonałym sposobem minimalizowania strat pieniężnych związanych z nieplanowanym pozbywaniem się przeterminowanej żywności. Stanowi ono swoistą alternatywę skarbonki. Naczynia próżniowe pozwalają zaoszczędzić nawet od 50 do 200 zł miesięcznie, ponieważ dzięki nim wyrzucamy znacznie mniej jedzenia.
Cała prawda o cholesterolu
O cholesterolu nie wiele ludzi wie czym tak na prawdę jest ta substancja obecna w naszym organizmie. Dobrze jest wiedzieć, czym jest cholesterol, jak go obniżać i jak utrzymywać układ krwionośny w dobrej kondycji.
Złe stężenie cholesterolu prowadzić może do ostrych chorób, jak np. miażdżyca czy choroba niedokrwienna serca. Choć problemy z cholesterolem są powszechne u osób w podeszłym wieku, coraz częściej problem ten dotyka również ludzi młodszych.
Co gorsze, coraz to większa ilość bardzo młodych osób boryka się z problemem nieprawidłowego zagęszczenia cholesterolu - jest to powodowane mało aktywnym trybem życia, złym odżywianiem, nie uprawianiem sportu. Dlatego warto wziąć się za siebie. Jeśli mamy kłopoty z samodzielnym ustaleniem właściwej diety lub doborem aktywności fizycznej, możemy wybrać się do lekarza dietetyka, który udzieli odpowiedzi na nasze problemy i zalecić nam odpowiednią dietę.
Jak obniżyć cholesterol? Konieczne są regularne badania stężenia "złego" i "dobrego" cholesterolu. Jedną z istotnych kwestii jest dobrze zbilansowana dieta. W jej układaniu powinien brać udział lekarz, który zna wyniki badań a także nasz stan zdrowia. Kolejną sprawą jest ruch i ćwiczenia fizyczne, zwłaszcza, że ważna jest waga - zbyt duża jest w stanie być powodem problemów z cholesterolem. Zbyt wysoki poziom cholesterolu występuje zwykle u osób po 65 roku życia.
Zwykle słowo "cholesterol" kojarzy nam się negatywnie, jako zapalnik powodujący niebezpieczne schorzenia. Jednak jest bardzo potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są dwa rodzaje cholesterolu: "dobry" i "zły". Dobry oznaczany jest jako HDL. Ma on za zadanie transport cholesterolu z krwinek do wątroby. Co powoduje że komórki tłuszczowe nie gromadzą się w naczyniach krwionośnych, co mogłoby doprowadzić do groźnych schorzeń. Ten typ cholesterolu dostarczają kwasy omega 3 i witamina e które zawierają m.in. lucerna, ryby, kapary itp.
LDL, czyli "zły" cholesterol, w przeciwieństwie do HDL, przenosi substancje lipidowe z wątroby do krwinek. Jego zbyt duża ilość spowodować może utworzenie się złogów tłuszczu w krwinkach, a w rezultacie doprowadzić do miażdżycy, zawału serca. Przyczyną zbyt dużej ilości złego cholesterolu jest nieprawidłowa dieta, niedobór witaminy c i e, a także dziedziczenie genetyczne.
Zdrowa dieta jest kluczowa i stanowi podstawę zapobiegania cholesterolowi. Należy spożywać 4-5 posiłków na dzień o ustalonej, lecz nie powinny być one zbyt duże. Kolejnym ważnym posunięciem jest ograniczenie do minimum spożywania potraw robionych na głębokim tłuszczu. Co zatem jeść należy i jak obniżyć cholesterol? Na przykład chude mięso, warzywa i owoce, suplementy diety, wszystko co obfite w witaminy e i b, pić niegazowaną wodę mineralną.
Zalety szpinaku
Jeśli w Twoim jadłospisie nie występuje szpinak . nawet nie wiesz, co tracisz! Szpinak to wręcz kopalnia witamin, składników mineralnych i innych cennych związków, niezbędnych dla zachowania jak najlepszego zdrowia. Najlepiej opanować sztukę wkomponowywania szpinaku do jak największej ilości dań przyrządzanych w naszej kuchni!
Witaminki .
Liście szpinaku są doskonałym źródłem witaminy C, niezbędnej szczególnie jesienią. Tak naprawdę, to nie ma takiej tkanki w organizmie, ani przemiany biochemicznej, która mogłaby się odbyć bez tej witaminy. Dzięki obecnej w szpinaku witaminie C, nasze serce i układ krążenia funkcjonuje prawidłowo, mamy zdrowe kości i zęby, ale również ładną cerę i dużą odporność!
Poza tym, szpinak zawiera także sporo kwasu foliowego, witaminy niezbędnej szczególnie dla kobiet. Jego rola dla przyszłych mam jest niezwykle ważna, jednak należy pamiętać że około 50 % ciąż jest na ogół nieplanowana, dlatego warto zadbać aby nasza dieta była bogata właśnie w tą witaminę, a więc również szpinak.
Z innych witamin, szpinak bogaty jest także w beta karoten, który w naszym organizmie przekształca się w witaminę A oraz zawiera witaminę E. Witaminy te są źródłem przeciwutleniaczy, walczących z wolnymi rodnikami - mają więc działanie odmładzające, ale również antynowotworowe.
Jak z bajki?
Przez bardzo długi czas, szpinak słynął dzięki Popeye jako najlepsze źródło żelaza . jest to jednak mit! Żelazo zawarte w szpinaku, w rzeczywistości nie jest dobrze wchłanialne i nie przedostaje się do organizmu w dużej ilości. Znacznie lepszym źródłem tego składnika jest czerwone mięso, kurczak oraz ryby.
Widzieć lepiej .
Szpinak wraz z innymi zielonymi warzywami, takimi jak kapusta czy boćwina jest jednym z najlepszych źródeł luteiny oraz zeaksantyny. Te dwa przeciwutleniacze pomagają chronić nasze oczy, zapobiegając zwyrodnieniu plamki żółtej. Dlatego, jeśli w Twojej rodzinie, istnieje problem ze wzrokiem, koniecznie wprowadź szpinak do swojej diety.
Jeść bez ograniczeń?
Szpinak jest jednym z produktów, na które możemy sobie pozwolić w większych ilościach, bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia. Szpinak zawiera błonnik pokarmowy, praktycznie nie ma tłuszczu i jest tak niskokaloryczny, że na pewno nie musisz liczyć gramów liści, które zamierzasz zjeść!
Proste sposoby na szpinak w kuchni:
- przygotuj sałatkę ze świeżych liści szpinaku z orzeszkami, najlepiej piniowymi i rozdrobnionym kozim serem - z dodatkiem soku z granatów lub też octu winnego i oliwy, smakuje wyśmienicie!,
- liście szpinaku możesz dodawać do pulpecików mięsnych (to dobry sposób na "przemycenie" czegoś zdrowego w diecie dzieci),
- szpinak świetnie pasuje do lasagne i innych past,
- świeże listki to bardzo zdrowy dodatek do każdej kanapki!
Anna Kacperska
Poradnia Dietetyczna METAMORFOZA
Witaminki .
Liście szpinaku są doskonałym źródłem witaminy C, niezbędnej szczególnie jesienią. Tak naprawdę, to nie ma takiej tkanki w organizmie, ani przemiany biochemicznej, która mogłaby się odbyć bez tej witaminy. Dzięki obecnej w szpinaku witaminie C, nasze serce i układ krążenia funkcjonuje prawidłowo, mamy zdrowe kości i zęby, ale również ładną cerę i dużą odporność!
Poza tym, szpinak zawiera także sporo kwasu foliowego, witaminy niezbędnej szczególnie dla kobiet. Jego rola dla przyszłych mam jest niezwykle ważna, jednak należy pamiętać że około 50 % ciąż jest na ogół nieplanowana, dlatego warto zadbać aby nasza dieta była bogata właśnie w tą witaminę, a więc również szpinak.
Z innych witamin, szpinak bogaty jest także w beta karoten, który w naszym organizmie przekształca się w witaminę A oraz zawiera witaminę E. Witaminy te są źródłem przeciwutleniaczy, walczących z wolnymi rodnikami - mają więc działanie odmładzające, ale również antynowotworowe.
Jak z bajki?
Przez bardzo długi czas, szpinak słynął dzięki Popeye jako najlepsze źródło żelaza . jest to jednak mit! Żelazo zawarte w szpinaku, w rzeczywistości nie jest dobrze wchłanialne i nie przedostaje się do organizmu w dużej ilości. Znacznie lepszym źródłem tego składnika jest czerwone mięso, kurczak oraz ryby.
Widzieć lepiej .
Szpinak wraz z innymi zielonymi warzywami, takimi jak kapusta czy boćwina jest jednym z najlepszych źródeł luteiny oraz zeaksantyny. Te dwa przeciwutleniacze pomagają chronić nasze oczy, zapobiegając zwyrodnieniu plamki żółtej. Dlatego, jeśli w Twojej rodzinie, istnieje problem ze wzrokiem, koniecznie wprowadź szpinak do swojej diety.
Jeść bez ograniczeń?
Szpinak jest jednym z produktów, na które możemy sobie pozwolić w większych ilościach, bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia. Szpinak zawiera błonnik pokarmowy, praktycznie nie ma tłuszczu i jest tak niskokaloryczny, że na pewno nie musisz liczyć gramów liści, które zamierzasz zjeść!
Proste sposoby na szpinak w kuchni:
- przygotuj sałatkę ze świeżych liści szpinaku z orzeszkami, najlepiej piniowymi i rozdrobnionym kozim serem - z dodatkiem soku z granatów lub też octu winnego i oliwy, smakuje wyśmienicie!,
- liście szpinaku możesz dodawać do pulpecików mięsnych (to dobry sposób na "przemycenie" czegoś zdrowego w diecie dzieci),
- szpinak świetnie pasuje do lasagne i innych past,
- świeże listki to bardzo zdrowy dodatek do każdej kanapki!
Anna Kacperska
Poradnia Dietetyczna METAMORFOZA
poniedziałek, 26 grudnia 2011
Odchudzanie po świętach
Wielu ludzi staje na wadze i dochodzi do wniosku, że nadszedł czas na odchudzanie. Zabierają się za ten niełatwy proces bez żadnego merytorycznego przygotowania. Pierwsze założenie brzmi zwykle: "Wystarczy odstawić słodycze, tłuszcze i trochę się poruszać, a na pewno osiągnę efekt".
Rozsądne odchudzanie
W dalekiej perspektywie, jest to zasadniczo prawda, ale trzeba pamiętać, że wiąże się z tym długi okres wyrzeczeń, po którym efekty mogą nadal nie być zadowalające. Mało kto zadaje sobie pytanie: a co z równowagą kwasowo-zasadową? Jak jest ona powiązana z dietą? Co jeść, by utrzymywać ją w normie?
Przede wszystkim, odchudzanie to proces, w którym trzeba nastawić się na konsekwencję, systematyczny wysiłek i sporo wyrzeczeń. Ważna jest rola psychiki, bo ona ma być naszym motorem napędowym. Prawidłowe nastawienie psychiczne, to powiedzenie sobie ?teraz się czegoś wyrzekam, ale długofalowy efekt jest tego warty! ? chodzi przecież o moje zdrowie?. Warto też połączyć dietę (czyli rozsądne wyrzeczenia i umiarkowanie w odżywianiu) ze sportem (czyli ruchem i wysiłkiem fizycznym). Wymaga to od nas psychicznej i fizycznej walki, ale skutki będą trwałe i szybciej zauważalne. Szczególnie pomocna w pracy nad swoim ciałem okazuje się też dbałość o równowagę kwasów i zasad w organizmie.
Czym jest równowaga kwasowo-zasadowa organizmu?
Jest to stan, w którym organizm ma prawidłowy odczyn Ph (pomiędzy 7,35, a 7,40), czyli odpowiedni stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych. Zachwiania tej równowagi przejawiają się jako kwasica lub zasadowica. Są to stany zagrażające zdrowiu, a w ekstremalnych przypadkach nawet w życiu. Dlatego tak bardzo ważne jest utrzymywanie ilości kwasów i zasad w niezachwianej równowadze. Również dlatego, że zrównoważona ilość kwasów i zasad okazuje się pomocna w procesie odchudzania.
Dietetycy zalecają układać dietę składającą się w 80% z produktów zasadotwórczych i 20% kwasotwórczych. Oczywiście jest to propozycja dla osób, które nie mają problemów z nadmierną ilością kwasów lub zasad, czy też z ich niedoborem. Nadmiar kwasów może prowadzić do nadkwasoty, czyli nie do okazjonalnych problemów ze zgagą, ale do stanu, gdzie zgaga towarzyszy nam cały czas! Z kolei nadmiar zasad stwarza w organizmie idealne środowisko do rozwoju grzybów, drożdżaków, pleśniaków i innych drobnoustrojów.
Jak podwyższyć ilość kwasów w płynach ustrojowych w przypadku niedoboru?
Przede wszystkim spożywając produkty żywieniowe o charakterze kwasotwórczym. A przy tym należy unikać produktów wysoko kwasotwórczych takich jak np. gazowane słodkie napoje, piwa, likiery alkoholowe, czerwone mięso - wołowina. Natomiast produkty słabo kwasotwórcze takie jak otręby, orzechy włoskie i nerkowca, śliwki, borówki i inne, w przypadku dużego niedoboru kwasów mogą okazać się niewystarczające. Dlatego dobrze spożywać produkty średnio kwasotwórcze, czyli ryby, płatki zbożowe, makaron pełnoziarnisty, owoce morza, chude kiełbasy i wędliny.
Co natomiast spożywać, gdy brakuje zasad w naszym ciele?
Analogicznie do kwasów, należy unikać "skrajnych" produktów, czyli wysoko i słabo zasadotwórczych (wysoko zasadotwórcze - cytryny, kiwi, gruszki słodkie, limonki, ananasy, soki warzywne niesłodzone; słabo zasadotwórcze - cebula, grzyby, ogórki, wiśnie, oliwa, kalafior. Pożądane są produkty średnio zasadotwórcze - buraki, szpinak, dynia, pomarańcze, czosnek, agrest.
Oczywiście, obie powyższe porady dotyczą osób, które nie mają poważnych problemów z równowagą kwasowo-zasadową. Na przykład w przypadku nadkwasoty, cytryny jako produkt wysoko zasadotwórczy są konieczne! Zaś w przypadku pojawienia się na przykład pleśniaków jamy ustnej, należy spożywać wysoko kwasotwórcze produkty, jak np. czerwone mięso, wątróbka, ryż biały i inne.
Suplementy diety
Jest jeszcze jeden sposób na utrzymanie prawidłowej równowagi - mianowicie są to różnorakie suplementy diety. Jednym z najlepszych istniejących obecnie na rynku jest Proszek Zasadowy firmy Langsteiner (http://www.langsteiner.pl/). Jego niewątpliwą zaletą jest prostota użycia.
Wystarczy rozpuścić 8g proszku w szklance wody i wypijać raz dziennie. Ale to nie wszystko, proszek ten zawiera sporo potrzebnych pierwiastków takich jak selen (na jego niedobór cierpi około 80% społeczeństwa!), potas, wapń i magnez. Jest także całkowicie bezpieczny, mogą go przyjmować nawet kobiety w ciąży, zwłaszcza, że w trzecim trymestrze wiele kobiet cierpi na zgagę. Te wszystkie zalety czynią proszek Langsteiner przydatnym suplementem diety oraz produktem, który pomoże oczyścić organizm z toksyn.
Równowaga w walce z efektem jojo
Nie ma wątpliwości, że dbanie o równowagę kwasowo?zasadową jest niezbędne podczas odchudzania, ponieważ właśnie wtedy najczęściej dochodzi do jej zachwiania. Rezygnacja z dotychczasowej diety i nawyków żywieniowych, prowadzi do zaburzenia prawidłowych proporcji kwasów i zasad, skutkując złym samopoczuciem i w konsekwencji zwiększeniem apetytu. Organizm próbuje bezskutecznie przywrócić poprzednią równowagę, intensyfikując odczucie głodu a tym samym prowadząc do utraty efektów diety. Aby zapobiec efektowi jojo, atakom wilczego głodu i uporczywemu "podjadaniu", warto sięgnąć po Proszek Zasadowy, który przywróci równowagę w naszym ciele, pozwalając na kontynuację procesu odchudzania. Warto również pamiętać by na bieżąco sprawdzać tabele żywnościowe, najlepiej takie, na których oznaczony jest odczyn PH produktów - są one bardzo pomocne przy ustalaniu diety. Dbałość o wszystkie te szczegóły pozwoli cieszyć się zdrowym ciałem oraz pomoże w procesie odchudzania.
Subskrybuj:
Posty (Atom)