wiadomość powitalna

ALL ABOUT THE HEART

"Jakie jest twoje serce, ten tylko się dowie,
kto je stracił, więc dbaj i kochaj swoje serduszko"
andriju
Z powodu mocnego związku z duchową duszą,
ciało ludzkie nie może być postrzegane jako
wyłącznie zespół tkanek, organów i funkcji,
lecz raczej jako istotna część osoby,
która przez ciało ukazuje się i wyraża".
JAN PAWEŁ II
Znajdź swój bilans życia.
3 x 8 = 24
Jest to magiczne równanie życia!
8 godz.snu
8 godz.pracy
8 godz.odpoczynku
Jeżeli tylko możesz
dostosuj się do tego!
andriju


"PRACA TO NIE TYLKO TO CO ROBISZ
LECZ TO CO POZOSTAWIASZ PO SOBIE INNYM"
andriju













wtorek, 23 maja 2017

Młodzi ludzie powinni uważać na nadciśnienie

Nawet u ogólnie zdrowych osób w wieku od 18 do 49 lat niewielkie podwyższenie ciśnienia skurczowego podnosi ryzyko stwardnienia tętnic. To z kolei może prowadzić m.in. do udaru, uszkodzeń nerek czy mózgu.

poniedziałek, 15 maja 2017

Jesienią ostatnie badania kliniczne nowych polskich protez serca

Jesienią mają ruszyć ostatnie badania kliniczne nowych polskich pozaustrojowych protez serca dla dorosłych – planują konstruktorzy z Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii im. Zbigniewa Religii w Zabrzu (FRK). Ich wprowadzenie na rynek prawdopodobnie potrwa ok. dwóch lat.

piątek, 12 maja 2017

niedziela, 7 maja 2017

"MIŁOŚĆ. ŚMIERĆ I CZAS".

W naszym życiu
Ważne są trzy byty
Miłość, Śmierć i Czas
I właśnie te trzy rzeczy
Łączą każdą istotę na ziemi

Wszystko czego pragniemy
Czego boimy się, 
Że Mieć nie będziemy, to

poniedziałek, 1 maja 2017

Wiemy już, w jaki sposób oliwa z oliwek działa przeciwmiażdżycowo

Oliwa z oliwek zawdzięcza przeciwmiażdżycowe działanie polifenolowi o nazwie hydroksytyrozol, który działa przeciwutleniająco – wykazały badania chilijskich badaczy opublikowane przez „Lipids in Health and Disease”.

wtorek, 25 kwietnia 2017

Cholesterol z jajek - nie taki straszny, jak go dawniej malowano

Chociaż jedno kurze jajko zawiera dopuszczalną dzienną dawkę cholesterolu, to zdrowa osoba może bez obaw zjeść w ciągu doby trzy jajka, a okazjonalnie - nawet więcej. Cholesterol z jaj jest bowiem inaczej metabolizowany niż ten produkowany przez ludzką wątrobę - tłumaczą eksperci z SGGW.