Może dopaść nas w każdym wieku. Młodych, starych, kobiety w ciąży. Cukrzyca jest jedną z najpowszechniejszych chorób ostatnich lat. Jest ona śmiertelnie niebezpieczna, choć na początku zazwyczaj przebiega bezobjawowo.
- Cukrzyca jest to złożona choroba, na którą składa się bardzo wiele czynników - powiedziała nam prof. Elżbieta Bandurska-Stankiewicz, diabetolog z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Olsztynie. - Na rozwój tej choroby wpływ mają m. in. nadwaga, silne stresy, złe odżywianie, jak również uwarunkowania genetyczne. Zdecydowanie łatwiej jest zachorować osobie, u której w rodzinie jest już stwierdzony przypadek cukrzycy, niż komuś, kto takich zachorowań nie miał. Często zdarza się, że nie mamy żadnych objawów tej choroby. Bywa jednak, że mocno przybieramy na wadze, albo mocno chudniemy. W niektórych przypadkach musi nawet dojść do udaru mózgu, czy zawału, żeby cukrzyca została zdiagnozowana.
Cukrzyca jest również bardzo dużym zagrożeniem dla kobiet w ciąży. Z tzw. cukrzycą ciążową mamy do czynienia wtedy, gdy u kobiet podczas ciąży występują zaburzenia w wydzielaniu przez trzustkę insuliny, a po porodzie sytuacja się normuje. W momencie, gdy trzustka po porodzie nie wraca do swojej normalnej pracy, to kobieta powinna poddać się dalszym badaniom, bo nie jest wykluczone, że ma cukrzycę typu 2.
Cukrzyca w czasie ciąży może okazać się bardzo niebezpieczna nie tylko dla matki, ale również dla dziecka. Cukrzyca ciążowa niesie za sobą większe ryzyko wykształcenia się licznych wad. Mogą to być m.in. wady serca, nerek, układu nerwowego, przewodu pokarmowego, czy zaburzenia rozwojowe kończyn. Nierozpoznana cukrzyca ciążowa niesie też ze sobą zagrożenie wystąpieniem powikłań położniczych: wielowodzia, obrzęków, zakażeń dróg moczowych, odmiedniczkowego zapalenia nerek i zatrucia ciążowego.
Zarówno dla kobiety, jak i jej dziecka ważne jest leczenie cukrzycy ciążowej. Bardzo często leczenie rozpoczyna się od ustalenia odpowiedniej diety. Bywa, że jeśli kobieta stosuje odpowiednią dietę, to gładko przechodzi przez ciążę. Jeśli jednak okaże się, że odpowiednie żywienie nie pomaga, to kolejnym krokiem jest wstrzykiwanie sobie insuliny, ponieważ w cukrzycy ciążowej nie wolno stosować doustnych leków przeciwcukrzycowych.
Jeśli rozpoznana cukrzyca jest rzeczywiście cukrzycą ciążową, to poziom glukozy powinien się unormować po porodzie. Jeśli tak się nie dzieje, to znaczy, że najprawdopodobniej mamy do czynienia z cukrzycą typu 2. Cukrzycy, nie tylko tej ciążowej można spróbować uniknąć, lub chociaż opóźnić jej rozwinięcie w organizmie. Wystarczy, jeśli będziemy wiedli zdrowy tryb życia, dbali o odpowiednią ilość ruchu i dobrze się odżywiali.
- Dobra dieta zakłada m.in. ograniczenie spożycia węglowodanów prostych oraz tłuszczów. Zalecane jest natomiast zwiększenie udziału węglowodanów złożonych, szczególnie z produktów zawierających błonnik (przetwory zbożowe, warzywa, niektóre owoce) - powiedziała Monika Turniak, dietetyk z Gdańska. - Zawarty w produktach zbożowych błonnik daje bowiem uczucie sytości, ponadto zmniejsza wchłanianie tłuszczu i glukozy z przewodu pokarmowego. Zapobiega to tym samym gwałtownemu wzrostowi glukozy we krwi. Należy unikać także tłuszczów zwierzęcych (smalec, słonina, boczek, wieprzowina) i zastępować je niewielką ilością tłuszczów roślinnych (oleje, margaryny), które pomagają w utrzymaniu cukru na właściwym poziomie. Tłuste mięso z sosem warto jest zatem zastąpić np. dorszem z kaszą i warzywami. Jeśli ktoś nie lubi ryb, to zestawem obiadowym może być również cielęcina lub chude mięso drobiowe z makaronem pełnoziarnistym i bukietem warzyw.
Przy stosowaniu jakiejkolwiek diety należy pamiętać, że wszystko jest dla ludzi. Faktem jest, że należy się mocniej pilnować, ale z drugiej strony trzeba uważać, żeby nie przesadzić w drugą stronę. Stosując każdą dietę ważny jest umiar. Można jeść wszystko, ale trzeba robić to w odpowiednim czasie i proporcjach.
wiadomość powitalna
ALL ABOUT THE HEART
"Jakie jest twoje serce, ten tylko się dowie,
kto je stracił, więc dbaj i kochaj swoje serduszko"
andriju
Z powodu mocnego związku z duchową duszą,
ciało ludzkie nie może być postrzegane jako
wyłącznie zespół tkanek, organów i funkcji,
lecz raczej jako istotna część osoby,
która przez ciało ukazuje się i wyraża".
JAN PAWEŁ II
TRANSPLANTACJA SERCA
MOJE PRZESŁANIE
POEZJA
Znajdź swój bilans życia.
3 x 8 = 24
Jest to magiczne równanie życia!
8 godz.snu
8 godz.pracy
8 godz.odpoczynku
Jeżeli tylko możesz
dostosuj się do tego!
andriju
"PRACA TO NIE TYLKO TO CO ROBISZ
LECZ TO CO POZOSTAWIASZ PO SOBIE INNYM"
andriju
poniedziałek, 28 lutego 2011
Jaką rolę spełnia cholesterol?
Największą i najbardziej powszechną dolegliwością naszych czasów jest problem z cholesterolem. Temat jest dość interesujący, ponieważ kryje w sobie dwie prawdy w związku z poziomem cholesterolu i jego produkcją lub jak kto woli dostarczaniem do organizmu poprzez pokarm.
Czy warto stosować odpowiednio zbilansowaną dietę, żeby zmniejszyć jego poziom we krwi?
Wysoki cholesterol jest niebezpieczny dla naszego zdrowia tylko, wtedy jeśli nasze naczynia krwionośne są osłabione i ulegają pęknięciu. Każdy z nas pragnie znaleźć magiczną regułę, aby skutecznie obniżyć cholesterol. Najpierw dowiedz się wszystkiego na temat cholesterolu, a potem spróbuj odpowiedzieć sobie na to pytanie. Nazwa cholesterol kiedyś była określana jako cholesteryna.
Cholesterol jest to biała woskowata substancja, ważny związek tłuszczowy naszego organizmu, występuję w osoczu krwi oraz tkankach. Korzystnie wpływa na własności każdej komórki. Potrzebujemy go niezwłocznie do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. To budulec błon komórkowych, które tworzą taki mur obronny przed nieoczekiwanym wrogiem.
Cholesterol jest również wykorzystywany do syntezy niektórych związków biochemicznych takich jak: witamina D, hormony płciowe (kortyzon, progesteron, estrogeny i testosteron), kortykosterydy, kwasy żółciowe. Dzięki jego obecności w błonach komórek nerwowych nasze synapsy mogę skutecznie pracować.
Można również usłyszeć wśród wielu opinii, że cholesterol korzystnie wpływa na pracę systemu immunologicznego. Cholesterol jest podzielony na "dobry" i "zły" tak powszechnie określa się te pochodne frakcje lipoproteinowe. Wystarczy zachować odpowiednie proporcje, żeby cholesterol nie zagrażał naszemu zdrowiu.
Do czego potrzebujesz cholesterolu ?
Cholesterol ma spore zastosowanie i jest potrzebny w naszym organizmie , sam zobacz. Myślę, że po zapoznaniu się o jego zaletach zadasz sobie jedno bardzo istotne pytanie: "Czy nadal uważasz, że obniżanie cholesterolu jest dobrym posunięciem"? Cholesterol jest to jedyny surowiec z którego powstaje kortyzol. Nie ma możliwości, otrzymania go z innego surowca.
Zastosowanie korytzolu:
skuteczny środek antyalergiczny;
zwiększa krzepliwość krwi;
skutecznie nadzoruje czynność serca i układ krążenia;
wywołuje euforię;
hamuje nadmierny rozrost komórek czyli zwyrodnienia nowotworowe;
Cholesterol po za produkcją kortyzolu uczestniczy jeszcze w:
wytwarzaniu hormonów płciowych zarówno żeńskich jak i męskich odpowiadających za odpowiednie funkcje życiowe, budowę mięśni i kości, regulację potrzeby snu i odprężenia w jego trakcie,
tworzeniu hormonu sterydowego o nazwie aldosteron, zarządzającego gospodarką mineralną,
produkcji witaminy D odpowiedzialnej m.in. za budowę kości i stawów oraz
przeciwdziałającej nowotworom (to bardzo ważna, a mało znana jej zaleta),
a także jest warunkiem potencji seksualnej mężczyzny i płodności kobiety oraz odpowiada za regularne wypróżnianie się,
używany do budowy błon komórkowy,
używany do budowy komórek nerwowych,
uczestniczy w powstawaniu kwasów żółciowych,
Poznałeś już właściwości i korzyści jakie niesie za sobą obecność cholesterolu we krwi. Teraz możesz obiektywnie ocenić cholesterol. Czy tak naprawdę jest on na tyle niebezpieczny dla naszego zdrowia?
Czy warto stosować odpowiednio zbilansowaną dietę, żeby zmniejszyć jego poziom we krwi?
Wysoki cholesterol jest niebezpieczny dla naszego zdrowia tylko, wtedy jeśli nasze naczynia krwionośne są osłabione i ulegają pęknięciu. Każdy z nas pragnie znaleźć magiczną regułę, aby skutecznie obniżyć cholesterol. Najpierw dowiedz się wszystkiego na temat cholesterolu, a potem spróbuj odpowiedzieć sobie na to pytanie. Nazwa cholesterol kiedyś była określana jako cholesteryna.
Cholesterol jest to biała woskowata substancja, ważny związek tłuszczowy naszego organizmu, występuję w osoczu krwi oraz tkankach. Korzystnie wpływa na własności każdej komórki. Potrzebujemy go niezwłocznie do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. To budulec błon komórkowych, które tworzą taki mur obronny przed nieoczekiwanym wrogiem.
Cholesterol jest również wykorzystywany do syntezy niektórych związków biochemicznych takich jak: witamina D, hormony płciowe (kortyzon, progesteron, estrogeny i testosteron), kortykosterydy, kwasy żółciowe. Dzięki jego obecności w błonach komórek nerwowych nasze synapsy mogę skutecznie pracować.
Można również usłyszeć wśród wielu opinii, że cholesterol korzystnie wpływa na pracę systemu immunologicznego. Cholesterol jest podzielony na "dobry" i "zły" tak powszechnie określa się te pochodne frakcje lipoproteinowe. Wystarczy zachować odpowiednie proporcje, żeby cholesterol nie zagrażał naszemu zdrowiu.
Do czego potrzebujesz cholesterolu ?
Cholesterol ma spore zastosowanie i jest potrzebny w naszym organizmie , sam zobacz. Myślę, że po zapoznaniu się o jego zaletach zadasz sobie jedno bardzo istotne pytanie: "Czy nadal uważasz, że obniżanie cholesterolu jest dobrym posunięciem"? Cholesterol jest to jedyny surowiec z którego powstaje kortyzol. Nie ma możliwości, otrzymania go z innego surowca.
Zastosowanie korytzolu:
skuteczny środek antyalergiczny;
zwiększa krzepliwość krwi;
skutecznie nadzoruje czynność serca i układ krążenia;
wywołuje euforię;
hamuje nadmierny rozrost komórek czyli zwyrodnienia nowotworowe;
Cholesterol po za produkcją kortyzolu uczestniczy jeszcze w:
wytwarzaniu hormonów płciowych zarówno żeńskich jak i męskich odpowiadających za odpowiednie funkcje życiowe, budowę mięśni i kości, regulację potrzeby snu i odprężenia w jego trakcie,
tworzeniu hormonu sterydowego o nazwie aldosteron, zarządzającego gospodarką mineralną,
produkcji witaminy D odpowiedzialnej m.in. za budowę kości i stawów oraz
przeciwdziałającej nowotworom (to bardzo ważna, a mało znana jej zaleta),
a także jest warunkiem potencji seksualnej mężczyzny i płodności kobiety oraz odpowiada za regularne wypróżnianie się,
używany do budowy błon komórkowy,
używany do budowy komórek nerwowych,
uczestniczy w powstawaniu kwasów żółciowych,
Poznałeś już właściwości i korzyści jakie niesie za sobą obecność cholesterolu we krwi. Teraz możesz obiektywnie ocenić cholesterol. Czy tak naprawdę jest on na tyle niebezpieczny dla naszego zdrowia?
wtorek, 22 lutego 2011
PIERWSZY ROK po transplantacji serca.
18.02.2011r minął rok od przeszczepu serca.
W dniu 16.02.11r w Ś.C.C.S. w Zabrzu przeprowadzona została kolejna,
dziesiąta biopsja serca z powodzeniem,-0- odrzutu w skali ISHLT.
W piątek 18 lutego zdmuchnąłem jedną świeczkę na torcie,
co oznaczało przeżycie pierwszego roku po przeszczepie bez problemów.
Czuję się dobrze i jestem szczęśliwy z tego powodu.
Biopsja serca przebiegła bardzo dobrze bez wyraźnego bólu. Zrobił to doktor na oddziale hemodynamiki ŚCCS.
W dniu 16 czerwca 2011 w nowej klinice wykonano pierwszą koronarografię serca po przeszczepie.
Wynik był dobry po mojej myśli.Na razie jest dobrze,dużo spaceruję,staram się tak co dzień prze maszerować około 5km.Plan jest taki na całą zimę,a w domu jazda na rowerku rehabilitac.
W lutym 2012 będzie 2 latka!
piątek, 18 lutego 2011
Nowe korzyści z jedzenia ryb
Ryby w Polsce szczególnie dawniej nie były popularnym daniem, jednak odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka, zwłaszcza ryby morskie, takie jak: makrele, sardynki, śledzie, tuńczyk, łosoś, halibut, dorsz. Dlaczego warto jeść ryby?
Tłuszcz ryb morskich zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które mają działanie zapobniegające zmianom miażdżycowym. Ryby są także bardzo dobrym źródłem jodu, niezbednego dla prawidłowego działania tarczycy. Ostatnio odkryto NOWE, bardzo istotne z punktu widzenia medycznego korzyści z jedzenia ryb.
Ryby morskie są bardziej polecane niż ryby słodkowodne, ponieważ zawierają więcej tłuszczu - nie, to nie błąd! Akurat w przypadku ryb, więcej tłuszczu - to zdrowiej! Tłuszcz ryb zawiera niezbędne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Są one wykorzystywane w profilaktyce miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Zmniejszają stężenie triglicerydów we krwi oraz jej krzepliwość, zapobiegając w ten sposób tworzeniu się zakrzepów.
Jeśli chodzi o wartość energetyczną ryb, to dostarczają one około 70 - 115 kcal/100 g mięsa, słodkowodne zaś 25-75 kcal w 100g.
Poza zdrowym tłuszczem ryby zawierają także wiele innych cennych składników, m.in. fosfor, selen, magnez, wapń (jedzone ze szkieletem) oraz witaminę D. Szczególnie ważny jest jod - składnik mineralny konieczny do prawidłowej pracy tarczycy. Ryby są także źródłem selenu, skutecznie przeciwdziałającego nowotworom. Dlatego ryby naprawdę WARTO JEŚĆ!
Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu w Sydney wykazały kolejną korzyść z jedzenia ryb - najkrócej mówiąc: jedząc ryby dbamy o nasz słuch! (Am J Clin Nutr, 08.2010)
W badaniu wzięło udział prawie 3000 osób powyżej 50 roku życia. Konsumpcję ryb zbadano przy pomocy specjalnie opracowanego do tego celu kwestionariusza. Wyniki są bardzo ciekawe - okazało się, że osoby spożywające 2 lub więcej ryb / tydzień w porównaniu z uczestnikami badania spożywającymi mniej niż 1 porcję ryby w tygodniu, miały aż o 42% zmniejszone ryzyko utraty słuchu! Za to korzystne działanie na nasz słuch jest odpowiedzialny właśnie tłuszcz ryb, a konkretnie kwasy PUFA z rodziny omega-3.
Chyba nie musimy przedstawiać więcej dowodów, żeby jeść ryby. Spożywajmy je przynajmniej 2 razy w tygodniu, a nasz organizm na pewno wynagrodzi to dobrym zdrowiem w przyszłości.
Już teraz pomyślmy o naszym zdrowiu. Co dzisiaj zaplanujesz na obiad :) ?
Tłuszcz ryb morskich zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które mają działanie zapobniegające zmianom miażdżycowym. Ryby są także bardzo dobrym źródłem jodu, niezbednego dla prawidłowego działania tarczycy. Ostatnio odkryto NOWE, bardzo istotne z punktu widzenia medycznego korzyści z jedzenia ryb.
Ryby morskie są bardziej polecane niż ryby słodkowodne, ponieważ zawierają więcej tłuszczu - nie, to nie błąd! Akurat w przypadku ryb, więcej tłuszczu - to zdrowiej! Tłuszcz ryb zawiera niezbędne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Są one wykorzystywane w profilaktyce miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Zmniejszają stężenie triglicerydów we krwi oraz jej krzepliwość, zapobiegając w ten sposób tworzeniu się zakrzepów.
Jeśli chodzi o wartość energetyczną ryb, to dostarczają one około 70 - 115 kcal/100 g mięsa, słodkowodne zaś 25-75 kcal w 100g.
Poza zdrowym tłuszczem ryby zawierają także wiele innych cennych składników, m.in. fosfor, selen, magnez, wapń (jedzone ze szkieletem) oraz witaminę D. Szczególnie ważny jest jod - składnik mineralny konieczny do prawidłowej pracy tarczycy. Ryby są także źródłem selenu, skutecznie przeciwdziałającego nowotworom. Dlatego ryby naprawdę WARTO JEŚĆ!
Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu w Sydney wykazały kolejną korzyść z jedzenia ryb - najkrócej mówiąc: jedząc ryby dbamy o nasz słuch! (Am J Clin Nutr, 08.2010)
W badaniu wzięło udział prawie 3000 osób powyżej 50 roku życia. Konsumpcję ryb zbadano przy pomocy specjalnie opracowanego do tego celu kwestionariusza. Wyniki są bardzo ciekawe - okazało się, że osoby spożywające 2 lub więcej ryb / tydzień w porównaniu z uczestnikami badania spożywającymi mniej niż 1 porcję ryby w tygodniu, miały aż o 42% zmniejszone ryzyko utraty słuchu! Za to korzystne działanie na nasz słuch jest odpowiedzialny właśnie tłuszcz ryb, a konkretnie kwasy PUFA z rodziny omega-3.
Chyba nie musimy przedstawiać więcej dowodów, żeby jeść ryby. Spożywajmy je przynajmniej 2 razy w tygodniu, a nasz organizm na pewno wynagrodzi to dobrym zdrowiem w przyszłości.
Już teraz pomyślmy o naszym zdrowiu. Co dzisiaj zaplanujesz na obiad :) ?
niedziela, 13 lutego 2011
Podstawowe informacje pomagające zadbać o serce
Coraz częściej spotykamy się z chorobami układu krążenia. W dosyć prosty sposób sami możemy zadbać o dobry stan naszego serca. Aby zminimalizować zagrożenie należy przestrzegać zaleceń specjalistów. Oto kilka przykładów takich działań.
czwartek, 10 lutego 2011
Zrosty pooperacyjne - jak zapobiegać
Miałaś niedawno operację, cesarskie cięcie lub cierpisz na endometriozę? Odczuwasz silne, tępe bóle brzucha, masz uczucie ciągnięcia? To mogą być zrosty. Badania wykazały, że zrosty pooperacyjne powstają u ponad 90 procent pacjentów, którzy przeszli zabieg chirurgiczny lub ginekologiczny. Tymczasem ich powstaniu można zapobiec.
Zrosty to nieprawidłowe połączenia pomiędzy tkankami i narządami wewnętrznymi. Powstają niemal po każdej operacji chirurgicznej. Przecięcie chirurgiczne tkanek, usunięcie fragmentu lub całego narządu czy podrażnienie otrzewnej przez jej otarcie uruchamia proces gojenia się rany - powstaje skrzep zamykający naczynia krwionośne, odtwarzają się połączenia pomiędzy tkankami, następuje też regeneracja nabłonków i powstanie blizny. Zrosty to właśnie pasma włóknistych zbliznowaceń tkanek, które powstają wewnątrz ciała. Można je znaleźć w całym organizmie pomiędzy niemal wszystkimi narządami i tkankami. Niekiedy jednak ta uszkodzona tkanka nie formuje samej tylko blizny, ale wchodzi w kontakt z innym obszarem objętym stanem zapalnym i powstaje pasmo tkanki bliznowatej - zrost - pomiędzy dwoma obszarami. W efekcie odczuwamy przewlekłe, nawracające bóle w podbrzuszu czy też w innym miejscu, gdzie doszło do nieprawidłowego zrośnięcia tkanek.
Zrosty w przebiegu pooperacyjnym mogą prowadzić do poważnych powikłań w postaci:
- niedrożności jelit - jest to najpoważniejsze powikłanie, które najczęściej wymaga leczenia operacyjnego (powtórnej operacji), uwolnienia zrostów i przywrócenia drożności przewodu pokarmowego
- dysfunkcji przewodu pokarmowego związanej ze zwężeniem jelita, co powoduje wzdęcia i dolegliwości bólowe
- niepłodności - zrosty zlokalizowane w miednicy małej i wewnątrz narządu rodnego (np. po cięciu cesarskim).
- zespołów bólowych
Nie wszystkie zrosty powodują dolegliwości w obrębie jamy brzusznej. Przykładowo zrosty pokrywające jajniki powodują dolegliwości bólowe, a zaburzenia związane są ze zmianami objętości funkcjonującego jajnika. Objawy związane z powstawaniem zrostów po zabiegach mogą się pojawić nawet 10 lat po operacji. Zrosty powodują niepłodność poprzez zmianę stosunków anatomicznych pomiędzy jajowodami i jajnikami, pokrywając powierzchnie jajników uniemożliwiają prawidłową owulację.
Największym odsetkiem ryzyka powstania zrostów pooperacyjnych charakteryzują się zabiegi wykonywanie na jajnikach i jajowodach, usunięcie torbieli jajników, ciąży pozamacicznej, zrostów okołoprzydatkowych, usunięcie mięśniaków oraz operacji wykonywanych w trakcie toczącego się stanu zapalnego w miednicy mniejszej. Ryzyko istnieje także w różnego rodzaju histerektomiach (usunięcie macicy) oraz przy operacjach sterylizacji jajowodów i cesarskiego cięcia. Ta ostatnia, często traktowana przez kobiety jako zwykły zabieg mający uchronić przed wielogodzinnym bolesnym porodem, jest w rzeczywistości operacją chirurgiczną. Dlatego zakwalifikowanie ciężarnej lub rodzącej do cięcia cesarskiego powinno być poprzedzone przedstawieniem jej wszystkich za i przeciw. Patologiczne zrosty, często powstające po takiej operacji, mogą być później przyczyną dyskomfortu życia codziennego, ale też komplikacji przy kolejnym cesarskim cięciu.
Zrosty różnią się postacią - od cienkich i prawie przezroczystych do grubych, gęstych i nieprzezroczystych. U kobiet z endometriozą mogą one przytwierdzać jajnik do bocznej ściany miednicy lub rozciągać się między pęcherzem moczowym a macicą. Endometrioza może wywoływać miejscowe stany zapalne, które są kluczowym czynnikiem powstawania zrostów. W niektórych przypadkach, zrosty mogą rozwinąć się do tego stopnia, że powodują zjawisko tak zwanego „unieruchomienia" macicy.
Zrostom i komplikacjom, jakie powstają w ich wyniku można jednak zapobiec. Na rynku pojawiły się preparaty zapobiegające powstawaniu zrostów pooperacyjnych, np. Hyalobarrier Gel. To kwas hialuronowy w postaci gęstego, lepkiego żelu. Kwas hialuronowy to jeden z głównych składników ludzkiej tkanki łącznej oraz nabłonkowej i międzybłonkowej. Dzięki wysokiej lepkości żel idealnie przylega do powierzchni tkanek i ścian jamy brzusznej, tworząc barierę oddzielającą tkanki podczas fazy regeneracji po zabiegu chirurgicznym.
Jest wskazany do zapobiegania tworzeniu się zrostów pooperacyjnych lub do zmniejszania ich liczby i ciężkości po zabiegach operacyjnych w obrębie jamy brzusznej i miednicy. Pozostaje w miejscu aplikacji 7 dni, dając w tym czasie maksimum ochrony przeciwzrostowej w czasie krytycznym, kiedy może dojść do ich powstania, czyli w ciągu 3-5 dni. Żel jest całkowicie wchłaniany i degradowany naturalną drogą w ciągu 4 tygodni po zastosowaniu.
Hyalobarrier Gel uzyskał pozytywną opinię oraz rekomendację Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego jako preparat o wysokim bezpieczeństwie stosowania i najlepiej udokumentowanej skuteczności zapobiegania powstawaniu zrostów.
Profilaktyka powstawania zrostów jest zalecana kobietom w wieku reprodukcyjnym, które planują jeszcze posiadanie potomstwa. Do zabiegów szczególnego ryzyka powstawania zrostów należą:
- zabiegi usuwania torbieli
- zabiegi dotyczące usuwania endometriozy
- zabiegi przeprowadzane na jajowodach
- usuwanie mięśniaków, szczególnie na ścianie tylnej
- adhezjoliza wcześniej powstałych zrostów
- operacje histeroskopowe u kobiet planujących posiadanie potomstwa
Zastosowanie żelu zapobiegającego powstawaniu jest wskazane także u pacjentek, u których w kolejnej laparotomii stwierdzono trudności z otwarciem powłok i dostępem do pola operacyjnego. Może to ułatwić kolejne operacje u takich kobiet.
Warto przed planowaną operacją, po konsultacji z lekarzem, zaopatrzyć się w preparat, aby uniknąć ryzyka wystąpienia zrostów pooperacyjnych.
Zrosty to nieprawidłowe połączenia pomiędzy tkankami i narządami wewnętrznymi. Powstają niemal po każdej operacji chirurgicznej. Przecięcie chirurgiczne tkanek, usunięcie fragmentu lub całego narządu czy podrażnienie otrzewnej przez jej otarcie uruchamia proces gojenia się rany - powstaje skrzep zamykający naczynia krwionośne, odtwarzają się połączenia pomiędzy tkankami, następuje też regeneracja nabłonków i powstanie blizny. Zrosty to właśnie pasma włóknistych zbliznowaceń tkanek, które powstają wewnątrz ciała. Można je znaleźć w całym organizmie pomiędzy niemal wszystkimi narządami i tkankami. Niekiedy jednak ta uszkodzona tkanka nie formuje samej tylko blizny, ale wchodzi w kontakt z innym obszarem objętym stanem zapalnym i powstaje pasmo tkanki bliznowatej - zrost - pomiędzy dwoma obszarami. W efekcie odczuwamy przewlekłe, nawracające bóle w podbrzuszu czy też w innym miejscu, gdzie doszło do nieprawidłowego zrośnięcia tkanek.
Zrosty w przebiegu pooperacyjnym mogą prowadzić do poważnych powikłań w postaci:
- niedrożności jelit - jest to najpoważniejsze powikłanie, które najczęściej wymaga leczenia operacyjnego (powtórnej operacji), uwolnienia zrostów i przywrócenia drożności przewodu pokarmowego
- dysfunkcji przewodu pokarmowego związanej ze zwężeniem jelita, co powoduje wzdęcia i dolegliwości bólowe
- niepłodności - zrosty zlokalizowane w miednicy małej i wewnątrz narządu rodnego (np. po cięciu cesarskim).
- zespołów bólowych
Nie wszystkie zrosty powodują dolegliwości w obrębie jamy brzusznej. Przykładowo zrosty pokrywające jajniki powodują dolegliwości bólowe, a zaburzenia związane są ze zmianami objętości funkcjonującego jajnika. Objawy związane z powstawaniem zrostów po zabiegach mogą się pojawić nawet 10 lat po operacji. Zrosty powodują niepłodność poprzez zmianę stosunków anatomicznych pomiędzy jajowodami i jajnikami, pokrywając powierzchnie jajników uniemożliwiają prawidłową owulację.
Największym odsetkiem ryzyka powstania zrostów pooperacyjnych charakteryzują się zabiegi wykonywanie na jajnikach i jajowodach, usunięcie torbieli jajników, ciąży pozamacicznej, zrostów okołoprzydatkowych, usunięcie mięśniaków oraz operacji wykonywanych w trakcie toczącego się stanu zapalnego w miednicy mniejszej. Ryzyko istnieje także w różnego rodzaju histerektomiach (usunięcie macicy) oraz przy operacjach sterylizacji jajowodów i cesarskiego cięcia. Ta ostatnia, często traktowana przez kobiety jako zwykły zabieg mający uchronić przed wielogodzinnym bolesnym porodem, jest w rzeczywistości operacją chirurgiczną. Dlatego zakwalifikowanie ciężarnej lub rodzącej do cięcia cesarskiego powinno być poprzedzone przedstawieniem jej wszystkich za i przeciw. Patologiczne zrosty, często powstające po takiej operacji, mogą być później przyczyną dyskomfortu życia codziennego, ale też komplikacji przy kolejnym cesarskim cięciu.
Zrosty różnią się postacią - od cienkich i prawie przezroczystych do grubych, gęstych i nieprzezroczystych. U kobiet z endometriozą mogą one przytwierdzać jajnik do bocznej ściany miednicy lub rozciągać się między pęcherzem moczowym a macicą. Endometrioza może wywoływać miejscowe stany zapalne, które są kluczowym czynnikiem powstawania zrostów. W niektórych przypadkach, zrosty mogą rozwinąć się do tego stopnia, że powodują zjawisko tak zwanego „unieruchomienia" macicy.
Zrostom i komplikacjom, jakie powstają w ich wyniku można jednak zapobiec. Na rynku pojawiły się preparaty zapobiegające powstawaniu zrostów pooperacyjnych, np. Hyalobarrier Gel. To kwas hialuronowy w postaci gęstego, lepkiego żelu. Kwas hialuronowy to jeden z głównych składników ludzkiej tkanki łącznej oraz nabłonkowej i międzybłonkowej. Dzięki wysokiej lepkości żel idealnie przylega do powierzchni tkanek i ścian jamy brzusznej, tworząc barierę oddzielającą tkanki podczas fazy regeneracji po zabiegu chirurgicznym.
Jest wskazany do zapobiegania tworzeniu się zrostów pooperacyjnych lub do zmniejszania ich liczby i ciężkości po zabiegach operacyjnych w obrębie jamy brzusznej i miednicy. Pozostaje w miejscu aplikacji 7 dni, dając w tym czasie maksimum ochrony przeciwzrostowej w czasie krytycznym, kiedy może dojść do ich powstania, czyli w ciągu 3-5 dni. Żel jest całkowicie wchłaniany i degradowany naturalną drogą w ciągu 4 tygodni po zastosowaniu.
Hyalobarrier Gel uzyskał pozytywną opinię oraz rekomendację Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego jako preparat o wysokim bezpieczeństwie stosowania i najlepiej udokumentowanej skuteczności zapobiegania powstawaniu zrostów.
Profilaktyka powstawania zrostów jest zalecana kobietom w wieku reprodukcyjnym, które planują jeszcze posiadanie potomstwa. Do zabiegów szczególnego ryzyka powstawania zrostów należą:
- zabiegi usuwania torbieli
- zabiegi dotyczące usuwania endometriozy
- zabiegi przeprowadzane na jajowodach
- usuwanie mięśniaków, szczególnie na ścianie tylnej
- adhezjoliza wcześniej powstałych zrostów
- operacje histeroskopowe u kobiet planujących posiadanie potomstwa
Zastosowanie żelu zapobiegającego powstawaniu jest wskazane także u pacjentek, u których w kolejnej laparotomii stwierdzono trudności z otwarciem powłok i dostępem do pola operacyjnego. Może to ułatwić kolejne operacje u takich kobiet.
Warto przed planowaną operacją, po konsultacji z lekarzem, zaopatrzyć się w preparat, aby uniknąć ryzyka wystąpienia zrostów pooperacyjnych.
Subskrybuj:
Posty (Atom)