wiadomość powitalna

ALL ABOUT THE HEART

"Jakie jest twoje serce, ten tylko się dowie,
kto je stracił, więc dbaj i kochaj swoje serduszko"
andriju
Z powodu mocnego związku z duchową duszą,
ciało ludzkie nie może być postrzegane jako
wyłącznie zespół tkanek, organów i funkcji,
lecz raczej jako istotna część osoby,
która przez ciało ukazuje się i wyraża".
JAN PAWEŁ II
Znajdź swój bilans życia.
3 x 8 = 24
Jest to magiczne równanie życia!
8 godz.snu
8 godz.pracy
8 godz.odpoczynku
Jeżeli tylko możesz
dostosuj się do tego!
andriju


"PRACA TO NIE TYLKO TO CO ROBISZ
LECZ TO CO POZOSTAWIASZ PO SOBIE INNYM"
andriju













wtorek, 12 lutego 2019

Domowe przetwory bez cukru - Jeżeli nie kochasz cukrzycy.



Cukier, jak wiadomo szkodzi zdrowiu. Powinniśmy ograniczać jego ilość. Co zrobić w sytuacji, gdy mamy ochotę zjeść coś dobrego np. dżem? Oto garść przepisów, które pozwolą Wam zrobić pyszne przetwory bez cukru.





Przepis na dżem z moreli
Składniki:
  • 1,5 kilograma moreli
    • 1 laska cynamonu
    • 2 pomarańcze
    • 3 łyżki ksylitolu
     25 gram opakowanie pektyny
Przygotowanie:
Myjemy morele, suszymy je i kroimy na pół – wyjmujemy pestki. Pomarańcze obieramy pozbywając się białego miąższu, ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Dodajemy do moreli. Na dużej patelni rozgrzewamy morele z dodatkiem soku z pomarańczy i skórką. Dodajemy laskę wanilii i dusimy przez 10 minut na wolnym ogniu. Kiedy owoce będą już miękkie dodajemy ksylitol i pektynę. Smażymy wszystko następne 10-12 minut Wyławiamy cynamon. Kiedy masa będzie już gęsta przelewamy je do wyparzonych słoików. Po napełnieniu odstawiamy dżemy, zakręcamy i kładziemy do góry dnem.
Dżem malinowy z ksylitolem
Składniki:
  • 400 g malin
  • 50 g ksylitolu
  • 10 g pektyny
  • łyżeczka soku z cytryny dla zachowania koloru
Malin wrzucamy do garnka i zasypujemy ksylitolem i mieszamy. Garnek stawiamy na wolnym ogniu i powoli podgrzewamy. Maliny po pewnym czasie puszczą sok. Wówczas można dodać sok z cytryny i pektynę, która ma właściwości żelujące. Gotować cały czas, aż maliny zgęstnieją. Co jakiś czas należy zamieszać.
Do czego można użyć takich przetworów?
– racuchy naleśniki, kluski, knedle, ciasta, ciasteczka, desery, placki, tarty

autor: 
Marta Czerwinska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz