Przepis na dżem z moreli
Składniki:
- 1,5 kilograma moreli
• 1 laska cynamonu
• 2 pomarańcze
• 3 łyżki ksylitolu
• 25 gram opakowanie pektyny
Przygotowanie:
Myjemy morele, suszymy je i kroimy na pół – wyjmujemy pestki. Pomarańcze obieramy pozbywając się białego miąższu, ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Dodajemy do moreli. Na dużej patelni rozgrzewamy morele z dodatkiem soku z pomarańczy i skórką. Dodajemy laskę wanilii i dusimy przez 10 minut na wolnym ogniu. Kiedy owoce będą już miękkie dodajemy ksylitol i pektynę. Smażymy wszystko następne 10-12 minut Wyławiamy cynamon. Kiedy masa będzie już gęsta przelewamy je do wyparzonych słoików. Po napełnieniu odstawiamy dżemy, zakręcamy i kładziemy do góry dnem.
Dżem malinowy z ksylitolem
Składniki:
- 400 g malin
- 50 g ksylitolu
- 10 g pektyny
- łyżeczka soku z cytryny dla zachowania koloru
Malin wrzucamy do garnka i zasypujemy ksylitolem i mieszamy. Garnek stawiamy na wolnym ogniu i powoli podgrzewamy. Maliny po pewnym czasie puszczą sok. Wówczas można dodać sok z cytryny i pektynę, która ma właściwości żelujące. Gotować cały czas, aż maliny zgęstnieją. Co jakiś czas należy zamieszać.
Do czego można użyć takich przetworów?
– racuchy naleśniki, kluski, knedle, ciasta, ciasteczka, desery, placki, tarty
autor:
Marta Czerwinska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz