wiadomość powitalna

ALL ABOUT THE HEART

"Jakie jest twoje serce, ten tylko się dowie,
kto je stracił, więc dbaj i kochaj swoje serduszko"
andriju
Z powodu mocnego związku z duchową duszą,
ciało ludzkie nie może być postrzegane jako
wyłącznie zespół tkanek, organów i funkcji,
lecz raczej jako istotna część osoby,
która przez ciało ukazuje się i wyraża".
JAN PAWEŁ II
Znajdź swój bilans życia.
3 x 8 = 24
Jest to magiczne równanie życia!
8 godz.snu
8 godz.pracy
8 godz.odpoczynku
Jeżeli tylko możesz
dostosuj się do tego!
andriju


"PRACA TO NIE TYLKO TO CO ROBISZ
LECZ TO CO POZOSTAWIASZ PO SOBIE INNYM"
andriju













poniedziałek, 21 marca 2011

Jak schudnąć?

Przed wojną była popularna piosenka: "Bo ja się boję utyć i tu i tam, bo ja się boję utyć, co mam, to mam". Słowa piosenki są ciągle aktualne. Boimy się otyłości, bronimy się przed nią, co nie zmienia faktu, że często nam się przytrafia.
Nadwaga i otyłość dotyczą prawie połowy społeczeństw wysoko rozwiniętych. W Polsce jest to również spory problem mężczyzn, kobiet i dzieci. Wynika to z niezdrowych nawyków żywieniowych i mało aktywnego trybu życia. Spożywamy za wiele kalorii, których organizm nie jest w stanie zamienić na energię, więc zamieniają się w tłuszcz niedodający nam ani zdrowia, ani urody. Jest z tego jedno wyjście: odchudzanie.

Odchudzanie, ale po co?

Nie ma chyba anie jednej osoby z nadwagą lub otyłej, która byłaby zadowolona ze swego wyglądu, nawet jeśli się z tym nie zdradza przed otoczeniem. Cierpią otyłe dzieci, które nie mogą liczyć na tolerancję rówieśników, cierpi młodzież, która spotyka się z odrzuceniem środowiska. Dorosłym już mniej zależy na atrakcyjności fizycznej, za to bardziej na kondycji zdrowotnej, tymczasem organizm zaczyna szwankować, bolą kości i stawy,doskwierają się bóle kręgosłupa, pojawiają się takie choroby jak cukrzyca typu 2, choroby serca i układu krążenia, nadciśnienie tętnicze. Zagrażają zawały serca i mózgu oraz choroby nowotworowe. Zamiast te choroby leczyć, lepiej im zapobiegać. A profilaktyka polega na zrzuceniu wagi. Dokucza też obniżenie sprawności fizycznej i szybka męczliwość. Lepsza forma fizyczna, i psychiczna, zdrowie, ładny wygląd, akceptacja swego wyglądu - to tylko niektóre korzyści z odchudzania. Czy nie warto więc się starać o likwidację kilogramów tłuszczu?

Schudnąć, ale jak?

Łatwo powiedzieć: "schudnę", trudniej zrealizować. Wiele osób ma za sobą nieudane próby zrzucania wagi, wiele osób znacznie schudło, ale powróciło po krótkim czasie do otyłości, a tyć i chudnąć na przemian zdarzało im się nie raz.

Nikt nie twierdzi, że odchudzanie jest lekkie, łatwe i przyjemne. Gdyby tak było, nie mielibyśmy wokół siebie tylu ludzi z nadwagą. Jednak na pewno jest to możliwe. Trzeba odchudzać się w sposób możliwie naturalny, bez chemicznych środków, które powodują wiele niepożądanych skutków ubocznych, łącznie z poważnymi chorobami i uszkodzeniami organizmu.

W odchudzaniu należy stosować tylko bezpieczne wspomagacze. Należą do nich np. tabletki z błonnikiem. Potrafią one w żołądku wielokrotnie powiększyć swą objętość, oszukując w ten sposób ośrodek głodu, dzięki czemu nie odczuwamy uciążliwego ssania w żołądku, a nawet możemy zrezygnować z kolejnego posiłku. Oblicza się, że dzięki temu można schudnąć do kilograma tygodniowo. Sam błonnik nie jest wchłaniany, a pozwala jeszcze na oczyszczenie organizmu.

Dobroczynne skutki przynosi też chrom, który reguluje gospodarkę węglowodanową organizmu, dzięki czemu nie odczuwamy apetytu na słodycze. W odchudzaniu pomagają też tabletki - termogeniki będące spalaczami tłuszczu, które przyspieszają przemianę materii, a więc szybciej widoczne są skutki odchudzania.

Nic tak nie zniechęca do dalszych wysiłków jak brak zauważalnych efektów diety. Nieprzydatne natomiast przy zrzucaniu wagi są herbatki odchudzające, które są odchudzające tylko z nazwy, gdyż powodują tylko znaczną utratę wody z organizmu, pozostawiając tkankę tłuszczową bez zmian. A odchudzanie polega przecież na likwidacji tłuszczu.

Czy rodzaj diety ma wpływ na tempo odchudzania?

Różnego rodzaju diet jest mnóstwo. Jedne każą łączyć, inne - nie łączyć, jedne nakazują jeść to, czego inne zdecydowanie zakazują. Trudno się w tym połapać i zaufać którejś z nich.

Diety restrykcyjne często są zarzucane, bo są zbyt dużym obciążeniem dla osób odchudzających się, diety jednoskładnikowe powodują więcej problemów zdrowotnych niż sama otyłość, jeszcze inne są zbyt kosztowne lub wymagają spożywania produktów trudno dostępnych. Dlatego należy wybrać złoty środek: urozmaiconą dietę z pewnymi ograniczeniami. Taka dieta plus aktywny tryb życia pozwalają na chudnięcie systematyczne, ale niezbyt szybkie, co akurat jest korzystne. Wolne pozbywanie się wagi pozwoli w przyszłości na uniknięcie efektu jo- jo,które jest zmorą każdej osoby na diecie. Żeby schudnąć, należy wcielić w życie kilka rad dietetyków, które nie są utrudnieniem, nie wymagają wysiłku, a przynoszą wymierne rezultaty: ubytek wagi. Chodzi mianowicie o spożywanie 5 niewielkich posiłków dziennie.

Organizm przyspiesza spalanie materii przy częstych i regularnych posiłkach. Utrapieniem jest zwalnianie metabolizmu, co się zdarza przy restrykcyjnych dietach, gdy organizm oszczędza kalorie. Przy systematycznie spożywanych posiłkach to się nie zdarza.

W odchudzaniu pomaga nawet powolne i wielokrotne przeżuwanie pokarmu. Pozwala to na zaspokojenie głodu. Stwierdzono, że uczucie sytości następuje dopiero 20 minut po posiłku, dlatego spożywamy za wiele kalorii. Wolne jedzenie przyspiesza uczucie sytości. Do przyspieszania metabolizmu potrzeba też dużo płynu, powinniśmy pić co najmniej półtora litra wody dziennie. W diecie nie może zabraknąć warzyw i owoców. Odchudzanie takim sposobem powinno być skuteczne i trwałe.

czwartek, 17 marca 2011

Wpływ oleju lnianego na nasze zdrowie oraz funkcjonowanie naszego organizmu

Olej lniany, szczególnie w ostatnim okresie, jest coraz bardziej znanym i rozpoznawalnym naturalnym produktem żywieniowym. Wkracza on coraz intensywniej do naszej świadomości z racji swojego wyjątkowo pozytywnego i kompleksowego oddziaływania na ludzki organizm.
Coraz więcej zainteresowania poświęcają mu także sfery naukowe. Niektóre źródła podają, że na świecie, w tej dziedzinie, jest prowadzonych równolegle ponad dwa tysiące różnego rodzaju badań naukowych. Niepodważalnym akademickim autorytetem, w zakresie wyjątkowo prozdrowotnych właściwości oleju lnianego, jest doktor Johanna Budwig.

Prawie wszyscy wiemy o tym, że najzdrowsze tłuszcze spożywane przyswajalne przez człowieka to oleje roślinne.

Ale czy wiemy, że:

Zimno tłoczony olej rzepakowy czy lniany jest oprócz ryb podstawowym źródłem życiodajnych kwasów Omega 3 i Omega 6?

Wytłoczony olej z nasion roślin oleistych, zawiera w sobie, od kilku do kilkunastu, różnego rodzaju kwasów tłuszczowych oraz witaminy: A, E, D3, K.

Przykładowo podaję składy procentowe podstawowych kwasów tłuszczowych dla oleju lnianego, rzepakowego i oliwy z oliwek.

Rodzaj kwasu tłuszczowego

Olej lniany [ % ]/ Olej rzepakowy [ % ]/ Oliwa z oliwek [ % ]
● kwas linolenowy - Omega 3: 58 / 10 / poniżej 1
● kwas linolowy - Omega 6: 17 / 26 / 6
● kwas oleinowy - Omega 9: 20 / 57 / 77

Kwasy nasycone i jednonienasycone ludzki organizm może wytworzyć samodzielnie. Natomiast kwasy wielonienasycone, niezbędne i konieczne, dla zdrowego funkcjonowania organizmu, muszą być dostarczone w pożywieniu. Bowiem organizm ludzki nie potrafi ich samodzielnie wytworzyć. Stąd ich nazwa: Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe - NNKT.

Olej lniany oraz olej rzepakowy zawiera właśnie takie Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe – Omega 3, które wywierają fundamentalny wpływ na zdrowotną kondycję ludzkiego organizmu.

Nie wszyscy zdają sobie sprawę jak ogromny wpływ ma olej lniany czy rzepakowy tłoczony na zimno na zdrowie dzieci i młodzieży.

Odpowiedzialny jest on za:
● prawidłowy rozwój neuronów,
● leczenie nadpobudliwości dziecięcej,
● budowę równowagi hormonalnej.

Dostarczenie odpowiedniej ilości kwasu tłuszczowego, Omega 3, wpływa również na układ sercowo naczyniowy:
● powoduje obniżenie poziomu "złego" cholesterolu,
● wzrost poziomu tak zwanego "dobrego" cholesterolu,
● zmniejszenie prawdopodobieństwa drugiego zawału,
● zmniejszenie ryzyka nagłego zgonu w wyniku zatrzymania krążenia,
● rozszerzenie naczyń wieńcowych oraz zwiększenie siły skurczu mięśnia sercowego,
● zmniejszenie ryzyka takich chorób jak: miażdżyca, zawał serca, udar mózgu.

Kwasy Omega 3 i 6 mają wpływ na układ nerwowy. Olej lniany stosowany jest przy takich dolegliwościach jak:

● drętwienie i mrowienie kończyn,
● postępujące schorzenia mózgu i układu nerwowego - choroba Alzhaimera,
● stany depresyjne.

Dostarczenie odpowiedniej ilości kwasu tłuszczowego, Omega 3 jest potrzebne również do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego:

● wspomaga on procesy trawienne i aktywizuje przemianę materii,
● regeneruje i osłania błonę śluzową układu pokarmowego.

Przy nadwadze i otyłość dostarczenie odpowiedniej ilości kwasu tłuszczowego, Omega 3:

● przywraca równowagę hormonalną i przywraca zakłócone proporcje innych kwasów
tłuszczowych w organizmie,


● wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej,
● wpływa korzystnie na odtłuszczanie wątroby.

Jest on również nieoceniony w okresie ciąży. Dostarczenie odpowiedniej ilości kwasu tłuszczowego, Omega 3, wpływa na:

● proces utrzymywania ciąży,
● zmniejszenie depresji poporodowej.

Należy tutaj dodać, że kobiece mleko posiada wysoką zawartość kwasów tłuszczowych EPA i DHA, które stanowią budulec do prawidłowego rozwoju mózgu i całego układu nerwowego rozwijającego się niemowlęcia.

Kwasy tłuszczowe, EPA i DHA, organizm ludzki może jedynie wytworzyć z kwasu tłuszczowego Omega 3. Można wnosić, że zwiększone zapotrzebowanie płodu i nowo narodzonego dziecka, na wymienione kwasy, powoduje drastyczny ich spadek w organizmie matki – stąd depresja poporodowa.

Mleko krowie nie zawiera ani EPA ani DHA!

W artykule przedstawiałam dobroczynne właściwości kwasu Omega 3, zawartego w oleju lnianym czy rzepakowym. Nie oznacza to jednak , że olej lniany jest lekarstwem na wszystko!

Należy go używać jako niezbędnego dodatku do właściwego leczenia i profilaktycznie stosować w codziennych posiłkach, będąc świadomym, że spożywamy produkt zwierający niezbędne składniki do zdrowego funkcjonowania naszego organizmu.

Diagnoza układu krążenia w warunkach domowych


Bardzo prosty w obsłudze aparat diagnostyczny do badania sprawności układu krążenia dla wszystkich,którzy cenią zdrowie, lub mają problemy zdrowotne. Urządzenie jest przeznaczone do użytku jako indywidualny sposób kontrolowania układu sercowo-naczyniowego Dzięki cechom urządzenia Pulstream każdy użytkownik może określić stan swojego układu krążenia.

Możliwości diagnostyczne

Diagnostyczne zdolności metody są oparte na następujących cechach wykresu falowego pulsu.

Po pierwsze i najważniejsze wykres falowy pulsu obrazuje rytmiczne wahania ilości krwi przepływającej przez naczynia włoskowate,które spowodowane są rytmem krwi tętniczej.Ruch krwi tętniczej spowodowany jest przez skurcz mięśnia lewej komory serca.
Wykres falowy pulsu odzwierciedla dokładnie wszystkie zmiany zachodzące w sercu spowodowane rytmicznymi skurczami.
Powtarzający się fragment wykresu falowego pulsu odpowiada odstępowi czasu od momentu jej zamknięcia ,kiedy to krew przepychana jest dalej dzięki elastyczności ścian aorty.
Moment zamknięcia zastawki aorty zawsze widoczny jest na krzywej pulsu.
Jest wyraźnie wyodrębniona faza, kiedy zdolności do rozciągania się aorty o ścian naczyń krwionośnych są widoczne. W oparciu o powyższe cechy oceniane są następujące czynniki diagnostyczne:

> Określenie ryzyka negatywnych tendencji, które mogą prowadzić do komplikacji;

> Sprawdzenie serca po ataku serca i udarze mózgu;

> Monitorowanie rozwoju chorób naczyniowych

> Kontrolowanie efektów leczenia naczyń i innych części układu

> Zapobieganie niebezpieczeństwu przeciążenia układu krążenia przez sportowców i osoby aktywne fizycznie.

> Sprawdzanie układu sercowo-naczyniowy po sytuacjach stresowych;

> Monitorowanie serca po narkotykach i alkoholu, zatruciach;

> Kontrolowanie funkcjonowania serca podczas rehabilitacji.

> Monitorowanie działania zastosowanej terapii i leków.

Bardzo nowoczesne i przydatne narzędzia w ochronie zdrowia do gabinetów
i do użytku domowego.

środa, 16 marca 2011

Dekalog zdrowia

Tradycyjnie wraz z Nowym Rokiem podejmujemy noworoczne postanowienia porzucenia złych nawyków i zadbania o siebie. Każdy zastanawia się co warto zmienić, aby kolejny rok był lepszy od mijającego. Eksperci z firmy Noble Health przygotowali 10 pomysłów na zadbanie o swoje zdrowie w nowym roku.

1. Ciesz się życiem!

To ważny krok na drodze do szczęścia i zdrowia. Już dziś zastanów się nad kupnem karnetu do SPA, pomoże ci to odzyskać równowagę ciała, umysłu i duszy. Albo po prostu wyjdź z domu i spróbuj czegoś nowego! Wokół ciebie jest mnóstwo atrakcji artystycznych i rekreacyjnych. Wystarczy tylko się rozejrzeć.

2. Zacznij uprawiać sport

Regularne ćwiczenia nie tylko poprawią twoją kondycję fizyczną, ale także wpłyną na lepsze samopoczucie i większą pewność siebie. Liczne badania wykazały, że regularne uprawianie sportu zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, wydłuża życie, pomaga osiągnąć spadek niechcianej wagi, poprawia nastrój i obniża ciśnienie krwi. W skrócie, uprawianie sportu poprawi twoje zdrowie i sprawi, że w Nowym Roku poczujesz się lepiej.

3. Ogranicz ilość soli w diecie

Jeśli cierpisz na wysokie ciśnienie krwi bez względnie odstaw na bok solniczkę. Dietetycy zalecają, aby dzienna porcja soli dla dorosłego człowieka nie przekraczała 6 gramów (2400 mg sodu) na dobę. Niektóre potrawy bywają zdradliwe - zupy w puszkach zawierają ponad 1000 mg sodu w jednej filiżance porcji. Dlatego już dziś bacznie obserwuj, co nakładasz sobie na talerz. Najlepszym sposobem na ograniczenie soli w diecie jest przygotowanie zawsze świeżej żywności. Zamiast używać konserw warzywnych, staraj się sięgać po świeże produkty.

4. Zredukuj tłuszcz i cukier w diecie

Ograniczenie tłuszczów nasyconych w codziennej diecie jest ważne dla utrzymania serca w dobrej kondycji. Badania pokazują, że osoby, które spożywają wiele artykułów spożywczych i napojów z dodatkiem cukru wykazują tendencję do spożywania większej ilości kalorii dziennie. Zatem od Nowego Roku wkładaj do koszyka sklepowego wodę mineralną - pomoże to tobie i twojej rodzinie utrzymać prawidłową wagę ciała.

5. Ogranicz alkohol

Picie zbyt dużej ilości alkoholu może podnosić ciśnienie krwi. Jest również szkodliwe dla wątroby, mózgu i serca. Napoje alkoholowe zawierają sporą ilość kalorii - to ważna informacja, gdy próbujesz bezskutecznie schudnąć. Zatem toastem w Nowy Rok pożegnaj nadmierne spożywanie alkoholi, zwłaszcza tych słodkich.

6. Rzuć palenie

Rzucenie palenia nie jest łatwe, ale możesz to zrobić! To jest bardzo poważny problem: palenie szkodzi niemal każdemu narządowi twojego ciała. W samych Stanach Zjednoczonych palenie powoduje jeden na pięć zgonów, a około 8,6 mln ludzi z powodu tego nałogu cierpi na raka płuc i choroby serca. Zatem dłużej się nie zastanawiaj.

7. Wzmocnij swój organizm!

Żyjemy w ciągłym pośpiechu, co powoduje niedobór witamin i minerałów w naszych organizmach. Dlatego już od dziś wzbogać swoją dietę o suplementy. Produktem o właściwościach uodporniających wartym polecenia jest oparte na naturalnych składnikach Colostrum By-Health. Preparat zawiera ponad 20 przeciwciał dla bakterii, wirusów, grzybów. Głównym składnikiem specyfiku jest tzw. colostrum, czyli substancja uodporniająca, którą noworodki otrzymują z mlekiem matki. W stanach wyczerpania i stresu naszą podporą będą zawarte w suplemencie witaminy z grupy B i A.

8. Pamiętaj o regularnych badaniach profilaktycznych

Nie pozwól zaskoczyć się chorobie. Wykonywanie regularnych analiz pozwoli tobie i twojej rodzinie uniknąć przykrych niespodzianek. Profilaktyka pozwala na monitorowanie bieżącej kondycji zdrowotnej oraz wczesne wykrywanie wszelkich zagrożeń. Zatem już dziś umów się do lekarza na badania okresowe.

9. Odpoczywaj regularnie

Nie poddawaj się stresowi - uśmiechaj się, szukaj najprostszych, najprzyjemniejszych, najzabawniejszych sposobów, by cieszyć się aktywnym zdrowym życiem. Staraj się dać organizmowi tyle snu ile potrzebuje. To właśnie podczas odpoczynku organizm ma szansę się zregenerować, dlatego postaraj się znaleźć choć chwilę ?wyłączenia? w ciągu dnia.

10. Naucz się czegoś nowego

Na koniec czas sobie obiecać, że w tym roku odkryjesz coś nowego. Być może zastanawiasz się nad zmianą pracy, chcesz nauczyć się nowego języka, albo po prostu chcesz wreszcie wiedzieć jak naprawić swój komputer? Niezależnie od tego czy zamierzasz wziąć udział w kursie językowym, czy przeczytać ciekawą książkę, znajdziesz w edukacji sposób na motywowanie samej siebie.

Lista postanowień noworocznych nigdy nie ma końca. Co roku do głowy przychodzą nam tysiące pomysłów na zmiany. Aby je osiągnąć postaraj się wybrać realne cele, które uda ci się zrealizować małymi kroczkami. A zatem do dzieła! Powodzenia w realizacji postanowień na cały następny rok. 

poniedziałek, 14 marca 2011

Zamiast smalcu orzeszki

Całkowita rezygnacja z tłuszczu może nam bardzo zaszkodzić. Od wielu lat słyszymy, żeby unikać tłuszczu, bo zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, raka, cukrzycy oraz powoduje otyłość. Jednak coraz więcej badań wykazuje, że tak naprawdę wiele tłuszczów sprzyja zdrowiu.
Ich ilość w diecie jest nadal ważna. Lecz spożywanie dobrych tłuszczów wyszłoby nam bardziej na zdrowie niż liczenie, ile ich pochłaniamy. Nie tak dawno zalecano nam zastąpienie tłuszczów nasyconych wielonienasyconymi; takimi jak olej słonecznikowy czy kukurydziany. Tymczasem nowe badania dowodzą, że najzdrowsze są oleje o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 (które znajdziemy głównie w rybach) oraz jednonienasycone - ich źródłem jest oliwa, orzechy, ryby i nieutwardzane margaryny.

Rzeczywiście, przeprowadzane w 1988 roku w Szwecji badania wykazały, że kobiety, które jedzą więcej tłuszczów jednonienasyconych, znacznie rzadziej chorują na raka piersi. W innych krajach, gdzie stosuje się dietę śródziemnomorską - w której głównym tłuszczem jest oliwa z oliwek - choroby serca oraz nowotwory występują o wiele rzadziej niż na przykład w Ameryce Północnej.

Dobre tłuszcze. Wielonienasycone mogą być zdrowe lub nie, zależnie od źródła. Olej słonecznikowy i kukurydziany mają za dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. Niektóre badania wykazują, że wysokie spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 może sprzyjać rozwojowi raka piersi oraz przewodu pokarmowego. Natomiast kwasy tłuszczowe omega-3 mogą zmniejszać ilość trójglicerydów we krwi, obniżać ciśnienie, regulować rytm serca oraz zapobiegać skrzepom krwi.
Naukowcu po raz pierwszy zwrócili uwagę na znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, gdy zaobserwowali, że Eskimosi z Grenlandii stosunkowo rzadko zapadają na choroby serca, mimo wysokotłuszczowej diety. Rzecz w tym, że spożywają olej rybi oraz tłuste ryby: łososie, śledzie, makrele i świeżego tuńczyka czerwonego. Omega-3 znajduje się też w siemieniu lnianym, orzechach włoskich i produktach sojowych.

Złe tłuszcze. Znamy dwa ich rodzaje. Nasycone: mięso, masło i sery są pochodzenia zwierzęcego. Zjadanie ich w nadmiarze podnosi poziom LDL, "złego" cholesterolu, a co za tym idzie, ryzyko zapadnięcia na choroby układu krążenia oraz możliwość wystąpienia raka okrężnicy i prostaty.

Co najmniej równie szkodliwe są formy trans kwasów tłuszczowych. Powstają one w czasie wprowadzania wodoru do płynnego tłuszczu roślinnego, by go utwardzić. Bez tego procesu krakersy robiłyby się miękkie, a panierka na mrożonych paluszkach rybnych zamieniałaby się w papkę.

Podczas gdy formy trans i nasycone kwasy tłuszczowe podnoszą poziom LDL, istnieją też dowody na to, że formy trans obniżają dodatkowo poziom HDL, czyli "dobrego" cholesterolu oraz zwiększają ilość trójglicerydów, a wszystko to sprzyja wystąpieniu chorób układu krążenia.
Formy trans znajdują się często w żywności przetworzonej: w paczkowanych ciasteczkach, frytkach, wędlinach i utwardzonych margarynach. Jeśli na liście składników wymienia się "utwardzony" tłuszcz roślinny, "uwodorniony" lub "częściowo uwodorniony" olej roślinny - wiemy, że to produkt zawierający formy trans.

Najlepiej byłoby, gdybyśmy - dodając po prostu oliwy czy orzechów do codziennych posiłków - stawali się zdrowsi.
Trzeba jednak spojrzeć na całość, nie tylko na jeden produkt. A całość to: "owoce, warzywa, pełne ziarna oraz równowaga między ilością zjadanych posiłków a aktywnością fizyczną". Ponieważ wszystkie tłuszcze są kaloryczne, nie można ich jeść za dużo. Po prostu trzeba zmienić proporcje, zastępując szkodliwe tłuszcze zdrowymi. Zamiast smalcu używaj oliwy, najlepiej z oliwek. Pamiętajmy, że tłuszcz jest niezbędny dla zdrowia skóry, mózgu, włosów, paznokci, błon śluzowych, serca, systemu odpornościowego i nerwowego, a także do prawidłowego trawienia, oraz funkcji rozrodczych.

Rezygnacja z tłuszczu jest bardzo ryzykowna, zwłaszcza jeśli zastępuje się go prostymi węglowodanami, jak cukry albo makaron. Proste węglowodany trawione są bardzo szybko, a ponieważ organizm nie może od razu spożytkować całej tej energii, zmienia ją w trójglicerydy, tłuszcze odkładające się we krwi.

Wysoki poziom trójglicerydów, nawet przy niskim poziomie cholesterolu, znacznie zwiększa ryzyko zapadnięcia na choroby serca.

niedziela, 13 marca 2011

Czym jest tarczyca i jak działa?

Tarczyca to jeden z najważniejszych gruczołów u człowieka. Warto wiedzieć, jak o nią dbać bo choroby takie jak nadczynność tarczycy i niedoczynność tarczycy mogą mieć poważne konsekwencje.

Jest gruczołem wydzielania wewnętrznego leżącym u nasady szyi. Składa się z dwóch płatów przedzielonych przewężeniem. Należy do większych gruczołów człowieka. Jak wcześniej było wspomniane, jest to gruczoł wydzielania wewnętrznego, innymi słowy - gruczoł układu dokrewnego. Oznacza to, że wydzielane przez niego substancje nie wydostają się na zewnątrz organizmu (tak jak produkty na przykład gruczołów potowych lub łojowych) tylko są przekazywane do krwi i rozprowadzane po całym organizmie. Hormony tarczycy Tarczyca produkuje trzy główne hormony. Jest to kalcytonina, tyroksyna i trijodotyronina. Prawidłowe wydzielanie hormonów przez tarczycę zależy od jeszcze jednego narządu wewnętrznego, jakim jest przysadka mózgowa. Oba narządy są połączone na zasadzie sprzężenia zwrotnego. Jak to działa? Gdy tarczyca zaczyna pracować intensywniej, poziom jej hormonów rośnie. Wpływają one stymulująco na przysadkę mózgową i ona także zaczyna produkować więcej hormonów. Wzrost poziomu hormonów przysadki wpływa hamująco na tarczycę, dzięki czemu zachowana jest równowaga. Dlaczego to takie ważne? Hormony tarczycy pełnią szereg ważnych funkcji i od ich poziomu zależy prawidłowe funkcjonowanie całego ludzkiego organizmu. Przede wszystkim wpływają na przemianę materii i gospodarkę wapniowo - fosforową w organizmie, a co za tym idzie wpływają na prawidłowe uwapnienie kości. Od prawidłowej pracy tarczycy zależy też działanie układu krążenia, układu ruchowego, a przede wszystkim stawów. Zaburzenia pracy tego gruczołu mogą się wiązać ze stanami depresyjnymi, problemami zasypianiem a u kobiet także z deregulacją cyklu menstruacyjnego. Niedoczynność tarczycy Kiedy tarczyca produkuje za mało hormonów, pojawia sie schorzenie noszące nazwę niedoczynności tarczycy. Jest to choroba trudna do zdiagnozowania, bo jej symptomy przypominają objawy wielu innych chorób. Najczęściej pacjenci mają diagnozowaną depresję i są kierowani do odpowiedniego specjalisty. Rzeczywiście, niedoczynności tarczycy towarzyszy apatia i obniżenie nastroju, pojawiają się problemy z zasypianiem, ciągłe uczucie zmęczenia i osłabienia. Do objawów należą też problemy z wyglądem skóry i włosów. Włosy stają sie łamliwe i suche, skóra tez jest sucha, łuszczy się, a niekiedy rogowacieje, dając efekt tak zwanych brudnych kolan. Chorzy na niedoczynność tarczycy gwałtownie przybierają na wadze, choć nie zmieniają nawyków żywieniowych. Nadczynność tarczycy Nadczynność tarczycy to efekt zbyt wysokiego poziomu hormonów tarczycy. Często zdarza się, że u kobiet schorzenie to mylone jest z przedwczesną menopauzą. Objawy rzeczywiście mogą być mylące. Problemem są uderzenia gorąca, duszności, pojawia się rozdrażnienie i zmienne nastroje. Kobiety zauważają też zaburzenia miesiączkowania. W przeciwieństwie do niedoczynności tarczycy, jej nadczynność skutkuje nagłym chudnięciem, przy wzmożonym apetycie.