Margaryna przez lata była promowana jako produkt na zdrowe serce,- była i jest alternatywą dla masła. Margaryna powstała z nienasyconych olejów roślinnych i zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (ale nie wszystkie). Większość ludzi zakłada, że margaryna lepiej działa na zdrowie niż masło w perspektywie długoterminowej , wiadomo że, masło zawiera dużo tłuszczu i cholesterolu. Jednak to założenie okazało się błędne. Badania wykazały, że niektóre formy margaryny-szczególnie margaryny trans (w kostkach),, były zdecydowanie gorsze dla serca niż masło, ponieważ zawierają one duże ilości tłuszczów trans (bardzo niezdrowych- przetworzone) z częściowo uwodornionych olejów.Badaniem w Nurses 'Health odkryli, że kobiety, które jadły 4 łyżeczki margaryny trans dziennie były 50 procent bardziej narażone na choroby serca niż kobiety, które nie jadły margaryny trans.
Więc co należy wybrać, masło czy margarynę?
Jeśli to możliwe, należy pominąć płynne oleje roślinne tłoczone na zimno. Spróbuj przy stole zanurzyć chleb w oliwie z oliwek zamiast smarować go masłem lub margaryną(w kostce). To samo możesz zrobić z olejem rzepakowym, lub innym olejem roślinnym, z odrobiną masła dla smaku, wtedy zobaczysz różnicę. Jeśli potrzebujesz czegoś do smarowania, wybierz miękkie margaryny, ponieważ nie zawierają tłuszcze nasycone. Wszystkie miękkie margaryny wykonane są z mieszanki masła i zdrowych olejów roślinnych i dodatkowo posiadają korzyści do obniżenia złego cholesterolu-LDL.Margaryny miękkie zawierają sterole roślinne. Pamiętaj, że musisz co dzień jeść dwie porcje tych steroli,które znajdują się w tych margarynach , aby znacznie obniżyć poziom złego cholesterolu -LDL.
Więc co należy wybrać, masło czy margarynę?
Jeśli to możliwe, należy pominąć płynne oleje roślinne tłoczone na zimno. Spróbuj przy stole zanurzyć chleb w oliwie z oliwek zamiast smarować go masłem lub margaryną(w kostce). To samo możesz zrobić z olejem rzepakowym, lub innym olejem roślinnym, z odrobiną masła dla smaku, wtedy zobaczysz różnicę. Jeśli potrzebujesz czegoś do smarowania, wybierz miękkie margaryny, ponieważ nie zawierają tłuszcze nasycone. Wszystkie miękkie margaryny wykonane są z mieszanki masła i zdrowych olejów roślinnych i dodatkowo posiadają korzyści do obniżenia złego cholesterolu-LDL.Margaryny miękkie zawierają sterole roślinne. Pamiętaj, że musisz co dzień jeść dwie porcje tych steroli,które znajdują się w tych margarynach , aby znacznie obniżyć poziom złego cholesterolu -LDL.