Porozmawiajmy o cholesterolu - to dobrze czy źle? Kto jest narażony na ryzyko chorób serca ze względu na cholesterol? Według badań przeprowadzonych przez Harvard School of Public Health i American Heart Association, jest sporo mitów na temat cholesterolu, które należy rozwiązać.
Mit nr 1: Wysoki poziom cholesterolu jest zawsze zły
Przed przygotowaniem takiego dania jak jajka na boczku,wiesz ,że masz wysoki ogólny poziom cholesterolu jest to nadal złe - ale tylko w wypadku gdy masz wysoki poziom cholesterolu HDL jest rzeczywiście dobre! Większość form cholesterolu obejmuje leczenie aby podnieść poziom HDL ("dobrego" cholesterolu), a obniżenie stężenia cholesterolu frakcji LDL ("złego" cholesterolu). Zdrowy poziom cholesterolu musi być właściwie zrównoważony, aby osiągnąć niższe ryzyko choroby tętnic.
Mit nr 2: Muszę trzymać się niskotłuszczowej diety żeby mieć zdrowy poziom cholesterolu
Najnowsze badania Harvard wykazały, że ilość tłuszczów nie robi żadnej różnicy w zwiększaniu ryzyka zawału serca lub udaru, tak długo, jak długo spożywało się wielonienasycone kwasy tłuszczowe jednonienasycone. W rzeczywistości, ludzie, którzy spożywali te tłuszcze i mieli wysoki poziom tego rodzaju tkanki tłuszczowej w rzeczywistości mieli bardzo zdrowy poziom cholesterolu i były na ogół w bardzo niskiej kategorii ryzyka zachorowania. Podobnie, spożycie cholesterolu nie wydaje się wpływać na poziom cholesterolu we krwi prawie tyle, ile rodzajów spożywamy tłuszczów.
W przeprowadzonych badaniach, najgroźniejszym rodzajem tłuszczu do konsumpcji, bez wątpienia, był tłuszcz trans.Tłuszcze trans są powszechnie spotykane w częściowo uwodornionych olejów - jest to proces chemiczny, który sprawia, że produkty są bardziej stabilne i aromatyczne. Niestety, tłuszcze trans, również okazały się dużym czynnikiem w kierunku rozwoju chorób tętnic, i należy ich unikać w miarę możliwości.
Mit nr 3: Jem zdrowo i ćwiczę każdego dnia, więc nie jestem w grupie ryzyka wysokiego poziomu cholesterolu
Prawda jest taka, jeśli jesteście genetycznie predysponowani do złego poziomu cholesterolu, to dieta i ćwiczenia,które będziecie wykonywali nie będą umieszczać was w kategorii niskiego ryzyka przez nich samych. Nadal będą znaczne korzyści ze stosowania dobrej diety i coraz częściej stosowanych intensywnych ćwiczeń (co najmniej 30 minut do 1 godziny dziennie), ale może być konieczne podjęcie dalszych kroków.
Organizm ludzki wytwarza około 75% cholesterolu jest to konieczne do wykonywania swoich funkcji regularnych i utrzymania silnych ścian komórkowych. Ludzie, którzy są genetycznie predysponowani do produkcji dużych ilości LDL, przy produkcji mniejszej ilości HDL, potrzebują trochę dodatkowej pomocy do wytworzenia równowagi tych poziomów. Jeśli dieta i ćwiczenia nie wystarczą, należy porozmawiać z lekarzem o podjęcie kroków, szczególnie jeśli ataki serca i udary występowały u innych członków rodziny.
Mit nr 4: Jestem pod 50-tce i czuję się dobrze, więc nie muszę się martwić
Czy kiedykolwiek czytałeś historie o zdrowych, silnych 25-latkach, którzy umierają z powodu niewydolności serca na szlaku rowerowym lub w połowie biegu? Nie nastąpi to z dnia na dzień, ale często można zapobiec!
American Heart Association zaleca, aby wszyscy ludzie młodzi i starzy wykonywali na czczo profil lipidowy , kontynuując praktykę w regularnych odstępach czasu. To określa poziom HDL, LDL i trójglicerydów we krwi.Pomaga także lekarzom ocenić ryzyko zachorowania i opracować plan, aby zapobiec chorobę tętnic. Bez tej oceny, mogą być budowane płytki w tętnicach bez żadnych widocznych znaków do ataku serca lub udaru mózgu.
Mit nr 5: Wegetarianie nie mają wysokiego poziomu cholesterolu w diecie
Istnieje wiele wegetariańskich diet z wysokim poziomem tłuszczów nasyconych i trans.- Czy jest ktoś kto nie lubi talerza warzyw smażonych lub kawałka urodzinowego tortu? od czasu do czasu?
Badania wykazały, że dieta składająca się z ponad 60% węglowodanów, lub bogata w tłuszcze nasycone jest najlepsza ale bardzo niebezpieczna . Żywność, taka jak, olej kokosowy i olej palmowy, są bogate w tłuszcze nasycone, a większość żywności przetworzonej są pełne tłuszczów nasyconych i trans, jak również wysoki poziom węglowodanów - w tym całe ziarna! Najczęściej spożywanie tych produktów może umieścić cię w kategorii wysokiego ryzyka.
Rozwiązania na zdrowe serce
Więc co to jest rozwiązanie dla zachowania zdrowego serca bez konieczności pozostawania na ekstremalnej diecie i lekach? Odpowiedź jest nieco inna dla każdego z nas, ale pewne rzeczy są prawdziwe dla nas wszystkich. Unikaj żywności przetworzonej, jeśli to możliwe bądź z dala od wszystkich tłuszczów trans, ograniczając spożycie tłuszczów nasyconych. Ćwicz często i
konsultuj się z lekarzem, aby upewnić się, że poziom cholesterolu jest optymalny w każdej chwili.
konsultuj się z lekarzem, aby upewnić się, że poziom cholesterolu jest optymalny w każdej chwili.
Autor: Kevin Freeman
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz