wiadomość powitalna

ALL ABOUT THE HEART

"Jakie jest twoje serce, ten tylko się dowie,
kto je stracił, więc dbaj i kochaj swoje serduszko"
andriju
Z powodu mocnego związku z duchową duszą,
ciało ludzkie nie może być postrzegane jako
wyłącznie zespół tkanek, organów i funkcji,
lecz raczej jako istotna część osoby,
która przez ciało ukazuje się i wyraża".
JAN PAWEŁ II
Znajdź swój bilans życia.
3 x 8 = 24
Jest to magiczne równanie życia!
8 godz.snu
8 godz.pracy
8 godz.odpoczynku
Jeżeli tylko możesz
dostosuj się do tego!
andriju


"PRACA TO NIE TYLKO TO CO ROBISZ
LECZ TO CO POZOSTAWIASZ PO SOBIE INNYM"
andriju













sobota, 19 listopada 2011

Strach przed pełnym ziarnem

Pieczywo, kasza, makarony, wszelkiego typu płatki zbożowe. To produkty, które powinny stanowić podstawę naszego codziennego jadłospisu. Niestety, w ostatnim czasie zauważalne jest ograniczenie ich.




Wynika to z diet, które są niezwykle popularne wśród ludzi odchudzających się. To właśnie te diety wykluczają z menu tę grupę produktów. Tymczasem jest to niepotrzebna obawa przed węglowodanami.
Ważne jest, aby jak najczęściej wybierać różnorodne produkty pełnoziarniste. Wszystko należy odpowiednio połączyć z ich ilościami. Produkty zbożowe bowiem posiadają wiele niezbędnych składników, których nasz organizm się domaga. Są one źródłem węglowodanów złożonych, które zapewniają organizmowi ludzkiemu energię. Maja także duży udział w dostarczaniu białka roślinnego. Ponadto są źródłem składników mineralnych, takich jak: żelazo, magnez, cynk, miedz czy potas, a także witamin z grupy B.
Produkty pełnoziarniste w porównaniu do produktów zbożowych wyprodukowanych z białej maki, zawierają znacznie więcej miko- oraz makroelementów. Produkty na bazie mąki pełnoziarnistej zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego. System trawienny nie potrafi rozkładać błonnika, w związku z tym wędruje on przez jelita w niezmienionej postaci, gdyż po prostu - nie jest trawiony. Przechodząc przez nasz przewód pokarmowy pobudza prace jelit. Dzięki temu przyspieszone zostaje trawienie, a także maleje ryzyko zaparć. Niestety pomimo tak wielu zalet błonnika wciąż jadamy go za mało. Tymczasem zwiększenie jego ilości nie jest trudną sztuką. Wystarczy jeść więcej pieczywa razowego, kasz, makaronu z maki pełnoziarnistej, a także brązowego ryżu. Także dla smakoszy płatków śniadaniowych znajdą się te z pełnego ziarna. Także restauracje w swojej ofercie mają również opcje dla dbających o linię i tam również znajdziemy coś dla siebie.
Zatem włączmy do naszego codziennego menu produkty pełnoziarniste, a będziemy tryskać energią, a smukła figura będzie naszym atutem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz