Zimowa aura nie sprzyja aktywności fizycznej. Strach przed upadkiem na śliskiej nawierzchni, ryzyko przeziębień i zapalenia płuc sprawia, że wolimy zostać w ciepłym pomieszczeniu i spędzić czas przed telewizorem. Niestety, wybór pozornie bezpiecznego rozwiązania może mieć negatywny wpływ na kondycję naszego serca. Jaką wartość dla naszego zdrowia mają ćwiczenia wykonywane zimową porą?
Według statystyk osoby w wieku powyżej 65 lat stanowią ponad 13% populacji naszego kraju. W wyniku zmian demograficznych oraz postępu cywilizacyjnego systematycznie rośnie długość życia Polaków. Za około 15 lat odsetek osób z grupy 65 plus będzie stanowić 20% naszej populacji, a w 2030 roku ponad jedną czwartą! Wraz z wydłużaniem się okresu życia maleje jednak jego jakość. Stan zdrowia pozwalający na względnie samodzielną egzystencję, uczestnictwo w życiu społecznym i samorealizację staje się coraz bardziej nieosiągalny dla ludzi w podeszłym wieku. Niestety, jedną z przyczyn takiego stanu rzeczy jest mała aktywność fizyczna. Według statystyk jedynie 7 % Polaków w wieku 60-64 lat systematyczne się rusza. Tymczasem należy wiedzieć, że niedostateczna dawka aktywności przyspiesza proces starzenia i zwiększa prawdopodobieństwo pojawienia się chorób takich jak nadciśnienie, osteoporoza, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, cukrzyca. Sport znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na najczęstsze dolegliwości seniorów. Regularnie wykonywane ćwiczenia fizyczne są bowiem niczym eliksir młodości. Ruch nie tylko wydłuża życie, zapobiega różnym dolegliwościom, ale również pomaga w walce z poważnymi chorobami cywilizacyjnymi. Po osiągnięciu pewnego wieku w organizmie człowieka zaczyna zachodzić mnóstwo negatywnych procesów. Mięśnie stają się mniej elastyczne, a stawy mniej ruchliwe. Następuje także ubytek masy mięśniowej oraz spadek sztywności tkanki kostnej. Pogarsza się również koordynacja mięśniowo - nerwowa oraz wzrasta poziom tkanki tłuszczowej. Wszystko to przekłada się na coraz gorsze zdolności adaptacyjne i możliwości fizyczne człowieka, powoduje coraz mniejszą sprawność ruchową i precyzję ruchów. Wspomniane procesy są nieuchronne i wpisane w naturę ludzką. Można jednak je znacznie spowolnić, regularnie uprawiając sport i odpowiednio się odżywiając. Systematyczna aktywność fizyczna przeciwdziała mechanicznemu słabnięciu kości i obniża ryzyko złamań. Dlatego warto żyć aktywnie również zimą. Międzynarodowa Organizacja Zdrowia zaleca osobom starszym codzienny półgodzinny wysiłek o umiarkowanej intensywności. Wśród form aktywności rekomendowanych szczególnie zimą znajdują się spacer, trucht i gimnastyka. Dobrym pomysłem będzie także coraz bardziej popularny w Polsce wśród seniorów nordic walking. Spacer z dwoma kijkami w dłoniach nie dość, że usprawni mięśnie ramion, to również zmniejszy ryzyko ewentualnego upadku. Jakie wymierne korzyści przyniesie nam aktywność fizyczna w podeszłym wieku? Ćwicząc zapobiegniemy nadmiernej otyłości, zmniejszymy ryzyko zachorowania np. na choroby serca, poprawimy wydolność organizmu, obniżymy poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi. Wbrew stereotypom, aktywność fizyczna jest wskazana również dla osób chorujących na nadciśnienie. Ruch obniża bowiem skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi. Ćwiczenia doskonale spiszą się również w walce z cukrzycą, zmniejszając ryzyko zachorowania na tą chorobę nawet o połowę. Osoby cierpiące na bóle stawów, kręgosłupa i osteoporozę odczują natomiast ulgę na basenie. Pływanie nie tylko wzmocni mięśnie pleców i kręgosłupa, ale także przyczyni się do uwapnienia kości i zmniejszy ból stawów biodrowych oraz kolanowych. Ruch ma również zbawienny wpływ na nasze serce. Zapobiega niewydolności krążenia, poprzez usprawnianie krążenia krwi, zmniejsza zastój krwi na obwodzie, przeciwdziała chorobie wieńcowej serca i jej powikłaniom. Ponad 44% wszystkich hospitalizacji związanych jest z chorobami układu krążenia. Fakt ten nie dziwi, jeśli zdamy sobie sprawę z tego, że najważniejszy w naszym organizmie narząd wykonuje codziennie ogromny wysiłek - każdego dnia pompuje 7 ton krwi, która pokonuje aż 90 000 km dzięki znajdującym się w naszym organizmie żyłom i tętnicom. Warto dostarczyć mu dobrej energii do pracy, by odwdzięczyło się tym samym przez wiele następnych lat. Najważniejsze jednak jest to, aby wszystkie podejmowane aktywności były odpowiednio dostosowane do naszego stanu zdrowia. Sprawność fizyczna seniorów jest bowiem bardzo zróżnicowana. Dla jednych osób wysiłkiem będzie pójście na spacer do parku, a drudzy będą w stanie uprawiać dyscypliny zespołowe. Najistotniejsze jednak jest, aby ruch w jakikolwiek sposób zagościł w planie dnia każdej osoby starszej.
wiadomość powitalna
ALL ABOUT THE HEART
"Jakie jest twoje serce, ten tylko się dowie,
kto je stracił, więc dbaj i kochaj swoje serduszko"
andriju
Z powodu mocnego związku z duchową duszą,
ciało ludzkie nie może być postrzegane jako
wyłącznie zespół tkanek, organów i funkcji,
lecz raczej jako istotna część osoby,
która przez ciało ukazuje się i wyraża".
JAN PAWEŁ II
TRANSPLANTACJA SERCA
MOJE PRZESŁANIE
POEZJA
Znajdź swój bilans życia.
3 x 8 = 24
Jest to magiczne równanie życia!
8 godz.snu
8 godz.pracy
8 godz.odpoczynku
Jeżeli tylko możesz
dostosuj się do tego!
andriju
"PRACA TO NIE TYLKO TO CO ROBISZ
LECZ TO CO POZOSTAWIASZ PO SOBIE INNYM"
andriju
poniedziałek, 31 stycznia 2011
czwartek, 27 stycznia 2011
Jak mieć zdrowe nerki ; nerki są oczyszczalnią organizmu
PRZYJMUJĄC LEKI NA ODRZUT NOWEGO SERCA,MUSZĘ BARDZO UWAŻAĆ NA SWOJE NERKI
.
Nerki pełnią funkcję ogromnej oczyszczalni organizmu. Jednak w czasach, gdy nasze środowisko ulega coraz to większemu zanieczyszczeniu jest to utrudnione. Producenci żywności w celu ulepszenia produktów spożywczych stosują bowiem wszelkiego rodzaju ulepszacze, barwniki czy konserwanty. Toksyny z jakimi muszą się zmierzyć nerki zaburzają ich prawidłowe funkcjonowanie, dlatego niezwykle istotne jest dla organizmu, dla nas samych, aby nie dopuścić do zaniedbań. Przez takie właśnie dodatki, praca nerek nie należy do najłatwiejszych, a skutkiem tego są różne schorzenia nerek, czasem najzwyklejsze, proste do wyleczenia. Niekiedy mamy jednak do czynienia z poważniejszymi chorobami nerek. Do takich należą między innymi zapalenie nerek, niewydolność nerek czy nawet rak nerki. Choroby te mogą być spowodowane różnymi czynnikami. Czasami je nabywamy, a czasami jesteśmy na nie skazani od urodzenia. Aby zapobiec chorobom nerek należy pamiętać o podstawowej profilaktyce. Należy stosunkowo często mierzyć ciśnienie, aby nie dopuścić do groźnego dla organizmu nadciśnienia, pić dużo wody. Woda pomaga przepłukać organizm z toksyn. Do tego oczywiście nie można zapomnieć o corocznym badaniu moczu, który pomaga w ustaleniu danej dysfunkcji w organizmie. Pamiętajmy, że lepiej dmuchać na zimne.
Nerki pełnią funkcję ogromnej oczyszczalni organizmu. Jednak w czasach, gdy nasze środowisko ulega coraz to większemu zanieczyszczeniu jest to utrudnione. Producenci żywności w celu ulepszenia produktów spożywczych stosują bowiem wszelkiego rodzaju ulepszacze, barwniki czy konserwanty. Toksyny z jakimi muszą się zmierzyć nerki zaburzają ich prawidłowe funkcjonowanie, dlatego niezwykle istotne jest dla organizmu, dla nas samych, aby nie dopuścić do zaniedbań. Przez takie właśnie dodatki, praca nerek nie należy do najłatwiejszych, a skutkiem tego są różne schorzenia nerek, czasem najzwyklejsze, proste do wyleczenia. Niekiedy mamy jednak do czynienia z poważniejszymi chorobami nerek. Do takich należą między innymi zapalenie nerek, niewydolność nerek czy nawet rak nerki. Choroby te mogą być spowodowane różnymi czynnikami. Czasami je nabywamy, a czasami jesteśmy na nie skazani od urodzenia. Aby zapobiec chorobom nerek należy pamiętać o podstawowej profilaktyce. Należy stosunkowo często mierzyć ciśnienie, aby nie dopuścić do groźnego dla organizmu nadciśnienia, pić dużo wody. Woda pomaga przepłukać organizm z toksyn. Do tego oczywiście nie można zapomnieć o corocznym badaniu moczu, który pomaga w ustaleniu danej dysfunkcji w organizmie. Pamiętajmy, że lepiej dmuchać na zimne.
poniedziałek, 24 stycznia 2011
Naucz się obniżać wysoki cholesterol - naturalne metody
Jak często słyszysz, że cholesterol to groźny przestępca dla naszego organizmu? Co w tym kierunku robisz, żeby prowadzić prawidłowy styl życia i nie doprowadzić do sytuacji w której cholesterol opanuje Twój organizm i zacznie Cię męczyć.
Podczas gdy rozpoczniesz obniżać cholesterol dobrze by było mieć świadomość, że poziom cholesterolu w pokarmie ma nie wielki wpływ na jego poziom we krwi. Cholesterol jest otrzymywany ponadto w wątrobie. Jednakże niezbędne są Ci zmiany w diecie, żeby tą drogą obniżyć wysoki cholesterol gdy jest zanadto duży, normować proporcję pomiędzy dobrym i złym cholesterolem, a także pokrzepić układ krążenia, co jest decydujące przy postępie miażdżycy. Wszystko to możesz pozyskać minimalizując konsumowanie potraw pochodzenia zwierzęcego i wykorzystując kilka bardzo ważnych zasad. Są to łatwe sposoby, które każdy z nas może wstawić do jadłospisu.
Pierwszy krok możesz rozpocząć od obniżenia spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego np. smażone mięso, tłuste mięsa. A także zmniejszyć jedzenie pożywienia pochodzenia mlecznego takich jak słodkie ciasto, produkty wysoko przetworzone i konserwowane. Na miejsce margaryny i masła zacznij używać oliwę z oliwek. Opisane wyżej produkty nieprzyjaźnie oddziaływają na stan naczyń krwionośnych.
Kwasy tłuszczowe omega3 stabilizuje stężenie trójglicerydów i cholesterolu LDL we krwi, a jednocześnie podwyższa poziom HDL. Największe ilości kwasu tłuszczowego nienasyconego występują w rybach morskich (łosoś, śledź, halibut, makrela). Zastosowanie witaminy C jest niezliczone. Taka nie pozorna witamina do której pewnie każdy z nas podchodził sceptycznie.Bo przecież witaminę C brało się zawsze przy przeziębieniu, grypie, osłabieniu. Będziesz zszokowany, gdy powiem, że witamina C stanowi bardzo ważną zadanie wśród wszystkich witamin, która jest wymagana, żeby układ krążenia był w wyśmienitej sprawności. Jednak zależy nam, żeby pozbyć się trudności z cholesterolem i uchronić zdrowie przed groźnymi schorzeniami np. miażdżyca, choroby serca, udar mózgu. Dostarcz do organizmu witaminę C, która spowoduje forma naczyń krwionośnych wróci do prawidłowego stanu. Czosnek ma fantastyczne zalety, które pomagają obniżyć cholesterol. Posiada w sobie taką substancję jak allicyna, dzięki której jesteśmy wstanie zmniejszyć poziom cholesterolu i regulować ciśnienie.
Podczas gdy rozpoczniesz obniżać cholesterol dobrze by było mieć świadomość, że poziom cholesterolu w pokarmie ma nie wielki wpływ na jego poziom we krwi. Cholesterol jest otrzymywany ponadto w wątrobie. Jednakże niezbędne są Ci zmiany w diecie, żeby tą drogą obniżyć wysoki cholesterol gdy jest zanadto duży, normować proporcję pomiędzy dobrym i złym cholesterolem, a także pokrzepić układ krążenia, co jest decydujące przy postępie miażdżycy. Wszystko to możesz pozyskać minimalizując konsumowanie potraw pochodzenia zwierzęcego i wykorzystując kilka bardzo ważnych zasad. Są to łatwe sposoby, które każdy z nas może wstawić do jadłospisu.
Pierwszy krok możesz rozpocząć od obniżenia spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego np. smażone mięso, tłuste mięsa. A także zmniejszyć jedzenie pożywienia pochodzenia mlecznego takich jak słodkie ciasto, produkty wysoko przetworzone i konserwowane. Na miejsce margaryny i masła zacznij używać oliwę z oliwek. Opisane wyżej produkty nieprzyjaźnie oddziaływają na stan naczyń krwionośnych.
Kwasy tłuszczowe omega3 stabilizuje stężenie trójglicerydów i cholesterolu LDL we krwi, a jednocześnie podwyższa poziom HDL. Największe ilości kwasu tłuszczowego nienasyconego występują w rybach morskich (łosoś, śledź, halibut, makrela). Zastosowanie witaminy C jest niezliczone. Taka nie pozorna witamina do której pewnie każdy z nas podchodził sceptycznie.Bo przecież witaminę C brało się zawsze przy przeziębieniu, grypie, osłabieniu. Będziesz zszokowany, gdy powiem, że witamina C stanowi bardzo ważną zadanie wśród wszystkich witamin, która jest wymagana, żeby układ krążenia był w wyśmienitej sprawności. Jednak zależy nam, żeby pozbyć się trudności z cholesterolem i uchronić zdrowie przed groźnymi schorzeniami np. miażdżyca, choroby serca, udar mózgu. Dostarcz do organizmu witaminę C, która spowoduje forma naczyń krwionośnych wróci do prawidłowego stanu. Czosnek ma fantastyczne zalety, które pomagają obniżyć cholesterol. Posiada w sobie taką substancję jak allicyna, dzięki której jesteśmy wstanie zmniejszyć poziom cholesterolu i regulować ciśnienie.
Wysokie ciśnienie, twój wróg
Kilka ciekawych a prostych sposobów walki z wysokim ciśnieniem. I nie musi to być walka z nierównym rywalem, samym sobą czy swoją słabością psychiczną bądź fizyczną.
Zasadniczo taka walka składać się będzie z kilku podstawowych elementów:
1. Unikanie stresu
2. Aktywność Fizyczna
3. Dieta
O ile pierwsze dwa punkty trudno zrealizować, z przyczyn od nas niezależnych takich jak praca, brak czasu, problemy z utrzymaniem, to samą dietą można wiele z działać. Ale od początku. Wielu ludziom dieta kojarzy się z czymś trudnym do zrealizowania, chociażby ze względu na dwa pierwsze punkty. Poza tym wiele słyszy się o szkodliwości diet, efekcie Jojo i krótkotrwałych efektach.
Można rzucić inne światło na to zagadnienie. Każdy z nas ma swoje nawyki żywieniowe które trudno będzie mu nagle zmienić. Jednak dodając do naszego odżywania kilka elementów, można wiele zyskać. Poniżaj podam kilka przykładów. Gdy je przeczytasz, sam zobaczysz, że tez możesz to zrealizować.
Potas
Potas je odpowiedzialny za regulację ciśnienia krwi. Nie tylko je obniża, ale powoduje większą elastyczność naczyń krwionośnych. Pewnie pomyślisz czytając to, że nakłaniam do spożywania suplementów. W sumie masz rację. Ale nie w formie tabletek. Jestem zwolennikiem naturalnego uzupełniania potrzebnych substancji. A że sporo biegam i dosyć intensywnie, wysokie ciśnienie mi nie po drodze. Zacząłem więc jeść banany które zawierają sporo potasu, do tego łatwiej przyswajalnego niż z tabletek. Dla mnie dodatkowo jest świetnym źródłem energii zarówno przed i po zawodach. A jeśli lubisz słone potrawy tym bardziej zacznij uzupełniać potas.
Magnez
Kolejny ważny pierwiastek. Zarówno dla aktywnych fizycznie, jak i nie uprawiających sportu. Zapobiega skurczom mięsni spowodowanym intensywnym wysiłkiem oraz jest niezbędny w przypadku długotrwałego wysiłku umysłowego. Ubytek powoduje zaburzenia koncentracji i często jest wynikiem stresu. Jeśli więc jesteś narażony na stres miej pod ręką czekoladę o dużej zawartości kakao, orzechy także zawiera sporo magnezu. A jeśli jeszcze lubisz bądź pijesz sporo kawy, to już koniecznie.
Mleko
Ogólnie ludzie piją mleko, ogólnie też przyjęło się ze dorosłemu mleko jest zbędne. I tak i nie. Może nie ma wielkich walorów odżywczych ( poza energetycznymi) ale zawiera wapń, który nie tylko wpływa na siłę kości, ale też na pracę serca. Tak tak. Wapń bierz udział w pompowaniu krwi. Więc nie ma co się obawiać że mleko szkodzi.
Pomidory, sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy
Wszystko co związanie z pomidorami także obniża ciśnienie krwi poprzez rozluźnianie tętnic. Bogate są w witaminę PP (B3) nazywaną niacyną, która także ma wpływ na inne składowe organizmu. Znajduje się także w orzechach, ziarnach zbóż, mało jej jest natomiast w owocach.
Nie trzeb więc bardzo skomplikowanej diety aby spróbować zmniejszyć skutki stresu i obniżyć swoje ciśnienie. A jeśli do tego uda Ci się jednak zminimalizować stres i dołożyć trochę wysiłku fizycznego czyli wypocić z siebie co zbędne to może jeszcze spotkamy się na zawodach biegowych.
Powodzenia.
Zasadniczo taka walka składać się będzie z kilku podstawowych elementów:
1. Unikanie stresu
2. Aktywność Fizyczna
3. Dieta
O ile pierwsze dwa punkty trudno zrealizować, z przyczyn od nas niezależnych takich jak praca, brak czasu, problemy z utrzymaniem, to samą dietą można wiele z działać. Ale od początku. Wielu ludziom dieta kojarzy się z czymś trudnym do zrealizowania, chociażby ze względu na dwa pierwsze punkty. Poza tym wiele słyszy się o szkodliwości diet, efekcie Jojo i krótkotrwałych efektach.
Można rzucić inne światło na to zagadnienie. Każdy z nas ma swoje nawyki żywieniowe które trudno będzie mu nagle zmienić. Jednak dodając do naszego odżywania kilka elementów, można wiele zyskać. Poniżaj podam kilka przykładów. Gdy je przeczytasz, sam zobaczysz, że tez możesz to zrealizować.
Potas
Potas je odpowiedzialny za regulację ciśnienia krwi. Nie tylko je obniża, ale powoduje większą elastyczność naczyń krwionośnych. Pewnie pomyślisz czytając to, że nakłaniam do spożywania suplementów. W sumie masz rację. Ale nie w formie tabletek. Jestem zwolennikiem naturalnego uzupełniania potrzebnych substancji. A że sporo biegam i dosyć intensywnie, wysokie ciśnienie mi nie po drodze. Zacząłem więc jeść banany które zawierają sporo potasu, do tego łatwiej przyswajalnego niż z tabletek. Dla mnie dodatkowo jest świetnym źródłem energii zarówno przed i po zawodach. A jeśli lubisz słone potrawy tym bardziej zacznij uzupełniać potas.
Magnez
Kolejny ważny pierwiastek. Zarówno dla aktywnych fizycznie, jak i nie uprawiających sportu. Zapobiega skurczom mięsni spowodowanym intensywnym wysiłkiem oraz jest niezbędny w przypadku długotrwałego wysiłku umysłowego. Ubytek powoduje zaburzenia koncentracji i często jest wynikiem stresu. Jeśli więc jesteś narażony na stres miej pod ręką czekoladę o dużej zawartości kakao, orzechy także zawiera sporo magnezu. A jeśli jeszcze lubisz bądź pijesz sporo kawy, to już koniecznie.
Mleko
Ogólnie ludzie piją mleko, ogólnie też przyjęło się ze dorosłemu mleko jest zbędne. I tak i nie. Może nie ma wielkich walorów odżywczych ( poza energetycznymi) ale zawiera wapń, który nie tylko wpływa na siłę kości, ale też na pracę serca. Tak tak. Wapń bierz udział w pompowaniu krwi. Więc nie ma co się obawiać że mleko szkodzi.
Pomidory, sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy
Wszystko co związanie z pomidorami także obniża ciśnienie krwi poprzez rozluźnianie tętnic. Bogate są w witaminę PP (B3) nazywaną niacyną, która także ma wpływ na inne składowe organizmu. Znajduje się także w orzechach, ziarnach zbóż, mało jej jest natomiast w owocach.
Nie trzeb więc bardzo skomplikowanej diety aby spróbować zmniejszyć skutki stresu i obniżyć swoje ciśnienie. A jeśli do tego uda Ci się jednak zminimalizować stres i dołożyć trochę wysiłku fizycznego czyli wypocić z siebie co zbędne to może jeszcze spotkamy się na zawodach biegowych.
Powodzenia.
Najlepsza dieta na stres
Życie w dobie XXI wieku składa się głównie ze stresu. Któż z nas nie znalazł się nigdy w stresującej sytuacji? Począwszy od szkoły, studiów, pracy itd. Przyczyną coraz większej liczby chorób jest właśnie stres i to właśnie on ma niekorzystny wpływ na nasze organizmy. Osoby szczególnie narażone na stres tracą przy tym niezbędne składniki odżywcze. Bardzo ważna jest dla nich odpowiednia dieta.
Po pierwsze:
Posiłki powinny składać się z dużej ilości białka, nienasyconych tłuszczów i węglowodanów i powinna także być zachowana proporcja tych składników np. 20 g mięsa do 100 g makaronu.
Po drugie:
Dieta powinna być bogata w świeże owoce (np. truskawki, jabłka, grejpfruty, banany itp.) i świeże warzywa (np. paprykę, ogórki, cykorię, kapustę (zmniejsza nerwowość). Są one źródłem minerałów oraz flawonoidów (substancji o działaniu uspokajającym i poprawiającym nastrój). Warzywa i owoce to również bogate źródło różnych witamin i minerałów. Niemałą rolę w redukowaniu stresu spełniają produkty bogate w węglowodany np. pełnoziarniste pieczywo, makarony.
Po trzecie:
W menu powinny znaleźć się płatki owsiane, orzechy, kakao, gorzka czekolada oraz kiełki zboża. Wszystkie te produkty są bogate w magnez, który odpowiada za system nerwowy. Poza tym czekolada zawiera substancję, dzięki której wydzielany jest przez mózg hormon "szczęścia"-dobrego samopoczucia. Posiłki powinny więc być źródłem witamin, składników mineralnych, pierwiastków śladowych.
Po czwarte:
Do dań można dodać gałkę muszkatołową, melisę, bazylię, tymianek albo majeranek. Zioła, wpływają na organizm człowieka m.in. w sposób uspokajający.
Po piąte:
Codziennie powinnyśmy wypijać ok 2 litry wody mineralnej. Przywróci ona energię i załagodzi objawy stresu. Możemy pić niegazowane napoje np. świeże soki, herbatę z melisy, która ma działanie uspokajające
i wyciszające.
Po szóste:
Osoby narażone albo podatne na stres powinny unikać słodyczy, wieprzowiny, napojów energetyzujących. Produkty te pobudzają wytwarzanie adrenaliny, która osobom zestresowanym dodatkowo podnosi ciśnienie. Oprócz tego niewskazana jest kawa, która zabija magnez, zwiększa niepokój i pogarsza koncentrację. Dieta na stres nie powinna tolerować także alkoholu, który może doprowadzić do depresji.
Po pierwsze:
Posiłki powinny składać się z dużej ilości białka, nienasyconych tłuszczów i węglowodanów i powinna także być zachowana proporcja tych składników np. 20 g mięsa do 100 g makaronu.
Po drugie:
Dieta powinna być bogata w świeże owoce (np. truskawki, jabłka, grejpfruty, banany itp.) i świeże warzywa (np. paprykę, ogórki, cykorię, kapustę (zmniejsza nerwowość). Są one źródłem minerałów oraz flawonoidów (substancji o działaniu uspokajającym i poprawiającym nastrój). Warzywa i owoce to również bogate źródło różnych witamin i minerałów. Niemałą rolę w redukowaniu stresu spełniają produkty bogate w węglowodany np. pełnoziarniste pieczywo, makarony.
Po trzecie:
W menu powinny znaleźć się płatki owsiane, orzechy, kakao, gorzka czekolada oraz kiełki zboża. Wszystkie te produkty są bogate w magnez, który odpowiada za system nerwowy. Poza tym czekolada zawiera substancję, dzięki której wydzielany jest przez mózg hormon "szczęścia"-dobrego samopoczucia. Posiłki powinny więc być źródłem witamin, składników mineralnych, pierwiastków śladowych.
Po czwarte:
Do dań można dodać gałkę muszkatołową, melisę, bazylię, tymianek albo majeranek. Zioła, wpływają na organizm człowieka m.in. w sposób uspokajający.
Po piąte:
Codziennie powinnyśmy wypijać ok 2 litry wody mineralnej. Przywróci ona energię i załagodzi objawy stresu. Możemy pić niegazowane napoje np. świeże soki, herbatę z melisy, która ma działanie uspokajające
i wyciszające.
Po szóste:
Osoby narażone albo podatne na stres powinny unikać słodyczy, wieprzowiny, napojów energetyzujących. Produkty te pobudzają wytwarzanie adrenaliny, która osobom zestresowanym dodatkowo podnosi ciśnienie. Oprócz tego niewskazana jest kawa, która zabija magnez, zwiększa niepokój i pogarsza koncentrację. Dieta na stres nie powinna tolerować także alkoholu, który może doprowadzić do depresji.
środa, 19 stycznia 2011
Sok z granatów - panaceum na prostatę i choroby serca
Wcześniej napisałem post o naszym polskim jabłku i jego walorach odżywczych jak i zbawiennych dla
serca. Teraz chciałbym przedstawić mniej znany owoc -GRANAT i jego walory.
Właściwości owoców granatowca zaczynają zwracać uwagę naukowców i środowisk medycznych z całego świata. Jak się jednak okazuje nie jest to pierwszy raz, kiedy człowiek zauważa niezwykle pożyteczne cechy tej rośliny.
Medycyna starożytnych Chin, Indii, Bliskiego i Środkowego Wschodu bardzo ceniła sok z granatu. Był symbolem nieśmiertelności i zmysłowości. Niektórzy uznawali granatowiec za drzewo życia z rajskiego ogrodu.
Niezaprzeczalnie ma on właściwości:
-odmładzające i poprawiające samopoczucie
-usprawnia układ krążenia
-chroni serce
-przeciwdziała miażdżycy
-obniża poziom "złego" cholesterolu i ciśnienie krwi.
Zdumiewa wielorakość zastosowań granatu w hinduskiej ayurwedzie.
Ogromne zasługi dla badań i popularyzacji soku granatu w profilaktyce i terapii położyła lekarska rodzina Jocobów (dr n. med. Karl Otto Jacob - naukowiec z Uniwersytetu w Wurzburgu i jego syn, dr n. med. Ludwig M. Jacob ze słynnej Katedry Urologii prof. Klippla na Uniwersytecie w Mainz). To właśnie oni zainicjowali regularne badania w renomowanych instytutach na świecie wskazujące na zaskakującą moc leczniczą granatu. W krótkim czasie granat stał się najlepiej przebadanym owocem leczniczym (250 prac naukowych i 138 pozytywnych wyników badań, potwierdzających wyjątkowo korzystne działanie antyoksydacyjne, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne oraz antyrakowe soku z granatu).
Szczególną uwagę naukowców przykuwają możliwości hamowania rozwoju komórek rakowych, w tym prostaty i piersi! Napój ten poskutkował u ponad 80% osób uczestniczących w badaniach. Lecznicze właściwości niezwykłego owocu przejawiły się też w antyoksydacyjnej ochronie serca, naczyń krwionośnych, mózgu oraz układu nerwowego, co ma istotne znaczenie przy zapobieganiu m.in. udarom, chorobie Parkinsona, Alzheimera i w stwardnieniu rozsianym.
Kolosalne znaczenie dla dobrostanu organizmu mają zawarte w nim nowe witaminy tzw. polifenole. Niestety występują one w trudno przyswajalnej formie. Okazało się, że sam sok z granatu słabo działa w przypadku osób z problemami trawiennymi (większość mężczyzn ok. 50-ki). Ale i na to rozwiązaniem stał się "Eliksir z granatów Dr. Jacob's". Dzięki unikatowemu, opatentowanemu procesowi fermentacji próżniowej za pomocą mikroorganizmów jest on dobrze przyswajalny i dużo skuteczniejszy od świeżego soku, pozwalając na wchłonięcie wszystkiego, co najlepsze nawet osobom mającym kłopoty z trawieniem.
serca. Teraz chciałbym przedstawić mniej znany owoc -GRANAT i jego walory.
Właściwości owoców granatowca zaczynają zwracać uwagę naukowców i środowisk medycznych z całego świata. Jak się jednak okazuje nie jest to pierwszy raz, kiedy człowiek zauważa niezwykle pożyteczne cechy tej rośliny.
Medycyna starożytnych Chin, Indii, Bliskiego i Środkowego Wschodu bardzo ceniła sok z granatu. Był symbolem nieśmiertelności i zmysłowości. Niektórzy uznawali granatowiec za drzewo życia z rajskiego ogrodu.
Niezaprzeczalnie ma on właściwości:
-odmładzające i poprawiające samopoczucie
-usprawnia układ krążenia
-chroni serce
-przeciwdziała miażdżycy
-obniża poziom "złego" cholesterolu i ciśnienie krwi.
Zdumiewa wielorakość zastosowań granatu w hinduskiej ayurwedzie.
Ogromne zasługi dla badań i popularyzacji soku granatu w profilaktyce i terapii położyła lekarska rodzina Jocobów (dr n. med. Karl Otto Jacob - naukowiec z Uniwersytetu w Wurzburgu i jego syn, dr n. med. Ludwig M. Jacob ze słynnej Katedry Urologii prof. Klippla na Uniwersytecie w Mainz). To właśnie oni zainicjowali regularne badania w renomowanych instytutach na świecie wskazujące na zaskakującą moc leczniczą granatu. W krótkim czasie granat stał się najlepiej przebadanym owocem leczniczym (250 prac naukowych i 138 pozytywnych wyników badań, potwierdzających wyjątkowo korzystne działanie antyoksydacyjne, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne oraz antyrakowe soku z granatu).
Szczególną uwagę naukowców przykuwają możliwości hamowania rozwoju komórek rakowych, w tym prostaty i piersi! Napój ten poskutkował u ponad 80% osób uczestniczących w badaniach. Lecznicze właściwości niezwykłego owocu przejawiły się też w antyoksydacyjnej ochronie serca, naczyń krwionośnych, mózgu oraz układu nerwowego, co ma istotne znaczenie przy zapobieganiu m.in. udarom, chorobie Parkinsona, Alzheimera i w stwardnieniu rozsianym.
Kolosalne znaczenie dla dobrostanu organizmu mają zawarte w nim nowe witaminy tzw. polifenole. Niestety występują one w trudno przyswajalnej formie. Okazało się, że sam sok z granatu słabo działa w przypadku osób z problemami trawiennymi (większość mężczyzn ok. 50-ki). Ale i na to rozwiązaniem stał się "Eliksir z granatów Dr. Jacob's". Dzięki unikatowemu, opatentowanemu procesowi fermentacji próżniowej za pomocą mikroorganizmów jest on dobrze przyswajalny i dużo skuteczniejszy od świeżego soku, pozwalając na wchłonięcie wszystkiego, co najlepsze nawet osobom mającym kłopoty z trawieniem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)