Cholesterol jest konieczny do prawidłowego funkcjonowania naszego ciała - bez niego nie powstałyby np. hormony płciowe lub też kwasy żółciowe potrzebne aby strawić tłuszcze. Kiedy jednak mamy go za dużo, odkłada się on w naszych naczyniach krwionośnych.
Jak obniżyć cholesterol? Najpierw musimy skontrolować poziom cholesterolu. Najbardziej trafne informacje zdobędziemy, robiąc tzw. profil lipidowy, to jest badanie, które ukaże poziom cholesterolu w naszym organizmie dzieląc go na frakcje. Cholesterol bowiem ma dwa wcielenia: zdrowe (HDL) i złe (LDL). Zredukować chcemy stan złego cholesterolu. Zdaniem Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego stan LDL nie powinien przekraczać 130 mg/dl, zaś wysoki cholesterol HDL to powód do radości. HDL zapobiega powstawaniu miażdżycy - nie przykleja się w naczyniach krwionośnych.
W niedrożnych tętnicach krew ciężej płynie, może to spowodować spadek ukrwienia tkanek, również serca. Toteż obniżanie poziomu cholesterolu to sprawa najwyższej wagi.
Czy jesteś świadomy tego, co jesz? Kiedy jednak zły cholesterol (LDL) się rozprzestrzeni, musimy z nim walczyć. Wyniesie się, jeśli zmniejszymy wielkość spożywanych tłuszczów. Dobre aby zredukować poziom cholesterolu są tzw. sterole roślinne - związki zatrzymujące przedostawanie się cholesterolu do krwi. Są w olejach z roślin, ziarnach, owocach i warzywach.
Parę niewielkich, lecz ważnych zmian w diecie na co dzień jest w stanie sprawić, że zbyt wysoki poziom cholesterolu LDL nie będzie cię dotyczył. Unikaj: tłustych mięs, potraw smażonych, śmietany, serów, czekolady nadziewanej. Zamiast tego powinieneś jeść :chude mięsa i wędliny, dania gotowane, margaryny roślinne, pieczywo żytnie, warzywa i owoce, niskotłuszczowe ciastka .
Do utrzymania właściwego poziomu cholesterolu potrzebny jest także właściwy tryb życia - dużo ruchu, nie palenie papierosów oraz mniejsza ilość stresu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz