wiadomość powitalna

ALL ABOUT THE HEART

"Jakie jest twoje serce, ten tylko się dowie,
kto je stracił, więc dbaj i kochaj swoje serduszko"
andriju
Z powodu mocnego związku z duchową duszą,
ciało ludzkie nie może być postrzegane jako
wyłącznie zespół tkanek, organów i funkcji,
lecz raczej jako istotna część osoby,
która przez ciało ukazuje się i wyraża".
JAN PAWEŁ II
Znajdź swój bilans życia.
3 x 8 = 24
Jest to magiczne równanie życia!
8 godz.snu
8 godz.pracy
8 godz.odpoczynku
Jeżeli tylko możesz
dostosuj się do tego!
andriju


"PRACA TO NIE TYLKO TO CO ROBISZ
LECZ TO CO POZOSTAWIASZ PO SOBIE INNYM"
andriju













czwartek, 11 lipca 2013

Czy miażdżyca to poważna choroba

Wysoki zły cholesterol w krwinkach jest jednym z najważniejszych czynników ryzyka miażdżycy. W czasie gdy krew luźno przepływa przez naczynia krwionośne, wraz z nią do każdej komórki doprowadzane są substancje odżywcze i konieczny do przeżycia tlen.



We krwi krążą również związki, które mogą od wewnętrznej strony niszczyć nasze tętnice (np. wolne rodniki). Powstające w taki sposób uszkodzenia powodują, że zaczynają się tam osadzać tłuszcze głównie cholesterol) i płytki krwi. Tworzą się złogi, tamujące przepływ krwi do niektórych części ciała. Powinno się jednakże nie zapominać, że cholesterol jest także prekursorem kilku ważnych, niezbędnych dla właściwego funkcjonowania organizmu. Dla dobrego poziomu cholesterolu powinno się używać suplementów diety na przykład cholestone, czy witamina c. 

HDL czyli dobry cholesterol są to lipoproteiny o dużej objętości. Zmniejszają całkowity poziomu cholesterolu we krwi poprzez jego przetransportowanie do wątroby, skąd jest usuwany z organizmu dlatego oddziałują korzystnie, zatrzymując rozwój miażdżycy. Jest w stanie również zabierać cholesterol zalegający w tętnicach a więc cofać miażdżycę. Zmniejsza zły wysoki cholesterol.

LDL inaczej zły cholesterol, są to lipoproteiny o małej gęstości. Wysoki cholesterol LDL zwiększa ryzyko schorzeń serca gdyż ta forma cholesterolu przykleja się na ścianach tętnic. Aby ograniczyć poziom tej frakcji należy zminimalizować jedzenie produkty pochodzenia zwierzęcego np. mięso, masło, margaryny utwardzane, a jeść częściej jedzenie zawierającej błonnik.

Jak obniżyć cholesterol przy pomocy witaminy c? Inaczej niż leki chemiczne, które działają na konkretnie ustaloną reakcję biochemiczną, witaminy i sole mineralne wpływają na raz na klika dróg metabolicznych w komórkach organizmu, a witamina C jest idealnym przykładem takiego rozległego działania. Reguluje ona poziom cholesterolu wpływając zarówno na poziomy związane z redukcją cholesterolu, jak i usuwając przyczynę jego nadmiernej produkcji.
Witamina C wzmaga zapotrzebowanie na cholesterol przez komórki. Różnorakie wyniki z badań, pokazały, że niski poziom witaminy C obniża liczbę receptorów LDL na powierzchni komórek aż o 25 procent. Świadczy to o upośledzonym zużyciu cholesterolu przez komórki, ponieważ im większa liczba receptorów LDL znajduje się na zewnątrz komórek, tym intensywniej cholesterol trafia do ich wnętrza i zostaje zużyty, zamiast pozostawać we krwi.
Witamina C osłania komórki, jest najefektywniejszym przeciwutleniaczem we krwi, który posiada możliwości przechwytywania reaktywnych metabolitów tlenu. Witamina ta osłania przed oksydacyjną zniekształcaniem cholesterolu i co powoduje że przeciwdziała jego szkodliwemu działaniu na krwinki. Witamina C jest również niezbędna do optymalnego funkcjonowania gruczołu tarczycy, który metabolizuje cholesterol.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz