wiadomość powitalna

ALL ABOUT THE HEART

"Jakie jest twoje serce, ten tylko się dowie,
kto je stracił, więc dbaj i kochaj swoje serduszko"
andriju
Z powodu mocnego związku z duchową duszą,
ciało ludzkie nie może być postrzegane jako
wyłącznie zespół tkanek, organów i funkcji,
lecz raczej jako istotna część osoby,
która przez ciało ukazuje się i wyraża".
JAN PAWEŁ II
Znajdź swój bilans życia.
3 x 8 = 24
Jest to magiczne równanie życia!
8 godz.snu
8 godz.pracy
8 godz.odpoczynku
Jeżeli tylko możesz
dostosuj się do tego!
andriju


"PRACA TO NIE TYLKO TO CO ROBISZ
LECZ TO CO POZOSTAWIASZ PO SOBIE INNYM"
andriju













wtorek, 15 kwietnia 2014

Przesilenie wiosenne czy niedobór żelaza

Zmęczenie i znużenie, które odczuwamy wraz z nadejściem wiosny, mogą być objawami niedoboru żelaza. Po zimie, aby wspomóc regenerację organizmu powinniśmy wzbogacić dietę o produkty bogate w ten pierwiastek. Należy jednak pamiętać, że przyswajanie żelaza z pożywienia jest niewielkie i dlatego warto rozważyć jego suplementację.



Przemęczenie, ospałość, bóle głowy, które często wiążemy z wpływem wiosennego przesilenia, mogą być w rzeczywistości sygnałami deficytu żelaza w organizmie. Objawami niedoborów tego pierwiastka są również: utrudnione zapamiętywanie, mniejsza aktywność, szybkie męczenie się i niższa odporność. W związku z tym wiosną wskazane jest uzupełnienie diety o produkty, które zawierają dużo żelaza.

Najbogatszym źródłem żelaza w naszym jadłospisie są podroby, czerwone mięso, ryby, drób, żółtka jaj. Można je również znaleźć w zielonych warzywach, burakach, brukselce i pietruszce, a także w suszonych owocach, orzechach i pełnoziarnistych produktach, takich jak mąki, pieczywo i otręby. Planując wiosenną dietę trzeba pamiętać, że podręcznikowa zawartość żelaza w produktach spożywczych nie jest w pełni wykorzystywana przez nasz organizm. Dzieje się tak dlatego, że pierwiastek ten jest jednym z najtrudniej przyswajalnych.
Żywność zawiera żelazo w dwóch formach. Pierwszą z nich jest żelazo hemowe. Znajdziemy je w czerwonym mięsie, warzywach strączkowych i wyrobach z pełnego ziarna. Jest ono łatwiej wchłaniane przez nasz organizm. Przyswaja się w około 20 proc. Z kolei żelazo niehemowe, zawarte w produktach roślinnych, wchłania się gorzej, bo w około 5 proc.

Sporo czynników może dodatkowo negatywnie wpływać na i tak już słabe wchłanianie żelaza z diety. Przyswajalność żelaza utrudniają białka mleka i te zawarte w jajkach, tłuszcze, kawa, herbata, błonnik pokarmowy i inne. Jeśli chcemy zwiększyć przyswajalność żelaza z diety należy bogate w nie produkty spożywać razem z tymi zawierającymi witaminę C.

Deficyt żelaza najczęściej spowodowany jest dietą ubogą w ten pierwiastek, zaburzeniami wchłaniania, zwiększonym zapotrzebowaniem np. w ciąży, w okresie intensywnego wzrostu lub przy znacznej utracie krwi. Na niedobory żelaza najbardziej narażone są kobiety w ciąży oraz obficie miesiączkujące, osoby odchudzające się, wegetarianie, osoby z chorobami przewodu pokarmowego oraz ludzie starsi, ale też dzieci i młodzież w okresie dorastania.
W Polsce i na świecie deficyt żelaza jest najczęstszym problemem żywieniowym. W wielu przypadkach suplementacja tego pierwiastka jest wskazana, a czasem wręcz niezbędna. Przed rozpoczęciem suplementacji warto skorzystać z porady lekarza.

Suplementację żelaza można rozważyć w przypadku ciągłego osłabienia, przemęczenia, wyraźnego spadku formy psychofizycznej. A także po urazach z obfitym krwawieniem, krwotokiem, przy obfitych czy przedłużających się miesiączkach, przy stosowaniu restrykcyjnych diet radzi dietetyczka Joanna Szczepkowska.
Należy pamiętać, że niska wchłanialność żelaza dotyczy zarówno pożywienia, jak i preparatów starszej generacji. Dlatego warto sięgać po nowoczesne suplementy zawierające żelazo chelatowane, np. Szelazo SR. Chelat żelaza jest najlepiej przyswajaną i najlepiej tolerowaną przez organizm ludzki formą tego mikroelementu.

Szelazo SR to jedyny chelat żelaza, w którym zastosowano formułę przedłużonego uwalniania, co zwiększa wchłanianie i tolerancję codziennego przyjmowania preparatu. Dodatkowo zawarta w produkcie witamina C uczestniczy we wchłanianiu żelaza, a witaminy B6, B12 i kwas foliowy wzmacniają efekt krwiotwórczy suplementacji tego pierwiastka.

Szelazo SR (w opakowaniach zawierających 30 i 60 kapsułek) dostępne jest w aptekach bez recepty. Ceny sugerowane Szelazo SR w aptekach: opakowanie zawierające 30 kapsułek 19, 50 PLN, opakowanie zawierające 60 kapsułek 29 PLN. Więcej informacji, porad i ciekawostek dotyczących diety bogatej w żelazo i suplementacji tego pierwiastka można znaleźć na www.szelazo.pl

Kontakt z Biurem Prasowym Szelazo SR:

Małgorzata Skoczylas-Kouyoumdjian | Fast Cut Group
Tel: 22 428-53-01 | Mobile: 514 640 040

Małgorzata Mleczko | Fast Cut Group
Tel: 22 428-53-01 | Mobile: 539 987 778

http://www.publikuj.org/
ID artykułu: 35399 / 7095

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz