wiadomość powitalna

ALL ABOUT THE HEART

"Jakie jest twoje serce, ten tylko się dowie,
kto je stracił, więc dbaj i kochaj swoje serduszko"
andriju
Z powodu mocnego związku z duchową duszą,
ciało ludzkie nie może być postrzegane jako
wyłącznie zespół tkanek, organów i funkcji,
lecz raczej jako istotna część osoby,
która przez ciało ukazuje się i wyraża".
JAN PAWEŁ II
Znajdź swój bilans życia.
3 x 8 = 24
Jest to magiczne równanie życia!
8 godz.snu
8 godz.pracy
8 godz.odpoczynku
Jeżeli tylko możesz
dostosuj się do tego!
andriju


"PRACA TO NIE TYLKO TO CO ROBISZ
LECZ TO CO POZOSTAWIASZ PO SOBIE INNYM"
andriju













czwartek, 18 lutego 2016

Likopen dobry na serce, czyli dlaczego warto jeść pomidory?

Czy wiesz, że likopen zawarty w jednym z pospolitszych warzyw w Polsce, oprócz właściwości antynowotworowych, znacznie zmniejsza ryzyko zawału serca i wystąpienia choroby wieńcowej?

Likopen należący do grupy karotenoidów i jak wiele naturalnych, roślinnych barwników jest silnym przeciwutleniaczem, pomagającym walczyć ze stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami. Oprócz stwierdzonego działania antynowotworowego (u ludzi starszych mniejsza ryzyko raka aż o 50%), wiele badań wskazuje na jego pozytywny wpływ na układ krążenia! W badaniach dowiedziono, że spożywanie produktów bogatych w ten związek obniża ryzyko ostrego zawału mięśnia sercowego, wystąpienia choroby wieńcowej oraz zgonów nią spowodowanych, a także zapobiega rozwojowi miażdżycy.

Pozytywny wpływ na układ krążenia wynika nie tylko z właściwości antyoksydacyjnych, chroniących przed utlenianiem składowych profilu lipidowego krwi. Likopen jest związkiem lipofilnym, czyli rozpuszczającym się w tłuszczach, a jego najwyższe stężenia znajduje się właśnie w cholesterolu o małej (LDL) i bardzo małej gęstości (VLDL), przez co ma wpływ na ich aterogenność (zdolność tworzenia miażdżycy). Likopen posiada także właściwości antyagregacyjne płytek krwi oraz zapobiegające tworzeniu się skrzepów.


W amerykańskim badaniu na 40 000 kobiet, stwierdzono że w grupie spożywającej najwięcej likopenu (10mg +/- 6mg) ryzyko choroby wieńcowej było aż o 50% niższe, w porównaniu do kobiet spożywających tego związku niewiele. Źródłem likopenu w ich diecie były głównie przetwory pomidorowe. W innym badaniu wśród ochotników spożywających 400ml soku pomidorowego dziennie (27mg likopenu na dobę), już po 3 tygodniach stwierdzono 6% spadek stężenia cholesterolu całkowitego i 13% spadek jego frakcji LDL, zwanego potocznie “złym cholesterolem”! W badaniu, gdzie likopen spożywany był w dawce terapeutycznej 75mg/dzień, stopień utleniania złego cholesterolu zmniejszał się aż o 30% w już po tygodniu! Podkreśla się jednak, że pozytywne działanie ma forma naturalna, nie pochodząca z suplementów diety, lecz z żywności!

W Polsce do najlepszych źródeł likopenu należą pomidory, a konkretnie ich przetwory takie jak sok, pulpa, czy przecier, ponieważ obróbka termiczna zwiększa biodostępność tego związku. Dodatkowo wzrasta ona, gdy w posiłku występuje także beta-karoten. Ze względu na wcześniej wspomnianą lipofilność likopenu zaleca się dodatek oleju lub oliwy do posiłku będącego jego źródłem.
Spożycie likopenu przez przeciętnego polaka kształtuje się średnio na poziomie 6,5mg/dzień, a zalecana dawka profilaktyczna wynosi 15mg. Aby ją pokryć wystarczy, że spożyjesz w ciągu dnia:
160ml soku pomidorowego (¾ szklanki)
lub
370g arbuza (gruby plaster)
lub
350g grejpfruta (1 duża sztuka)
lub
40g sosu pomidorowego (2 łyżki) i 300g pomidorów (2 sztuki).
Natura troszczy się o nas, dając nam warzywa i owoce, które bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i potrafią uchronić nas przed wieloma chorobami – wystarczy z nich skorzystać!

Autor: Urszula Somow – dietetyk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz