Likopen należący do grupy karotenoidów i jak wiele naturalnych, roślinnych barwników jest silnym przeciwutleniaczem, pomagającym walczyć ze stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami. Oprócz stwierdzonego działania antynowotworowego (u ludzi starszych mniejsza ryzyko raka aż o 50%), wiele badań wskazuje na jego pozytywny wpływ na układ krążenia! W badaniach dowiedziono, że spożywanie produktów bogatych w ten związek obniża ryzyko ostrego zawału mięśnia sercowego, wystąpienia choroby wieńcowej oraz zgonów nią spowodowanych, a także zapobiega rozwojowi miażdżycy.
Pozytywny wpływ na układ krążenia wynika nie tylko z właściwości antyoksydacyjnych, chroniących przed utlenianiem składowych profilu lipidowego krwi. Likopen jest związkiem lipofilnym, czyli rozpuszczającym się w tłuszczach, a jego najwyższe stężenia znajduje się właśnie w cholesterolu o małej (LDL) i bardzo małej gęstości (VLDL), przez co ma wpływ na ich aterogenność (zdolność tworzenia miażdżycy). Likopen posiada także właściwości antyagregacyjne płytek krwi oraz zapobiegające tworzeniu się skrzepów.
W amerykańskim badaniu na 40 000 kobiet, stwierdzono że w grupie spożywającej najwięcej likopenu (10mg +/- 6mg) ryzyko choroby wieńcowej było aż o 50% niższe, w porównaniu do kobiet spożywających tego związku niewiele. Źródłem likopenu w ich diecie były głównie przetwory pomidorowe. W innym badaniu wśród ochotników spożywających 400ml soku pomidorowego dziennie (27mg likopenu na dobę), już po 3 tygodniach stwierdzono 6% spadek stężenia cholesterolu całkowitego i 13% spadek jego frakcji LDL, zwanego potocznie “złym cholesterolem”! W badaniu, gdzie likopen spożywany był w dawce terapeutycznej 75mg/dzień, stopień utleniania złego cholesterolu zmniejszał się aż o 30% w już po tygodniu! Podkreśla się jednak, że pozytywne działanie ma forma naturalna, nie pochodząca z suplementów diety, lecz z żywności!
W Polsce do najlepszych źródeł likopenu należą pomidory, a konkretnie ich przetwory takie jak sok, pulpa, czy przecier, ponieważ obróbka termiczna zwiększa biodostępność tego związku. Dodatkowo wzrasta ona, gdy w posiłku występuje także beta-karoten. Ze względu na wcześniej wspomnianą lipofilność likopenu zaleca się dodatek oleju lub oliwy do posiłku będącego jego źródłem.
Natura troszczy się o nas, dając nam warzywa i owoce, które bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i potrafią uchronić nas przed wieloma chorobami – wystarczy z nich skorzystać!Spożycie likopenu przez przeciętnego polaka kształtuje się średnio na poziomie 6,5mg/dzień, a zalecana dawka profilaktyczna wynosi 15mg. Aby ją pokryć wystarczy, że spożyjesz w ciągu dnia:160ml soku pomidorowego (¾ szklanki)lub370g arbuza (gruby plaster)lub350g grejpfruta (1 duża sztuka)lub40g sosu pomidorowego (2 łyżki) i 300g pomidorów (2 sztuki).
Autor: Urszula Somow – dietetyk
źródło: http://mojeserce.info/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz