Potrzeba trenowania jest bezdyskusyjna, ale powstaje pytanie, jaki rodzaj treningu jest najlepszy? Zależnie od tego, czy się dźwiga ciężary, czy biega krótkie lub długie dystanse, czy się pływa lub spaceruje, każdy rodzaj aktywności fizycznej angażuje inne grupy mięśniowe i inne źródła energii.
Z pewnością znacie już takie pojęcie jak serie i powtórzenia, szybkość, dystans i intensywność, ale czy jesteście świadomi tego, co dzieje się pod waszą skórą?
Czy wiecie, w jaki sposób generuje się w waszym organizmie energia, występująca pod postacią fosforanu adenozyny (ATP)? Organizm ludzki posiada trzy układy energetyczne: układ fosforanowy, układ kwasu mlekowego i układ tlenowy.
Układ fosforanowy generuje energie poprzez rozkład zmagazynowanych zasobów ATP oraz innych cząsteczek, zwanych fosforokreatyną (PCr). Gdy wykonuje się ćwiczenia wymagające maksymalnego wysiłku, tak jak podczas ciężkiej serii przysiadów, organizm zużywa prawie cały zasób dostępnego ATP i większość PCr. Naukowcy uważają, że dzieje się to w przeciągu 10 sekund lub nawet w jeszcze krótszym czasie. Co ciekawe przyjmowanie kreatyny jako suplementu zwiększa zasoby dostępnego PCr, co zwiększa możliwości trenującego w krótkich, wymagających skrajnego wysiłku ćwiczeniach.
Układ kwasu mlekowego jest wykorzystywany przede wszystkim przy wysiłkach trwających do 1 minuty. Powiedzmy, że dałeś z siebie wszystko podczas sprintu na 300-400 m i czujesz charakterystyczne uczucie pieczenia wewnątrz mięśni – jest to właśnie efekt nagromadzenia się kwasu mlekowego w mięśniach i we krwi. Takie samo pieczenie odczuwa się np. w czasie wykonywania ostatnich powtórzeń w serii prostowania nóg siedząc. To wiąże się z bólem!
Układ tlenowy związany jest z generowaniem energii podczas wydłużonej aktywności fizycznej, takiej jak biegi długodystansowe czy pływanie, przy czym wymaga to regularnego oddychania. Generalnie każde , które trwa powyżej dwóch minut, wiąże się z zaangażowaniem układu tlenowego, jako podstawowego źródła wytwarzania energii.
Jeśli jesteś fanatykiem ćwiczeń aerobowych, to najprawdopodobniej masz bardzo sprawny układ krążeniowo-oddechowy. W trakcie każdego skurczu mięśnia sercowego, twoje serce pompuje do organizmu więcej bogatej w tlen krwi, niż w przypadku nie wytrenowanego człowieka. Co więcej, sprawniejsze aerobowo serce ma niższą spoczynkową częstotliwość bicia (niższe tętno). Pamiętajcie o tym, że wasze serce przystosowuje się do specyficznych bodźców stymulujących. Dlatego nie można być jednocześnie mistrzem dyscyplin wydolnościowych i konkurencji wymagających dynamicznej siły, takich jak podnoszenie ciężarów czy sprinty. Nie można być w tym samym czasie mistrzem maratonu i biegu na 100 m. Twój organizm nie może pracować w ten sposób.
A więc jak trenować? Jeżeli zależy ci na ogólnej sprawności fizycznej, to radziłbym trenowanie wszystkiego po trochu. Tak jak podśmiewamy się z wykończonego maratończyka, którego rozwój górnej połowy ciała jakby zatrzymał się na etapie małego chłopca, tak samo dziwi nas potężnie umięśniony kulturysta wagi ciężkiej, który nie jest w stanie przebrnąć kilku schodków bez sapania i zadyszki. Silne mięśnie i wytrenowany oddechowo-krążeniowy decydują o naszej kondycji ogólnej, zdrowiu i sprawności.
wiadomość powitalna
ALL ABOUT THE HEART
"Jakie jest twoje serce, ten tylko się dowie,
kto je stracił, więc dbaj i kochaj swoje serduszko"
andriju
Z powodu mocnego związku z duchową duszą,
ciało ludzkie nie może być postrzegane jako
wyłącznie zespół tkanek, organów i funkcji,
lecz raczej jako istotna część osoby,
która przez ciało ukazuje się i wyraża".
JAN PAWEŁ II
TRANSPLANTACJA SERCA
MOJE PRZESŁANIE
POEZJA
Znajdź swój bilans życia.
3 x 8 = 24
Jest to magiczne równanie życia!
8 godz.snu
8 godz.pracy
8 godz.odpoczynku
Jeżeli tylko możesz
dostosuj się do tego!
andriju
"PRACA TO NIE TYLKO TO CO ROBISZ
LECZ TO CO POZOSTAWIASZ PO SOBIE INNYM"
andriju
wtorek, 31 maja 2011
Miód rzepakowy - powstawanie, właściwości i działanie.
Pszczeli miód rzepakowy jest bardzo popularnym miodem w naszym kraju. Łatwo go rozpoznać po bardzo jasnym kolorze. W postaci płynnej ma kolor słomkowy. Natomiast po skrystalizowaniu przybiera barwę jasno żółte, kremowe. Ze względu na dużą zawartość glukozy w miodzie rzepakowym bardzo rzadko spotyka się go w postaci płynnej.
Krystalizuje się on w ciągu kilku dni po odebraniu pszczołom, a niekiedy nawet w plastrach. Aby móc cieszyć się płynnym miodem rzepakowym najlepiej kupować go w czasie jego wybierania, czyli na przełomie maja i czerwca. Niemniej skrystalizowany miód nie traci żadnych właściwości biotycznych, a podgrzewany aby posiadał postać płynną wiele traci.
Dlatego znacznie lepiej jest nabywać ten gatunek miodu już w postaci krupca, szczególnie jeśli zależy nam na jego właściwościach leczniczych. Miód rzepakowy polecany jest na schorzenie różnych organów wewnętrznych, między innymi trzustki, nerek i wątroby. Podobnie jak i inne gatunki miodów posiada właściwości przeciwmiażdżycowe, obniża ciśnienie oraz dostarcza sercu substancji odżywczych. W ogóle, poprzez wspomnianą wcześniej dużą zawartość glukozy, zalecany jest w przypadku wyczerpania organizmu, wykonywania wyczerpującej pracy fizycznej bądź umysłowej. Konsystencja już skrystalizowanego miodu zazwyczaj określana jest jako "smalcowata" i doskonale nadaje się do smarowania pieczywa czy też dodawania do napojów.
Codziennie spożywany miód w postaci dodatku do niezbyt gorącej herbaty, chłodnej lemoniady słodzonej miodem czy w czystej postaci najlepiej wpływa na organizm. Systematyczność zapewnia ciągłe dostarczanie dobroczynnych składników, które mają szerokie zastosowanie. Najczęściej miodu używa się na stany zapalne górnych dróg oddechowych. Mają one działanie łagodzące, antyseptyczne oraz stymulujące układ odpornościowy. Warto jednak znać zastosowanie konkretnych gatunków miodu na konkretne przypadłości. Naturalny miód rzepakowy dobroczynnie wpływa i wspomaga leczenie zapalenia jamy ustnej, schorzeń żołądka i dwunastnicy.
Znane jest również jego działanie na problemy skórne. Przyśpiesza gojenie się ran i chroni przed zakażeniem. W przeciwieństwie do innych odmian miodu miód rzepakowy ma skłonność do łapania wilgoci z powietrza, dlatego należy go przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach. Nie przestrzeganie tego może doprowadzić nie tyle do rozwodnienia miodu, co do fermentacji wierzchniej warstwy miodu. Przyczyną tego są zarodniki drożdżaków występujące w niewielkiej ilości w miodzie. Miód jest wszak substancja biologicznie aktywną i należy przechowywać ją we właściwych warunkach, żeby nie straciła swoich wartości odżywczych
Krystalizuje się on w ciągu kilku dni po odebraniu pszczołom, a niekiedy nawet w plastrach. Aby móc cieszyć się płynnym miodem rzepakowym najlepiej kupować go w czasie jego wybierania, czyli na przełomie maja i czerwca. Niemniej skrystalizowany miód nie traci żadnych właściwości biotycznych, a podgrzewany aby posiadał postać płynną wiele traci.
Dlatego znacznie lepiej jest nabywać ten gatunek miodu już w postaci krupca, szczególnie jeśli zależy nam na jego właściwościach leczniczych. Miód rzepakowy polecany jest na schorzenie różnych organów wewnętrznych, między innymi trzustki, nerek i wątroby. Podobnie jak i inne gatunki miodów posiada właściwości przeciwmiażdżycowe, obniża ciśnienie oraz dostarcza sercu substancji odżywczych. W ogóle, poprzez wspomnianą wcześniej dużą zawartość glukozy, zalecany jest w przypadku wyczerpania organizmu, wykonywania wyczerpującej pracy fizycznej bądź umysłowej. Konsystencja już skrystalizowanego miodu zazwyczaj określana jest jako "smalcowata" i doskonale nadaje się do smarowania pieczywa czy też dodawania do napojów.
Codziennie spożywany miód w postaci dodatku do niezbyt gorącej herbaty, chłodnej lemoniady słodzonej miodem czy w czystej postaci najlepiej wpływa na organizm. Systematyczność zapewnia ciągłe dostarczanie dobroczynnych składników, które mają szerokie zastosowanie. Najczęściej miodu używa się na stany zapalne górnych dróg oddechowych. Mają one działanie łagodzące, antyseptyczne oraz stymulujące układ odpornościowy. Warto jednak znać zastosowanie konkretnych gatunków miodu na konkretne przypadłości. Naturalny miód rzepakowy dobroczynnie wpływa i wspomaga leczenie zapalenia jamy ustnej, schorzeń żołądka i dwunastnicy.
Znane jest również jego działanie na problemy skórne. Przyśpiesza gojenie się ran i chroni przed zakażeniem. W przeciwieństwie do innych odmian miodu miód rzepakowy ma skłonność do łapania wilgoci z powietrza, dlatego należy go przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach. Nie przestrzeganie tego może doprowadzić nie tyle do rozwodnienia miodu, co do fermentacji wierzchniej warstwy miodu. Przyczyną tego są zarodniki drożdżaków występujące w niewielkiej ilości w miodzie. Miód jest wszak substancja biologicznie aktywną i należy przechowywać ją we właściwych warunkach, żeby nie straciła swoich wartości odżywczych
Z czego jest miód Spadziowy?
Podczas gdy większość miodów powstaje z nektaru kwiatów różnych roślin, miód spadziowy, jak sama nazwa wskazuje, powstaje ze spadzi, czyli soków roślin.
poniedziałek, 30 maja 2011
Koenzym Q10 - Cała prawda!
Zadbaj o swoje zdrowie już dziś i sprawdź, czy suplement diety, jakim jest koenzym q10, ma znaczący wpływ na nasze zdrowie? Dzięki Peterowi Mitchell, który za badania nad koenzymem q10 dostał Nagrodę Nobla w 1798 roku, znajdziemy odpowiedź na to pytanie.
Koenzym q10 odgrywa ważną role w naszym organizmie, jest odpowiedzialny za dostarczenie komórce energii, która ją napędza do dalszych działań. Wytworzenie zbyt małej ilości energii w komórkach ma wpływ na dotlenienie krwi w układzie oddechowym. Szczególnie zagrożone jest wtedy nasze serce, które pompuje niedotlenioną krew, prowadzi to do powstania różnego rodzaju zniekształceń, schorzeń, zakrzepów, może być przyczyną zawału, nadciśnienia lub śmierci. Koenzym q10 pełni również funkcje antyutleniacza, który broni organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników oraz nie dopuszcza do uszkodzeń innych komórek jednak, że w przypadku gdyby doszło do naderwania struktury komórki potrafi ją zregenerować. Często stosujemy go jako suplement diety w kapsułkach dzięki temu łatwiej wchłaniają się substancje potrzebne organizmowi by dobrze funkcjonować. W połączeniu ze zdrową żywnością daje większy efekt i przyspiesza metabolizm. Koenzymy to bardzo ważne związki organiczne znajdujące się w naszym organizmie. Odpowiadają one za aktywność katalityczną odpowiednich enzymów. Biorą udział w wielu bardzo ważnych reakcjach w organizmie, decydują o aktywności enzymów. W formie koenzymów funkcjonuje większość witamin. Przyczyny niedoboru koenzymu q10? Koenzym q10 przede wszystkim wpływa na narządy, które aby funkcjonować potrzebują dużo energii. Takim narządem jest serce, jak już wspominaliśmy wcześniej. Jego niedobór może spowodować zaburzenie jego pracy i wydolności. Kolejnym narządem może być wątroba, która pełni funkcje odtruwania krwi. Koenzym q10 jest głównym czynnikiem ochronnym, aby mogła ona pełnić swoją funkcje, ponieważ wspomaga ją w odtruwaniu i regenerowaniu samej siebie. Niedobór wpływa również niekorzystnie na trzustkę, śledzionę, nadnercza. Gdzie możemy go znaleźć? Wykorzystany został przede wszystkim w kosmetyce, znajdziemy go w wielu kremach i preparatach przeciwzmarszczkowych, poprawiających jakość skóry. Można go stosować doustnie jak i bezpośrednio na skórę. Zastosowanie znalazł również w medycynie, jest idealny podczas bólów głowy i migren oraz zaburzeń związanych z dotlenieniem organizmu, poprawia również jakość spermy poprzez zwiększenie ruchliwości plemników, wykorzystuje się go w leczeniu bezpłodności.
Podsumowując Koenzym q10 jest idealny dla osób w średnim wieku, które narzekają na któreś z wymienionych schorzeń lub chcą zachować młodość. Jednak należy pamiętać, że wszystko jest dopuszczalne w odpowiednich proporcjach i nie należy go przedawkować, ponieważ skutki mogą być odwrotne niż oczekiwane.
Koenzym q10 odgrywa ważną role w naszym organizmie, jest odpowiedzialny za dostarczenie komórce energii, która ją napędza do dalszych działań. Wytworzenie zbyt małej ilości energii w komórkach ma wpływ na dotlenienie krwi w układzie oddechowym. Szczególnie zagrożone jest wtedy nasze serce, które pompuje niedotlenioną krew, prowadzi to do powstania różnego rodzaju zniekształceń, schorzeń, zakrzepów, może być przyczyną zawału, nadciśnienia lub śmierci. Koenzym q10 pełni również funkcje antyutleniacza, który broni organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników oraz nie dopuszcza do uszkodzeń innych komórek jednak, że w przypadku gdyby doszło do naderwania struktury komórki potrafi ją zregenerować. Często stosujemy go jako suplement diety w kapsułkach dzięki temu łatwiej wchłaniają się substancje potrzebne organizmowi by dobrze funkcjonować. W połączeniu ze zdrową żywnością daje większy efekt i przyspiesza metabolizm. Koenzymy to bardzo ważne związki organiczne znajdujące się w naszym organizmie. Odpowiadają one za aktywność katalityczną odpowiednich enzymów. Biorą udział w wielu bardzo ważnych reakcjach w organizmie, decydują o aktywności enzymów. W formie koenzymów funkcjonuje większość witamin. Przyczyny niedoboru koenzymu q10? Koenzym q10 przede wszystkim wpływa na narządy, które aby funkcjonować potrzebują dużo energii. Takim narządem jest serce, jak już wspominaliśmy wcześniej. Jego niedobór może spowodować zaburzenie jego pracy i wydolności. Kolejnym narządem może być wątroba, która pełni funkcje odtruwania krwi. Koenzym q10 jest głównym czynnikiem ochronnym, aby mogła ona pełnić swoją funkcje, ponieważ wspomaga ją w odtruwaniu i regenerowaniu samej siebie. Niedobór wpływa również niekorzystnie na trzustkę, śledzionę, nadnercza. Gdzie możemy go znaleźć? Wykorzystany został przede wszystkim w kosmetyce, znajdziemy go w wielu kremach i preparatach przeciwzmarszczkowych, poprawiających jakość skóry. Można go stosować doustnie jak i bezpośrednio na skórę. Zastosowanie znalazł również w medycynie, jest idealny podczas bólów głowy i migren oraz zaburzeń związanych z dotlenieniem organizmu, poprawia również jakość spermy poprzez zwiększenie ruchliwości plemników, wykorzystuje się go w leczeniu bezpłodności.
Podsumowując Koenzym q10 jest idealny dla osób w średnim wieku, które narzekają na któreś z wymienionych schorzeń lub chcą zachować młodość. Jednak należy pamiętać, że wszystko jest dopuszczalne w odpowiednich proporcjach i nie należy go przedawkować, ponieważ skutki mogą być odwrotne niż oczekiwane.
Serce - zaburzenie rytmu
Pod wpływem miarowych impulsów elektrycznych serce bije z taką regularnością, że nawet tego nie zauważamy. Jeżeli jednak następuje krótkotrwałe zakłócenie jego pracy.
Możemy doznać zaburzeń rytmu serca - wrażenia trzepotania lub kołatania w klatce piersiowej - gdy serce bije zbyt szybko albo "traci uderzenie".
Niekiedy kołatanie wskazuje na poważny problem z sercem, ale w większości przypadków jest spowodowane zmęczeniem, niepokojem, chorobą lub stresem. Wprawdzie napawa nas lękiem, zwykle jednak nie wymaga leczenia.
Około 36 milionów razy na rok serce bije dokładnie tak, jak powinno - być może dlatego właśnie wytrąca nas z równowagi, gdy czasami gubi swój rytm. Na szczęście istnieją sposoby, aby zatrzymać palpitacje niemal w tym samym momencie, gdy się zaczną. Co więcej, możemy im zapobiegać, ćwicząc techniki zmniejszania stresu, prosząc lekarza o sprawdzenie leków, które przyjmujemy, oraz wzbogacając naszą dietę w pewne pokarmy i suplementy, o których wiadomo, że działają korzystnie na serce.
Możemy doznać zaburzeń rytmu serca - wrażenia trzepotania lub kołatania w klatce piersiowej - gdy serce bije zbyt szybko albo "traci uderzenie".
Niekiedy kołatanie wskazuje na poważny problem z sercem, ale w większości przypadków jest spowodowane zmęczeniem, niepokojem, chorobą lub stresem. Wprawdzie napawa nas lękiem, zwykle jednak nie wymaga leczenia.
Około 36 milionów razy na rok serce bije dokładnie tak, jak powinno - być może dlatego właśnie wytrąca nas z równowagi, gdy czasami gubi swój rytm. Na szczęście istnieją sposoby, aby zatrzymać palpitacje niemal w tym samym momencie, gdy się zaczną. Co więcej, możemy im zapobiegać, ćwicząc techniki zmniejszania stresu, prosząc lekarza o sprawdzenie leków, które przyjmujemy, oraz wzbogacając naszą dietę w pewne pokarmy i suplementy, o których wiadomo, że działają korzystnie na serce.
- Od razu, gdy zorientujesz się, że masz nierówny rytm serca, usiądź i podeprzyj stopy. Oddychaj wolno i głęboko, wypychając do przodu brzuch podczas każdego wdechu. Jeśli skoncentrujesz się na powolnym, miarowym oddychaniu, bicie serca prawdopodobnie od razu powróci do swojego normalnego rytmu.
- Jeśli kołatanie nie ustępuje, przeprowadź tak zwaną próbę Valsalvy. Zatkaj palcami nos, zamknij usta i spróbuj wykonać wydech. Ponieważ nie jesteś w stanie tego zrobić - nos i usta są zamknięte - napnij się tak, jak przy wypróżnianiu. Krótkotrwałe zwiększenie napięcia nerwu błędnego, które jest tego efektem, powinno pomóc wyregulować pracę serca.
- Silnie odkaszlnij. Podobnie, jak próba Valsalvy, kasłanie także zwiększa ciśnienie w klatce piersiowej. Czasami to wystarczy, aby przywrócić sercu jego normalny rytm. Możesz również nadmuchać balon, co daje podobny efekt. Zawodowi piosenkarze zalecają nawet nadmuchiwanie balonu, aby zapanować nad szybkim biciem serca i skołatanymi z powodu tremy nerwami.
- Wypij kilka łyków zimnej wody. Nikt nie wie, dlaczego to pomaga, ale u niektórych osób efekt jest naprawdę natychmiastowy. Jedna z teorii mówi, że połknięta woda powoduje ucisk przełyku na serce i to właśnie "szturchnięcie" przywraca sercu prawidłowy rytm.
- Spryskaj twarz lodowatą wodą. Szok jest na tyle silny, że może przynieść pożądany skutek.
Ciśnienie krwi
Połowa osób mających zbyt wysokie ciśnienie nawet o tym nie wie. Niemal 70 procent tych, którzy wiedzą, nie kontroluje regularnie ciśnienia. Jeżeli zatem nie znamy swojego ciśnienia - warto poprosić lekarza, aby je sprawdził.
Jeżeli się okaże, że mamy nadciśnienie, należy się stosować do zaleceń lekarza. Najważniejsze są odpowiednie ćwiczenia i zmiana diety - nawet jeśli zażywamy leki na obniżenie ciśnienia.
Jeśli okaże się, że mamy za wysokie ciśnienie krwi, oznacza to, że serce pompuje krew silniej niż powinno w zwężone naczynia krwionośne. To niebezpieczna sytuacja. Jeśli nie obniżymy w jakiś sposób ciśnienia, wzrasta ryzyko wylewu krwi do mózgu, zawału serca, chorób nerek i innych śmiertelnie niebezpiecznych schorzeń. O wysokim ciśnieniu można mówić, jeżeli ciśnienie skurczowe (to ta wyższa wartość pomiaru) przekracza 140, rozkurczowe zaś - 90. Jeśli mamy podwyższone ciśnienie, lekarz zaleci jego regularne pomiary.
Ciśnienie krwi - dieta DASH
Na podstawie wielu badań przeprowadzonych głównie w Stanach zjednoczonych dowiedziono, że bardzo efektywną metodą obniżania ciśnienia krwi jest odpowiednia dieta. Nazwano ją DASH - to skrót od angielskich słów Dietary Approaches to Stop Hypertension, czyli dieta obliczona na obniżenie ciśnienia krwi. Istotę tej diety można streścić następująco:jak najmniej tłuszczów nasyconych i cholesterolu, jak najwięcej owoców, warzyw, pokarmów pełnoziarnistych iniskotłuszczowych produktów mlecznych. Dostosowanie się do tych zaleceń może pomóc obniżyć ciśnienie krwi już w ciągu 2 tygodni.
Jedz mniej soli.
Jeżeli się okaże, że mamy nadciśnienie, należy się stosować do zaleceń lekarza. Najważniejsze są odpowiednie ćwiczenia i zmiana diety - nawet jeśli zażywamy leki na obniżenie ciśnienia.
Jeśli okaże się, że mamy za wysokie ciśnienie krwi, oznacza to, że serce pompuje krew silniej niż powinno w zwężone naczynia krwionośne. To niebezpieczna sytuacja. Jeśli nie obniżymy w jakiś sposób ciśnienia, wzrasta ryzyko wylewu krwi do mózgu, zawału serca, chorób nerek i innych śmiertelnie niebezpiecznych schorzeń. O wysokim ciśnieniu można mówić, jeżeli ciśnienie skurczowe (to ta wyższa wartość pomiaru) przekracza 140, rozkurczowe zaś - 90. Jeśli mamy podwyższone ciśnienie, lekarz zaleci jego regularne pomiary.
Ciśnienie krwi - dieta DASH
Na podstawie wielu badań przeprowadzonych głównie w Stanach zjednoczonych dowiedziono, że bardzo efektywną metodą obniżania ciśnienia krwi jest odpowiednia dieta. Nazwano ją DASH - to skrót od angielskich słów Dietary Approaches to Stop Hypertension, czyli dieta obliczona na obniżenie ciśnienia krwi. Istotę tej diety można streścić następująco:jak najmniej tłuszczów nasyconych i cholesterolu, jak najwięcej owoców, warzyw, pokarmów pełnoziarnistych iniskotłuszczowych produktów mlecznych. Dostosowanie się do tych zaleceń może pomóc obniżyć ciśnienie krwi już w ciągu 2 tygodni.
Jedz mniej soli.
- Za dużo soli w diecie sprawia, że ciało zatrzymuje wodę. Efekt jest taki sam, jak podczas dopompowywania wody do pełnego balonu - wzrost ciśnienia. W czasie badań nad dietą DASH ustalono, że największy spadek ciśnienia krwi zanotowały osoby, które oprócz stosowania diety ograniczyły ilość przyjmowanego sodu do 1500 miligramów dziennie. Żeby przyjąć 1500 miligramów sodu, wystarczy niepełna łyżeczka soli.
Nawet gdybyś w ogóle zrezygnował z używania soli w kuchni, wciąż pozostaje sporo soli ukrytej w paczkowanej i przetwarzanej żywności. Dotyczy to zwłaszcza różnych gotowych przekąsek, chipsów, paczkowanych wędlin czy zup w proszku. Zanim więc kupisz jakiś produkt - przeczytaj informacje na opakowaniu i sprawdź, jaka jest zawartość soli (albo sodu). Wybieraj te produkty, które zawierają mniej soli. Fasolę z puszki i inne produkty puszkowane w zalewie przed spożyciem dokładnie płucz.- Nawet jeśli nie zamierzasz przechodzić na specjalną dietę, na pewno nie zaszkodzi jeść dużo owoców i warzyw - surowych bądź gotowanych. Eksperci twierdzą, że powinno się jeść warzywa i owoce 5 razy dziennie. W ten sposób dostarczasz organizmowi odpowiednich ilości potasu, magnezu i błonnika, czyli podstawowych substancji potrzebnych do zachowania zdrowych i sprawnych naczyń krwionośnych.
- Owsianka i płatki owsiane - jak wykazały badania - pomagają obniżyć ciśnienie krwi i stężenie cholesterolu. Dobroczynnym składnikiem jest tu rozpuszczalny błonnik o nazwie beta-glukan. Jeśli codziennie rano zjesz na śniadanie miseczkę owsianki, najprawdopodobniej uda ci się obniżyć ciśnienie krwi.
- Ogranicz alkohol. Osoby, które dużo piją, mają zwykle wysokie ciśnienie krwi. Jeśli pijesz - pij najwyżej jednego drinka dziennie. Jeśli jesteś kobietą, dwa - jeśli jesteś mężczyzną. Jeden drink to szklanka piwa o średniej mocy, mała szklanka wina albo kieliszek mocniejszych alkoholi (wódki, koniaku, ginu...).
Subskrybuj:
Posty (Atom)