wiadomość powitalna

ALL ABOUT THE HEART

"Jakie jest twoje serce, ten tylko się dowie,
kto je stracił, więc dbaj i kochaj swoje serduszko"
andriju
Z powodu mocnego związku z duchową duszą,
ciało ludzkie nie może być postrzegane jako
wyłącznie zespół tkanek, organów i funkcji,
lecz raczej jako istotna część osoby,
która przez ciało ukazuje się i wyraża".
JAN PAWEŁ II
Znajdź swój bilans życia.
3 x 8 = 24
Jest to magiczne równanie życia!
8 godz.snu
8 godz.pracy
8 godz.odpoczynku
Jeżeli tylko możesz
dostosuj się do tego!
andriju


"PRACA TO NIE TYLKO TO CO ROBISZ
LECZ TO CO POZOSTAWIASZ PO SOBIE INNYM"
andriju













niedziela, 22 kwietnia 2012

Czy wiesz że...



Ciekawostki

Zielona herbata i laser w walce z chorobą Alzheimera choć duet ten wydaje się osobliwy, zielona herbata
i czerwone światło laserowe mogą razem niszczyć złogi amyloidowe zaśmiecające mózg osób cierpiących
na chorobę Alzheimera.

Truskawki chronią żołądek przed działaniem alkoholu Jedzenie truskawek chroni błonę śluzową żołądka
przed uszkodzeniami spowodowanymi spożywaniem alkoholu.

Zielone warzywa wspomagają odporność Im częściej na naszych talerzach goszczą brokuły,
brukselka, kapusta i sałata, tym większą możemy mieć nadzieję na uniknięcie problemów ze strony układu
odpornościowego.

Imbir może zmniejszać ryzyko raka jelita grubego Korzeń imbiru, znany i wykorzystywany już w Starożytnych Chinach i Indiach, posiada szereg zastosowań
- od leczenia przeziębienia po łagodzenie dolegliwości
układu pokarmowego. Jak wykazały najnowsze badania, systematyczne stosowanie suplementów zawierających korzeń imbiru może także chronić jelita przed rakiem.

Zielona herbata może pomóc w odchudzaniu się Zielona herbata może stać się narzędziem w walce
z otyłością - sugerują badania przeprowadzone (na razie) na myszach.

Dieta ma wpływ na szerokość naszej szczęki Szerokość dolnej szczęki może być uwarunkowana
sposobem odżywiania. Dieta bogata w mięso sprzyja rozrostowi dolnej szczęki.

Surowy szpinak i owczy ser zapewnią dobry humor Złość i agresja mogą być rezultatem niewłaściwej
diety - ustaliła międzynarodowa grupa naukowców, w tym Włochów. Według nich dobry humor mogą
zapewnić na przykład surowy szpinak i twardy włoski ser owczy, pecorino.

Ziemniaki obniżają ciśnienie krwi u osób otyłych i z nadciśnieniem tętniczym Mit na temat tuczącego wpływu ziemniaków obalają najnowsze badania naukowców z USA. Zjadanie kilku ziemniaków dziennie, przyrządzonych bez tłuszczu, obniża ciśnienie krwi niemal tak samo dobrze, jak niektóre leki na nadciśnienie, bez wpływu na masę ciała.

By zmniejszyć ryzyko cukrzycy: więcej fasolki, mniej białego ryżu Choć biały ryż z roślinami strączkowymi stanowi zgrany duet na talerzu, badania wykazują, że dla zdrowia lepsze jest pozostawienie fasolki solo lub w towarzystwie ryżu brązowego.

Czekolada chroni przed zawałem i udarem Jedzenie dużych ilości czekolady może zmniejszyć
ryzyko choroby wieńcowej i udaru mózgu nawet o jedną trzecią, ale nadmiar tego przysmaku sprzyja
rozwojowi innych chorób.

Papryczka chili na problemy z zatokami Aerozol do nosa zawierający związek wyekstraktowany
z ostrej papryczki chili może przynieść ulgę osobom cierpiącym na zapalenie zatok.

Szafran może chronić przed rakiem wątroby Jak sugerują badania prowadzone na zwierzętach,
szafran, stosowany do przyprawiania potraw, może hamować namnażanie się komórek raka wątroby
i pobudzać ich obumieranie.

Suszone śliwki mogą zapobiegać osteoporozie Suszone śliwki mogą wzmacniać kości, zwłaszcza
w przypadku kobiet po menopauzie.
Suszone owoce, jak się okazuje, są bardzo zdrowe.
Suszone jabłka, na przykład, zawierają sporo witamin z grupy B i polifenoli, przez co neutralizują wolne rodniki i mogą zapobiegać chorobom nowotworowym i chorobie Alzheimera. Dobrze wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Przez zawartość potasu działają korzystnie na serce, a boru - na układ kostny.
Dzięki magnezowi uspokoją nasz skołatane nerwy. Powszechnie znane są bardzo korzystne właściwości suszonych śliwek w stosunku do układu trawiennego. Owoce te doskonale pomagają przy zaparciach i regulacji wypróżnień. Mają także wiele witaminy E, bardzo korzystnego przeciwutleniacza.
Suszone morele natomiast są bogatym źródłem beta-karotenu, przez co doskonale wpływają na naszą skórę.

Rooibos
Czas na zdrowe napoje. Zimą lubimy pić aromatyczne herbaty, kuszące nie tylko oryginalnym smakiem, ale także aromatem cynamonu czy imbiru. Jednak pomimo, iż herbaty, szczególnie zielone, uważane za najzdrowsze, zawierają bowiem dużą ilość przeciwutleniaczy, to nie możemy pić ich bezkarnie. Zawarta
w nich teina działa stymulująco na nasz organizm - co, szczególnie wieczorem, nie jest pożądane.

Doskonałą alternatywą jest napój herbaciany tylko potocznie nazywany herbatą, mianowicie rooibos.
Rooibos (inaczej czerwonokrzew afrykański) jest uprawiany wyłącznie w RPA. Jego zaletą jest nie tylko łagodny, miodowy smak, wysoka zawartość przeciwutleniaczy, ale przede wszystkim
brak teiny. Ma właściwości relaksacyjne; może być pity przez dzieci, kobiety ciężarne i matki karmiące. Dzięki zawartości flawonoidów, które stymulują wydzielanie hormonu szczęścia - serotoniny, może być nazwany prawdziwym napojem szczęścia. Być może w tym wyjątkowym okresie roku taka
stymulacja nie jest nam potrzebna, lecz zaraz po, gdy dopadnie  nas poświąteczna chandra, te właśnie właściwości mogą okazać się nieocenione.

Ciemne piwo ma więcej żelaza Ciemne piwo zawiera więcej wolnego żelaza niż piwo
jasne i bezalkoholowe.

Ryby w diecie małych dzieci mogą zmniejszać ryzyko astmy Dzieci, które jedzą ryby przed 9. miesiącem życia rzadziej mają świsty oddechowe w wieku przedszkolnym i w związku z tym są mniej narażone na astmę alergiczną w przyszłości. Rybie tłuszcze w ciąży zwiększają odporność niemowląt
Niemowlęta kobiet, które w ciąży zażywały kwasy tłuszczowe omega-3 obecne w tłustych rybach morskich, mniej chorują i łagodniej przechodzą przeziębienie w pierwszych miesiącach życia.

Źródło: PAP

autor:Krystyna Gałązka
Kwartalnik ŚCCS Zabrze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz