wiadomość powitalna

ALL ABOUT THE HEART

"Jakie jest twoje serce, ten tylko się dowie,
kto je stracił, więc dbaj i kochaj swoje serduszko"
andriju
Z powodu mocnego związku z duchową duszą,
ciało ludzkie nie może być postrzegane jako
wyłącznie zespół tkanek, organów i funkcji,
lecz raczej jako istotna część osoby,
która przez ciało ukazuje się i wyraża".
JAN PAWEŁ II
Znajdź swój bilans życia.
3 x 8 = 24
Jest to magiczne równanie życia!
8 godz.snu
8 godz.pracy
8 godz.odpoczynku
Jeżeli tylko możesz
dostosuj się do tego!
andriju


"PRACA TO NIE TYLKO TO CO ROBISZ
LECZ TO CO POZOSTAWIASZ PO SOBIE INNYM"
andriju













sobota, 27 października 2012

Dieta cukrzyka


Odpowiednio dobrana dieta dla osoby chorującej na cukrzycę ma kluczowe znacznie dla jej dobrego samopoczucia oraz zdrowia. Dieta ta posiada wiele obostrzeń, jednak przy konsekwencji oraz samodyscyplinie, nie różni się ona znacznie od diety osoby zdrowej.


Dieta cukrzyka nie musi być monotonna. Obecnie firmy żywieniowe bardziej zainteresowały się potrzebami wąskiej grupy ludzi obarczonej cukrzycą. Stwarza to jednocześnie możliwość takiego urozmaicenia i wzbogacenia diety, aby każdy chory znalazł coś odpowiedniego dla siebie. Pomocy niezbędnej do skomponowania odpowiedniej diety udzielą placówki takie jakporadnia diabetologiczna.

Walcz z chorobą!

Najważniejszym zagadnieniem w diecie osoby chorej jest obecność cukrów prostych i złożonych. Te pierwsze gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi, drugie zaś uwalniają ją stopniowo. Zmusza to osoby chore do starannego planowania swoich posiłków oraz liczenia kalorii, aby nie przekroczyć dziennego ich limitu. Baczną uwagę należy zwracać na liczbę węglowodanów w posiłkach. Codzienna dieta powinna być uboga w cukry proste, zaś cukry złożone powinny być dostarczane poprzez ziarna zbóż, warzywa i mniej słodkie owoce. Bez ograniczeń jednak można pozwolić sobie na warzywa zielone i czerwone: kalafiory, ogórki, szpinak, sałatę czy pomidory.

Tłuszcze w ryzach

Prawidłowo skomponowana dieta cukrzyka nie dopuszcza przekroczenia spożycia tłuszczów. Powinny one stanowić 20-30% wartości kalorycznej pożywienia. Jakość tłuszczu w diecie cukrzyków ma olbrzymi wpływ na ich zdrowie. Koniecznie jest wyeliminowanie z diety smalcu, słoniny i przetworzonego masła. Słodki krem i lody również nie powinny znaleźć się w jadłospisie diabetyka.

Koniec z używkami?

Alkohol szkodzi zdrowiu, bez względu na to, czy chorujemy czy też nie. Cukrzycy nie są jednak skazani na abstynencję z powodu swojej choroby. Lekarze i specjaliści od dietetyki pozwalają diabetykom na nieznaczne ilości alkoholu w diecie, jednak jego spożycie powinno być ściśle kontrolowane. Warto również przestrzegać kilku zasad: unikać piw typu lager czy pils oraz uwzględnić wartości kaloryczne alkoholu w codziennej diecie. Podkreślamy jednak to lekarz powinien wydać jednoznaczną decyzję czy alkohol w danym przypadku nie wyrządzi szkód.

Tak samo jak w przypadku osoby zdrowej, tak samo i diabetycy powinni prowadzić aktywny tryb życia. Uprawianie sportu skutecznie obniża poziom cukru we krwi i utrzymuje jego stały, bezpieczny poziom.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz