Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Jednak z jednej strony dochodzą do nas informacje o pozytywnym wpływie kawy, a z drugiej strony ciągle słyszymy, że kawa jest bardzo niezdrowa.
Jak jest naprawdę?
Jak jest naprawdę?
Najnowsze badania naukowców stwierdzają, że picie kawy w umiarkowanych ilościach ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
- Kawa zawiera duże ilości kofeiny, która stymuluje nasz organizm, zmniejsza senność, dodaje energii oraz polepsza pamięć krótkotrwałą. W zależności od rodzaju kawy, w filiżance znajduje się od 80 do 150 mg kofeiny. Najwyższy poziom stężenia we krwi osiąga w ciągu 30 minut po wypiciu kawy;
- Kawa zawiera silne przeciwutleniacze – kwas chlorogenowy oraz kawowy. Neutralizują działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za niszczenie zdrowych komórek. Przeciwutleniacze poprawiają mechanizmy obronne organizmu przed nowotworami, chorobami wieńcowymi serca, stanami zapalnymi;
- Kawa może obniżyć ryzyko cukrzycy typu II nawet o 60% dzięki zawartości przeciwutleniaczy, składników mineralnych oraz kofeiny. Picie kawy zwiększa wrażliwość organizmu na działanie insuliny, która kontroluje prawidłowy metabolizm glukozy;
- Pijąc od 2 do 4 filiżanek kawy, możemy obniżyć ryzyko zapadnięcia na chorobę Alzheimera, dzięki ochronie komórek nerwowych przez antyoksydanty;
- Regularne picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona o około 80%. Choroba spowodowana jest utratą komórek mózgowych, które produkują neuroprzekaźnik – dopaminę. Zawarta w kawie kofeina chroni komórki mózgowe, zapobiegając utracie neuronów;
Picie kawy ma również negatywne skutki, szczególnie w zbyt dużych ilościach. Lekarze zalecają spożycie do 500 mg kofeiny dziennie, czyli do 4 filiżanek kawy;
- Zbyt duża ilość kawy może spowodować tzw. rozdrażnienie kofeinowe, które objawia się nerwowością, niepokojem oraz drażliwość;
- Picie kawy w zbyt dużych ilościach lub w godzinach wieczornych może powodować problemy z zasypianiem, a nawet powodować bezsenność;
- Wysokie spożycie kawy zwiększa utratę gęstości mineralnej kości. Kofeina zawarta kawie zwiększa wypłukiwanie z organizmu wapnia, lecz wystarczy dodać mleka, aby zniwelować ten proces;
- Picie niefiltrowanej kawy może zwiększyć poziom cholesterolu, poprzez substancję o nazwie kafestol.
artykuł pochodzi z http://artelis.pl/
(autor) beata wy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz