Jak wynika z ostatnich badań,
kieliszek lub dwa wina dziennie,
wpływają korzystniej na serce,
niż dieta z ryb.
W badaniu wykazano, że u ludzi, którzy wypijają szklankę wina dziennie, poziom kwasów omega - 3 we krwi, które maja bardzo korzystny wpływ na serce jest wyższy, niezależnie od tego, jaką ilość ryb spożywają.
Kwasy Omega-3 znajdują się w tłustych ryb, takich jak łosoś i makrela, ale jednak jak się okazuje, podobne właściwości zdrowotne ma wino.
Wyniki eksperymentu, prowadzonego przez dr Giuseppe di Romina z Katolickiego Uniwersytetu we Włoszech, pomogły wyjaśnić, dlaczego czerwone wino pomaga zapobiegać chorobom serca.
"Ludzie spożywający umiarkowane ilości alkoholu, jeden drink dziennie dla kobiet i dwa dla mężczyzn, mieli wyższe stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 w osoczu krwi i krwinek czerwonych niezależnie od ilości spożywanych ryb" - wyjaśnił dr Giuseppe di Romina. MDN
PAP - Nauka w Polsce
Kwasy Omega-3 znajdują się w tłustych ryb, takich jak łosoś i makrela, ale jednak jak się okazuje, podobne właściwości zdrowotne ma wino.
Wyniki eksperymentu, prowadzonego przez dr Giuseppe di Romina z Katolickiego Uniwersytetu we Włoszech, pomogły wyjaśnić, dlaczego czerwone wino pomaga zapobiegać chorobom serca.
"Ludzie spożywający umiarkowane ilości alkoholu, jeden drink dziennie dla kobiet i dwa dla mężczyzn, mieli wyższe stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 w osoczu krwi i krwinek czerwonych niezależnie od ilości spożywanych ryb" - wyjaśnił dr Giuseppe di Romina. MDN
PAP - Nauka w Polsce
Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz