Jest wiele czynników, które doprowadzają do powstania ciężkiej choroby. Jednym z najważniejszych jest stres.Wydzielane podczas stresu hormony poprzez układ nerwowy mają wpływ na osłabienie układu odpornościowego. Masz na to wpływ.
Zacznijmy od tego, czym jest stres. To "nieswoista reakcja organizmu na wszelkie stawiane mu wymagania", Stres jest aktywnym działaniem ustroju na stawiane mu zagrożenia i wyzwania. Są to codzienne typowe i nietypowe sytuacje, na które człowiek jest narażony.
Inaczej mówiąc stres to relacja pomiędzy możliwościami jednostki (realnymi jak i wyobrażeniowymi) a wymogami sytuacji. Charakteryzuje się brakiem równowagi. Przyczyną stresu jest stresor ; np. diagnoza ciężkiej choroby, wypadek samochodowy, rozwód.
Czy jakieś zdarzenie będzie dla nas stresujące czy tylko będzie wyzwaniem i motorem do działania, zależy od naszej interpretacji (mapy świata). Dla jednej osoby utrata pracy może stanowić przyczynę do depresji, dla innej motywację do zwiększonego poszukiwania lepszej. ("I tak była tam fatalna atmosfera i miałam odejść").
Reakcja stresowa jest naturalną funkcją życiową, która jest typowa nie tylko dla człowieka, ale także dla zwierząt. Daje nagły przypływ siły i mobilizację do ucieczki, (np. podczas napadu na ulicy). Dziś stres jest nieodłącznym elementem życia i nasz organizm nie jest przystosowany do takiej dawki.Kiedyś była to reakcja "walcz lub uciekaj", po czym sytuacja stresowa kończyła się i organizm wracał do spokoju i wytchnienia. Obecnie po wyjściu ze stresującej pracy idziemy ulicą, gdzie jesteśmy świadkami wypadku samochodowego i wracamy do domu, w którym mieszkamy ze znienawidzoną teściową. Stres towarzyszy nam wiele godzin w ciągu dnia.
Rodzaje stresu:
- stres psychiczny: nadmierne wymagania, lęk, że się nie sprosta zadaniu, brak czasu, pośpiech, utrata kontroli,
- stres społeczny: konflikty, samotność, nieprawidłowa komunikacja, śmierć, - stres fizyczny: hałas, oświetlenie, zanieczyszczenie środowiska. Fazy stresu:
Reakcja alarmowa: mobilizacja wszystkich sił do działania,
Reakcja odporności, przystosowania i adaptacji: organizm nauczył się skutecznie i bez nadmiernych zaburzeń radzić sobie ze stresorem,
Reakcja wyczerpania: stres trwa zbyt długo lub jest zbyt intensywny. Rezultatem jest osłabienie odporności, pojawiające się zmiany fizjologiczne (tzw.somatyzacja, czyli w sytuacji zagrożenia boli nas serce lub kłuje w żołądku), kolejno dochodzi do zmian patologicznych na poziomie komórkowym. W ostateczności może dojść do zawału mięśnia sercowego, chorób układu oddechowego (astma), chorób dermatologicznych (nie poddające się żadnemu leczeniu wykwity skórne i zapalenia) i nawet nowotworu, którym zajmiemy się osobno.
To jest uogólnione pobudzenie całego organizmu prowadzące do stresu przewlekłego lub nawet śmierci. Podczas stresu są wydzielane hormony:
Adrenalina, która powoduje przyspieszenie rytmu serca i wzrost ciśnienia tętniczego (mam większą siłę do ucieczki),
Kortyzol, który blokuje odporność organizmu (nie czuję skaleczenia i bólu rany podczas walki).
Eustres, co to takiego?
To stres motywujący, mobilizujący pozytywnie do działania.
Dystres, co to takiego?
To z kolei stres destrukcyjny, który trwa długo i ma duże nasilenie. To właśnie ten rodzaj stresu, który może zrobić spustoszenie w naszym organizmie.
Dystres jest reakcją organizmu na zagrożenie, utrudnienie lub niemożność realizacji ważnych celów i zadań człowieka, pojawia się w momencie zadziałania bodźca (stresora).
"Nic nie jest dobre czy złe, jeno myślenie czyni je takim" Szekspir"
Sposób reakcji na stres zależy od bardzo wielu czynników natury fizjologicznej, psychicznej, środowiskowej, finansowej i innych.
Reakcja na stres:
Ciało: pocenie się, suchość w ustach, napięcie mięśni, kołatanie serca, ucisk w brzuchu, zwiększone łaknienie lub odwrotnie jego brak, problemy ze snem.
Umysł: złość, brak koncentracji, zachwianie poczucia własnej wartości, lęk, samotność, konflikty, nałogi.
OBJAWY:
bicie serca, przyśpieszony oddech
Skutki: Stres krótkotrwały jest motorem do działania i mobilizuje. Stres długi wyniszcza, prowadzi do depresji, lęków, zaniżenia poczucia własnej wartości, apatii, obniża odporność układu immunologicznego. Poprzez zmiany biochemiczne (nadmierne wydzielanie noradrenaliny) i osłabienie układu immunologicznego dochodzi do powstania choroby przewlekłej.
Dystres pojawia się także podczas trwania negatywnych emocji. To nienawiść, rozpacz, brak perspektyw, niechęć do życia, życie bez celu i sensu, życie wyłącznie dla innych, brak miłości.
Zapobieganie: Ćwiczenia fizyczne, nieważne, jakiego rodzaju. Rób, co lubisz; pływaj, biegaj, gimnastykuj się, tańcz, chodź na siłownię czy aerobik. To, że uprawianie sportu jest przydatne dla zdrowia - wszyscy wiedzą. Gorzej z relaksem psychicznym. To dziedzina ciągle lekceważona. Zajmij się tym, co cię pasjonuje i sprawia przyjemność. Naucz się relaksacji. To nie musi być medytacja w wydaniu buddyjskim, to może być słuchanie koncertu muzyki klasycznej czy relaksacyjnej. Każdy kontakt ze sztuką może być relaksem i odprężeniem dla umysłu. Dobrze byłoby poświęcić czas na własne poznanie i rozwój osobisty. Umiejętność odpowiedzi na pytania, dlaczego się zachowuję w określony sposób, poznanie własnych motywacji i wgląd w siebie to niesłychanie cenna wiedza. Wiedza, która w konsekwencji nauczy nas spokoju, pewności, wiary we własne siły i panowania nad stresem.
wiadomość powitalna
ALL ABOUT THE HEART
"Jakie jest twoje serce, ten tylko się dowie,
kto je stracił, więc dbaj i kochaj swoje serduszko"
andriju
Z powodu mocnego związku z duchową duszą,
ciało ludzkie nie może być postrzegane jako
wyłącznie zespół tkanek, organów i funkcji,
lecz raczej jako istotna część osoby,
która przez ciało ukazuje się i wyraża".
JAN PAWEŁ II
TRANSPLANTACJA SERCA
MOJE PRZESŁANIE
POEZJA
Znajdź swój bilans życia.
3 x 8 = 24
Jest to magiczne równanie życia!
8 godz.snu
8 godz.pracy
8 godz.odpoczynku
Jeżeli tylko możesz
dostosuj się do tego!
andriju
"PRACA TO NIE TYLKO TO CO ROBISZ
LECZ TO CO POZOSTAWIASZ PO SOBIE INNYM"
andriju
środa, 4 maja 2011
czwartek, 28 kwietnia 2011
Skuteczne metody, czyli jak obniżyć cholesterol?
Każdy z nas szuka magicznego sposobu, żeby móc skutecznie obniżyć poziom cholesterolu. To nie dla każdego jest takie proste, jeśli chodzi o naturalne metody walki z nadmiarem cholesterolu we krwi. Przeczytaj o kilku najważniejszych metodach, które każdy z nas potrafi wprowadzić do swojego codziennego życia.
1. Odpowiednio dobrana dieta.
Większość przewlekłych chorób ma swoje podłoże w złym odżywianiu. Tak samo jest i teraz. Skuteczny sposób, który mówi "jak obniżyć cholesterol we krwi" tkwi w naszej dobrze ułożonej diecie. Postaraj się unikać spożywania pokarmów, które szybko podnoszą poziom cholesterolu we krwi np. smażone mięso, tłuste mięsa, wędliny, produkty pochodzenia mlecznego, słodkie ciasta. Unikaj tych produktów, ale nie powinieneś eliminować ich całkowicie ze swojego jadłospisu. Należy zastąpić różnego rodzaju oleje, margaryny, masła dużo bardziej zdrową oliwą z oliwek.
Do swojej diety włącz duże ilości warzyw, owoców, produkty zbożowe, soki owocowe, pij duże ilości wody niegazowanej. Bardzo dobrze byłoby włączyć do swojej diety duże ilości ryb, ponieważ zawierają one duże ilości kwasu omega-3, który dąży do obniżenia poziomu cholesterolu.
2. Zwiększ swoją aktywność fizyczną.
Twoim celem jest skutecznie obniżyć wysoki cholesterol, jednak nie pomoże Ci w tym tylko zbilansowanie Twojej diety. Do tego wszystkiego bardzo ważny jest ruch. W dzisiejszych czasach sport nie jest naszym przyjacielem i kluby fitness, siłownie, pływalnie są coraz rzadziej odwiedzane. Zapominamy o aktywności fizycznej będąc ciągle w natłoku ciągłej pracy, problemów, stresu. Naszym najczęściej odwiedzanym miejscem jest za to fotel przed TV.
Takie osoby są najbardziej narażone na dolegliwości związane z wysokim stężeniem cholesterolu. Twoja aktywność fizyczna jest uzależniona od Ciebie, nie musi to być intensywny wysiłek. Może to być 25-30 minut dziennie ruchu na świeżym powietrzu. Myślę, że na to każdego z nas stać. W zależności kto co lubi, może to być np. jazda na rowerze, dłuższy spacer z psem, pływanie na basenie lub też bieganie.
3. Regularne kontrolowanie i badanie cholesterolu.
Niestety, jeśli masz podwyższony poziom cholesterolu we krwi musisz się liczyć , że jest to przewlekły stan chorobowy. To jest tak jak z cukrzycą musisz stale mieć wszystko pod kontrolą. Jeśli Twoje stężenie jest dużo powyżej 200 mg/dl to powinieneś wziąć się ostro za siebie i regularnie kontroluj swój poziom cholesterolu we krwi. U osób, które nie mają jeszcze poważnych problemów z ta dolegliwością zaleca się badanie swojego poziomu cholesterolu co 2 lata.
4. Wzbogacenie diety o warzywa i owoce.
Dlaczego właśnie warzywa i owoce? Są one doskonałym dostawcą do naszego organizmu witaminy E, C i beta karotenu. To mikroelementy, które chronią cholesterol przed utlenianiem się. Po za tym musisz pamiętać, że warzywa i owoce za nim trafią do sklepów tracą duże wartości odżywcze. Smażenie warzyw powoduje utratę kolejnych wartości odżywczych. W ten sam sposób, jeśli byśmy złożyli wszystko w całość, około 75-80% wartości odżywczych w naszych owocach i warzywach zostaje utracone.
5. Palenie tytoniu i spożywanie alkoholu.
Tu chyba nie trzeba zbyt długo się rozpisywać na temat szkodliwości papierosów i alkoholu. Każdy człowiek zdaje sobie sprawę ile szkody powodują te dwie używki. Tytoń powoduje rozwój nowotworów, a także chorób serca. Już na samym opakowaniu papierosów każdy z nas dostaje informację jak szkodliwy jest ten produkt dla naszego zdrowia.
Palenie tytoniu podnosi ciśnienie krwi, negatywnie wpływa na "dobry cholesterol" oraz obniża jego nadmiar i uszkadza śródbłonek tętnic. Palenie papierosów przyczynia się do rozwoju miażdżycy, choroby serca, a przede wszystkim zwiększa ryzyko na zawał serca, udar mózgu. Ta krótka przyjemność śmierdzącego dymu w ustach dużymi krokami przybliża nas do śmierci.
Regularne sięganie po alkohol prowadzi nas do "uzależnienia". W ten sposób zostaje uszkodzona nasza wątroba oraz trzustka. Picie alkoholu podnosi, także poziom trójglicerydów we krwi co jest niekorzystne dla naszego zdrowia.
1. Odpowiednio dobrana dieta.
Większość przewlekłych chorób ma swoje podłoże w złym odżywianiu. Tak samo jest i teraz. Skuteczny sposób, który mówi "jak obniżyć cholesterol we krwi" tkwi w naszej dobrze ułożonej diecie. Postaraj się unikać spożywania pokarmów, które szybko podnoszą poziom cholesterolu we krwi np. smażone mięso, tłuste mięsa, wędliny, produkty pochodzenia mlecznego, słodkie ciasta. Unikaj tych produktów, ale nie powinieneś eliminować ich całkowicie ze swojego jadłospisu. Należy zastąpić różnego rodzaju oleje, margaryny, masła dużo bardziej zdrową oliwą z oliwek.
Do swojej diety włącz duże ilości warzyw, owoców, produkty zbożowe, soki owocowe, pij duże ilości wody niegazowanej. Bardzo dobrze byłoby włączyć do swojej diety duże ilości ryb, ponieważ zawierają one duże ilości kwasu omega-3, który dąży do obniżenia poziomu cholesterolu.
2. Zwiększ swoją aktywność fizyczną.
Twoim celem jest skutecznie obniżyć wysoki cholesterol, jednak nie pomoże Ci w tym tylko zbilansowanie Twojej diety. Do tego wszystkiego bardzo ważny jest ruch. W dzisiejszych czasach sport nie jest naszym przyjacielem i kluby fitness, siłownie, pływalnie są coraz rzadziej odwiedzane. Zapominamy o aktywności fizycznej będąc ciągle w natłoku ciągłej pracy, problemów, stresu. Naszym najczęściej odwiedzanym miejscem jest za to fotel przed TV.
Takie osoby są najbardziej narażone na dolegliwości związane z wysokim stężeniem cholesterolu. Twoja aktywność fizyczna jest uzależniona od Ciebie, nie musi to być intensywny wysiłek. Może to być 25-30 minut dziennie ruchu na świeżym powietrzu. Myślę, że na to każdego z nas stać. W zależności kto co lubi, może to być np. jazda na rowerze, dłuższy spacer z psem, pływanie na basenie lub też bieganie.
3. Regularne kontrolowanie i badanie cholesterolu.
Niestety, jeśli masz podwyższony poziom cholesterolu we krwi musisz się liczyć , że jest to przewlekły stan chorobowy. To jest tak jak z cukrzycą musisz stale mieć wszystko pod kontrolą. Jeśli Twoje stężenie jest dużo powyżej 200 mg/dl to powinieneś wziąć się ostro za siebie i regularnie kontroluj swój poziom cholesterolu we krwi. U osób, które nie mają jeszcze poważnych problemów z ta dolegliwością zaleca się badanie swojego poziomu cholesterolu co 2 lata.
4. Wzbogacenie diety o warzywa i owoce.
Dlaczego właśnie warzywa i owoce? Są one doskonałym dostawcą do naszego organizmu witaminy E, C i beta karotenu. To mikroelementy, które chronią cholesterol przed utlenianiem się. Po za tym musisz pamiętać, że warzywa i owoce za nim trafią do sklepów tracą duże wartości odżywcze. Smażenie warzyw powoduje utratę kolejnych wartości odżywczych. W ten sam sposób, jeśli byśmy złożyli wszystko w całość, około 75-80% wartości odżywczych w naszych owocach i warzywach zostaje utracone.
5. Palenie tytoniu i spożywanie alkoholu.
Tu chyba nie trzeba zbyt długo się rozpisywać na temat szkodliwości papierosów i alkoholu. Każdy człowiek zdaje sobie sprawę ile szkody powodują te dwie używki. Tytoń powoduje rozwój nowotworów, a także chorób serca. Już na samym opakowaniu papierosów każdy z nas dostaje informację jak szkodliwy jest ten produkt dla naszego zdrowia.
Palenie tytoniu podnosi ciśnienie krwi, negatywnie wpływa na "dobry cholesterol" oraz obniża jego nadmiar i uszkadza śródbłonek tętnic. Palenie papierosów przyczynia się do rozwoju miażdżycy, choroby serca, a przede wszystkim zwiększa ryzyko na zawał serca, udar mózgu. Ta krótka przyjemność śmierdzącego dymu w ustach dużymi krokami przybliża nas do śmierci.
Regularne sięganie po alkohol prowadzi nas do "uzależnienia". W ten sposób zostaje uszkodzona nasza wątroba oraz trzustka. Picie alkoholu podnosi, także poziom trójglicerydów we krwi co jest niekorzystne dla naszego zdrowia.
wtorek, 26 kwietnia 2011
Człowiek powinien żyć 120-140 lat. Jednak tak nie jest
Dziś skracamy ten wiek głównie poprzez wprowadzane do organizmu różnych związków chemicznych, których neutralizacja oraz przemiany są powodem generowania coraz większej liczby reaktywnych cząsteczek niszczących powoli nasze komórki. Związki te nazywa się wolnymi rodnikami.
Czym są wolne rodniki?...
Każdego dnia, jedna nasza komórka jest atakowana, ponad 10 tysięcy razy przez wspomniane zabójcze cząsteczki. Liczba ta z dnia na dzień wzrasta. Trudno sobie wyobrazić, jakiej liczbie ataków ulega DNA. Procesy te są jednym z głównych powodów powstawania nowotworów oraz innych chorób i schorzeń.
Jak więc się bronić?...
Sport, zdrowa żywność oraz stosowanie wszelkich metod zmniejszających stres na pewno zmniejszy nasze szanse zachorowania na ciężkie nieuleczalne choroby. Najlepszym sposobem jest żywienie się jak największą ilością owoców oraz warzyw. Jednak dwa banany czy jedna marchewka nie załatwia sprawy. Potrzebujemy dziennie około 1 g bio-flawonoidów oraz różnych antyoksydantów, aby skutecznie niwelować działanie wolnych rodników, których w naszym organizmie jest niestety coraz więcej.
Z pomocą przychodzą suplementy dietetyczne, zawierające naturalne antyoksydanty, witaminy oraz inne związki zawarte w owocach i warzywach.Według ekspertów, najlepszą metodą usunięcia szkód wyrządzanych przez reaktywne formy tlenu (wolne rodniki) jest spożywanie zrównoważonej żywności i przyjmowanie skutecznych przeciwutleniaczy.
Dlatego też, zostało stworzone Réserve™ - roślinna mieszanka najważniejszych przeciwutleniaczy, mających siły wzmacniające, które dostarczają składników odżywczych i pomagają walczyć z przedwczesnym starzeniem. Ze swoją niepowtarzalną kombinacją przeciw-utleniaczy, antocyjanów i ważnych kwasów tłuszczowych, stanowi doskonałą broń przeciw wolnym rodnikom, pomagając zapobiec wielu poważnym chorobom a niekiedy wspomóc leczenie. Każda mała żelowa porcja Réserve™ dostarcza:
Przeciwutleniaczy, wzmacniających odporność na stany zapalne komórek, stres oksydacyjny i przedwczesne starzenie się.
Antocyjanów, podtrzymujących i wzmacniających krążenie.
Najważniejszych kwasów tłuszczowych, wspomagających układ trawienny.
Elementów utrzymujących prawidłowy poziom zdrowego cholesterolu.
Czynników zwiększających metabolizm.
Wsparcia dla systemu odpornościowego.
Stosując tę innowacyjną technologię Jeunesse Global, organizm zostanie wyposażony w składniki niezbędne do podtrzymania młodości. Réserve™ dostarcza zwiększonych dawek rezveratrolu w najłatwiej przyswajalnej postaci żelowej, która czyni go aż do 200 razy bardziej przyswajalnym niż produkty w kapsułkach. Réserve™ jest doskonałą odpowiedzią, na badania medyczne i próby kliniczne, pokazując, że najskuteczniejszą drogą obrony przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki jest wzmocnienie odporności ciała za pomocą przeciwutleniaczy, odpowiedzią pozwalającą zachować zdrowe ciało. Réserve™ stworzono, aby dostarczyć organizmowi ludzkiemu potrzebnej i wymaganej ochrony. Wiodący składnik, rezveratrol, został otoczony serią czynników przeciw-utleniających, zwiększających moc tego suplementu diety.Poza rezveratrolem, w jego składzie znajduje się jagoda Açai, granat, żurawina, czarna wiśnia, aloes, zielona herbata i wyciągu z pestek winogron. Efektem jest smakowity i odżywczy żel, który pozwoli odzyskać młodzieńczą witalność i ogólne dobre samopoczucie. Réserve™ jest naturalnie słodzony i ma delikatny egzotyczny smak.
Réserve™ jest efektem innowacyjnych badań naukowych wykonywanych przez specjalistów w dziedzinie medycyny na całym świecie. Rozpoczęcie każdego dnia z Réserve™ pozwoli na skorzystanie z jego niezwykłych właściwości opóźniających proces starzenia i przyniesie znaczące bardzo korzyści dla zdrowia. Pozwoli odkryć wewnętrzną fontannę zdrowia.
Czym są wolne rodniki?...
Każdego dnia, jedna nasza komórka jest atakowana, ponad 10 tysięcy razy przez wspomniane zabójcze cząsteczki. Liczba ta z dnia na dzień wzrasta. Trudno sobie wyobrazić, jakiej liczbie ataków ulega DNA. Procesy te są jednym z głównych powodów powstawania nowotworów oraz innych chorób i schorzeń.
Jak więc się bronić?...
Sport, zdrowa żywność oraz stosowanie wszelkich metod zmniejszających stres na pewno zmniejszy nasze szanse zachorowania na ciężkie nieuleczalne choroby. Najlepszym sposobem jest żywienie się jak największą ilością owoców oraz warzyw. Jednak dwa banany czy jedna marchewka nie załatwia sprawy. Potrzebujemy dziennie około 1 g bio-flawonoidów oraz różnych antyoksydantów, aby skutecznie niwelować działanie wolnych rodników, których w naszym organizmie jest niestety coraz więcej.
Z pomocą przychodzą suplementy dietetyczne, zawierające naturalne antyoksydanty, witaminy oraz inne związki zawarte w owocach i warzywach.Według ekspertów, najlepszą metodą usunięcia szkód wyrządzanych przez reaktywne formy tlenu (wolne rodniki) jest spożywanie zrównoważonej żywności i przyjmowanie skutecznych przeciwutleniaczy.
Dlatego też, zostało stworzone Réserve™ - roślinna mieszanka najważniejszych przeciwutleniaczy, mających siły wzmacniające, które dostarczają składników odżywczych i pomagają walczyć z przedwczesnym starzeniem. Ze swoją niepowtarzalną kombinacją przeciw-utleniaczy, antocyjanów i ważnych kwasów tłuszczowych, stanowi doskonałą broń przeciw wolnym rodnikom, pomagając zapobiec wielu poważnym chorobom a niekiedy wspomóc leczenie. Każda mała żelowa porcja Réserve™ dostarcza:
Przeciwutleniaczy, wzmacniających odporność na stany zapalne komórek, stres oksydacyjny i przedwczesne starzenie się.
Antocyjanów, podtrzymujących i wzmacniających krążenie.
Najważniejszych kwasów tłuszczowych, wspomagających układ trawienny.
Elementów utrzymujących prawidłowy poziom zdrowego cholesterolu.
Czynników zwiększających metabolizm.
Wsparcia dla systemu odpornościowego.
Stosując tę innowacyjną technologię Jeunesse Global, organizm zostanie wyposażony w składniki niezbędne do podtrzymania młodości. Réserve™ dostarcza zwiększonych dawek rezveratrolu w najłatwiej przyswajalnej postaci żelowej, która czyni go aż do 200 razy bardziej przyswajalnym niż produkty w kapsułkach. Réserve™ jest doskonałą odpowiedzią, na badania medyczne i próby kliniczne, pokazując, że najskuteczniejszą drogą obrony przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki jest wzmocnienie odporności ciała za pomocą przeciwutleniaczy, odpowiedzią pozwalającą zachować zdrowe ciało. Réserve™ stworzono, aby dostarczyć organizmowi ludzkiemu potrzebnej i wymaganej ochrony. Wiodący składnik, rezveratrol, został otoczony serią czynników przeciw-utleniających, zwiększających moc tego suplementu diety.Poza rezveratrolem, w jego składzie znajduje się jagoda Açai, granat, żurawina, czarna wiśnia, aloes, zielona herbata i wyciągu z pestek winogron. Efektem jest smakowity i odżywczy żel, który pozwoli odzyskać młodzieńczą witalność i ogólne dobre samopoczucie. Réserve™ jest naturalnie słodzony i ma delikatny egzotyczny smak.
Réserve™ jest efektem innowacyjnych badań naukowych wykonywanych przez specjalistów w dziedzinie medycyny na całym świecie. Rozpoczęcie każdego dnia z Réserve™ pozwoli na skorzystanie z jego niezwykłych właściwości opóźniających proces starzenia i przyniesie znaczące bardzo korzyści dla zdrowia. Pozwoli odkryć wewnętrzną fontannę zdrowia.
Serce pod kontrolą
Choroby serca są zaliczane do jednych z najpoważniejszych schorzeń cywilizacyjnych XXI wieku. Na całym świecie coraz więcej osób dotyka choroba wieńcowa i zawał serca. Z tego powodu każdego roku umiera około 17 mln chorych. Ponad połowy zgonów można by uniknąć dzięki odpowiedniej, systematycznej profilaktyce.
Czynniki zagrażające zdrowemu sercu są często wynikiem naszych zaniedbań i niezdrowego trybu życia. Wśród najgroźniejszych lekarze wymieniają otyłość i brak aktywności fizycznej, podwyższony poziom cholesterolu, nadciśnienie tętnicze, palenie papierosów, stres.
Nadwaga jest jedną z głównych przyczyn chorób serca
Powstaje przede wszystkim w wyniku spożywania nadmiaru tłuszczu oraz zbyt małej aktywności ruchowej. Brak ruchu, siedzący tryb życia nie pozwala na uwolnienie energii zgromadzonej w tkance tłuszczowej, za to dodatkowo wpływa na przyjmowanie większej ilości pożywienia. Nadwaga może być efektem stosowania niektórych leków, zaburzeń hormonalnych, jak i mieć podłoże genetyczne. Przyczynę otyłości powinien określić lekarz specjalista i w razie potrzeby zlecić terapię farmakologiczną oraz zasady postępowania. Przy otyłości zwiększa się ryzyko niewydolności serca i choroby wieńcowej, dochodzi do nadciśnienia tętniczego krwi, pojawiają się zaburzenia w gospodarce tłuszczowej, prowadząc do podwyższenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów w surowicy krwi.
Nadciśnienie tętnicze krwi - wróg numer 1
Początkowo przebiega bez objawów, a im dłużej trwa, tym poważniejsze są konsekwencje. Nadciśnienie skrycie osłabia serce, uszkadza tętnice i przyspiesza rozwój miażdżycy. Jest przyczyną arytmii, prowadzi do niewydolności serca, przerostu mięśnia sercowego, choroby wieńcowej i zawału serca. Dlatego tak ważna jest jego systematyczna kontrola. Wprawdzie ciśnienie można mierzyć samemu w domu, ale warto, by od czasu do czasu skontrolował je lekarz.
Cholesterol zły dla serca
Cholesterol jest związkiem tłuszczowym, potrzebnym każdej komórce. Niestety nie rozpuszcza się we krwi. Zbyt wysoki poziom cholesterolu nie daje długo żadnych objawów. W tym czasie, na ścianach tętnic odkładają się złogi cholesterolowe zwężając i usztywniając wewnętrzne warstwy tętnic. Najczęściej złogi powstają w tętnicach wieńcowych i szyjnych. Może dojść do zatkania się światła tętnicy i powstania skrzepów, które są głównym powodem zawału serca. Przyczyny podwyższonego cholesterolu całkowitego mogą być różne – choroby, stres, ale przede wszystkim spożywanie nadmiernej ilości tłuszczów zwierzęcych, zawierających nasycone kwasy tłuszczowe. Nad prawidłowym poziomem cholesterolu można zapanować. Wystarczy systematycznie, przynajmniej raz w roku wykonać lipidogram, który określa poziom wszystkich odmian cholesterolu. Opieka kardiologa, odpowiednie leki i dieta pozwolą pozbyć się tego problemu.
Stres obciąża serce
Mniejszy lub większy towarzyszy nam prawie na co dzień. Pod wpływem stresu zwężają się naczynia krwionośne, podwyższa się ciśnienie krwi, przyspiesza akcja serca. Jeśli trwa zbyt długo, prowadzi do nadmiernego obciążenia serca i naczyń krwionośnych. Można sobie z nim radzić, wprowadzając nieco relaksu i odpoczynku do naszego życia lub skorzystać z pomocy specjalistów.
Czynniki zagrażające zdrowemu sercu są często wynikiem naszych zaniedbań i niezdrowego trybu życia. Wśród najgroźniejszych lekarze wymieniają otyłość i brak aktywności fizycznej, podwyższony poziom cholesterolu, nadciśnienie tętnicze, palenie papierosów, stres.
Nadwaga jest jedną z głównych przyczyn chorób serca
Powstaje przede wszystkim w wyniku spożywania nadmiaru tłuszczu oraz zbyt małej aktywności ruchowej. Brak ruchu, siedzący tryb życia nie pozwala na uwolnienie energii zgromadzonej w tkance tłuszczowej, za to dodatkowo wpływa na przyjmowanie większej ilości pożywienia. Nadwaga może być efektem stosowania niektórych leków, zaburzeń hormonalnych, jak i mieć podłoże genetyczne. Przyczynę otyłości powinien określić lekarz specjalista i w razie potrzeby zlecić terapię farmakologiczną oraz zasady postępowania. Przy otyłości zwiększa się ryzyko niewydolności serca i choroby wieńcowej, dochodzi do nadciśnienia tętniczego krwi, pojawiają się zaburzenia w gospodarce tłuszczowej, prowadząc do podwyższenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów w surowicy krwi.
Nadciśnienie tętnicze krwi - wróg numer 1
Początkowo przebiega bez objawów, a im dłużej trwa, tym poważniejsze są konsekwencje. Nadciśnienie skrycie osłabia serce, uszkadza tętnice i przyspiesza rozwój miażdżycy. Jest przyczyną arytmii, prowadzi do niewydolności serca, przerostu mięśnia sercowego, choroby wieńcowej i zawału serca. Dlatego tak ważna jest jego systematyczna kontrola. Wprawdzie ciśnienie można mierzyć samemu w domu, ale warto, by od czasu do czasu skontrolował je lekarz.
Cholesterol zły dla serca
Cholesterol jest związkiem tłuszczowym, potrzebnym każdej komórce. Niestety nie rozpuszcza się we krwi. Zbyt wysoki poziom cholesterolu nie daje długo żadnych objawów. W tym czasie, na ścianach tętnic odkładają się złogi cholesterolowe zwężając i usztywniając wewnętrzne warstwy tętnic. Najczęściej złogi powstają w tętnicach wieńcowych i szyjnych. Może dojść do zatkania się światła tętnicy i powstania skrzepów, które są głównym powodem zawału serca. Przyczyny podwyższonego cholesterolu całkowitego mogą być różne – choroby, stres, ale przede wszystkim spożywanie nadmiernej ilości tłuszczów zwierzęcych, zawierających nasycone kwasy tłuszczowe. Nad prawidłowym poziomem cholesterolu można zapanować. Wystarczy systematycznie, przynajmniej raz w roku wykonać lipidogram, który określa poziom wszystkich odmian cholesterolu. Opieka kardiologa, odpowiednie leki i dieta pozwolą pozbyć się tego problemu.
Stres obciąża serce
Mniejszy lub większy towarzyszy nam prawie na co dzień. Pod wpływem stresu zwężają się naczynia krwionośne, podwyższa się ciśnienie krwi, przyspiesza akcja serca. Jeśli trwa zbyt długo, prowadzi do nadmiernego obciążenia serca i naczyń krwionośnych. Można sobie z nim radzić, wprowadzając nieco relaksu i odpoczynku do naszego życia lub skorzystać z pomocy specjalistów.
poniedziałek, 18 kwietnia 2011
Czerwone wino a zdrowie
Wysoki cholesterol, czyli jaki?
Zdrowe odżywianie zapewnia właściwy poziom cholesterolu, ale jeśli jesz dużo, tłusto i słodko, w organizmie powstaje "zły" cholesterol. Dlatego warto poznać wskazówki, dzięki którym zapewnimy sobie zdrowie na długie lata.
Cholesterol ma do spełnienia wiele ważnych funkcji w organizmie. Bez niego niemożliwy byłby prawidłowy przebieg takich procesów, jak np. budowa błon komórkowych i komórek nerwowych, powstawanie kwasów żółciowych, czy też synteza witaminy D i hormonów kory nadnercza. Szkodliwy jest jednak jego nadmiar. Wysoki cholesterol jest bowiem jedną z przyczyn powstawania chorób układu sercowo - naczyniowego takich jak np. miażdżyca, choroba wieńcowa, zawał serca, czy udar mózgu.
Należy więc dbać o to, aby poziom stężenia cholesterolu we krwi miał odpowiednią wartość. Pomóc nam w tym może np. zdrowe odżywianie, gdyż część cholesterolu trafia do naszego organizmu wraz z pożywieniem. Odpowiednia wartość stężenia cholesterolu całkowitego w surowicy krwi na czczo to < 5,2 mmol/l, czyli < 200 mg/dl. Jeżeli więc w wyniku badania okaże się, że jego stężenie jest wyższe niż podana wartość oznacza to, że mamy wysoki cholesterol, i że znajdujemy się w grupie osób z wysokim ryzykiem wystąpienia miażdżycy.
Mimo, iż część cholesterolu wytwarzana jest w naszym organizmie to jednak dla profilaktyki chorób układu krążenia ważne jest zdrowe odżywianie. Jeśli grozi nam wysoki cholesterol, warto zwiększyć ilość spożywanych warzyw, które dzięki zawartości cennego błonnika pochłaniają nadmiar tłuszczu i cholesterolu. Na zdrowe odżywianie składają się też owoce, nasiona roślin oleistych (np. słonecznika, orzechów i soi) oraz ryby morskie, będące źródłem zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Natomiast mięso powinno być przyrządzane poprzez gotowanie tradycyjne lub na parze, duszenie, pieczenie (zwłaszcza w folii) lub grillowanie. Smażenia w głębokim tłuszczu lepiej unikać.
Cholesterol ma do spełnienia wiele ważnych funkcji w organizmie. Bez niego niemożliwy byłby prawidłowy przebieg takich procesów, jak np. budowa błon komórkowych i komórek nerwowych, powstawanie kwasów żółciowych, czy też synteza witaminy D i hormonów kory nadnercza. Szkodliwy jest jednak jego nadmiar. Wysoki cholesterol jest bowiem jedną z przyczyn powstawania chorób układu sercowo - naczyniowego takich jak np. miażdżyca, choroba wieńcowa, zawał serca, czy udar mózgu.
Należy więc dbać o to, aby poziom stężenia cholesterolu we krwi miał odpowiednią wartość. Pomóc nam w tym może np. zdrowe odżywianie, gdyż część cholesterolu trafia do naszego organizmu wraz z pożywieniem. Odpowiednia wartość stężenia cholesterolu całkowitego w surowicy krwi na czczo to < 5,2 mmol/l, czyli < 200 mg/dl. Jeżeli więc w wyniku badania okaże się, że jego stężenie jest wyższe niż podana wartość oznacza to, że mamy wysoki cholesterol, i że znajdujemy się w grupie osób z wysokim ryzykiem wystąpienia miażdżycy.
Mimo, iż część cholesterolu wytwarzana jest w naszym organizmie to jednak dla profilaktyki chorób układu krążenia ważne jest zdrowe odżywianie. Jeśli grozi nam wysoki cholesterol, warto zwiększyć ilość spożywanych warzyw, które dzięki zawartości cennego błonnika pochłaniają nadmiar tłuszczu i cholesterolu. Na zdrowe odżywianie składają się też owoce, nasiona roślin oleistych (np. słonecznika, orzechów i soi) oraz ryby morskie, będące źródłem zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Natomiast mięso powinno być przyrządzane poprzez gotowanie tradycyjne lub na parze, duszenie, pieczenie (zwłaszcza w folii) lub grillowanie. Smażenia w głębokim tłuszczu lepiej unikać.
Subskrybuj:
Posty (Atom)