wiadomość powitalna

ALL ABOUT THE HEART

"Jakie jest twoje serce, ten tylko się dowie,
kto je stracił, więc dbaj i kochaj swoje serduszko"
andriju
Z powodu mocnego związku z duchową duszą,
ciało ludzkie nie może być postrzegane jako
wyłącznie zespół tkanek, organów i funkcji,
lecz raczej jako istotna część osoby,
która przez ciało ukazuje się i wyraża".
JAN PAWEŁ II
Znajdź swój bilans życia.
3 x 8 = 24
Jest to magiczne równanie życia!
8 godz.snu
8 godz.pracy
8 godz.odpoczynku
Jeżeli tylko możesz
dostosuj się do tego!
andriju


"PRACA TO NIE TYLKO TO CO ROBISZ
LECZ TO CO POZOSTAWIASZ PO SOBIE INNYM"
andriju













niedziela, 20 listopada 2011

Czy ocet jest zdrowy?

ZdjęcieCzy ocet jest zdrowy? To zależy o jakim occie mowa i o jakiej jego ilości. Ocet jest dość silnym kwasem. W nadmiarze na pewno szkodzi, stosowany z umiarem ocet jabłkowy i inne octy (poza spirytusowym) uważane są tradycyjnie za dodatki o właściwościach zdrowotnych.

sobota, 19 listopada 2011

Strach przed pełnym ziarnem

Pieczywo, kasza, makarony, wszelkiego typu płatki zbożowe. To produkty, które powinny stanowić podstawę naszego codziennego jadłospisu. Niestety, w ostatnim czasie zauważalne jest ograniczenie ich.




Wynika to z diet, które są niezwykle popularne wśród ludzi odchudzających się. To właśnie te diety wykluczają z menu tę grupę produktów. Tymczasem jest to niepotrzebna obawa przed węglowodanami.
Ważne jest, aby jak najczęściej wybierać różnorodne produkty pełnoziarniste. Wszystko należy odpowiednio połączyć z ich ilościami. Produkty zbożowe bowiem posiadają wiele niezbędnych składników, których nasz organizm się domaga. Są one źródłem węglowodanów złożonych, które zapewniają organizmowi ludzkiemu energię. Maja także duży udział w dostarczaniu białka roślinnego. Ponadto są źródłem składników mineralnych, takich jak: żelazo, magnez, cynk, miedz czy potas, a także witamin z grupy B.
Produkty pełnoziarniste w porównaniu do produktów zbożowych wyprodukowanych z białej maki, zawierają znacznie więcej miko- oraz makroelementów. Produkty na bazie mąki pełnoziarnistej zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego. System trawienny nie potrafi rozkładać błonnika, w związku z tym wędruje on przez jelita w niezmienionej postaci, gdyż po prostu - nie jest trawiony. Przechodząc przez nasz przewód pokarmowy pobudza prace jelit. Dzięki temu przyspieszone zostaje trawienie, a także maleje ryzyko zaparć. Niestety pomimo tak wielu zalet błonnika wciąż jadamy go za mało. Tymczasem zwiększenie jego ilości nie jest trudną sztuką. Wystarczy jeść więcej pieczywa razowego, kasz, makaronu z maki pełnoziarnistej, a także brązowego ryżu. Także dla smakoszy płatków śniadaniowych znajdą się te z pełnego ziarna. Także restauracje w swojej ofercie mają również opcje dla dbających o linię i tam również znajdziemy coś dla siebie.
Zatem włączmy do naszego codziennego menu produkty pełnoziarniste, a będziemy tryskać energią, a smukła figura będzie naszym atutem.

piątek, 18 listopada 2011

Czekolada na zdrowie

Niektóre substancje zawarte w czekoladzie są bardzo zdrowe. Inne niestety nie. To zawartość tych substancji decyduje o tym, czy i w jakim stopniu spożycie czekolady odbija się korzystnie (lub niekorzystnie) na naszym organizmie. Jednym słowem czekolada czekoladzie nie jest równa, a wybór należy do nas.


Produkty współcześnie dostępne w sklepach również mają z prawdziwą czekoladą niewiele wspólnego. O tym, jaka czekolada rzeczywiście jest zdrowa za moment opowiem. Na początku skupmy się jednak przez chwilę na ogólnych właściwościach czekolady jako produktu, którego bazą są substancje pozyskiwane z kakaowca (bo to im czekolada zawdzięcza swoje zdrowotne właściwości).

Jak działają kakao i czekolada?
Przez ostatnie kilkaset lat kakao i czekoladą leczono bardzo różne dolegliwości, były nimi: apatia, zmęczenie, problemy z trawieniem, anemia. Czekoladę podawano na zwiększenie apetytu. Stosowano ją też w leczeniu chorób o podłożu psychicznym. Większość przypisywanych czekoladzie właściwości "leczniczych" potwierdza dzisiejsza nauka, choć jako lek czekoladę trudno zakwalifikować (chyba że uznamy iż dla zdrowia powinniśmy dawkować ją jak lekarstwo - tak jest w istocie), bardziej przydatna jest w profilaktyce.
Kakao i robiona z niego czekolada zawierają: duże ilości magnezu, cynku, selenu i żelaza. To kluczowe minerały z punktu widzenia naszego zdrowia. Magnez poprawia sprawność komórek nerwowych, natomiast cynk z selenem pozytywnie wpływają na poziom endorfin (stymulują ich wydzielanie się). Ziarna kakaowca zawierają też flawonoidy. Związki te regulują gospodarkę cholesterolową, zmniejszają podatność na powstawanie procesów zapalnych, biorą udział w syntezie tlenku azotu odgrywającego kluczową rolę w pracy mięśni, zmniejszają zagrożenie zawałem i chorobami naczyń. Poza tym są bardzo silnymi przeciwutleniaczami (antyoksydantami) tj. związkami zwalczającymi wolne rodniki, które są jednym z głównych sprawców starzenia się organizmu.
Oprócz tego czekolada zawiera niacynę przyspieszającą przemianę pokarmów w energię oraz kilka alkaloidów, które działają pobudzająco, moczopędnie, a nawet wykrztuśnie.
Kwestią dyskusyjną jest działanie czekolady z dodatkiem mleka. Ma ona być źródłem wapnia i paru innych substancji, tyle tylko, że ludzki organizm różnie reaguje na mleko i niekoniecznie może pozytywnie zareagować na wzbogaconą o mleko czekoladę.
Czy czekolada szkodzi?
Spożywana w nadmiarze na pewno tak - w dietetyce wszystko jest kwestią umiaru, tak jak w życiu. Jednak w przypadku współcześnie wytwarzanej czekolady ważny jest jeszcze jeden aspekt: dodatki uszlachetniające ten produkt, nadzienia, konserwanty i zamienniki dla teoretycznie niezdrowych, tradycyjnych składników czekolady.
Takim zamiennikiem jest etylowanilina, która w słodyczach zastępuje alkohol. Śladowe ilości alkoholu w czekoladzie są zdrowsze od etylowaniliny, która uczula! Podobnie negatywnie powinniśmy podchodzić do wszystkich składników typu słodziki i "beztłuszczowe" tłuszcze, którymi producenci zastępują tłuszcze naturalne.
Szczególnie bezwartościowe są też czekolady z nadzieniami. W nadzieniach znajduje się głównie chemia, a tej należy unikać.
Jeśli chodzi o cukier - najzdrowszą czekoladą jest czekolada gorzka, w produktach słodzonych występują niestety najprostsze cukry (głównie cukier rafinowany), który po zjedzeniu z mety zamienia się w tkankę tłuszczową, chyba że... chyba że osoba jedząca czekoladę ma naprawdę doskonały metabolizm i jej organizm wszystko przetwarza w energię.
Najzdrowsza czekolada
Najzdrowszą czekoladą jest czekolada robiona w domu. Kakao dostępne w sklepach rzadko jest uszlachetniane. Problemem może być zdobycie tłuszczu kakaowego i jakiegoś cukru innego niż cukier rafinowany, tym niemniej w ostateczności odrobina cukru lepsza jest od chemicznych słodzików używanych przez producentów tanich czekolad dominujących na rynku. Zamiast tłuszczu kakaowego warto wykorzystać masło, które wcale nie jest tak niezdrowe jak usiłują nas przekonać współczesne "autorytety dietetyczne".

Układ immunologiczny potrzebuje pomocy!

Dorosła osoba musi mieć przeciętnie 7-8 godzin, aby się zdrowo wyspać. Staraj się zaplanować pracę tak, aby nie kłaść się późno w nocy. Dbaj nie tylko o długość przespanych godzin, ale też o komfort snu.



Zanim pójdziesz spać, wywietrz dobrze pokój. Polub też zielone rośliny doniczkowe, które cudownie czyszczą powietrze z dwutlenku węgla. Jak również zażyj przed snem mleczko pszczele które spowoduje łatwiejsze zasypianie.
Chciałbyś poprawić odporność organizmu? Ustalaj mądrze swoje menu! Jesień to okres, kiedy w dzień jest coraz mniej promieni słonecznych i zaczynają się dokuczliwe chłody. Zważ, że teraz, kiedy jesteś zaspana i zmęczona, musisz zażywać witaminy i minerały, bo jest przed tobą jeszcze zima. Zważ, żeby codziennie zapewniać organizmowi żelazo, cynk, kwas foliowy a także witaminy z grupy B i mleczko pszczele.
Aktywność fizyczna poprawia krążenie krwi. Wówczas do komórek dociera większa ilość tlenu i substancji odżywczych, a toksyny zostają łatwiej wydalane z organizmu. Dobrze, jeżeli systematycznie uprawiasz jakiś sport. Ale jeśli brak ci czasu pójdź spacer lub dojście pieszo do pracy. Energiczne spacery parę razy w tygodniu, bardzo korzystnie oddziałuje i zwiększa odporność organizmu.
Żeby mieć wysoką odporność organizmu przede wszystkim dostarczmy organizmowi sporą porcję witaminy C. Jest jej dużo w cytrusach, warzywach, sokach z owoców. Ale uwaga! Soki albo przygotujmy sami lub zaopatrujmy się jednodniowe, pozbawione konserwantów.
Nie zapominajmy o nawadnianiu organizmu, dzienna porcja to minimum 6 kubków (półtora litra). Na chłodną porę roku idealne są herbaty z odrobiną imbiru , sokiem malinowym lub rozpuszczając mleczko pszczele. Polepszające odporność organizmu zioła to jeżówka purpurowa , melisa, liście drzewa oliwnego.
Powinniśmy unikać rzeczy słodkich - cukier generalnie obniża odporność organizmu.

poniedziałek, 14 listopada 2011

Margaryna czy masło ?

Margaryna przez lata była promowana jako produkt na zdrowe serce,- była i jest alternatywą dla masła. Margaryna powstała z nienasyconych olejów roślinnych i zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (ale nie wszystkie). Większość ludzi zakłada, że margaryna lepiej działa na zdrowie niż masło w perspektywie długoterminowej ,  wiadomo że, masło zawiera dużo tłuszczu i cholesterolu.   Jednak to założenie okazało się błędneBadania wykazały, że niektóre formy margaryny-szczególnie margaryny trans (w kostkach),, były zdecydowanie gorsze dla serca niż masło,  ponieważ zawierają one duże ilości tłuszczów trans (bardzo niezdrowych- przetworzone) z częściowo uwodornionych olejów.Badaniem w Nurses 'Health odkryli, że kobiety, które jadły 4 łyżeczki margaryny trans dziennie były 50 procent bardziej narażone na choroby serca niż kobiety, które nie jadły margaryny trans. 


Więc co należy wybrać, masło czy margarynę? 
Jeśli to możliwe, należy pominąć  płynne oleje roślinne tłoczone na zimno.  Spróbuj przy stole zanurzyć chleb w oliwie z oliwek zamiast smarować go masłem lub margaryną(w kostce). To samo możesz zrobić z olejem rzepakowym, lub innym olejem roślinnym, z odrobiną masła dla smaku, wtedy zobaczysz różnicęJeśli potrzebujesz czegoś do smarowania, wybierz miękkie margaryny, ponieważ nie zawierają tłuszcze nasycone. Wszystkie miękkie margaryny wykonane są z mieszanki masła i zdrowych olejów roślinnych i dodatkowo posiadają  korzyści do obniżenia złego cholesterolu-LDL.Margaryny miękkie zawierają sterole roślinne. Pamiętaj, że musisz co dzień jeść  dwie porcje tych steroli,które znajdują się w tych  margarynach , aby znacznie obniżyć poziom złego cholesterolu -LDL.

czwartek, 10 listopada 2011

5 mitów na temat cholesterolu i chorób tętnic

Cholesterol
Porozmawiajmy o cholesterolu - to dobrze czy źle? Kto jest narażony na ryzyko chorób serca ze względu na cholesterol? Według badań przeprowadzonych przez Harvard School of Public Health i American Heart Association, jest sporo mitów na temat cholesterolu, które należy rozwiązać.
Mit nr 1: Wysoki poziom cholesterolu jest zawsze zły
Przed przygotowaniem takiego dania jak jajka na boczku,wiesz ,że masz wysoki  ogólny poziom cholesterolu jest to nadal złe - ale tylko w wypadku gdy masz wysoki poziom cholesterolu HDL jest rzeczywiście dobre! Większość form cholesterolu obejmuje leczenie aby podnieść poziom HDL ("dobrego" cholesterolu), a obniżenie stężenia cholesterolu frakcji LDL ("złego" cholesterolu). Zdrowy poziom cholesterolu musi być właściwie zrównoważony, aby osiągnąć niższe ryzyko choroby tętnic.
Mit nr 2: Muszę trzymać się niskotłuszczowej diety żeby mieć zdrowy poziom cholesterolu
Najnowsze badania Harvard wykazały, że ilość tłuszczów nie robi żadnej różnicy w zwiększaniu ryzyka zawału serca lub udaru, tak długo, jak długo spożywało się  wielonienasycone kwasy tłuszczowe jednonienasycone. W rzeczywistości, ludzie, którzy spożywali te tłuszcze i mieli wysoki poziom tego rodzaju tkanki tłuszczowej w rzeczywistości mieli bardzo zdrowy poziom cholesterolu i były na ogół w bardzo niskiej kategorii ryzyka zachorowania. Podobnie, spożycie cholesterolu nie wydaje się wpływać na poziom cholesterolu we krwi prawie tyle, ile rodzajów spożywamy tłuszczów.
W  przeprowadzonych badaniach, najgroźniejszym rodzajem tłuszczu do konsumpcji, bez wątpienia, był tłuszcz trans.Tłuszcze trans są powszechnie spotykane w częściowo uwodornionych olejów - jest to proces chemiczny, który sprawia, że ​​produkty są bardziej stabilne i aromatyczne. Niestety, tłuszcze trans, również okazały się dużym czynnikiem w kierunku rozwoju chorób tętnic, i należy ich unikać w miarę możliwości.
Mit nr 3: Jem zdrowo i ćwiczę każdego dnia, więc nie jestem w grupie ryzyka wysokiego poziomu cholesterolu
Prawda jest taka, jeśli jesteście genetycznie predysponowani do złego poziomu cholesterolu, to dieta i ćwiczenia,które będziecie wykonywali nie będą umieszczać was w kategorii niskiego ryzyka przez nich samych.  Nadal będą znaczne korzyści ze stosowania dobrej diety i coraz częściej stosowanych intensywnych ćwiczeń (co najmniej 30 minut do 1 godziny dziennie), ale może być konieczne  podjęcie dalszych kroków.
Organizm ludzki wytwarza około 75% cholesterolu jest to konieczne do wykonywania swoich funkcji regularnych i utrzymania silnych ścian komórkowych. Ludzie, którzy są genetycznie predysponowani do produkcji dużych ilości LDL, przy produkcji mniejszej ilości HDL, potrzebują trochę dodatkowej pomocy do wytworzenia równowagi tych poziomów. Jeśli dieta i ćwiczenia nie wystarczą, należy porozmawiać z lekarzem o podjęcie kroków, szczególnie jeśli ataki serca i udary występowały u innych członków rodziny.
Mit nr 4: Jestem pod 50-tce i czuję się dobrze, więc nie muszę się martwić
Czy kiedykolwiek czytałeś historie o zdrowych, silnych 25-latkach, którzy umierają z powodu niewydolności serca na szlaku rowerowym lub w połowie biegu? Nie nastąpi to z dnia na dzień, ale często można zapobiec!
American Heart Association zaleca, aby wszyscy ludzie młodzi i starzy wykonywali na  czczo profil lipidowy , kontynuując praktykę w regularnych odstępach czasu. To określa poziom HDL, LDL i trójglicerydów we krwi.Pomaga także lekarzom ocenić ryzyko zachorowania i opracować plan, aby zapobiec chorobę tętnic. Bez tej oceny, mogą być budowane płytki w tętnicach bez żadnych widocznych znaków do ataku serca lub udaru mózgu.
Mit nr 5: Wegetarianie nie mają wysokiego poziomu cholesterolu w diecie
Istnieje wiele wegetariańskich diet z wysokim poziomem tłuszczów nasyconych i trans.- Czy jest ktoś kto nie lubi talerza warzyw smażonych lub kawałka urodzinowego tortu? od czasu do czasu?
Badania wykazały, że dieta składająca się z ponad 60% węglowodanów, lub bogata w tłuszcze nasycone jest najlepsza ale bardzo niebezpieczna . Żywność, taka jak,  olej kokosowy i olej palmowy, są bogate w tłuszcze nasycone, a większość żywności przetworzonej są pełne tłuszczów nasyconych i trans, jak również wysoki poziom węglowodanów - w tym całe ziarna! Najczęściej spożywanie tych produktów może umieścić cię w kategorii wysokiego ryzyka.
Rozwiązania na zdrowe serce
Więc co to jest rozwiązanie dla zachowania zdrowego serca bez konieczności pozostawania na ekstremalnej diecie i lekach? Odpowiedź jest nieco inna dla każdego z nas, ale pewne rzeczy są prawdziwe dla nas wszystkich. Unikaj żywności przetworzonej, jeśli to możliwe bądź z dala od wszystkich tłuszczów trans, ograniczając spożycie tłuszczów nasyconych. Ćwicz często i 
konsultuj się z lekarzem, aby upewnić się, że poziom cholesterolu jest optymalny w każdej chwili.

Autor: Kevin Freeman