wiadomość powitalna

ALL ABOUT THE HEART

"Jakie jest twoje serce, ten tylko się dowie,
kto je stracił, więc dbaj i kochaj swoje serduszko"
andriju
Z powodu mocnego związku z duchową duszą,
ciało ludzkie nie może być postrzegane jako
wyłącznie zespół tkanek, organów i funkcji,
lecz raczej jako istotna część osoby,
która przez ciało ukazuje się i wyraża".
JAN PAWEŁ II
Znajdź swój bilans życia.
3 x 8 = 24
Jest to magiczne równanie życia!
8 godz.snu
8 godz.pracy
8 godz.odpoczynku
Jeżeli tylko możesz
dostosuj się do tego!
andriju


"PRACA TO NIE TYLKO TO CO ROBISZ
LECZ TO CO POZOSTAWIASZ PO SOBIE INNYM"
andriju













piątek, 20 stycznia 2012

Jak rozpoznać zagrożenie ze strony wysokiego cholesterolu


Cholesterol jest bardzo potrzebnym komponentem wszystkich błon w komórkach, z niego wytwarzają żółć, hormony steroidowe, i hormony płciowe. Zmniejszając zjadanie produktów posiadających tłuszcz i cholesterol, stajemy się narażeni na zaburzenia z hormonami.






Nie wszyscy wiedzą, iż aż 60-80% cholesterolu nasz organizm sam produkuje, a jedynie 20-30% jest dostarczana wraz z pożywieniem. Ciało człowieka codziennie potrzebuje łącznie z pożywieniem 300 mg cholesterolu. Zbyt duża jego ilość jest w stanie spowodować rozwój miażdżycy, zły cholesterol akumuluje w ścianach naczyń krwionośnych.

W organizmie jest 140 g cholesterolu całościowego. Najliczniej występuje w: mózgu, nadnerczach, wątrobie gdzie jest produkowany i gdzie się rozkłada.

Cholesterol ulega przemianie w witaminę D3. Jest on komponentem lipoprotein osocza, ochrania ciałka krwi przed oddziaływaniem różnorodnych toksyn.

Zwiększony zły cholesterol LDL we krwi jest w stanie zwiększać zachorowalność na Alzheimera. Obecność cholesterolu w złogach beta amyloidu jest w stanie nasilać proces postępowania choroby, dokonując uszkodzenia tkanek mózgowych. Alzhaimer jest rozwijającą się chorobą neurologiczną, która pojawia się u osób po 50. roku życia. Przejawia się zaburzeniami w pamięci.

Jak obniżyć cholesterol? Największe zagęszczenie cholesterolu jest w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego, w słoninie, boczku, serach, jajach, mleku. Tworząc prawidłową dietę przeciw cholesterolową, na pewno uda się obniżyć ilość zjadanego cholesterolu. Tłuszcze pochodzenia roślinnego posiadają dobry wpływ na stan cholesterolu. Do diety powinno się włączyć minimalnie trzy razy w tygodniu ryby z morza, które bogate są w wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Zły cholesterol a dolegliwość Alzheimera. Najnowsze wyniki z badań informują, iż za duży stan cholesterolu LDL zwiększa ryzyko zachorowania na Alzheimera. Pracownicy naukowi Uniwersytetu Kyushu w Japonii poddali badaniom mózgi 147 osób 76 mężczyzn i 71 kobiet. Spośród tych osób, 34% miało oznaki demencji. W mózgu 86% wszystkich badanych osób mających wysoki cholesterol odnaleziono blaszki. beta amyloidu. Pomimo iż cholesterol LDL znajduje się w blaszkach beta amyloidu, dokładnie nie jest zbadane, jak oddziałuje, na postęp choroby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz