wiadomość powitalna

ALL ABOUT THE HEART

"Jakie jest twoje serce, ten tylko się dowie,
kto je stracił, więc dbaj i kochaj swoje serduszko"
andriju
Z powodu mocnego związku z duchową duszą,
ciało ludzkie nie może być postrzegane jako
wyłącznie zespół tkanek, organów i funkcji,
lecz raczej jako istotna część osoby,
która przez ciało ukazuje się i wyraża".
JAN PAWEŁ II
Znajdź swój bilans życia.
3 x 8 = 24
Jest to magiczne równanie życia!
8 godz.snu
8 godz.pracy
8 godz.odpoczynku
Jeżeli tylko możesz
dostosuj się do tego!
andriju


"PRACA TO NIE TYLKO TO CO ROBISZ
LECZ TO CO POZOSTAWIASZ PO SOBIE INNYM"
andriju













niedziela, 5 października 2014

Jedzeniem można obniżać ciśnienie

Podwyższone ciśnienie tętnicze to problem znacznej części Polaków. Okazuje się, że nawet niewielka modyfikacja diety może je znacząco obniżyć - mówiła na wykładzie w ramach Dnia Nauki dr Danuta Gajewska z SGGW.http://www.sggw.waw.pl



Aby krew mogła krążyć, musi być pod odpowiednio wysokim ciśnieniem. Optimum to 120/80 mm Hg (milimetry słupa rtęci), choć nawet nieco większe wartości mieszczą się w normie. Gdy ciśnienie przekracza jednak 140 na 90, zaczynają się kłopoty. Powoli, często bez naszej wiedzy, dochodzi wówczas do uszkodzenia serca nerek i mózgu. "Niestety, coraz mniej Polaków wie jakie ma ciśnienie. W roku 1994 odsetek takich osób wyniósł 76 procent, a w 2002 - tylko 59 procent. Jak nietrudno zgadnąć, gorzej zorientowani są mężczyźni i to oni rzadziej się leczą" - mówiła dr Gajewska.

MNIEJ ALKOHOLU I TŁUSZCZU, WIĘCEJ WARZYW I OWOCÓW

Nadciśnieniu sprzyja otyłość, picie alkoholu, palenie, niewłaściwa dieta, brak ruchu oraz wrodzone predyspozycje. Wprawdzie istnieją skuteczne leki, ale odpowiednia modyfikacja trybu życia może wspomóc ich działanie, a przy łagodnym nadciśnieniu - nawet całkowicie je zastąpić.

Dieta obniżająca ciśnienie (o wdzięcznej nazwie DASH - z ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension), podobnie jak typowy jadłospis zalecany przez dietetyków, opiera się na "piramidzie żywieniowej": dużo pokarmów zbożowych, owoców i warzyw, a mało tłuszczu.

NADMIAR SOLI SZKODZI

Istotne jest zwłaszcza unikanie nadmiaru sodu, składnika soli kuchennej. Jeśli spożywa się go ponad 5 gramów dziennie, ciśnienie się podnosi. "Nie wystarczy jednak zaprzestać solenia potraw. Nadmiar soli zawiera większość żywności przetworzonej przemysłowo, zwłaszcza wędliny i konserwy" - przestrzegała Gajewska.

Łyżka sosu sojowego to prawie gram soli, a 20 gramów chipsów zawiera tyle soli, co kilka kilogramów ziemniaków! Podobnie jest z solonymi orzeszkami. W normalnej diecie najwięcej soli dostarcza chleb. Ale sód jest też w niektórych lekach, np musujących tabletkach na kaca.

CENNE PRZYPRAWY I CZEKOLADA

Aby pokarmy nabrały smaku, można zastąpić sól sokiem z cytryny i przyprawami. Gotowe mieszanki przypraw, takie jak Vegeta lub Kucharek, też obfitują w sód.

Jak zaznaczyła badaczka, ciśnienie obniżają pokarmy bogate w potas. Aby nie tracić potasu, nie należy moczyć przed gotowaniem warzyw, zwłaszcza ziemniaków. Trzeba wrzucać je do wrzącej wody, a surówki powinny być sporządzane możliwie krótko przed spożyciem.

Warto też wiedzieć, że ciemna, gorzka czekolada nieco obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, choć na pewno nie może zastąpić leków w przypadku nadciśnienia. Bardziej złożony jest problem kawy. U osób pijących ją regularnie, organizm przyzwyczają się i nie reaguje na nią wzrostem ciśnienia, natomiast nagłe skoki ciśnienia może spowodować kawa wypijana rzadko.

Ważną sprawą jest wysiłek fizyczny. Dla zdrowia potrzebujemy porcji długotrwałego wysiłku, czyli 30-40 minut ruchu tygodniowo. "Najlepiej, aby był to bieg, marsz lub pływanie. Niewskazane są wizyty na siłowni" - sugerowała dr Gajewska.

PAP - Nauka w Polsce, Paweł Wernicki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz