Aby krew mogła krążyć, musi być pod odpowiednio wysokim ciśnieniem. Optimum to 120/80 mm Hg (milimetry słupa rtęci), choć nawet nieco większe wartości mieszczą się w normie. Gdy ciśnienie przekracza jednak 140 na 90, zaczynają się kłopoty. Powoli, często bez naszej wiedzy, dochodzi wówczas do uszkodzenia serca nerek i mózgu. "Niestety, coraz mniej Polaków wie jakie ma ciśnienie. W roku 1994 odsetek takich osób wyniósł 76 procent, a w 2002 - tylko 59 procent. Jak nietrudno zgadnąć, gorzej zorientowani są mężczyźni i to oni rzadziej się leczą" - mówiła dr Gajewska.
MNIEJ ALKOHOLU I TŁUSZCZU, WIĘCEJ WARZYW I OWOCÓW
Nadciśnieniu sprzyja otyłość, picie alkoholu, palenie, niewłaściwa dieta, brak ruchu oraz wrodzone predyspozycje. Wprawdzie istnieją skuteczne leki, ale odpowiednia modyfikacja trybu życia może wspomóc ich działanie, a przy łagodnym nadciśnieniu - nawet całkowicie je zastąpić.
Dieta obniżająca ciśnienie (o wdzięcznej nazwie DASH - z ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension), podobnie jak typowy jadłospis zalecany przez dietetyków, opiera się na "piramidzie żywieniowej": dużo pokarmów zbożowych, owoców i warzyw, a mało tłuszczu.
NADMIAR SOLI SZKODZI
Istotne jest zwłaszcza unikanie nadmiaru sodu, składnika soli kuchennej. Jeśli spożywa się go ponad 5 gramów dziennie, ciśnienie się podnosi. "Nie wystarczy jednak zaprzestać solenia potraw. Nadmiar soli zawiera większość żywności przetworzonej przemysłowo, zwłaszcza wędliny i konserwy" - przestrzegała Gajewska.
Łyżka sosu sojowego to prawie gram soli, a 20 gramów chipsów zawiera tyle soli, co kilka kilogramów ziemniaków! Podobnie jest z solonymi orzeszkami. W normalnej diecie najwięcej soli dostarcza chleb. Ale sód jest też w niektórych lekach, np musujących tabletkach na kaca.
CENNE PRZYPRAWY I CZEKOLADA
Aby pokarmy nabrały smaku, można zastąpić sól sokiem z cytryny i przyprawami. Gotowe mieszanki przypraw, takie jak Vegeta lub Kucharek, też obfitują w sód.
Jak zaznaczyła badaczka, ciśnienie obniżają pokarmy bogate w potas. Aby nie tracić potasu, nie należy moczyć przed gotowaniem warzyw, zwłaszcza ziemniaków. Trzeba wrzucać je do wrzącej wody, a surówki powinny być sporządzane możliwie krótko przed spożyciem.
Warto też wiedzieć, że ciemna, gorzka czekolada nieco obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, choć na pewno nie może zastąpić leków w przypadku nadciśnienia. Bardziej złożony jest problem kawy. U osób pijących ją regularnie, organizm przyzwyczają się i nie reaguje na nią wzrostem ciśnienia, natomiast nagłe skoki ciśnienia może spowodować kawa wypijana rzadko.
Ważną sprawą jest wysiłek fizyczny. Dla zdrowia potrzebujemy porcji długotrwałego wysiłku, czyli 30-40 minut ruchu tygodniowo. "Najlepiej, aby był to bieg, marsz lub pływanie. Niewskazane są wizyty na siłowni" - sugerowała dr Gajewska.
MNIEJ ALKOHOLU I TŁUSZCZU, WIĘCEJ WARZYW I OWOCÓW
Nadciśnieniu sprzyja otyłość, picie alkoholu, palenie, niewłaściwa dieta, brak ruchu oraz wrodzone predyspozycje. Wprawdzie istnieją skuteczne leki, ale odpowiednia modyfikacja trybu życia może wspomóc ich działanie, a przy łagodnym nadciśnieniu - nawet całkowicie je zastąpić.
Dieta obniżająca ciśnienie (o wdzięcznej nazwie DASH - z ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension), podobnie jak typowy jadłospis zalecany przez dietetyków, opiera się na "piramidzie żywieniowej": dużo pokarmów zbożowych, owoców i warzyw, a mało tłuszczu.
NADMIAR SOLI SZKODZI
Istotne jest zwłaszcza unikanie nadmiaru sodu, składnika soli kuchennej. Jeśli spożywa się go ponad 5 gramów dziennie, ciśnienie się podnosi. "Nie wystarczy jednak zaprzestać solenia potraw. Nadmiar soli zawiera większość żywności przetworzonej przemysłowo, zwłaszcza wędliny i konserwy" - przestrzegała Gajewska.
Łyżka sosu sojowego to prawie gram soli, a 20 gramów chipsów zawiera tyle soli, co kilka kilogramów ziemniaków! Podobnie jest z solonymi orzeszkami. W normalnej diecie najwięcej soli dostarcza chleb. Ale sód jest też w niektórych lekach, np musujących tabletkach na kaca.
CENNE PRZYPRAWY I CZEKOLADA
Aby pokarmy nabrały smaku, można zastąpić sól sokiem z cytryny i przyprawami. Gotowe mieszanki przypraw, takie jak Vegeta lub Kucharek, też obfitują w sód.
Jak zaznaczyła badaczka, ciśnienie obniżają pokarmy bogate w potas. Aby nie tracić potasu, nie należy moczyć przed gotowaniem warzyw, zwłaszcza ziemniaków. Trzeba wrzucać je do wrzącej wody, a surówki powinny być sporządzane możliwie krótko przed spożyciem.
Warto też wiedzieć, że ciemna, gorzka czekolada nieco obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, choć na pewno nie może zastąpić leków w przypadku nadciśnienia. Bardziej złożony jest problem kawy. U osób pijących ją regularnie, organizm przyzwyczają się i nie reaguje na nią wzrostem ciśnienia, natomiast nagłe skoki ciśnienia może spowodować kawa wypijana rzadko.
Ważną sprawą jest wysiłek fizyczny. Dla zdrowia potrzebujemy porcji długotrwałego wysiłku, czyli 30-40 minut ruchu tygodniowo. "Najlepiej, aby był to bieg, marsz lub pływanie. Niewskazane są wizyty na siłowni" - sugerowała dr Gajewska.
PAP - Nauka w Polsce, Paweł Wernicki
Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz