J A B Ł K O - Przyjaciel serca .Jabłko jest królem polskich sadów, jak i straganów i polskiej kuchni...To jedno z najstarszych drzew uprawnych. Podobno pochodzi z Azji Środkowej, ale ponieważ jabłoń uwielbia umiarkowany klimat,
dlatego tak dobrze jej u nas...
Istnieje ponad 10 tysięcy odmian. Jabłko zawiera cukier, białka, witaminy C,B1,B2,PP, prowitaminę A, kwas pantotenowy.
Kwasy organiczne, obecne w jabłkach /głównie kwas jabłkowy i cytrynowy/ pobudzają pracę przewodu pokarmowego, zwiększając wydzielanie soków trawiennych. Garbniki zawarte w jabłkach dezynfekują przewód pokarmowy, regulują trawienie i zapobiegają nadmiernej fermentacji w jelitach. Błonnik w postaci pektyn działa jak miotła i wymiata toksyny z naszego układu pokarmowego, reguluje florę bakteryjną, neutralizuje substancje toksyczne. Pektyny rozpuszczają cholesterol i odgrywają istotną rolę w zapobieganiu i leczeniu miażdżycy, pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu.
Owoc z raju także "myje zęby". Ponadto jabłka dostarczają organizmowi wapnia, fosforu, potasu, magnezu oraz niewielkich ilości żelaza. Są niskokaloryczne - 100g to tylko 30-50 kalorii. Pieczone jabłka mogą wchodzić w skład lekkostrawnych diet i wykorzystywane są przy leczeniu chorób przewodu pokarmowego. Znajdują zastosowanie w żywieniu osób chorych na reumatyzm, artretyzm i cukrzycę.Korzystajmy z ich dobrodziejstw zawartych w ich okrągłych kształtach z kolorową skórką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz