Cudowne właściwości pomidorów w obrębie rejonu śródziemnomorskiego znane są od wieków. Codzienne zjadanie tych owoców lub jego wyciągów może nas ochronić przed chorobą wieńcową i udarem.
Właściwości te pomidor zawdzięcza likopenowi. Jest to pigment nadający owocom pomidora kolor czerwony. Jest silnym przeciwutleniaczem hamującym działanie na układ złego cholesterolu, a ten odpowiada za miażdżycowe zmiany w tętnicach , odkładając się na ściankach tętnic i prowadzi do zawału.
Naukowcy z Cambridge University o skuteczności pomidora przekonali się podczas prowadzonych badań nad grupą 150 pacjentów z chorobami serca. Grupa zażywała preparat ATERONON który jest ekstraktem z pomidorów.. Po okresie 8 tygodni i przebadaniu pacjentów okazało się , że tabletka uzyskana na bazie pomidora zredukowała utlenianie się złego cholesterolu we krwi do zera.
Obecnie ma być kontynuowany dalszy cykl badań. Na udowodnienie skuteczności aterononu potrzeba jeszcze kilku testów klinicznych. Sercowcy - jedzmy pomidory! Nie zaszkodzą a mogą pomóc!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz