I wbrew pozorom taki zawężony wybór wciąż pozostawia wiele do popisu w kuchni! W internecie nie brakuje kolorowych przepisów i fantazyjnych raw dań... Można stworzyć mleka na bazie orzechów z kakao, posłodzonym egzotycznym syropem z agawy lub syropem z korzenia yakonu! Do tego czekolada z nieprażonego kakao z mesquite... Na deser lody, ciasto... Gęste dipy, pizza, spaghetti, tortilla…Można stworzyć praktycznie każdą wersję raw ulubionego gotowanego posiłku. Blogowicze prześcigają się w pomysłach. I choć dieta jest wciąż mało znana w Polsce, już o niej słychać, jest nawet pierwszy sklep internetowy.Niewątpliwym atutem RAW produktów dostępnych że są one bezglutenowe, wolne od cukru, nabiału, soi i składników genetycznie modyfikowanych, co sprawia, że są idealne dla cukrzyków, chorych na celiakię, a przede wszystkim dzieci!
RAW dieta jak się okazuje z relacji wielu ludzi, którzy ją zastosowali, nie tylko jest idealnym sposobem na pozbycie się wagi i problemów z cerą czy celluitisem, ale również pomaga wyleczyć tak poważne choroby jak nowotwory, cukrzycę czy otyłość. Angela Stoke z Anglii jest przykładem na to, co można osiągnąć na tej diecie.
Wydaje się, że genialność tej diety jest ukryta w jej prostocie...
Witariańskie słodycze to prawdopodobnie najzdrowsze słodycze dostępne na rynku, tworząc tym samym idealny wybór dla rodziców, którzy nie chcą zakazywać swoim dzieciom czerpania radości z naturalnych słodkich smaków.
Słodycze witariańskie są suszone w bardzo niskich temperaturach, zawsze poniżej 42 stopni Celsjusza. Taka delikatna obróbka umożliwia zachowanie pakietu cennych witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i enzymów w nienaruszonej formie i składzie. Słodycze są słodzone świeżo wyciśniętymi sokami z ekologicznych owoców lub syropem agawy meksykańskiej, która jest trzykrotnie słodsza od cukru i która równocześnie ma czterokrotnie niższy indeks glikemiczny niż cukier. Pozostałymi składnikami witariańskich słodyczy i przekąsek są nieprażone ziarna, orzechy i nasiona (w tym ziarno kakaowca), owoce, warzywa i naturalne przyprawy. Słodycze witariańskie to również idealny wybór dla cukrzyków, cierpiących na alergię glutenową i inne alergie pokarmowe. Witariańskie produkty są wolne od cukru, syropu jęczmiennego, melasy, glutenu, nabiału, laktozy, skrobi, soi, drożdży, składników genetycznie modyfikowanych, polepszaczy i konserwantów.
fajnie, że piszesz o surowej diecie. jestem na tej diecie zaledwie miesiąc, ale samopoczucie poprawiło się po zaledwie 2 dniach jej stosowania! moja alergia (straszna wysypka na ramionach) powoli zanika, czuję się rewelacyjnie i udało mi się zrzucić 4 kg (to akurat nie było moim celem, ale taki miły bonus) :) w Polsce jest nawet sklep z raw food, już wypróbowałam :) zamierzam być na tej diecie na pewno do końca lata, a zimą zobaczę jak się będę czuć :) pozdrowienia z mazur!
OdpowiedzUsuńjola
Pizza albo spaghetti raw?? Przeciez makaron jest wstepnie obrobiony, a pozniej go trzeba ugotowac. Albo surowe ciasto drozdzowe - chyba niezbyt zdrowe.
OdpowiedzUsuńWitam .jestesm na diecie Raw od kilku miesiecy.Polecam wszystkim ktorzy chca cieszyc sie zyciem bez chorob i bez lekow.Zalaczam link do strony ciekawej kobiety mozna tam znalesc nowe przepisy http://youngonrawfood.com/
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki za podany link!
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego - Kinga.