Z pewnością idealną dietą, która poprawia odporność organizmu jest spożywanie dużej ilości owoców i warzyw, szczególnie tych które zawierają witaminy i beta-karoten. Unikać należy tłustych mięs. Zamiast nich należy spożywać tłuste ryby i owoce morza.
Spożywane pokarm są w stanie silnie działać na tworzenie białych ciałek krwia co za tym idzie poprawiają odporność organizmu. Są one złożone z neutrofili zabijające toksyczne komórki i drobnoustroje, oraz limfocyty T i B. Limfocyty typu B produkują specjalne przeciwciała, które walczą wirusy i bakterie. Limfocyty T produkują dwie substancje nazywane interferonem i interleukiną, posiadają bardzo ważne znaczenie w zwalczaniu nowotworów.
Jeżeli nie ma pilnej konieczności zwiększenia możliwości układu odpornościowego, a zależy nam jedynie na zdobyciu w dobrej kondycji, to zaleca się pić jogurt. Jest to stara metoda zwalczania przeróżnych schorzeń, natomiast reputacja jogurtu jest ugruntowana również wśrodowiskach medycznych. Doskonale niszczy bakterie i poprawia odporność organizmu. Poprawia czynność komórek odpornościowych.
Mleczko pszczele posiada silne oddziaływanie antybiotykopodobne. Wykazuje możliwości wzmacniające, redukuje zmęczenie, podwyższa efektywność pracy. Doskonali samopoczucie. Mleczko pszczele należy podawać w stanach wyczerpania i polepszenia procesów myślowych.
Do zwiększenia odporności niepodważalnie przyczyni się zdrowy czosnek, który umacnia układ immunologiczny i działa bakteriobójczo. Przede wszystkim powinno się zajadać duże ilości produktów, gdzie znajduje się dużo witaminy C, bo ta witamina jest szczególnie odpowiedzialna za trwałą odporność.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz