wiadomość powitalna

ALL ABOUT THE HEART

"Jakie jest twoje serce, ten tylko się dowie,
kto je stracił, więc dbaj i kochaj swoje serduszko"
andriju
Z powodu mocnego związku z duchową duszą,
ciało ludzkie nie może być postrzegane jako
wyłącznie zespół tkanek, organów i funkcji,
lecz raczej jako istotna część osoby,
która przez ciało ukazuje się i wyraża".
JAN PAWEŁ II
Znajdź swój bilans życia.
3 x 8 = 24
Jest to magiczne równanie życia!
8 godz.snu
8 godz.pracy
8 godz.odpoczynku
Jeżeli tylko możesz
dostosuj się do tego!
andriju


"PRACA TO NIE TYLKO TO CO ROBISZ
LECZ TO CO POZOSTAWIASZ PO SOBIE INNYM"
andriju













poniedziałek, 19 grudnia 2011

Jak odbudować system odpornościowy

Odporność organizmu ochrania nas przed wieloma schorzeniami od infekcji aż do chorób nowotworowych. Cechy układu odpornościowego są oczywiście w dużym stopniu przekazywane kolejnym pokoleniom, ale mają nań oddziaływanie także czynniki świata który nas otacza.


Z pewnością idealną dietą, która poprawia odporność organizmu jest spożywanie dużej ilości owoców i warzyw, szczególnie tych które zawierają witaminy i beta-karoten. Unikać należy tłustych mięs. Zamiast nich należy spożywać tłuste ryby i owoce morza.

Spożywane pokarm są w stanie silnie działać na tworzenie białych ciałek krwia co za tym idzie poprawiają odporność organizmu. Są one złożone z neutrofili zabijające toksyczne komórki i drobnoustroje, oraz limfocyty T i B. Limfocyty typu B produkują specjalne przeciwciała, które walczą wirusy i bakterie. Limfocyty T produkują dwie substancje nazywane interferonem i interleukiną, posiadają bardzo ważne znaczenie w zwalczaniu nowotworów.

Jeżeli nie ma pilnej konieczności zwiększenia możliwości układu odpornościowego, a zależy nam jedynie na zdobyciu w dobrej kondycji, to zaleca się pić jogurt. Jest to stara metoda zwalczania przeróżnych schorzeń, natomiast reputacja jogurtu jest ugruntowana również wśrodowiskach medycznych. Doskonale niszczy bakterie i poprawia odporność organizmu. Poprawia czynność komórek odpornościowych. 

Mleczko pszczele posiada silne oddziaływanie antybiotykopodobne. Wykazuje możliwości wzmacniające, redukuje zmęczenie, podwyższa efektywność pracy. Doskonali samopoczucie. Mleczko pszczele należy podawać w stanach wyczerpania i polepszenia procesów myślowych.

Do zwiększenia odporności niepodważalnie przyczyni się zdrowy czosnek, który umacnia układ immunologiczny i działa bakteriobójczo. Przede wszystkim powinno się zajadać duże ilości produktów, gdzie znajduje się dużo witaminy C, bo ta witamina jest szczególnie odpowiedzialna za trwałą odporność.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz