pochodzenia roślinnego,ogólnie to gdzie jest witamina E. Raporty z badań wykazały, iż bóle wieńcowe są mniejsze u tych, którzy mają wyższe niż przeciętne zagęszczenie we krwi beta- karotenu, witaminy C i zwłaszcza witaminy E. Witamina E ma czynność antyoksydacyjną i wstrzymuje przed zatorami naczyń krwionośnych. Przestań spożywać całkowicie tłuszcz zwierzęcy. Jest to prawdziwy diabeł dietetyczny w schorzeniach serca. Uszkadza tętnice, tworzy zły cholesterol we krwi, wzmaga kleistość krwi i powoduje tworzenie się zakrzepów. Społeczności, które spożywają spora ilość tłuszczów zwierzęcych, mają najwyższe na świecie wskaźniki zapadalności na zawał serca.
Spożywanie tłustych ryb może zapobiegać narastaniu zmian miażdżycowych. Wiele danych z badań wykazało, że tłuszcz rybi może zredukować możliwość zawału serca nawet o 50 procent. Tłuste ryby takie jak łosoś makrela, zawierają bardzo dużo kwasów omega-3.
Częste jedzenie czosnku może zatrzymać zarastanie naczyń a co ważniejsze nawet odwrócić ten proces. Czosnek bogaty jest też w antyoksydanty i witaminy która wzmacniają odporność organizmu.
Jak wpływa na serce alkohol i inne używki? Na podstawie danych z badań eksperci specjaliści odkryli, że podczas spożywania trzech lub większej ilości napojów (alkoholowych) nie zauważono ubocznych symptomów ze strony naczyń wieńcowych. Odnotowano natomiast wzrost ciśnienia tętniczego, poważne problemy z wątrobą, częstsze występowanie raka krtani i większą śmiertelność. Dane wykazały również , iż pacjenci chorzy na serce mogą wypijać nie więcej niż 2 filiżanki kawy dziennie. Nie mniej jednak picie kawy i alkoholu potęguje możliwość ataku serca toteż powinno się profilaktycznie zażywać witaminy e i c ,kwasy omega-3 jak i beta-karoten.
Zjadaj kilka orzechów każdego dnia jako lek na choroby serca. Orzeszki są bogate w błonnik i kwasy omega-3, antyoksydanty w tym witamina e i selen. Kwas elagowy składnik orzechów zabezpiecza tętnicie i utrzymuje cholesterol na właściwym poziomie. Niestety jak się odchudzamy nie należ jeść zbyt dużej ilości orzechów.
Spożywanie tłustych ryb może zapobiegać narastaniu zmian miażdżycowych. Wiele danych z badań wykazało, że tłuszcz rybi może zredukować możliwość zawału serca nawet o 50 procent. Tłuste ryby takie jak łosoś makrela, zawierają bardzo dużo kwasów omega-3.
Częste jedzenie czosnku może zatrzymać zarastanie naczyń a co ważniejsze nawet odwrócić ten proces. Czosnek bogaty jest też w antyoksydanty i witaminy która wzmacniają odporność organizmu.
Jak wpływa na serce alkohol i inne używki? Na podstawie danych z badań eksperci specjaliści odkryli, że podczas spożywania trzech lub większej ilości napojów (alkoholowych) nie zauważono ubocznych symptomów ze strony naczyń wieńcowych. Odnotowano natomiast wzrost ciśnienia tętniczego, poważne problemy z wątrobą, częstsze występowanie raka krtani i większą śmiertelność. Dane wykazały również , iż pacjenci chorzy na serce mogą wypijać nie więcej niż 2 filiżanki kawy dziennie. Nie mniej jednak picie kawy i alkoholu potęguje możliwość ataku serca toteż powinno się profilaktycznie zażywać witaminy e i c ,kwasy omega-3 jak i beta-karoten.
Zjadaj kilka orzechów każdego dnia jako lek na choroby serca. Orzeszki są bogate w błonnik i kwasy omega-3, antyoksydanty w tym witamina e i selen. Kwas elagowy składnik orzechów zabezpiecza tętnicie i utrzymuje cholesterol na właściwym poziomie. Niestety jak się odchudzamy nie należ jeść zbyt dużej ilości orzechów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz