1. Piwo ma tak niewiele alkoholu, że nie może zaszkodzić. - PRAWDA/ MIT.
Prawda dotyczy tylko małych ilości piwa. 250 ml piwa o mocy 5 proc. dostarcza organizmowi tyle alkoholu co 30 ml wódki o mocy 40 proc. Ale uwaga! Kobiety w ciąży nie powinny w ogóle pić piwa, podobnie jak innych napojów alkoholowych.
2. Umiarkowane ilości piwa służą zdrowiu. - PRAWDA
Piwo zmniejsza ryzyko powstania kamieni nerkowych, stymuluje wydzielanie insuliny, korzystnie wpływa na krążenie krwi, poprawia proporcje między dobrym cholesterolem (HDL) a złym (LDL), obniza ciśnienie tętnicze, oczyszcza drogi moczowe i nerki. Zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej
o 30 proc., ryzyko udarów – o 20 proc. Stabilizuje równowagę hormonalną i chroni przed osteoporozą – szczególnie kobiety po menopauzie. Jednak regularne (codzienne) wypijanie nawet małych ilości (dwie butelki) może prowadzić do uzależnienia! Ustalono limity: kobiety nie powinny wypijać więcej nżz 20 g alkoholu dziennie, a mężczyzni – 40 g.
o 30 proc., ryzyko udarów – o 20 proc. Stabilizuje równowagę hormonalną i chroni przed osteoporozą – szczególnie kobiety po menopauzie. Jednak regularne (codzienne) wypijanie nawet małych ilości (dwie butelki) może prowadzić do uzależnienia! Ustalono limity: kobiety nie powinny wypijać więcej nżz 20 g alkoholu dziennie, a mężczyzni – 40 g.
3. Picie piwa może uszkodzić wątrobę. - PRAWDA
Nadużywanie tego napoju, tak jak wszystkich napojów alkoholowych, nie służy wątrobie.
4. Piwo tuczy. - MIT
5. W piwie są substancje odżywcze potrzebne organizmowi. - PRAWDA/MIT.
Są w nim minerały: krzem, wapń, potas, magnez, cynk, sód, selen i fosfor, poza tym witaminy z grupy B oraz m.in. przeciwutleniacze, neutralizujące wolne rodniki (szczególnie dużo ma ich piwo ciemne). Faktem jest jednak, że te same substancje znajdziemy w warzywach, owocach, nabiale...
6. Piwo z puszki jest gorsze niż z butelki, ponieważ ma metaliczny smak. - MIT
Puszki z piwem są aluminiowe i dodatkowo pokryte od środka lakierem, natomiast metaliczny smak pochodzi od jonów stali. Puszka jest nawet lepszym opakowaniem niż butelka, ponieważ nie przepuszcza światła. Jednak lepiej nie pić napoju prosto z puszki, ale przelewać go do szklanego naczynia.
Zielone butelki przepuszczają więcej światła niż brazowe, a to źle wpływa na izo-alfa-kwasy pochodzące z chmielu, które nadają piwu charakterystyczną goryczkę. Promienie światła rozbijają te kwasy, co prowadzi do wytracenia się związku siarki o mało przyjemnym zapachu.
No to smacznego nico chłodnego w ten upalny dzień!
źródło: http://www.onet.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz