wiadomość powitalna

ALL ABOUT THE HEART

"Jakie jest twoje serce, ten tylko się dowie,
kto je stracił, więc dbaj i kochaj swoje serduszko"
andriju
Z powodu mocnego związku z duchową duszą,
ciało ludzkie nie może być postrzegane jako
wyłącznie zespół tkanek, organów i funkcji,
lecz raczej jako istotna część osoby,
która przez ciało ukazuje się i wyraża".
JAN PAWEŁ II
Znajdź swój bilans życia.
3 x 8 = 24
Jest to magiczne równanie życia!
8 godz.snu
8 godz.pracy
8 godz.odpoczynku
Jeżeli tylko możesz
dostosuj się do tego!
andriju


"PRACA TO NIE TYLKO TO CO ROBISZ
LECZ TO CO POZOSTAWIASZ PO SOBIE INNYM"
andriju













niedziela, 1 stycznia 2012

Jedz zdrowo i oszczędzaj

Chcesz spożywać wyłącznie pełnowartościowe produkty i oszczędzać pieniądze? Korzystaj z systemów próżniowego przechowywania żywności
 


Jedz zdrowo

Nie od dziś wiadomo, że podstawą zdrowego jadłospisu jest dobór świeżych i naturalnych produktów spożywczych. To właśnie inwestycja w żywność ekologiczną, unikanie produktów  zawierających konserwanty, utrzymywanie zbilansowanej diety oraz właściwe przechowywanie jedzenia stanowią sedno optymalnego żywienia. Aby w naszej kuchni pojawiały się wyłącznie pożywne i pełnowartościowe dania, powinniśmy zadbać nie tylko o formę przygotowania posiłku, ale przede wszystkim zwrócić uwagę, czy jego poszczególne składniki dostarczą nam potrzebnych wartości odżywczych.

O ile większość z nas wie doskonale, gdzie kupić produkty ekologiczne i potrafi wzbogacić posiłek kilkoma zdrowymi składnikami, o tyle nie każdy zdaje sobie sprawę, jak istotne jest właściwe przechowywanie żywności. Powinniśmy być świadomi, że warzywa i owoce tracą część witamin, poprzez proces ich utleniania się w kontakcie z powietrzem, a ryby i mięso świeżość w wyniku błyskawicznego rozwoju bakterii i drobnoustrojów. Oba te zjawiska eliminuje przechowywanie żywności w próżni. Innowacyjne pojemniki próżniowe umożliwiają nie tylko wydłużenie czasu przechowywania jedzenia, ale także zachowanie jego walorów smakowych i aromatycznych. - Technologia urządzeń próżniowych jest oparta na procesie wytwarzania próżni wewnątrz naczynia, poprzez odessanie z niego tlenu i zmianę ciśnienia. Dzięki temu zahamowany zostaje też rozwój szkodliwych bakterii i drobnoustrojów - tłumaczy Krzysztof Nieborek dyrektor generalny firmy AWG Polska, producenta systemów superVAC - Nasze pojemniki próżniowe umożliwiają nawet pięciokrotnie dłuższe przechowywanie żywności oraz zachowanie jej wartości odżywczych - zapewnia.  

Nie wyrzucaj

Marnotrawienie żywności jest grzechem głównym  Polaków. Dodajmy grzechem, którego popełniać nie lubimy, bo paradoksalnie, jak podają dane Banków Żywności, aż 83 proc. konsumentów deklaruje zaniepokojenie ilością wyrzucanej żywności. Każdy z nas odczuwał też na pewno niejednokrotnie żal, pozbywając się niezdatnego już do spożycia, niewykorzystanego produktu. Najczęściej wyrzucamy do śmieci pieczywo, owoce i warzywa, a także dania,  których nie byliśmy w stanie zjeść w stosownym terminie. Inwestycja w system próżniowego przechowywania żywności na zawsze uwolni nas od problemu marnowania jedzenia.

Oszczędzaj

Pamiętajmy, że w wyniku znacznego wzrostu cen żywności coraz częściej jesteśmy zmuszeni do oszczędności. Kupujemy żywność w  dyskontach, znacznie chętniej wybieramy tanie produkty, sygnowane markami sieci. Badania ING Banku Śląskiego przeprowadzone w czerwcu br., pokazują, że aż 33 proc. ankietowanych klientów deklaruje ograniczanie wydatków poprzez kupowanie wyłącznie niedrogich produktów. 

Przechowywanie jedzenia w próżni jest doskonałym sposobem minimalizowania strat pieniężnych związanych z nieplanowanym pozbywaniem się przeterminowanej żywności. Stanowi ono swoistą alternatywę skarbonki. Naczynia próżniowe pozwalają zaoszczędzić nawet od 50 do 200 zł miesięcznie, ponieważ dzięki nim wyrzucamy znacznie mniej jedzenia. 

Cała prawda o cholesterolu

O cholesterolu nie wiele ludzi wie czym tak na prawdę jest ta substancja obecna w naszym organizmie. Dobrze jest wiedzieć, czym jest cholesterol, jak go obniżać i jak utrzymywać układ krwionośny w dobrej kondycji. 





Złe stężenie cholesterolu prowadzić może do ostrych chorób, jak np. miażdżyca czy choroba niedokrwienna serca. Choć problemy z cholesterolem są powszechne u osób w podeszłym wieku, coraz częściej problem ten dotyka również ludzi młodszych.
Co gorsze, coraz to większa ilość bardzo młodych osób boryka się z problemem nieprawidłowego zagęszczenia cholesterolu - jest to powodowane mało aktywnym trybem życia, złym odżywianiem, nie uprawianiem sportu. Dlatego warto wziąć się za siebie. Jeśli mamy kłopoty z samodzielnym ustaleniem właściwej diety lub doborem aktywności fizycznej, możemy wybrać się do lekarza dietetyka, który udzieli odpowiedzi na nasze problemy i zalecić nam odpowiednią dietę.
Jak obniżyć cholesterol? Konieczne są regularne badania stężenia "złego" i "dobrego" cholesterolu. Jedną z istotnych kwestii jest dobrze zbilansowana dieta. W jej układaniu powinien brać udział lekarz, który zna wyniki badań a także nasz stan zdrowia. Kolejną sprawą jest ruch i ćwiczenia fizyczne, zwłaszcza, że ważna jest waga - zbyt duża jest w stanie być powodem problemów z cholesterolem. Zbyt wysoki poziom cholesterolu występuje zwykle u osób po 65 roku życia.
Zwykle słowo "cholesterol" kojarzy nam się negatywnie, jako zapalnik powodujący niebezpieczne schorzenia. Jednak jest bardzo potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są dwa rodzaje cholesterolu: "dobry" i "zły". Dobry oznaczany jest jako HDL. Ma on za zadanie transport cholesterolu z krwinek do wątroby. Co powoduje że komórki tłuszczowe nie gromadzą się w naczyniach krwionośnych, co mogłoby doprowadzić do groźnych schorzeń. Ten typ cholesterolu dostarczają kwasy omega 3 i witamina e które zawierają m.in. lucerna, ryby, kapary itp.
LDL, czyli "zły" cholesterol, w przeciwieństwie do HDL, przenosi substancje lipidowe z wątroby do krwinek. Jego zbyt duża ilość spowodować może utworzenie się złogów tłuszczu w krwinkach, a w rezultacie doprowadzić do miażdżycy, zawału serca. Przyczyną zbyt dużej ilości złego cholesterolu jest nieprawidłowa dieta, niedobór witaminy c i e, a także dziedziczenie genetyczne.
Zdrowa dieta jest kluczowa i stanowi podstawę zapobiegania cholesterolowi. Należy spożywać 4-5 posiłków na dzień o ustalonej, lecz nie powinny być one zbyt duże. Kolejnym ważnym posunięciem jest ograniczenie do minimum spożywania potraw robionych na głębokim tłuszczu. Co zatem jeść należy i jak obniżyć cholesterol? Na przykład chude mięso, warzywa i owoce, suplementy diety, wszystko co obfite w witaminy e i b, pić niegazowaną wodę mineralną.

Zalety szpinaku

Jeśli w Twoim jadłospisie nie występuje szpinak . nawet nie wiesz, co tracisz! Szpinak to wręcz kopalnia witamin, składników mineralnych i innych cennych związków, niezbędnych dla zachowania jak najlepszego zdrowia. Najlepiej opanować sztukę wkomponowywania szpinaku do jak największej ilości dań przyrządzanych w naszej kuchni!
szpinak
Witaminki .


Liście szpinaku są doskonałym źródłem witaminy C, niezbędnej szczególnie jesienią. Tak naprawdę, to nie ma takiej tkanki w organizmie, ani przemiany biochemicznej, która mogłaby się odbyć bez tej witaminy. Dzięki obecnej w szpinaku witaminie C, nasze serce i układ krążenia funkcjonuje prawidłowo, mamy zdrowe kości i zęby, ale również ładną cerę i dużą odporność!

Poza tym, szpinak zawiera także sporo kwasu foliowego, witaminy niezbędnej szczególnie dla kobiet. Jego rola dla przyszłych mam jest niezwykle ważna, jednak należy pamiętać że około 50 % ciąż jest na ogół nieplanowana, dlatego warto zadbać aby nasza dieta była bogata właśnie w tą witaminę, a więc również szpinak.

Z innych witamin, szpinak bogaty jest także w beta karoten, który w naszym organizmie przekształca się w witaminę A oraz zawiera witaminę E. Witaminy te są źródłem przeciwutleniaczy, walczących z wolnymi rodnikami - mają więc działanie odmładzające, ale również antynowotworowe.

Jak z bajki?

Przez bardzo długi czas, szpinak słynął dzięki Popeye jako najlepsze źródło żelaza . jest to jednak mit! Żelazo zawarte w szpinaku, w rzeczywistości nie jest dobrze wchłanialne i nie przedostaje się do organizmu w dużej ilości. Znacznie lepszym źródłem tego składnika jest czerwone mięso, kurczak oraz ryby.

Widzieć lepiej .

Szpinak wraz z innymi zielonymi warzywami, takimi jak kapusta czy boćwina jest jednym z najlepszych źródeł luteiny oraz zeaksantyny. Te dwa przeciwutleniacze pomagają chronić nasze oczy, zapobiegając zwyrodnieniu plamki żółtej. Dlatego, jeśli w Twojej rodzinie, istnieje problem ze wzrokiem, koniecznie wprowadź szpinak do swojej diety.

Jeść bez ograniczeń?

Szpinak jest jednym z produktów, na które możemy sobie pozwolić w większych ilościach, bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia. Szpinak zawiera błonnik pokarmowy, praktycznie nie ma tłuszczu i jest tak niskokaloryczny, że na pewno nie musisz liczyć gramów liści, które zamierzasz zjeść!

Proste sposoby na szpinak w kuchni:
- przygotuj sałatkę ze świeżych liści szpinaku z orzeszkami, najlepiej piniowymi i rozdrobnionym kozim serem - z dodatkiem soku z granatów lub też octu winnego i oliwy, smakuje wyśmienicie!,
- liście szpinaku możesz dodawać do pulpecików mięsnych (to dobry sposób na "przemycenie" czegoś zdrowego w diecie dzieci),
- szpinak świetnie pasuje do lasagne i innych past,
- świeże listki to bardzo zdrowy dodatek do każdej kanapki!

Anna Kacperska
Poradnia Dietetyczna METAMORFOZA

poniedziałek, 26 grudnia 2011

Odchudzanie po świętach


Wielu ludzi staje na wadze i dochodzi do wniosku, że nadszedł czas na odchudzanie. Zabierają się za ten niełatwy proces bez żadnego merytorycznego przygotowania. Pierwsze założenie brzmi zwykle: "Wystarczy odstawić słodycze, tłuszcze i trochę się poruszać, a na pewno osiągnę efekt".


Rozsądne odchudzanie
W dalekiej perspektywie, jest to zasadniczo prawda, ale trzeba pamiętać, że wiąże się z tym długi okres wyrzeczeń, po którym efekty mogą nadal nie być zadowalające. Mało kto zadaje sobie pytanie: a co z równowagą kwasowo-zasadową? Jak jest ona powiązana z dietą? Co jeść, by utrzymywać ją w normie?
Przede wszystkim, odchudzanie to proces, w którym trzeba nastawić się na konsekwencję, systematyczny wysiłek i sporo wyrzeczeń. Ważna jest rola psychiki, bo ona ma być naszym motorem napędowym. Prawidłowe nastawienie psychiczne, to powiedzenie sobie ?teraz się czegoś wyrzekam, ale długofalowy efekt jest tego warty! ? chodzi przecież o moje zdrowie?. Warto też połączyć dietę (czyli rozsądne wyrzeczenia i umiarkowanie w odżywianiu) ze sportem (czyli ruchem i wysiłkiem fizycznym). Wymaga to od nas psychicznej i fizycznej walki, ale skutki będą trwałe i szybciej zauważalne. Szczególnie pomocna w pracy nad swoim ciałem okazuje się też dbałość o równowagę kwasów i zasad w organizmie.
Czym jest równowaga kwasowo-zasadowa organizmu?
Jest to stan, w którym organizm ma prawidłowy odczyn Ph (pomiędzy 7,35, a 7,40), czyli odpowiedni stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych. Zachwiania tej równowagi przejawiają się jako kwasica lub zasadowica. Są to stany zagrażające zdrowiu, a w ekstremalnych przypadkach nawet w życiu. Dlatego tak bardzo ważne jest utrzymywanie ilości kwasów i zasad w niezachwianej równowadze. Również dlatego, że zrównoważona ilość kwasów i zasad okazuje się pomocna w procesie odchudzania.
Dietetycy zalecają układać dietę składającą się w 80% z produktów zasadotwórczych i 20% kwasotwórczych. Oczywiście jest to propozycja dla osób, które nie mają problemów z nadmierną ilością kwasów lub zasad, czy też z ich niedoborem. Nadmiar kwasów może prowadzić do nadkwasoty, czyli nie do okazjonalnych problemów ze zgagą, ale do stanu, gdzie zgaga towarzyszy nam cały czas! Z kolei nadmiar zasad stwarza w organizmie idealne środowisko do rozwoju grzybów, drożdżaków, pleśniaków i innych drobnoustrojów.
Jak podwyższyć ilość kwasów w płynach ustrojowych w przypadku niedoboru?
Przede wszystkim spożywając produkty żywieniowe o charakterze kwasotwórczym. A przy tym należy unikać produktów wysoko kwasotwórczych takich jak np. gazowane słodkie napoje, piwa, likiery alkoholowe, czerwone mięso - wołowina. Natomiast produkty słabo kwasotwórcze takie jak otręby, orzechy włoskie i nerkowca, śliwki, borówki i inne, w przypadku dużego niedoboru kwasów mogą okazać się niewystarczające. Dlatego dobrze spożywać produkty średnio kwasotwórcze, czyli ryby, płatki zbożowe, makaron pełnoziarnisty, owoce morza, chude kiełbasy i wędliny.
Co natomiast spożywać, gdy brakuje zasad w naszym ciele?
Analogicznie do kwasów, należy unikać "skrajnych" produktów, czyli wysoko i słabo zasadotwórczych (wysoko zasadotwórcze - cytryny, kiwi, gruszki słodkie, limonki, ananasy, soki warzywne niesłodzone; słabo zasadotwórcze - cebula, grzyby, ogórki, wiśnie, oliwa, kalafior. Pożądane są produkty średnio zasadotwórcze - buraki, szpinak, dynia, pomarańcze, czosnek, agrest.
Oczywiście, obie powyższe porady dotyczą osób, które nie mają poważnych problemów z równowagą kwasowo-zasadową. Na przykład w przypadku nadkwasoty, cytryny jako produkt wysoko zasadotwórczy są konieczne! Zaś w przypadku pojawienia się na przykład pleśniaków jamy ustnej, należy spożywać wysoko kwasotwórcze produkty, jak np. czerwone mięso, wątróbka, ryż biały i inne.
Suplementy diety
Jest jeszcze jeden sposób na utrzymanie prawidłowej równowagi - mianowicie są to różnorakie suplementy diety. Jednym z najlepszych istniejących obecnie na rynku jest Proszek Zasadowy firmy Langsteiner (http://www.langsteiner.pl/). Jego niewątpliwą zaletą jest prostota użycia.
Wystarczy rozpuścić 8g proszku w szklance wody i wypijać raz dziennie.  Ale to nie wszystko, proszek ten zawiera sporo potrzebnych pierwiastków takich jak selen (na jego niedobór cierpi około 80% społeczeństwa!), potas, wapń i magnez. Jest także całkowicie bezpieczny, mogą go przyjmować nawet kobiety w ciąży, zwłaszcza, że w trzecim trymestrze  wiele kobiet cierpi na zgagę. Te wszystkie zalety czynią proszek Langsteiner przydatnym suplementem diety oraz produktem, który pomoże oczyścić organizm z toksyn.
Równowaga w walce z efektem jojo
Nie ma wątpliwości, że dbanie o równowagę kwasowo?zasadową jest niezbędne podczas odchudzania, ponieważ właśnie wtedy najczęściej dochodzi do jej zachwiania. Rezygnacja z dotychczasowej diety i nawyków żywieniowych, prowadzi do zaburzenia prawidłowych proporcji  kwasów i zasad, skutkując złym samopoczuciem i w konsekwencji zwiększeniem apetytu. Organizm próbuje bezskutecznie przywrócić poprzednią równowagę, intensyfikując odczucie głodu a tym samym prowadząc do utraty efektów diety. Aby zapobiec efektowi  jojo, atakom wilczego głodu i uporczywemu "podjadaniu", warto sięgnąć po Proszek Zasadowy, który przywróci równowagę w naszym ciele, pozwalając na kontynuację procesu odchudzania. Warto również pamiętać by na bieżąco sprawdzać tabele żywnościowe, najlepiej takie, na których oznaczony jest odczyn PH produktów - są one bardzo pomocne przy ustalaniu diety. Dbałość o wszystkie te szczegóły pozwoli cieszyć się zdrowym ciałem oraz pomoże w procesie odchudzania.

piątek, 23 grudnia 2011

Czas na buraka

Ćwikła, barszcz, chłodnik to tylko niektóre z pysznych i niezwykle zdrowych dań, które można przyrządzać z buraka. A że sezon na to warzywo trwa praktycznie cały rok, mamy 365 możliwości jego wykorzystania.

Wielu z nas nie przepada za burakami, gdyż kojarzą się nam z okresem przedszkolnym, kiedy to mdła, bordowa papka wmuszana w nas była pod groźbą spędzenia kilkunastu minut w kącie. Nieprzyjemne przeżycia z dzieciństwa często oddziałują na nas w przyszłości, dlatego wielu z nas wciąż szerokim łukiem omija buraczki i wszystko, co jest z nich zrobione.

Niepotrzebnie. Jakże często zapominamy o cennych i naturalnych właściwościach tych warzyw. Obecne w burakach antyoksydanty mają niebagatelne znaczenie w profilaktyce i zwalczaniu komórek nowotworowych, a dzięki wysokiej zawartości błonnika, skutecznie regulują trawienie oraz wspomagają procesy odchudzania, hamują uczucie głodu i zmniejszają apetyt na słodycze. Mówi się, że sok ze świeżych buraków oczyszcza krew i przyczynia się do wydalania kwasu moczowego, a zawarty w nim kwas foliowy jest nieoceniony w diecie przyszłych mam, które powinny dbać o prawidłowy rozwój systemu nerwowego swojego maleństwa. Wypicie filiżanki czerwonego barszczu (jednak bez dodatku octu) szybko łagodzi zgagę ze względu na swoje właściwości zasadowe. Dodatkowo zawartość witamin B i C podnosi naszą odporność i hamuje rozwój infekcji.

Na szczęście, aby korzystać z licznych właściwości prozdrowotnych buraka, nie jesteśmy skazani na jedzenie go głównie w formie jarzynki, dodawanej do obiadu. Zapominamy, że w kilka chwil za pomocą sokowirówki możemy stworzyć niezwykle pożywny i orzeźwiający sok. Wystarczy, że do buraków dodamy nieco pomarańczy lub jabłek; ilość składników oraz ich proporcje można dowolnie modyfikować w zależności od gustu: kilka chwil i bomba witaminowa gotowa. Przyrządzenie czerwonego barszczyku też nie jest skomplikowanym czy czasochłonnym zajęciem. Wcale nie musimy czekać na Wigilię Bożego Narodzenia, bo równie dobrze smakuje przez cały rok, podany z kluskami czy jajkiem ugotowanym na twardo. Na letnie miesiące natomiast idealnie sprawdza się chłodnik niskokaloryczny, pożywny oraz równie prosty w przygotowaniu. W tradycyjnej formie, chłodnik robi się z botwinki, jednak równie smaczne są różne jego odmiany, chociażby z pomidorów, ogórków, szczawiu, a nawet z awokado.

Kolejną, niezwykle atrakcyjna formą podania buraka mogą być przekąski Crispy natural Chrupiące plasterki buraka o smaku winegret, które dostać możemy nie tylko w sklepach ale także w niektórych aptekach i sklepie internetowym. Wyrazisty, ciekawy smak będzie ucztą dla naszego podniebienia, a zawarte w plasterkach składniki odżywcze uzupełnią niedobory w naszym organizmie. Co ciekawe, jedna paczka Chrupiących plasterków buraka o wadze 20g, została zrobiona z 3 świeżych buraczków o wadze 100g każdy, co w zupełności zaspokoi potrzeby naszego organizmu na jedną z pięciu porcji owoców i warzyw, jakie powinniśmy spożywać w ciągu dnia.

Zanim więc kolejny raz powiemy z przekonaniem: ,nie lubię buraczków, sięgnijmy po nie bez żadnych uprzedzeń. Kto wie, może od tej pory staną się naszym ulubionym warzywem?

wtorek, 20 grudnia 2011

ZAWAŁ SERCA ! RAK ! Czy milion złotych? Dla palaczy i nie tylko

Czy zastanawiałeś się ile wyniesie Twoja emerytura? Gdybyś wiedział że w wieku pięćdziesięciu lat na konto wpłynie Ci półtora miliona złotych czy wówczas martwiłbyś się o Swoją przyszłość?

Wyobraź sobie, że pod Twój dom podjeżdża czarna lśniąca limuzyna. Wyglądasz za okno i widzisz, jak do Twoich drzwi zbliżają się dwie osoby: pierwszą jest wysoki, elegancko ubrany mężczyzna, drugą, elegancka kobieta przypominająca typową bizneswoman. Pukają do Twoich drzwi, a Ty nie wiesz co zrobić. Po chwili wahania otwierasz im, a oni wchodzą do środka i siadają naprzeciw Ciebie.

Mężczyzna kładzie na stole czarną walizkę, a kobieta wyjmuje tajemniczy srebrny pojemnik. Facet otwiera neseser i obraca go w Twoją stronę i wtedy... zaparło Ci dech, poczułeś uderzenie ciepła, a serce zaczęło Ci walić jak młot. Jeszcze nigdy nie widziałeś na własne oczy takiej ilości pieniędzy. Z osłupienia wyrywają Cię słowa przybysza: "To jest półtora miliona". Patrzysz z niedowierzaniem, a po chwili Twoją uwagę odwraca siedząca obok kobieta, unosząc do góry srebrny pojemnik. Odkręca powoli wieczko pojemnika, spod którego zaczyna się wydostawać dym.

Patrzysz z przerażeniem, ale jednocześnie wyczuwasz znajomy zapach; zapach dymu papierosowego. Elegancka pani mówi: "W tym pojemniku znajduje się rak, katarakta, substancje smoliste, gruźlica, astma, niewydolność serca, nadciśnienie, miażdżyca, choroby płuc, zawały i wszelkiego rodzaju trucizny. Po chwili zastanowienia pytasz:
-O co Państwu chodzi i dla czego do mnie z tym przychodzicie?
-No cóż, jesteśmy właścicielami firmy produkującej wyroby tytoniowe. Przychodzimy do każdego naszego klienta i dajemy mu wybór. Każdy nasz klient może wybrać czarną walizkę lub srebrny pojemnik. A więc co wybierasz...?

Powyższa historia jest oczywiście fikcją, ale symbolizuje pewien schemat działania. Decydując się na palenie papierosów wybieramy pomiędzy zdrowiem i pieniędzmi, a chorobą i stratą finansową. Przeciętny palacz nałogowy w ciągu doby wypala paczkę papierosów. Koszt jednej paczki to ok. 8 zł. W ciągu miesiąca nałogowy palacz przeznacza na papierosy ok. 250 zł. Bardzo często zdarza się, że swoją przygodę z paleniem ludzie zaczynają w wieku 16 – 18 lat. Teraz pojawia się pytanie: jak zarobić półtora miliona złotych na nie-paleniu, czyli wybraniu czarnej walizki? Odpowiedź jest bardzo prosta. Wystarczy poznać procent składany.

Procent składany – sposób oprocentowania wkładu pieniężnego, polegający na tym, że odsetki są doliczane do wkładu (podlegają kapitalizacji) i procentują wraz z nim w okresie następnym.

Uwaga! 1,5 miliona to kwota, która została użyta trochę prowokacyjnie (co nie oznacza że jest to niemożliwe). Podany przykład to inwestycja, która zależy od sytuacji na giełdzie. Tak więc z tymi 15% może być różnie. Jednak są ludzie, którzy przy zdobyciu odpowiedniej wiedzy i umiejętności osiągają podobne wyniki. Nie wystarczy tylko inwestować trzeba jeszcze zdobywać wiedzę i angażować się osobiście. Jak by nie było, inwestycja pieniędzy jest z pewnością lepszym rozwiązaniem niż puszczenie ich z dymem i utrata zdrowia. Ten tekst ma na celu uświadomienie i pokazanie możliwości wyboru. W żadnej TV o tym nie powiedzą, bo branża tytoniowa to ogromne zyski. Jest to po prostu przykład, co można zrobić zamiast.



Zatem jeśli weźmiemy te 250 zł, które palacz przeciętnie przeznacza na inwestycję w raka (srebrny pojemnik) i przeznaczymy je na ulokowanie np. w fundusz inwestycyjnym, to w każdym okresie kapitalizacji zyskujemy dodatkową kwotę (nasz procent "się składa"). Gdy pomnożymy to przez 30 lat nałogowego palenia otrzymamy mniej więcej taki wynik:

Miesięczny wkład: 250 zł

Czas oszczędzania: 30 lat

Średni zysk w funduszu inwestycyjnym w skali roku: 8-15 %

Stan oszczędności na koniec okresu oszczędzania: 1 419 064.12 zł (przy 15%)

(Lokowanie pieniędzy w FI to nie jedyny rodzaj inwestycji można inwestować w akcje w biznes, forex, nieruchomości jak już sie uzbiera etc.)

Często spotyka się ludzi którzy ciągle narzekają na brak pieniędzy, drogie leki, niską emeryturę a na papierosy są w stanie wydać 500 zł miesięcznie.

Weźmy pod uwagę to, że palacz, który zaczął palenie w wieku 17 lat, w wieku lat 20 jest już nałogowcem i pali paczkę dziennie. Gdyby przestał palić i zaczął inwestować środki przeznaczane na papierosy, w wieku 50 lat na jego koncie zamiast raka w płucach pojawiłoby się około 1,5 miliona złotych. Dlaczego więc tak wielu ludzi wybiera srebrny pojemnik?

Może wizja utraty zdrowia nie jest na tyle motywująca w porównaniu z wizją wzbogacenia się. Życie nie raz pokazało że ludzie są w stanie więcej zrobić dla pieniędzy niż dla własnego zdrowia. I często zaczynają o nie dbać gdy jest już za późno.

Znane wszystkim są medialne akcje antynikotynowe typu „Światowy dzień bez papierosa” czy spoty reklamowe ukazujące się raz w roku w telewizji. Wszystko to jest wynikiem dbania władz o nasze zdrowie i pieniądze. Czy aby na pewno? Dla czego rząd nigdy nie stworzył akcji o nazwie „365 dni bez papierosa”, lub nie zastosował mocniejszej kampanii. Zastanawiam się ile kosztują takie akcje i jaka jest ich skuteczność?

Czy wiesz że połowa ceny papierosów stanowi podatek akcyzowy, który jest odprowadzany do budżetu państwa? Państwo zarabia na palaczach miliardy złotych rocznie, tak więc komu zależy na tym żebyś palił? Dlaczego więc nie być mądrzejszym i samemu zarabiać na nie-paleniu tak aby stać się zdrowszym i bogatszym przed emeryturą?

poniedziałek, 19 grudnia 2011

Cukrzyca - choroba cywilizacyjna

Posiadamy wiele obecnych chorób, które oddziałują na nasze życie i są z nami cały czas. Idzie szybko i prosto nauczyć się z nimi żyć codziennie, w praktyce ich nie zauważając.




Coraz większej grupie ludzi doskwiera w dzisiejszych czasach cukrzyca. Bywa to dosyć doskwierająca choroba, która bywa uciążliwa, ale można z nią funkcjonować bez większych poświęceń i stresów. Powinno się jedynie pamiętać o niektórych rzeczach. Cierpi na nią coraz większa liczba ludzi, niezależnie od wieku. Może przytrafić się każdemu.

Powinno się więc regularnie sprawdzać poziom cukru we krwi, żeby jak najprędzej zauważyć ewentualne zagrożenie, bo niezauważona cukrzyca może doprowadzić nawet do śmierci.

Dieta cukrzycowa jest niezbędna dla chorujących na tą dolegliwość. Chorzy muszą jej pilnować i wprowadzić ją w swój styl funkcjonowania. Powinni pilnować co spożywają, w jakich godzinach i jak dużo. Niezauważona cukrzyca jest więc bardzo niebezpieczna i zakończyć się nieprzyjemnie. Warto zatem stale się sprawdzać pod tym kierunkiem. Niektórzy posiadają wręcz tego obowiązek, szczególnie jeśli w dawniej w rodzinie występowały już przypadki takiej choroby, bo jest to jedna z dolegliwości uwarunkowanych także genetycznie, więc możliwe jest ją odziedziczyć po zeszłych pokoleniach.

Jedną z rodzajów cukrzycy jest cukrzyca typu 2. Jest ona insulinoniezależna, zatem nie jest aż tak niebezpieczna jak inne jej typy. Najczęściej zwalcza się ją przede wszystkim poprzez nakłanianie do aktywności fizycznej oraz proponowanie przemiany diety. Cukrzyca jest coraz bardziej powszechna i trzeba poznać jak z nią egzystować. Kiedy się ją wykryje to zmienia wszystko niefortunnie aż do końca życia, zatem warto się z nią liczyć i jak najprędzej pod tym kątem się przebadać. Jeżeli ją posiadamy to zmieni ona nasze życie w wielki sposób, ale będzie to rozwiązanie, który umożliwi nam przeżycie.

Do wszystkiego uda nam się z czasem przyzwyczaić, a z cukrzycą zdecydowanie da się tak samo z powodzeniem i z radością egzystować jak bez niej. Nie marnuje ona naszego życia ani w bardzo dużej strefie go nie ogranicza.