wiadomość powitalna

ALL ABOUT THE HEART

"Jakie jest twoje serce, ten tylko się dowie,
kto je stracił, więc dbaj i kochaj swoje serduszko"
andriju
Z powodu mocnego związku z duchową duszą,
ciało ludzkie nie może być postrzegane jako
wyłącznie zespół tkanek, organów i funkcji,
lecz raczej jako istotna część osoby,
która przez ciało ukazuje się i wyraża".
JAN PAWEŁ II
Znajdź swój bilans życia.
3 x 8 = 24
Jest to magiczne równanie życia!
8 godz.snu
8 godz.pracy
8 godz.odpoczynku
Jeżeli tylko możesz
dostosuj się do tego!
andriju


"PRACA TO NIE TYLKO TO CO ROBISZ
LECZ TO CO POZOSTAWIASZ PO SOBIE INNYM"
andriju













piątek, 12 sierpnia 2011

Jak samodzielnie mierzyć ciśnienie krwi?

Lekarz zalecił nam kupno ciśnieniomierza i regularne dokonywanie codziennych pomiarów ciśnienia tętniczego krwi samodzielnie w domu. Po wizycie w sklepie medycznym lub aptece wreszcie nabywamy odpowiedni sprzęt i… stajemy przed problemem, co dalej? Jak samodzielnie mierzyć ciśnienie krwi?



Jeśli dokonamy wyboru właściwego aparatu pomiarowego, przypuszczalnie będzie to w pełni automatyczny, elektroniczny ciśnieniomierz naramienny. Urządzenia tego typu są obecnie najpopularniejsze i najlepiej sprawdzają się w użytku domowym, charakteryzują się także niebywałą dokładnością, prostotą obsługi i o wiele większą niezawodnością, niż chociażby ciśnieniomierze nadgarstkowe, czy półautomatyczne. W zestawie z ciśnieniomierzem naramiennym zwykle znajdziemy regulowany mankiet (na rzepy lub klamrowy), baterie lub zasilacz oraz instrukcję obsługi.
Zawsze przed użyciem ciśnieniomierza należy dokładnie przeczytać instrukcję obsługi, gdyż producent mógł zamieścić istotne informacje dotyczące użytkowania i eksploatacji, charakterystyczne tylko dla danego modelu.
jak mierzyć ciśnienie krwiPrzystępujemy do pomiaru ciśnienia tętniczego krwi
1. Przede wszystkim należy pamiętać, że mierzenie ciśnienia krwi odbywa się na siedząco, w wygodnej, wyprostowanej pozycji. Ciśnieniomierz powinien spoczywać stabilnie na stole z dala od wszelkiego typu urządzeń wytwarzających pole magnetyczne, jak np. telefony komórkowe, czy mikrofalówka.
2. Pamiętajmy by nie mierzyć ciśnienia krwi: po alkoholu, przed lub w trakcie jedzenia, jeśli właśnie wypaliłeś papierosa, wypiłeś kawę lub herbatę, jeśli właśnie uprawiałeś sport lub brałeś kąpiel (w tym szczególnym wypadku należy poczekać 20-30 minut), podczas jazdy samochodem, w zbyt niskiej temperaturze otoczenia (optymalna temperatura w pomieszczeniu, w którym mierzymy ciśnienie krwi powinna wynosić od 10°C do 40°C).
3. Przed rozpoczęciem mierzenia należy zdjąć zegarek, wszelkiego rodzaju biżuterię, a także podwinąć rękaw ubrania.
4. Następnym krokiem jest określenie miejsca pomiaru i umiejscowienia mankietu. Mankiet zakładamy na lewe ramię, a jego dolna krawędź powinna się znajdować około 2 cm od zgięcia łokciowego, oczywiście po wewnętrznej stronie ramienia zaraz nad tętnicą. Niezwykle ważne jest by przewód mankietu był dokładnie nad tętnicą, zaś cały mankiet mniej więcej na wysokości serca.
5. Następnie należy zacisnąć i zapiąć mankiet tak by jego dolna i górna krawędź ściśle przylegały do ciała. Mankiet nie powinien być jednak założony zbyt ciasno, pomiędzy nim a ciałem powinien się zmieścić 1 palec.
6. Przed włączeniem ciśnieniomierza upewnij się, czy mankiet został prawidłowo podłączony do ciśnieniomierza (rurka przewodu włożona w odpowiedni otwór).
7. Oprzyj łokieć na stole, tak by mankiet znajdował się na wysokości serca i przyciśnij przycisk START na ciśnieniomierzu.
Pamiętaj, iż nawet najdokładniejszy samodzielny pomiar ciśnienia tętniczego krwi w domu nie zastąpi wizyty u lekarza. Warto jednak regularnie, codziennie mierzyć ciśnienie krwi, co będzie stanowiło nieocenioną pomoc w razie choroby lub w przypadku postawienia diagnozy przez specjalistę.
Bardzo przydatnym uzupełnieniem codziennych pomiarów ciśnienia może być także książeczka do wpisywania wartości ciśnienia tętniczego krwi, dzięki której możemy prowadzić regularne zapisy wyników samodzielnych pomiarów. Tego rodzaju historia pomiarów będzie przydatnym uzupełnieniem każdej wizyty lekarskiej.

czwartek, 11 sierpnia 2011

Rola wapnia w organizmie człowieka

To właśnie wapń zmusza mięśnie do kurczenia się i rozkurczania. Uczestniczy w tym procesie 1% wapnia zawartego we krwi. Życie nasze w dużym stopniu zawdzięczamy działaniu wapnia, ponieważ wszystko w naszym organizmie oparte jest na kurczeniu i rozkurczaniu -mięśnie, serce, jelita, oczy itd. 

Miliardy jonów wapnia wchodzą do komórek i wychodzą z nich, a my dzięki temu żyjemy. Jeden procent Ca we krwi to bardzo mało, dlatego organizm magazynuje go w kościach, zębach, paznokciach, włosach. Niedobór wapnia w kościach odczuwamy najszybciej bo gdy brakuje wapnia we krwi, organizm pobiera go z kości.

Cóż w tym wapnie jest takiego wyjątkowego. Po co właściwie organizmowi potrzebny jest wapń? Ginekolog powiedziałby, że do wytwarzania estrogenów, kardiolog, że do pracy serca, neurolog- do procesów pobudzania i hamowania mózgu .O wapniu mówić można długo. Główną jednak rolę odgrywa wapń,gdy współdziała z komórkami mięśniowymi. To właśnie wapń zmusza mięśnie do kurczenia się i rozkurczania.

Uczestniczy w tym procesie 1% wapnia zawartego we krwi. Życie nasze w dużym stopniu zawdzięczamy działaniu wapnia, ponieważ wszystko w naszym organizmie oparte jest na kurczeniu i rozkurczaniu -mięśnie, serce, jelita, oczy itd. Miliardy jonów wapnia wchodzą do komórek i wychodzą z nich, a my dzięki temu żyjemy. Jeden procent Ca we krwi to bardzo mało, dlatego organizm magazynuje go w kościach, zębach, paznokciach, włosach. Niedobór wapnia w kościach odczuwamy najszybciej bo gdy brakuje wapnia we krwi, organizm pobiera go z kości. Organizm bardzo o to dba. Jak się to odbywa? Wapń dostarczamy organizmowi głównie z pożywieniem, lecz okazuje się, że wapń pochodzący z roślin nie jest w naszym organizmie przyswajany. Lepiej przyswajany jest wapń pochodzenia zwierzęcego, a są to chrząstki, kości i produkty mleczne. Kości to np. rosół, chrząstki-galareta, produkty mleczne-tłusty twaróg robiony w domu.

Jak to się odbywa u nas? Nie jemy tych produktów codziennie. A czy bolą nas ręce nogi lub kręgosłup? Oczywiście prawie każdy z nas to odczuwa. Oddychamy, ruszamy się, rozmawiamy, i robimy to bardzo aktywnie, serce pracuje nieustannie. Organizm pobiera wapń z kości. Kości zaczynają „krzyczeć”, że im brakuje wapnia, a my zaczynamy odczuwać bóle w stawach, kręgosłupie itd. Z bólami kręgosłupa zwracamy się do neurologa, który zaleca nam preparaty na tkankę nerwową, a kości bolą nadal. Po prostu należy uzupełnić brak wa pnia w organizmie, ponieważ kości są systemem koloidalnym, który „klejony” jest wapniem. Kiedy zaczyna go brakować nasza galareta zaczyna się rozpadać. Młody człowiek fruwa, a stary ledwo się unosi tak nie musi być.!!!

Kamienie w nerkach powstają m.in. z powodu niedoboru wapnia i magnezu w organizmie.
Dlaczego tak się dzieje, że kiedy brakuje wapnia z magnezem to powstają kamienie? Otóż wapń nieprzyswajalny przekształca się w kamienie w nerkach, w woreczku żółciowym i na ścianach naczyń krwionośnych. Organizm tworzy zapasy wapnia w tym wypadku „złego „ wapnia, niezbędnego przede wszystkim dla kości. Magnez jest konieczny do przyswajania wapnia w organizmie.

Okazuje się, że wapń bierze udział w tworzeniu arteriosklerotycznych blaszek. Z tego wynika, że jeżeli wapnia przyswajalnego jest pod dostatkiem to możemy mówić o profilaktyce i leczeniu osteoporozy.

W 1985 roku Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła konkurs na najlepszy preparat wapniowy. Okazuje się, że te preparaty, które były wtedy na rynku (gilerofosfat, calcim, glukonat calcim i in.) nie były przyswajane przez organizm człowieka, tz. wapń nie wchłaniał się do kości, ponieważ wapń w tych preparatach był w postaci cząsteczek, które zatrzymywały się w nerkach tworząc kamienie.

Wapń w przyrodzie występuje w postaci jonów. Kiedy dostaje się do organizmu (jelito cienkie), przekształca się w postać cząsteczkową(wapno-sól nierozpuszczalna).

Taka cząsteczka nie może wejść do komórki, ponieważ przez pory komórek może dostać się tylko jon. Wcześniej uważano, że aby rozczepić tą cząsteczkę, wystarczy wyłącznie fosfor i witamina D. Póżniej specjaliści doszli do wniosku, że to nie wszystko, ponieważ zapadalność na ostoroporozę narasta w katastrofalnym tempie. Domowy twaróg w którym jest dobre wapno możemy kupić na rynku, tylko pytanie co to za twaróg, jeżeli mleko jest pasteryzowane.

Wiele osób, uważa, że rosół to woda, galaretę codziennie jadają tylko Chińczycy- dlatego konieczne jest doskonalenie preparatów wapniowych.

Wapń zajmuje 5 miejsce pośród wszystkich pierwiastków wchodzących w skład naszego organizmu, jest go około 2,5 kg ( 99% w kościach i 1% w tkankach miękkich oraz krwi ).

Wapń reguluje bardzo wiele procesów zachodzących w organiźmie:
Reguluje ph krwi ,co ma decydujący wpływ na nasze zdrowie

-reguluje krzepliwość krwi, zmniejsza kruchość naczyń, zwiększa ich przepuszczalność,

-zmniejsza reakcje alergiczne,

-niezbędne jest przy normalnej pracy mięśnia sercowego,

-kontroluje kurczenie i rozkurczanie mięśni,

-reguluje układ nerwowy, poprawiając przekazywanie impulsów nerwowych,

-wspomaga działanie wielu bardzo ważnych enzymów,

-dobrze działa na płodność i donoszenie ciąży,

-pomaga w wyprowadzeniu z organizmu metali ciężkich,

-jest podstawowym składnikiem kości, zębów i paznokci, wzmacnia włosy,

-zapobiega osteoporozie,

-obniża ciśnienie krwi,

-jest mocnym antyutleniaczem i antystreserem.

Niedobór wapnia objawia się następującymi symptomami:

-zaburzeniami w rozwoju dziecka (późne ząbkowanie i chodzenie, nadmierna potliwość, deformacje kości, wczesna próchnica, nadmierna płaczliwość w nocy.

-skrzywieniem kręgosłupa i kończyn dolnych,

-skłonnością do alergii i wysypek,

-złą krzepliwością krwi (częste krwotoki, siniaki),

-skurczami mięśni i padaczką,

-bezsennością, zawrotami głowy, osłabieniem pamięci, szybkim męczeniem się,

-bólami pleców, nóg, stawów oraz drętwieniem kończyn,

-osteoporozą i skłonnością do złamań,

-częstymi zaparciami,

Dzienne zapotrzebowanie na wapń to 800 - 1500 mg. Gdy dostajemy go mniej niż 500 mg zachodzi ryzyko wystąpienia osteoporozy.

Wapń jest pierwiastkiem bardzo aktywnym i nie występuje w formie jonizowanej, tylko w różnych związkach chemicznych, dlatego ciężko przyswaja się w organiźmie, poza tym napoje gazowane, kawa, cukry i węglowodany obniżają jego przyswajanie. Tylko 20-30% wapnia zawartego w żywności może być przyswojone przez organizm.

"MYŚLI"

Moje myśli krążą jak planety wokół słońca.
Moje myśli są niczym okruch skały na pustyni życia.
Kiedy budzę się rano pierwsza myśl. 
Jest o nim, o moim nowym sercu. 


Która drąży mi dusze aż do bólu.
Myśli moje  są jak piórko. 

Porwane przez podmuch wiatru. 
Tańczące wbrew swojej woli.                                                      

Wstaję, idę  na zakupy.

A ta myśl idzie ze mną  cały czas. 
Mam ją w sobie. 
Dobre myśli, złe myśli, cały czas są ze mną . 
I ta najgorsza z wszystkich.
Myśl o odrzucie przeszczepu -  odrzucam ją !
A ona ciągle wraca ! 


Daj mi już spokój. 
Mówię do niej. 
Ale ona wraca i wraca!.
Boże daj mi siłę daj mi moc! 



Abym mógł ją przyjąć. 
Z otwartymi rękoma. 
Daj mi moc tytana!

Gdybyś dał mi taką moc. 

Byłbym szczęśliwy, wyrzuciłbym ją! 
Z siebie niczym okruch z oka.
Ale nie, ty chcesz abym żył. 

Z tą myślą i dręczył się. 


Do ostatnich dni mego życia! 
Dlaczego powiedz mi ? 
Dałeś taki krzyż!
Powiedz mi dlaczego! ?
      .....
Dni mijają lata przemijają.

A one będą zawsze ze mną.
Aż do śmierci.

wtorek, 2 sierpnia 2011

Właściwy bilans kwasowo-zasadowy fundamentem zdrowia.

Gdy przychodzimy na ten świat składamy się w prawie 90% z wody. Gdy umieramy jej ilość jest często poniżej 50%. Przez całą długość swojego życia systematycznie wysychamy. 
Czy jednak zdajemy sobie do końca sprawę, jak fundamentalne znaczenie ma woda dla naszego organizmu? Jak ważną sprawą dla naszego zdrowia jest nie tylko to, co i ile pijemy, lecz przede wszystkim to, jaki wpływ wywrze to picie na nasz organizm. Najczęściej niestety pijemy to, co wpływa negatywnie na gospodarkę kwasowo-zasadową. Zakwaszamy swój ustrój doprowadzając w większości przypadków do wielu groźnych chorób z chorobami wieńcowymi i nowotworami na czele, gdyż organizm jest zmuszony do przejścia na oddychanie beztlenowe, umożliwiając wszelkim patogenom swobodny rozwój. Niedostateczna ilość płynów ustrojowych powoduje obkurczanie naczyń krwionośnych, niedostarczanie tlenu do komórki w wyniku czego nasze własne elektrownie są niewydolne. Pijemy zbyt dużo kawy i rozmaitych cukrów by wyrównać poziom energii i aktywności jednocześnie napędzając spiralę powodującą powiększanie tkanki tłuszczowej. To błędne koło trwa dopóty, dopóki nie nadejdzie dzień nieodwołalnego wyroku.

Czy jest sens czekania na ten dzień? 
Może warto zacząć kopać studnię zanim zechce nam się pić. Później będzie za późno. 
Prócz problemów związanych z ilością spożywanych napojów i ich odczynem pH, olbrzymie znaczenie ma również bogactwo minerałów w postaci jonowej, które możemy spożywać w odpowiedniej wodzie, która swoją strukturą najbliższa jest płynom ustrojowym, przez co jest najłatwiej biodostępna dla organizmu. Podnosi ona odczyn pH, pomagając czerwonym krwinkom na właściwe przenoszenie tlenu do Twoich własnych źródeł energii (mitochondria). 

środa, 27 lipca 2011

Alkohol a dieta

Piwo to źródło witamin B1, B2, PP, B12 oraz składników mineralnych takich jak: potas, fosfor, magnez, wapń i sód. Wino jest z kolei bogate w polifenole. Niestety, jest też kaloryczne. Ile zatem można spożywać tych trunków, będąc jednocześnie na diecie odchudzającej?


Osoby redukujące nadmiar masy ciała nie powinny spożywać alkoholu. Dlatego jeśli naprawdę komuś zależy na utracie masy ciała, to musi zrezygnować z alkoholu. Alkohol w każdej postaci należy wykluczyć z diety. 

1 g tłuszczu dostarcza aż 9 kcal, podczas gdy 1g alkoholu niewiele mniej, bo aż 7kcal!

Alkohol spala się w naszym organizmie z szybkością około 60 mg na 1 kg masy ciała, na 1 godzinę. Spalanie alkoholu nie podlega w zasadzie regulacji neurohormonalnej, dlatego jest mało energetyczne. 
Kaloryczność wybranych rodzajów alkoholu:


 kieliszek wina białego wytrawnego100 kcal


 kieliszek wina białego słodkiego140 kcal


 kieliszek wina czerwonego 100 kcal


 kieliszek szampana 115 kcal 


 kieliszek wódki (50ml) 110 kcal


 butelka piwa (0,5 l) – 250 kcal


 kieliszek koniaku (40 ml) 110 kcal


 likier kawowy (20ml) - 85 kcal


 kieliszek sherry (50ml) - 50 kcal


 kieliszek nalewki domowej (35-45ml) - 100 kcal


 kieliszek ginu (30ml) - 75 kcal


 kieliszek ajerkoniaku, likieru (20 ml) - 51 kcal 


 kieliszek malagi (50ml) - 80 kcal


 kieliszek martini wytrawnego (50ml) - 60 kcal


 porcja koktajlu "cuba libre" (20ml rumu i 0,2l coli) - 162 kcal

Należy także wspomnieć, że alkohol wpływa na pracę naszego układu trawiennego oraz wątroby. Wątroba w naszym organizmie przekształca alkohol w aldehyd octowy, który jest toksyną. Jeśli wątroba nie pracuje prawidłowo, toksyny krążą w naszym krwioobiegu powodując poważne szkody, w tym także zwiększając podatność na stres. NADMIAR alkoholu może prowadzić do otyłości oraz związanych z nią powikłań, w tym zaburzeń poziomu glukozy we krwi, degeneracji tkanek, spowolnienia pracy organów wewnętrznych i ciągłego zmęczenia. Jego nadmierne spożycie powoduje powiększanie złogów tłuszczu w sercu i całym układzie krążenia, osłabiając również nasz układ odpornościowy!

Podsumowując....

Aby pozbyć się zbędnego "tłuszczyku", wyeliminuj alkohol z Twojej diety. Alkohol osłabia wątrobę, organ, który ma kluczową rolę przy trawieniu tłuszczów. Poza tym, np. piwo oraz wino są bogate w cukry, a już każdy rodzaj alkoholu pobudza apetyt.

Algi morskie - zielone warzywa


Pomimo, że w Polsce nie ma tradycji spozywania glonów, stają sie one coraz bardziej popularne jako naturalny suplement codziennej diety. Jadalne glony są bardzo rozpowszechnione na całym świecie. Najwięcej używa się ich we wschodniej Azji.


Gdzie od wielu lat zyskały sobie ogromne uznanie. Niektóre z nich nalezą do najstarszych roślin na Ziemi i maja kilka miliardów lat. Ostatnio coraz więcej uwagi poświęca się Spirulinie. Jest to alga o zielono -  niebieskim zabarwieniu. Barwę swą zawdzięcza od dużej koncentracji barwników min: chlorofilu, beta karotenom i fikocyjaninie. Spirulina dzięki bogactwu składników odżywczych które zawiera jest określana jako super pożywienie. Koncentracja tych składników w glonach morskich jest dziesięciokrotnie większa niż w warzywach lądowych. Bogata jest również w białko o wysokiej wartości odżywczej. W żadnym innym produkcie spożywczym, niezależnie czy roślinnym, czy zwierzęcym, nie ma tak dużej zawartości białka. Nieraz jest określana jako „zielone mięso”. Dzienne zapotrzebowanie na niektóre związki mineralne może być w znacznym stopniu pokryte już przy 10-cio gramowym spożyciu spiruliny i minimalnym dostarczeniu węglowodanów i tłuszczy. Więc jest to bardzo wydajne źródło składników odżywczych. Dzięki temu możemy zapobiec utracie zdrowia oraz poprawić ogólną wydolność naszego organizmu. Wielkie znaczenie spożycia glonów ma na funkcjonowanie całego organizmu człowieka a między innymi:
- Wspomaga detoksykacje całego organizmu, np. z pierwiastków metali ciężkich, oraz radioaktywnych. W Czarnobylu SPIRULINA uratowała wiele dzieci przed zatruciem promieniotwórczymi metalami. Instytut Medycyny Radiacyjnej w Mińsku wykazał, że dzienna dawka 5 gram Spiruliny brana przez 45 dni wzmacnia system odpornościowy oraz zmniejsza poziom radioaktywności w ciele. Naukowcy podawali dzieciom z Czarnobyla także duże dawki naturalnego beta karotenu z alg CHLORELLI i udowodnili, że pomógł on znormalizować skład krwi. Okazało się wówczas, że CHLORELLA, znana ze swoich właściwości odbudowy systemu immunologicznego i detoksykacji ciężkich metali, wykazała także efekty ochronne przed radioaktywnym promieniowaniem.Spirulina oraz Chlorella, są bogatym źródłem CHLOROFILU, substancji która jest roślinnym odpowiednikiem hemoglobiny, najważniejszego składnika krwi. Japońscy naukowcy dowiedli, że chlorella jest w stanie neutralizować lub usuwać szkodliwe substancje z ciała, takie jak kadm, ołów, dioksyny, promienie X i inne radioaktywne substancje. Algi te powinny być zażywane przed możliwym narażeniem na promieniowanie radioaktywne każdego typu.
Wspomaga stymulację układu odpornościowego i prawidłową produkcję krwinek czerwonych i białych. Dzięki Spirulinie pokazują to badania z Japonii, Meksyku i Stanów Zjednoczonych. Spektrum działania różnych substancji antyoksydacyjnych a w szczególności substancji pigmentowych zawartych w Cyjanobakteriach jest tematem wielu badań naukowych.
-  wspomaga i ochrania wątrobę w jej codziennej pracy
- normalizuje poziom cukru i lipidów we krwi
- wspomaga układ odpornościowy organizmu
- ułatwia utrzymać równowagę chemiczna organizmu – działa odkwaszająco
Konsumowanie glonów, a zwłaszcza Spirulina ma więc bardzo wielkie znaczenie w leczeniu wielu chorób a miedzy innymi: w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, anemii leczeniu ran. Zapobiega grypie, obniża nadmierne ciśnienie krwi, daje wyniki w leczeniu astmy, chorób nerek, wątroby, leczy egzemę, cukrzyce, artretyzm, reumatyzm i wole tarczycy.
Spirulina może być świetną alternatywa dla farmakoterapii. Dzięki tym algom nasze życie nabierze energii.  Jest to środek naturalny i bezpieczny, całkowicie pozbawiony skutków ubocznych.

niedziela, 17 lipca 2011

Potas i magnez


Magnez jest aktywatorem wielu enzymów , pośredniczy w wytwarzaniu i transporcie energii w organizmie jest niezbędny w czynności mięśnia sercowego , układu nerwowego , mięśniówki gładkiej naczyń oraz mięśni prążkowanych....


Magnez

Magnez jest aktywatorem wielu enzymów , pośredniczy w wytwarzaniu i transporcie energii w organizmie
jest niezbędny w czynności mięśnia sercowego , układu nerwowego , mięśniówki gładkiej naczyń oraz 
mięśni prążkowanych.

Niedobór magnezu zwiększa ryzyko choroby wieńcowej , zawału serca 
i zaburzeń rytmu serca.
Objawami niedoboru magnezu są : nadpobudliwość , trudności koncentracji , zwiększona podatność na stres 
zaburzenia pracy mięśni szkieletowych. 
Potas 
Niedobór potasu stanowi zagrożenie dla prawidłowej czynności układu krwionośnego ,
wydalniczego i regulacji gospodarki wodno -elektrolitowej (odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego ciśnienia
i kwasowości krwi).
Uzupełnienie diety o magnez i potas zaleca się przy :
niemiarowości i nadpobudliwości serca 
profilaktycznie w chorobie niedokrwiennej serca
zagrożenie zawałem serca 
rekonwalescencji pozawałowej
chorobach zakaźnych , zabiegach chirurgicznych przy których
doszło do utraty magnezu i potasu.