wiadomość powitalna
ALL ABOUT THE HEART
"Jakie jest twoje serce, ten tylko się dowie,
kto je stracił, więc dbaj i kochaj swoje serduszko"
andriju
Z powodu mocnego związku z duchową duszą,
ciało ludzkie nie może być postrzegane jako
wyłącznie zespół tkanek, organów i funkcji,
lecz raczej jako istotna część osoby,
która przez ciało ukazuje się i wyraża".
JAN PAWEŁ II
TRANSPLANTACJA SERCA
MOJE PRZESŁANIE
POEZJA
Znajdź swój bilans życia.
3 x 8 = 24
Jest to magiczne równanie życia!
8 godz.snu
8 godz.pracy
8 godz.odpoczynku
Jeżeli tylko możesz
dostosuj się do tego!
andriju
"PRACA TO NIE TYLKO TO CO ROBISZ
LECZ TO CO POZOSTAWIASZ PO SOBIE INNYM"
andriju
wtorek, 24 stycznia 2012
piątek, 20 stycznia 2012
Jak rozpoznać zagrożenie ze strony wysokiego cholesterolu
Cholesterol jest bardzo potrzebnym komponentem wszystkich błon w komórkach, z niego wytwarzają żółć, hormony steroidowe, i hormony płciowe. Zmniejszając zjadanie produktów posiadających tłuszcz i cholesterol, stajemy się narażeni na zaburzenia z hormonami.
środa, 18 stycznia 2012
Co powinieneś zmienić w diecie?
Alkohol i papierosy, w połączeniu z nieodpowiednią dietą są podstawowymi powodami schorzeń cywilizacyjnych. Obniża się odporność organizmu wzrasta ryzyko ataku serca.
Nikotyna jest kluczowym powodem dolegliwości serca. Przedostanie się nikotyny do obiegu krwi pobudza hormony stresu – adrenalinę i noradrenalinę. W wyniku działania wymienionych hormonów wzrasta zakres uderzeń serca i wzrasta wykorzystanie tlenu przez serce. Jeden papieros potęguje potrzebę serca na spożycie tlenu trzydziesto pięcio-krotnie.
Nikotyna jest kluczowym powodem dolegliwości serca. Przedostanie się nikotyny do obiegu krwi pobudza hormony stresu – adrenalinę i noradrenalinę. W wyniku działania wymienionych hormonów wzrasta zakres uderzeń serca i wzrasta wykorzystanie tlenu przez serce. Jeden papieros potęguje potrzebę serca na spożycie tlenu trzydziesto pięcio-krotnie.
poniedziałek, 16 stycznia 2012
Słowa - Czy mogą być przekleństwem ?
Słowa. Powinny być błogosławieństwem, a mogą być przekleństwem. Mają moc uzdrawiania i potrafią zapędzić w chorobę. Słowa jak kamienie bolą w żołądku, ściskają serce dławią w gardle, niestety głównie, tego, do którego są kierowane, a nie tego, kto je wypowiada. Choć zdarza się także, że wracają w postaci wyrzutów sumienia, bo wysypały się z człowieka pod wpływem silnych, złych emocji. Inaczej działają te wypowiedziane jednokrotnie w złości, inaczej powtarzane wiele razy.
środa, 11 stycznia 2012
Zły poziom cholesterolu HDL,ciśnienia,oraz cukrzyca powodem zaburzenia erekcji.
Najczęstsze męskie schorzenie seksualne, zaburzenia erekcji mają wiele przyczyn. Niedawne badania przeprowadzone przez niemieckich naukowców ujawniły kolejny czynnik mogący prowadzić do takich zaburzeń. Asam Yassin kierujący projektem powiedział: „Zaburzenia erekcji to portal prowadzący do męskiego zdrowia.”
wtorek, 10 stycznia 2012
To nie białko, lecz zbyt duża ilość kalorii powoduje tycie
Do otyłości nie doprowadza spożywanie zbyt dużej ilości białka. Po raz kolejny się potwierdza, że głównym winowajcą jest nadmierna ilość pochłanianych kalorii – wykazały badania opublikowane przez styczniowe wydanie "Journal of the American Medical Association".
Eksperyment przeprowadzono z udziałem 25 osób, które przez dwa miesiące objadały się pożywieniem zawierającym o 945 kalorii dziennie więcej niż przeciętnie. Wszyscy byli jednocześnie na dietach o różnej zawartości białka. Spożywali pokarmy, które w 5, 15 lub 25 proc. składały się białka. Tymczasem zaleca się, by z białek pochodziło 15 proc. codzienne dostarczonych wraz z pożywienie kalorii.
Po 8 tygodniach masa ciała najmniej zwiększyła się u osób, które spożywały mało białka (czyli 5 proc. codziennej diety). Przytyły one 3,16 kg, czyli dwukrotnie mniej niż ochotnicy w pozostałych dwóch grupach. Osoby, których dieta w 15 proc. składała się z białka, przybrały na wadze 6,05 kg, natomiast ci, którzy byli na diecie wysokobiałkowej – 6,51 kg.
Kłopot polega na tym, że u osób na diecie niskobiałkowej wzrost masy ciała w aż 90 proc. był związany z odkładaniem się tłuszczu. W pozostałych dwóch grupach był on za to odpowiedzialny jedynie w połowie (w pozostałych 50 proc. wzrost masy ciała był związanych z przyrostem mięśni).
Białko ma zatem istotne znaczenie, ale tylko wtedy gdy jest go w diecie mało, a pożywienie jest jednocześnie wysokokaloryczne. Duża zawartość w diecie białka może dziać natomiast odchudzająco, dlatego tak skuteczne są popularne również w Polsce diety Atkinsa i Dukana.
Obojętnie jednak jak dużo spożywamy białka o tym jak tyjemy decyduje ilość spożywanych kalorii – twierdzi główny autor badania prof. George Bray z Pennington Biomedical Research Center w Baton Rouge, w stanie Luizjana.
Prof. Connie Diekman z Washington University w St Louis podkreśla, że ilość spożywanych kalorii jest ważniejsze niż to z czego one pochodzą, np. z potraw lub słodyczy. Dieta Atkinsa i Dukana działa odchudzająco, gdyż szybko daje uczucie sytości, co zmniejsza ilość spożywanych kalorii.
PAP - Nauka w Polsce
www.naukawpolsce.pap.pl.
Eksperyment przeprowadzono z udziałem 25 osób, które przez dwa miesiące objadały się pożywieniem zawierającym o 945 kalorii dziennie więcej niż przeciętnie. Wszyscy byli jednocześnie na dietach o różnej zawartości białka. Spożywali pokarmy, które w 5, 15 lub 25 proc. składały się białka. Tymczasem zaleca się, by z białek pochodziło 15 proc. codzienne dostarczonych wraz z pożywienie kalorii.
Po 8 tygodniach masa ciała najmniej zwiększyła się u osób, które spożywały mało białka (czyli 5 proc. codziennej diety). Przytyły one 3,16 kg, czyli dwukrotnie mniej niż ochotnicy w pozostałych dwóch grupach. Osoby, których dieta w 15 proc. składała się z białka, przybrały na wadze 6,05 kg, natomiast ci, którzy byli na diecie wysokobiałkowej – 6,51 kg.
Kłopot polega na tym, że u osób na diecie niskobiałkowej wzrost masy ciała w aż 90 proc. był związany z odkładaniem się tłuszczu. W pozostałych dwóch grupach był on za to odpowiedzialny jedynie w połowie (w pozostałych 50 proc. wzrost masy ciała był związanych z przyrostem mięśni).
Białko ma zatem istotne znaczenie, ale tylko wtedy gdy jest go w diecie mało, a pożywienie jest jednocześnie wysokokaloryczne. Duża zawartość w diecie białka może dziać natomiast odchudzająco, dlatego tak skuteczne są popularne również w Polsce diety Atkinsa i Dukana.
Obojętnie jednak jak dużo spożywamy białka o tym jak tyjemy decyduje ilość spożywanych kalorii – twierdzi główny autor badania prof. George Bray z Pennington Biomedical Research Center w Baton Rouge, w stanie Luizjana.
Prof. Connie Diekman z Washington University w St Louis podkreśla, że ilość spożywanych kalorii jest ważniejsze niż to z czego one pochodzą, np. z potraw lub słodyczy. Dieta Atkinsa i Dukana działa odchudzająco, gdyż szybko daje uczucie sytości, co zmniejsza ilość spożywanych kalorii.
PAP - Nauka w Polsce
www.naukawpolsce.pap.pl.
niedziela, 8 stycznia 2012
Subskrybuj:
Posty (Atom)