wiadomość powitalna

ALL ABOUT THE HEART

"Jakie jest twoje serce, ten tylko się dowie,
kto je stracił, więc dbaj i kochaj swoje serduszko"
andriju
Z powodu mocnego związku z duchową duszą,
ciało ludzkie nie może być postrzegane jako
wyłącznie zespół tkanek, organów i funkcji,
lecz raczej jako istotna część osoby,
która przez ciało ukazuje się i wyraża".
JAN PAWEŁ II
Znajdź swój bilans życia.
3 x 8 = 24
Jest to magiczne równanie życia!
8 godz.snu
8 godz.pracy
8 godz.odpoczynku
Jeżeli tylko możesz
dostosuj się do tego!
andriju


"PRACA TO NIE TYLKO TO CO ROBISZ
LECZ TO CO POZOSTAWIASZ PO SOBIE INNYM"
andriju













poniedziałek, 14 listopada 2011

Margaryna czy masło ?

Margaryna przez lata była promowana jako produkt na zdrowe serce,- była i jest alternatywą dla masła. Margaryna powstała z nienasyconych olejów roślinnych i zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (ale nie wszystkie). Większość ludzi zakłada, że margaryna lepiej działa na zdrowie niż masło w perspektywie długoterminowej ,  wiadomo że, masło zawiera dużo tłuszczu i cholesterolu.   Jednak to założenie okazało się błędneBadania wykazały, że niektóre formy margaryny-szczególnie margaryny trans (w kostkach),, były zdecydowanie gorsze dla serca niż masło,  ponieważ zawierają one duże ilości tłuszczów trans (bardzo niezdrowych- przetworzone) z częściowo uwodornionych olejów.Badaniem w Nurses 'Health odkryli, że kobiety, które jadły 4 łyżeczki margaryny trans dziennie były 50 procent bardziej narażone na choroby serca niż kobiety, które nie jadły margaryny trans. 


Więc co należy wybrać, masło czy margarynę? 
Jeśli to możliwe, należy pominąć  płynne oleje roślinne tłoczone na zimno.  Spróbuj przy stole zanurzyć chleb w oliwie z oliwek zamiast smarować go masłem lub margaryną(w kostce). To samo możesz zrobić z olejem rzepakowym, lub innym olejem roślinnym, z odrobiną masła dla smaku, wtedy zobaczysz różnicęJeśli potrzebujesz czegoś do smarowania, wybierz miękkie margaryny, ponieważ nie zawierają tłuszcze nasycone. Wszystkie miękkie margaryny wykonane są z mieszanki masła i zdrowych olejów roślinnych i dodatkowo posiadają  korzyści do obniżenia złego cholesterolu-LDL.Margaryny miękkie zawierają sterole roślinne. Pamiętaj, że musisz co dzień jeść  dwie porcje tych steroli,które znajdują się w tych  margarynach , aby znacznie obniżyć poziom złego cholesterolu -LDL.

czwartek, 10 listopada 2011

5 mitów na temat cholesterolu i chorób tętnic

Cholesterol
Porozmawiajmy o cholesterolu - to dobrze czy źle? Kto jest narażony na ryzyko chorób serca ze względu na cholesterol? Według badań przeprowadzonych przez Harvard School of Public Health i American Heart Association, jest sporo mitów na temat cholesterolu, które należy rozwiązać.
Mit nr 1: Wysoki poziom cholesterolu jest zawsze zły
Przed przygotowaniem takiego dania jak jajka na boczku,wiesz ,że masz wysoki  ogólny poziom cholesterolu jest to nadal złe - ale tylko w wypadku gdy masz wysoki poziom cholesterolu HDL jest rzeczywiście dobre! Większość form cholesterolu obejmuje leczenie aby podnieść poziom HDL ("dobrego" cholesterolu), a obniżenie stężenia cholesterolu frakcji LDL ("złego" cholesterolu). Zdrowy poziom cholesterolu musi być właściwie zrównoważony, aby osiągnąć niższe ryzyko choroby tętnic.
Mit nr 2: Muszę trzymać się niskotłuszczowej diety żeby mieć zdrowy poziom cholesterolu
Najnowsze badania Harvard wykazały, że ilość tłuszczów nie robi żadnej różnicy w zwiększaniu ryzyka zawału serca lub udaru, tak długo, jak długo spożywało się  wielonienasycone kwasy tłuszczowe jednonienasycone. W rzeczywistości, ludzie, którzy spożywali te tłuszcze i mieli wysoki poziom tego rodzaju tkanki tłuszczowej w rzeczywistości mieli bardzo zdrowy poziom cholesterolu i były na ogół w bardzo niskiej kategorii ryzyka zachorowania. Podobnie, spożycie cholesterolu nie wydaje się wpływać na poziom cholesterolu we krwi prawie tyle, ile rodzajów spożywamy tłuszczów.
W  przeprowadzonych badaniach, najgroźniejszym rodzajem tłuszczu do konsumpcji, bez wątpienia, był tłuszcz trans.Tłuszcze trans są powszechnie spotykane w częściowo uwodornionych olejów - jest to proces chemiczny, który sprawia, że ​​produkty są bardziej stabilne i aromatyczne. Niestety, tłuszcze trans, również okazały się dużym czynnikiem w kierunku rozwoju chorób tętnic, i należy ich unikać w miarę możliwości.
Mit nr 3: Jem zdrowo i ćwiczę każdego dnia, więc nie jestem w grupie ryzyka wysokiego poziomu cholesterolu
Prawda jest taka, jeśli jesteście genetycznie predysponowani do złego poziomu cholesterolu, to dieta i ćwiczenia,które będziecie wykonywali nie będą umieszczać was w kategorii niskiego ryzyka przez nich samych.  Nadal będą znaczne korzyści ze stosowania dobrej diety i coraz częściej stosowanych intensywnych ćwiczeń (co najmniej 30 minut do 1 godziny dziennie), ale może być konieczne  podjęcie dalszych kroków.
Organizm ludzki wytwarza około 75% cholesterolu jest to konieczne do wykonywania swoich funkcji regularnych i utrzymania silnych ścian komórkowych. Ludzie, którzy są genetycznie predysponowani do produkcji dużych ilości LDL, przy produkcji mniejszej ilości HDL, potrzebują trochę dodatkowej pomocy do wytworzenia równowagi tych poziomów. Jeśli dieta i ćwiczenia nie wystarczą, należy porozmawiać z lekarzem o podjęcie kroków, szczególnie jeśli ataki serca i udary występowały u innych członków rodziny.
Mit nr 4: Jestem pod 50-tce i czuję się dobrze, więc nie muszę się martwić
Czy kiedykolwiek czytałeś historie o zdrowych, silnych 25-latkach, którzy umierają z powodu niewydolności serca na szlaku rowerowym lub w połowie biegu? Nie nastąpi to z dnia na dzień, ale często można zapobiec!
American Heart Association zaleca, aby wszyscy ludzie młodzi i starzy wykonywali na  czczo profil lipidowy , kontynuując praktykę w regularnych odstępach czasu. To określa poziom HDL, LDL i trójglicerydów we krwi.Pomaga także lekarzom ocenić ryzyko zachorowania i opracować plan, aby zapobiec chorobę tętnic. Bez tej oceny, mogą być budowane płytki w tętnicach bez żadnych widocznych znaków do ataku serca lub udaru mózgu.
Mit nr 5: Wegetarianie nie mają wysokiego poziomu cholesterolu w diecie
Istnieje wiele wegetariańskich diet z wysokim poziomem tłuszczów nasyconych i trans.- Czy jest ktoś kto nie lubi talerza warzyw smażonych lub kawałka urodzinowego tortu? od czasu do czasu?
Badania wykazały, że dieta składająca się z ponad 60% węglowodanów, lub bogata w tłuszcze nasycone jest najlepsza ale bardzo niebezpieczna . Żywność, taka jak,  olej kokosowy i olej palmowy, są bogate w tłuszcze nasycone, a większość żywności przetworzonej są pełne tłuszczów nasyconych i trans, jak również wysoki poziom węglowodanów - w tym całe ziarna! Najczęściej spożywanie tych produktów może umieścić cię w kategorii wysokiego ryzyka.
Rozwiązania na zdrowe serce
Więc co to jest rozwiązanie dla zachowania zdrowego serca bez konieczności pozostawania na ekstremalnej diecie i lekach? Odpowiedź jest nieco inna dla każdego z nas, ale pewne rzeczy są prawdziwe dla nas wszystkich. Unikaj żywności przetworzonej, jeśli to możliwe bądź z dala od wszystkich tłuszczów trans, ograniczając spożycie tłuszczów nasyconych. Ćwicz często i 
konsultuj się z lekarzem, aby upewnić się, że poziom cholesterolu jest optymalny w każdej chwili.

Autor: Kevin Freeman

środa, 9 listopada 2011

Jesteś tym co jesz ! -PAMIĘTAJ

Mówię tylko – żyj tak, jak chce tego Twój organizm i jego biologia, ukształtowana przez miliony lat od ery kamienia łupanego. Bądź pewien, że nowoczesna cywilizacja, rolnictwo, chleb z masłem, przemysł oraz wygodny fotel w biurze, w którym, denerwując się o wszystko, spędzasz dziesięć godzin każdego niemal dnia swojego życia, że to wszystko za szybko przyszło i że nie byliśmy w stanie być na to gotowi. I że nadal gotowi nie jesteśmy. Za mało pokoleń. O jakieś dziesięć tysięcy, przynajmniej.

Agrestowa wielka moc!

Przedstawiciel młodszego pokolenia roślin uprawnych. Agrest. Nie odnajdujemy o nim informacji ani u starożytnych Rzymian, ani u starożytnych Greków. Pierwsze wzmianki o nim można odnaleźć w literaturze XVI wieku.





Wówczas uprawiany był na małą skalę w ogrodach przyklasztornych, a pieczołowicie przycinany przez francuskich mnichów traktowany był jako roślina żywopłotowa. Nieco później uważano, że agrest jest odmianą porzeczki, a dziś nauka rozwiała wszelkie wątpliwości. Agrest jest rośliną jagodową zwaną również winoroślą północy. W Europie na szerszą skalę zaczęto uprawiać go w XIX wieku w wielu możliwych odmianach.

Krzew agrestu wydaje białe, żółte , zielone, a i nawet czerwone owoce, które w smaku są słodko-kwaśne. Zawierają duże ilości kwasu cytrynowego oraz jabłkowego, które pobudzają trawienie oraz apetyt. Jest on bogatym źródłem wielu składników mineralnych. Zawiera magnez, wapń oraz potas, co korzystnie wpływa na serce cały układ krążenia, stan uzębienia oraz stymuluje wzrost kości. Ma również niezliczone złoża witaminy C, A, B, pektyn, fosforu oraz żelaza. Chroni organizm oraz wspomaga cały system odpornościowy. działa moczopędnie oraz oczyszczająco. Jednak osoby cierpiące na kamicę nerkową powinny się go wystrzegać. Dodatkowym atutem jest to, że nie tuczy. A wręcz przeciwnie, dzięki małej zawartości kalorii jest składnikiem wielu diet odchudzających.

Dojrzałe owoce agrestu nadają się niemalże do wszystkiego. Można z nich robić dżemy, konfitury, galaretki, soki, a nawet i ocet.  Podczas gotowania kompotów najlepiej wybierać owoce, które nie są jeszcze w pełni dojrzale, gdyż takie podczas gotowania nie rozpadną się. Dzięki dużej zawartości pektyn można z niego przyrządzać wyśmienite, domowe wino. Niewiele ludzi wie, iż konfitura z agrestu idealnie nadaje się do drobiu czy ryb. Natomiast owoce duszone w sosie do pieczeni perfekcyjnie komponują się z białym mięsem. Agrest ponadto jest efektownym dodatkiem do ciast oraz deserów. Zatem korzystajmy z dobrodziejstw lata i konsumujmy agrest do granic możliwości.

środa, 2 listopada 2011

Przez żołądek do serca


Wszystkie mamy wpajają swoim córkom, że dobra żona potrafi przede wszystkim ugotować swojemu mężczyźnie wspaniały posiłek. Jednak nie zawsze przepisy kulinarne przekazywane z pokolenia na pokolenie zaspokoją potrzeby wymagających mężczyzn.



Wiele kobiet, planując uroczystą, romantyczną kolację zachodzi w głowę nad menu, jakim powinna uraczyć swojego wybranka. Przepisy mamy czy babci na kotlety schabowe czy zupę ogórkową wydają się w takich sytuacjach zupełnie nieadekwatne. Dlatego chcąc przygotować oszałamiającą kolacje rodem z romantycznego filmu warto sięgnąć do Internetu po wyszukane przepisy kulinarne. Wiele portali kulinarnych, uczy jak krok po kroku przygotować potrawy, które rozpieszczą podniebienie każdego mężczyzny. Co więcej, udowadniają, że niewielkim nakładem sił, każda gospodyni jest w stanie w domowym zaciszu stworzyć arcydzieło kulinarne godne największych mistrzów sztuki kulinarnej. 


Do tej pory większość kobiet żyła w przeświadczeniu, że takie ekskluzywne przekąski jak krewetki czy inne owoce morza leżą poza jej zasięgiem. Nic bardziej mylnego. Serwisy kulinarne podają szczegółowe przepisy, jak przygotować i przyrządzić takie ambrozje, a co więcej, często nawet instruują, gdzie udać się na zakupy, aby zaopatrzyć się we wszystkie niezbędne składniki. Z taka elektroniczną wiedzą kulinarną każda kobieta może stać się mistrzem w swojej kuchni i zdobyć serce ukochanego, bo jak mawia stare polskie przysłowie, droga do serca mężczyzny wiedzie prosto przez jego żołądek.

Ryby nie tylko od święta

Główne danie na polskich stołach to zwykle karp. Jednak w odróżnieniu od wielu innych gatunków, nie jest on wartościową rybą. Istnieje za to cała masa bogatych w witaminy i składniki odżywcze ryb, które powinny znaleźć się w naszym jadłospisie częściej niż tylko z okazji Świąt.