Według nowych norm dorosła kobieta o przeciętnej wadze może zjeść około 50 g cukru (dziesięć łyżeczek), a mężczyzna 70 g (o cztery więcej). W samej półlitrowej coli znajduje się aż 10 łyżeczek cukru.
Ograniczenie cukru w naszej diecie wydaje się nie lada wyzwaniem. Jednym ze sposobów jest zastąpienie go zdrowym odpowiednikiem takim jak stewia.
Co to jest stewia?
Stewia to roślina pochodząca z Paragwaju, której liście zawierają słodkie w smaku substancje (glikozydy stewiolowe) będące wyśmienitą alternatywą dla cukru. Substancje te są ok. 300 razy słodsze od cukru, ale nie są przyswajane przez organizm człowieka i z tego względu mają zero kalorii.
Zalety stewii są następujące: pochodzenie roślinne, 0 kalorii, słodsza od cukru 300 razy. Do słodzenia wystarczy użyć minimalnej ilości. Stewia sprawdza się w pieczeniu i gotowaniu, gdyż wykazuje odporność na wysoką temperaturę do 220 ° C nie traci na słodkości. Nie powoduje próchnicy zębów. Nie podnosi stężenia glukozy we krwi. Na dokładkę zawiera wapń, potas, magnez, żelazo, silne antyakydanty, witaminę C i kwas foliowy. Jest bezpieczna dla chorych na cukrzycę.
Aktualnie ze stewii są produkowane słodziki w różnych formach: płynie, tabletkach, proszku i w kryształkach. Tym samym stewia ma szerokie zastosowanie w kuchni do słodzenia wszystkiego.
Niektórzy jako wadę stewii postrzegają jej posmak. Austriacka firma Reisenberger GmbH we współpracy z Wydziałem Nauk o Żywności i Technologii z wiedeńskiego Uniwersytetu Nauk Rolniczych opracowała produkt będący wynikiem 5 letnich badań. Jest nim natusweet. Natusweet łączy stewię i erytrytol w taki sposób, że smakowo produkt uzyskał bardzo wysoką akceptację. Erytrytol to słodka substancja występująca np. w kukurydzy i winogronach.
Na rynku jest już dostępna bogata słodyczy, w których cukier zastąpiono zdrowym, naturalnym odpowiednikiem.
Autor: Beata Straszewska, właścicielka sklepu Stewiarnia.pl stewia, słodycze ze stewią, naturalny słodzik - natusweet
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz