Specjaliści University College London twierdzą, że im częściej jemy warzywa i owoce, tym mniejsze jest ryzyko zgonu bez względu na wiek. Powołują się na dane o stanie zdrowie ponad 65 tys. Brytyjczyków, jakimi dysponuje National Health Survey. Co roku wśród tej grupy osób przeprowadzane są kwestionariusze sprawdzające, jak się odżywiają i jaki jest ich styl życia.
"Badania te skłaniają nas do wniosku, że częste spożywanie warzyw i owoców zmniejsza ryzyko zarówno zawałów serca, jak i nowotworów" – twierdzą autorzy raportu.
Serwis BBC News twierdzi jednak, że niektórzy specjaliści mają wątpliwości, czy w ogóle możliwe jest namówienie do częstszego sięganie po te produkty, skoro wiele osób ma trudności z tym, żeby je spożywać pięć razy w ciągu dnia.
"To duże wyzwanie kulinarne" – powiedział prof. Naveed Sattar z University of Glasgow. Według dr Alison Tedstone z Public Health England, aż dwie trzecie osób nie jest w stanie jeść warzyw i owoców pięć razy dziennie.
Inni badacze zwracają uwagę, że dla zachowania zdrowia ważniejsze jest to, żeby nie palić papierosów oraz nie nadużywać alkoholu.
Kierująca badaniami dr Oyinlola Oyebode przekonuje jednak, że spożycie warzyw i owoców ma ogromne znacznie dla zachowania zdrowia i przedłużenia życia.
Z jej badań wynika, że gdy jemy warzywa i owoce raz, dwa lub trzy razy dziennie zmniejszamy ryzyko zgonu o 14 proc., od trzech do pięciu razy – o 29 proc., a od pięciu do siedmiu razy – o 36 proc. Jeszcze lepsze efekty daje jednak spożywanie warzyw i owoców co najmniej siedem razy dziennie – ryzyko zgonu spada wtedy o 42 proc.
„Im więcej spożywamy warzyw i owoców, tym lepiej, ale warto po nie sięgać choćby czasami i w małych porcjach, niż nie jeść ich w ogóle” – stwierdza specjalistka.
Dr Oyebode podkreśla również, że picie soków owocowych nie ma żadnego znaczenia dla naszego zdrowia, natomiast spożywanie owoców w syropie w puszkach może nawet skrócić życie, ponieważ zawierają one zbyt dużo cukru. Najzdrowsze są świeże produkty.
"Badania te skłaniają nas do wniosku, że częste spożywanie warzyw i owoców zmniejsza ryzyko zarówno zawałów serca, jak i nowotworów" – twierdzą autorzy raportu.
Serwis BBC News twierdzi jednak, że niektórzy specjaliści mają wątpliwości, czy w ogóle możliwe jest namówienie do częstszego sięganie po te produkty, skoro wiele osób ma trudności z tym, żeby je spożywać pięć razy w ciągu dnia.
"To duże wyzwanie kulinarne" – powiedział prof. Naveed Sattar z University of Glasgow. Według dr Alison Tedstone z Public Health England, aż dwie trzecie osób nie jest w stanie jeść warzyw i owoców pięć razy dziennie.
Inni badacze zwracają uwagę, że dla zachowania zdrowia ważniejsze jest to, żeby nie palić papierosów oraz nie nadużywać alkoholu.
Kierująca badaniami dr Oyinlola Oyebode przekonuje jednak, że spożycie warzyw i owoców ma ogromne znacznie dla zachowania zdrowia i przedłużenia życia.
Z jej badań wynika, że gdy jemy warzywa i owoce raz, dwa lub trzy razy dziennie zmniejszamy ryzyko zgonu o 14 proc., od trzech do pięciu razy – o 29 proc., a od pięciu do siedmiu razy – o 36 proc. Jeszcze lepsze efekty daje jednak spożywanie warzyw i owoców co najmniej siedem razy dziennie – ryzyko zgonu spada wtedy o 42 proc.
„Im więcej spożywamy warzyw i owoców, tym lepiej, ale warto po nie sięgać choćby czasami i w małych porcjach, niż nie jeść ich w ogóle” – stwierdza specjalistka.
Dr Oyebode podkreśla również, że picie soków owocowych nie ma żadnego znaczenia dla naszego zdrowia, natomiast spożywanie owoców w syropie w puszkach może nawet skrócić życie, ponieważ zawierają one zbyt dużo cukru. Najzdrowsze są świeże produkty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz